Atlétika: Halász Bence épphogy beesett a versenyre, majd megnyerte

Vágólapra másolva!
2023.09.05. 20:12
null
Halász Bence diadalmaskodott Szombathelyen (Fotó: Vas Népe/Unger Tamás)
Kis időzavar után a világbajnoki bronzérmes kalapácsvető, Halász Bence magabiztosan nyerte meg a Németh Pál-emlékversenyt Szombathelyen, a nőknél Gyurátz Réka dobogóra állhatott.

 

Nyolc nemzet huszonegy versenyzője mérte össze erejét a szombathelyi nemzetközi kalapácsvető emlékversenyen, az V. Németh Pál Memorialon, melyen az indulók teljesíthették a jövő évi párizsi nyári olimpiai szintet, ami a férfiaknál 78.20, a nőknél pedig kereken 74 méter. A viadal a ranglistán is sok pontot ért, lévén ezüstkategóriás a nemzetközi szövetség Continental Tour-sorozatában, díjazása összesen 8 millió forint. A versenyt három vállalkozó, valamint a Magyar Atlétikai Szövetség, a Magyar Olimpiai Bizottság egyik stratégiai támogatója és a helyi önkormányzat segítségével rendezték meg.

Az immár kétszeres világbajnoki bronzérmes Halász Bencének már megvan a szintje, és mivel a budapesti világbajnokságra élesítették a formáját edzőivel, Németh Zsolttal és Németh Lászlóval, a hétvégi Szuper Liga-döntőhöz hasonlóan elmaradt idei legjobbjától. Teljesítménye azonban így is elég volt ahhoz, hogy maga mögé utasítsa a komplett mezőnyt, 76.84-gyel nyert.

„Az elsődleges célom a győzelem volt, de úgy érzem, kicsit alulteljesítettem magamhoz képest, jobb formában éreztem magam – monda a Nemzeti Sportnak Halász Bence, aki bevallotta, hogy a verseny előtt elkövetett egy kis hibát. – A kezdés eredetileg negyed hatra volt kiírva, majd előrébb hozták egy órával, de ez az információ engem valamiért elkerült. Az edzőm hívott fél órával a verseny előtt, hogy hol vagyok. Rohantam a pályára, teljes menetfelszerelésben estem be a bemelegítő dobások előtt öt perccel. Az adrenalin miatt össze tudtam szedni magam, az első dobásom után megnyugodtam, de az alapos melegítés hiányzott. Lám, én is tudok hibázni.”

A Dobó SE 26 éves versenyzője szerint normális a mezőny teljesítményének visszaesése két héttel a világbajnokság után, nemcsak a csúcsformát nehéz fenntartani, hanem az ott meglévő készenléti állapotot sem lehet visszahozni.

„A nyolcvan feletti dobásokhoz nem elég önmagában az edzés, ahhoz kell az odavezető út és a hangulat is, a világbajnokság ebből a szempontból utánozhatatlan volt” – tette hozzá Halász, aki egy hét alatt pihente ki magát teljesen a vb után. Az atléták a hétvégi csapatbajnokságon mérik össze erejüket utoljára az idényben, majd Halász egy-két pihenő után folytatja az edzéseket, hogy október végén ne a nulláról kelljen kezdenie az alapozást.

A világbajnokságon résztvevő hazai kalapácsvetők közül valamennyien indultak most is a Dobó SE színeiben, Varga Donát 72.92-vel negyedik, Rába Dániel pedig 72.25-tel ötödik lett a nemzetközi mezőnyben, a nők között Gyurátz Réka 66.32-vel a harmadik helyen végzett.

V. NÉMETH PÁL MEMORIAL, WA CONTINENTAL TOUR SILVER
Férfiak. 1. Halász Bence (Dobó SE) 76.84, 2. Hrisztosz Franceszkakisz (görög) 74.68, 3. Mihail Anasztaszakisz (görög) 73.71. Nők. 1. Katrine Koch Jacobsen (dán) 72.35, 2. Zahra Tatar (algáriai) 66.50, 3. Gyurátz Réka (Dobó SE) 66.32

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik