Balogh Tamás egyszerre lesz megfi gyelő és kapcsolattartó a Brentford FC-nél (Fotó: molfehervarfc.hu/Székelyhidi Balázs)

No nem a védelembe vagy a középpályára, még csak nem a csatársorba, hanem a játékosmegfigyelői csapatába. A 32 esztendős szakember immár a Premier League-ben szereplő klub alkalmazásában áll „Lead Eastern European Consultantként”, azaz vezető kelet-európai tanácsadóként. Nagy öröme ugyanakkor némi szomorúsággal párosul: egy híján tíz év után elhagyja imádott klubját.

„Székesfehérváron születtem, ott nőttem fel, ezer szállal kötődöm Fehérvárhoz és a Fehérvárhoz – mondta lapunknak Balogh Tamás. Kilenc esztendeje kezdtem el dolgozni a klubnál, eleinte Várkonyi Ádám marketingigazgató munkáját segítettem, majd amikor Burcsa Győző volt a sportigazgató, videoelemzőként lettem a stáb tagja. Végül a Burcsa Győzőt váltó Kovács Zoltán volt az, aki úgymond irányba rakott, az utóbbi években már vezető játékosmegfigyelőként igyekeztem hozzátenni a magamét a sikerekhez. Büszke vagyok arra, hogy a klub történetének legeredményesebb időszakában dolgozhattam a Vidinél, külön köszönettel tartozom ezért Garancsi Istvánnak és Balogh Attilának. Feledhetetlen élményt jelent a két bajnoki cím, a Magyar Kupa-győzelem és az Európa-liga-csoportkörbe jutás. Azokban az években nemzetközi szinten is elismerték, amit a csapat elért, talán furán hangzik, de a Chelsea elleni idegenbeli meccs után még kesereghettünk is, hogy egy nullára kikaptunk...”

 BRENTFORD VARÁZSA
Manapság jó lehet Brentford-drukkernek lenni. Ezt nemcsak az mondatja velünk, hogy az újonc meggyőző teljesítménnyel hosszabbította meg Premier League-tagságát, hanem az is, hogy két éve egy kis ékszerdobozban, a 17 250 néző befogadására alkalmas Brentford Community Stadionban játssza hazai meccseit. A PL-ben ez a legkisebb, egyben legújabb stadion, amely a „darazsaké” mellett a London Irish rögbicsapatának is otthona. Mielőtt 2020 szeptemberében átadták az arénát, a Brentford FC a Griffin Parkot használta – nem mellesleg 116 éven át. Hogy a drukkerek fájó szívvel búcsúztak a régi létesítménytől, a tradícióval ugyanúgy magyarázható, mint azzal, hogy a szigetországi futballban egyedülálló módon a Griffin Park mind a négy sarkán üzemelt egy-egy kocsma...

A 2018. október 4-én rendezett meccs­ után négy évvel már nem vendégként tér vissza az angol fővárosba, azon belül is Nyugat-London külvárosába: június elsejével kötelezte el magát a Premier League-be 74 esztendő elteltével tavaly visszajutó, a 2021–2022-es idényt a 13. helyen záró Brentfordhoz.

„Az elmúlt években hívtak Belgiumba és az Egyesült Államokba is, de eddig nem éreztem úgy, hogy mindenáron váltanom kell – folytatta Balogh Tamás. – Amikor azonban a Brentford megkeresett, úgy voltam vele, ha erre a lehetőségre nemet mondok, valószínűleg életem végéig bánnám. Mégiscsak a világ alighanem legerősebb bajnokságában szereplő klub kínált nekem állást. A sportigazgatót, Lee Dykesot régóta ismerem, korábban már többször is szóba került köztünk az esetleges együttműködés, a helyzet akkor fordult komolyra, amikor eldőlt, hogy a csapat benn marad az élvonalban. A Premier League már önmagában csábító, az pedig még vonzóbbá tette az ajánlatot, hogy a Brentfordot az egyik leginkább innovatív klubnak tartják Angliában. Úgy gondolom, ennél magasabb szintre most nem kerülhettem volna.”

Az 1889-ben alapított egyesület nagy hangsúlyt fektet a különböző mérésekre, az adat- és videóelemzés területén a legjobbak közé sorolják a PL-ben, adatbázisa hatalmas. Lee Dykes több régiós tanácsadóra (köztük Balogh Tamásra) támaszkodhat, a tanácsadók meg több tucat játékosmegfigyelőre. S hogy pontosan mi lesz a magyar szakember feladata?

„A kelet-európai bajnokságok, a klubok, valamint a felnőtt- és U21-es válogatottak nyomon követése az elsődleges – hallhattuk a választ.– Emellett tartanom kell a kapcsolatot a vezetőkkel, a játékosokkal és a velük dolgozó menedzserekkel. Sok mindenre kell ügyelni, hogy mást ne mondjak, az önmagában nem elég a brentfordi szerződéshez, hogy valaki a játéktudásával megüti az elvárt szintet, miután Angliában a Brexit után szigorúbb feltételekhez kötötték az Európai Unióból érkező futballisták átigazolását, azt is figyelni kell, hogy a kiszemelt eléri-e a szerződtetéséhez szükséges pontszámot. A feladatkör tehát sokrétű, a kihívás nagy, de állok elébe!”