Az ügyességi számok világsztárjai ellopták a show-t a futók elől a Gyulai István Memorialon

SZENDREI ZOLTÁNSZENDREI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2024.07.11. 14:57
Mykolas Alekna kapta a dr. Spiriev Boldizsár-trófeát (Fotó: Török Attila)
Ugyan a hőség miatt az igazán kiugró eredmények ezúttal elmaradtak, de aki ott volt a Gyulai István Memorialon, így is nagyon színvonalas viadalt láthatott.

Magasra tették a lécet a Gyulai István Memorial szervezői és a meghívott szupersztárok az elmúlt években. 2021-ben számos Gyémánt Liga-fordulót megelőzve a világ ötödik legerősebb egynapos viadala lett a verseny, 2022-ben pedig az egyaránt csúcson lévő Shelly-Ann Fraser-Pryce-t, Armand Duplantist és Sydney McLaughlin-Levrone-t is sikerült hazánkba csábítani.

2023-ban mint a budapesti világbajnokság egyik főpróbája volt vonzó a Memorial, most pedig a párizsi olimpia atlétikai versenyeinek kezdete előtt három héttel került rá sor. A tikkasztó meleg és az előző évek szédületes eredményei miatt ezúttal egyetlen versenycsúcs sem dőlt meg. Az idei viadal ereje a győztesek változatosságában rejlett: a 16 versenyszámot 13 ország atlétája nyerte meg.

A versenyen a Nemzetközi Atlétikai Szövetség pontértéktáblázata alapján a legjobb eredményt Mykolas Alekna érte el, így 2024-ben ő vehette át a legjobbnak járó különdíjat, a dr. Spiriev Bozsidar-trófeát. A diszkoszvetés újdonsült világcsúcstartója a mezőnyből egyedüliként került 70 méter fölé (70.20), ami Párizs előtt jó előjel neki.

„Jó volt a verseny, viszont nagyon meleg volt. Nehezen kezdtem, de végül elégedett vagyok az eredménnyel. A következő napokban már az olimpiai felkészülésre koncentrálok. Sokan támogattak ezen az úton, így minden küzdelem megérte” – mondta győztes produkciója után a 21 éves litván.

Kerekes Gréta lett a nap legjobb magyarja, hetedikként végzett 100 méter gáton Székesfehérváron (Fotó: Török Attila)

Az ügyességi számokban kitettek magukért a szupersztárok, távolugrásban itt volt a tavalyi vb első négy helyezettje, akik közül a görög Miltiadisz Tentoglu lett a legjobb (823 cm), kalapácsvetésben hat 80 méter feletti dobást is láthattunk, hármat a versenyt 81.87 méteres teljesítménnyel megnyerő Ethan Katzbergtől, hármat a mögötte másodikként záró Mihajlo Kohantól. Ha azt vesszük, hogy a sorban utánuk Wojciech Nowicki, Halász Bence és Pawel Fajdek következett, akkor nyugodtan kijelenthetjük, hogy a világ öt legjobb kalapácsvetője egyaránt Székesfehérvárt választotta az ötkarikás felkészülés egyik utolsó állomásának.

Hasonlóan a közönségkedvenc Gianmarco Tamberi is, aki megsérült a bemelegítés közben, így végül civilben ment körbe autogramot osztogatni a rá váró rajongóknak, valamint minden idők második leggyorsabb 200 méteres futónője, Shericka Jackson is. A jamaicaiak kiválósága az utolsó métereken a lábához kapott és lelassított, ami aggodalomra adhatott okot. Azóta gyógytornásza, Troy Evans az Instagramon megerősítette, hogy csak egy kis görcsöt kapott a combhajlítójában, így a párizsi szereplése nem forog veszélyben.

A Memorial idei győztesei közül éremesélyesként várhatja a nyári játékokat Jasmine Camacho-Quinn (női 100 m gát), Julien Alfred (női 200 m), Kishane Thompson (férfi 100 m), Steven Gardiner (férfi 400 m) és Leonardo Fabbri (férfi súlylökés) is.

Az olimpiára készülő 20 magyar atléta közül hetet is láthattunk kedden. Közülük Halász Bence utolsó kísérletével 78.81 méterre repítette a kalapácsot, Rába Dániel 73.20 méterrel a hetedik, Varga Donát 69.33-mal a 11. lett a kalapácsvetők között. Bánhidi-Farkas Petra a szembeszéllel is dacolva 641 centiméterig repült távolugrásban, így nyolcadikként zárt. Kerekes Gréta a nap legjobb magyar teljesítményét nyújtotta, 13.13 másodperccel hetedikként végzett 100 m gáton.

Takács Boglárka mindkét versenyszámában megmutatta magát, amiben kvótát szerzett, előbb 100 méteren 11.35-öt futva a hetedik, majd 200-on 23.15-tel az ötödik helyen ért célba. Az olimpiai szintet tavaly éppen itt, a Memorialon megfutó Molnár Attila a 35.6 fokos hőségben szintén ötödik lett 400 méteren (45.76). Mindkét fiatal sprinterünk meghívást kapott a vasárnapi luzerni viadalra, ha úgy döntenek, hogy elutaznak Svájcba, az lesz az utolsó versenyük Párizs előtt.

Gianmarco Tmaberi, magasugrás: A bemelegítés során egy rossz mozdulatot követően fájdalmat éreztem a lábamban, és miután már nagyon közel van az olimpia, nem mertem kockáztatni. Nagyon sajnálom, hogy így alakult, mert szeretek Magyarországon versenyezni, sokat készültem a Gyulai István Memorialra. A nézőktől külön is elnézést kérek, remélem, a jövőben még ugorhatok előttük.
Miltiadisz Tentoglu, távolugrás: Nem a legjobb ugrásom a 823 centiméter, de összességében elégedett vagyok, és nagyszerűen éreztem magam. Jó erőben érzem magam, ezért kicsit olyan volt ez most, mintha edzésen lennék. Szeretek Magyarországon versenyezni, eddig csak aranyérmet szereztem itt.
VÉLEMÉNYEK

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik