Nyugi, meglesz! – Vincze Szabolcs jegyzete

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2017.08.10. 23:35

Laci bácsinak igaza volt.

Amikor láttam, hogy a jamaicai Danniel Thomas-Dodd, akinek egyéni legjobbja hetvenkét centivel kisebb, mint Márton Anitáé, a női súlylökés világbajnoki döntőjében 18.91-es eredménnyel zárja az ötödik fordulót, éreztem valami kis bizsergést a tarkómon, de semmi egyéb. Tudtam, ez nem azért van, mert annyira nagy kísérlet lett volna, sokkal inkább azért, mert addig Márton Anita állt a harmadik helyen 18.89-cel, ezzel pedig átmenetileg letaszította őt a dobogóról.

Az „átmenetileg” itt nagyon fontos szó, mert ez a kétcentis fordulat kiélezett helyzetet is hozhatott volna az utolsó kör előtt. Mégis, a pulzusom sem emelkedett meg, a vérnyomásom ideális volt, mint az orvosi nagykönyvekben. Nem tudom, miért voltam annyira biztos benne, de ott és akkor egészen biztosan senki sem tudott volna meggyőzni róla, hogy két centin múlhat ez a világbajnoki érem! Márton Anita ennyivel nem veszíthet, ennyivel biztosan nem fog veszíteni, ergo, izgulni sincs miért.

Edzője, Eperjesi László – akit mindenki, idős és fiatal is csak Laci bácsinak szólít – az utolsó dobás előtt nyugodtan odafordult az izgalomtól már az ujjait rágó szomszédjához, aki mellesleg a magyar csapat vezetője, és szűkszavúan csak ennyit mondott: „Nyugi, meglesz!”

Egy világbajnoki döntőben, az utolsó, mindent eldöntő dobás előtt. Komolyan mondom, a szinonimaszótárban ott kellene állnia a „higgadtság” és a „hidegvér” szavak mellett, hogy „Eperjesi László”.

Mondjuk, nála jobban senki sem ismeri Anitát, és pontosan tudta, megint előjön majd, amit évek óta gyakorolnak esőben, hóban és szélben: tanítványa úgy fog odaállni az utolsó dobáshoz, hogy mindent vagy semmit. De ő már pontosan tudta, hogy a csak itt és csupán most a „mindent” az opció.

Ezüstérmével Márton Anita lett az első magyar atléta, aki mindegyik világversenyen, olimpián, világbajnokságon, Európa-bajnokságon, fedett pályás világbajnokságon és fedett pályás Európa-bajnokságon szerzett már érmet.

Kezdem azt hinni, hogy Laci bácsi sohasem téved.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik