Atlétika: Kozák Luca és Molnár Attila is az idei legjobbját futotta az Eb előtt tíz nappal

Szendrei  Zoltán (Ostrava)Szendrei Zoltán (Ostrava)
Vágólapra másolva!
2024.05.28. 20:48
Kozák Luca idei legjobbját futotta Ostravában (Fotó: Szabó Miklós, archív)
A Continental Tour Gold sorozatának keddi, ostravai versenyére hét magyar atléta mellett a világ legjobbjai közül is megcsodálhattunk néhányat.


USAIN BOLT EGYIK KEDVENC VERSENYE ismét kiváló hangulatot és jó eredményeket hozott a csehországi Ostrava városában. Már hétfőn több mint tíz autogramgyűjtő várta a legnagyobb sztárok érkezését a pályától két perc sétára található hotel előtt, amiben ezúttal olyan szupersztárok szálltak meg, mint amilyen a rúdugrás világcsúcstartója, Armand Duplantis vagy a 100 méter olimpiai címvédője, Marcell Jacobs. Duplantis megpróbálta 625-re javítani saját rekordját, de most még nem járt sikerrel. Jacobs is kikapott 100-on új edzőpartnerétől, Andre De Grasse-tól (10.10). A kanadai kicsivel később a 200-at is megnyerte (20.09).

Nagyban e három sztárnak volt köszönhető, hogy már a kétórás esti „főműsoridő” előtt 6-7 ezren foglaltak helyet az Ostravai Városi Stadion lelátóin. Ugyan ezekben a napokban minden a hazai pályán vb-címet nyerő cseh jégkorong-válogatottról szól errefelé, de azért a régió egyik legnagyobb atlétikai viadala is megkapta a kellő figyelmet.

A különböző korosztályos futamoknak köszönhetően már a délután közepétől zajlottak az események. A Gyémánt Liga alatti legmagasabb, Gold kategóriába tartozó versenyre 35 ország 349 atlétája, köztük hét magyar kapott meghívást. A mieink közül a rúdugró Klekner Hangát láthattuk először, akinek a versenyét a késő délutáni eső félbeszakította. Hozzá hasonlóan a gerelyhajító Herczeg Györgynek sem jött ki ezúttal a lépés.

Női 100 m gáton mindhárom topversenyzőnk bizonyíthatott, Tóth Annának az utolsó pillanatban jött a meghívó, mégsem lógott ki a mezőnyből, Kozák Luca és Kerekes Gréta pedig bejutott a döntőbe. Ott kettejük közül az elmúlt két fellépésén egyaránt kieső Kozák volt a jobb, 13.06-os eredménye a legerősebb, amit 2024-ben láthattunk tőle. Ez mindenképp biztató Eb-ezüstérmesünktől Róma előtt tíz nappal.

Három versenyszám egyben emlékfutam is volt Ostravában, amelyek közül a férfi 400 méter az egykori sportriporter és sportdiplomata Gyulai István emléke előtt adózott. A mezőnyben ott volt az egykörös táv országos csúcstartója is, Molnár Attila 45.45 másodperccel idei legjobbját futva a negyedik lett, a nemrég súlyos sérülésből visszatérő Steven Gardiner 44.39-cel győzött. Női 400-on a kolozsvári Miklós Andrea rögtön szezonbeli első futásával bizonyította, hogy nagy dolgokat vihet véghez a római Eb-n: 50.76-tal a harmadik helyen végzett.

Takács Boglárka két nappal a Budapesten 100-on és 200-on elért dupla magyar csúcsa után ezúttal hatodikként zárt rövidebbik távján. Számára az Eb előtti utolsó finomhangolás vasárnap, a stockholmi Gyémánt Liga-fordulóban következik.

ATLÉTIKA, CONTINENTAL TOUR, GOLD, 63. OSTRAVA GOLDEN SPIKE
A magyarok eredményei
Férfiak
400 m: 4. Molnár Attila 45.45
Gerely: 7. Herczeg György 71.52
Nők
100 m (+0.7 m/s): 6. Takács Boglárka 11.34
100 m gát
1. elődöntő (+0.2 m/s): 4. Kozák Luca 13.09. 2. elődöntő (+0.6 m/s): 4. Kerekes Gréta 13.15, …7. Tóth Anna 13.36. Kozák és Kerekes bejutott a döntőbe, Tóth kiesett.
Döntő (-0.6 m/s): 6. Kozák 13.06, …8. Kerekes Gréta 13.25
Rúd: 7. Klekner Hanga 434

MIKLÓS Andrea, női 400 méter: – Eredetileg a 2-es pályára szerettek volna tenni, mert a pályabeosztás a hazaiak javára történt, de végül a 7-esre kerültem. Próbáltam ugyanazt csinálni, amit általában négyszázon szoktam, keményen megindulok az első kétszázon, aztán elengedem magam a kanyarban, a végén pedig futok, ahogy a csövön kifér. Nagyon elégedett vagyok, egy 51 másodpercen belüli futás remek kezdése a szezonnak. Ugyanakkor többet várok magamtól az Európa-bajnokságon, tudom, hogy lépésről-lépésre haladva el fogok jutni oda, ahová szeretnék. Rómában reális cél a döntőbe jutás, ott pedig apait-anyait beleadni, meglátjuk, hogy ez mire lesz elég.

KOZÁK LUCA, női 100 m gát: – Nagyon nehéz volt az első futás, hiszen az elmúlt két versenyemet elrontottam. Még soha nem izgultam verseny előtt ennyire, mint ma. Az elődöntőben csak egy célom volt, hogy beérjek a célba, a döntő is jobban sikerült, mint az eddigiek, de az utolsó gátat így is lehúztam. Tíz nap van még az Eb-ig, bízom benne, hogy addig visszajön az önbizalmam, mert nagyon erős a női mezőny. Szeretem, amikor csak európai ellenfelem van, mert ezekből a futamokból bárki kijöhet győztesen.

TAKÁCS BOGLÁRKA, női 100 méter: – Ha nagyon jól megcsinálom az elejét, akkor a vége nem jó. Most is ez történt, egyelőre ezt még nem tudom jól véghez vinni. Még jobban fekszik nekem, ha egy közepes rajtból hajrázok egy nagyot, de az Eb-ig szeretném kijavítani ezt a hiányosságot. A hétvégén Stockholmban futok a Gyémánt Ligában, de jelen állás szerint nem a kiemelt futamba kapok besorolást.

MOLNÁR ATTILA, férfi 400 méter: – Nem éreztem ideálisnak a körülményeket, de senkinek nem volt az. A 2-es pályát kaptam, ezért jónak értékelem a futásom, csak leszegtem a fejem, és mentem, ahogyan tudtam. Nem érzem, hogy kiadtam volna magamból mindent, szerintem maradt még benne, bizakodó vagyok az Európa-bajnokság előtt.

HERCZEG György, férfi gerelyhajítás: – Egyáltalán nem vagyok elégedett a dobásaimmal, az edzésen nyújtott eredményeimet jelenleg nem tudom a versenyen produkálni. Hétfőn még vizsgáztam az egyetemen, de ez nem befolyásolta a teljesítményem. Mentálisan kell helyre raknom magam az Európa-bajnokságra. Rengetegen vannak 75-80 méter között, ha tudnám hozni a legjobb formám, akkor bejuthatok a 12-es döntőbe. De főként az országos bajnokságon szeretném majd a legjobbam nyújtani június végén, az a reálisabb egyelőre.

vélemények

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik