Mata góljával indult be a Chelsea-henger (Fotó: Action Images)


Január végén a Brentford óriási meglepetésre 2–2-es döntetlenre végzett a Chelsea-vel,  ráadásul az első osztályban szereplő vendégeknek kétszer is egyenlíteniük kellett, hogy egyáltalán újrajátszásra kerüljön sor.

Bár a vendégek menedzsere, Uwe Rösler a mérkőzés előtt abban reménykedett, hogy a Chelsea kezdőcsapatába a rotáció miatt több meccsrutin nélküli játékos kerül be, és az életük lehetőségére készülő brentfordiak kihasználhatják ezt, Rafa Benítez nem bízott semmit a véletlenre, a Cech – Ivanovics, Cahill, Terry, A. Cole – David Luiz, Lampard – Oscar, Mata, Moses – Ba tizenegynek szavazott bizalmat.

A Chelsea sokáig még ennek ellenére sem tudta felőrölni a harmadosztályú vendégeket, Ivanovics szabadrúgás után visszafejelt labdájáról kevéssel maradt le Ba, Lampard sikertelen lövését követő Oscar-ismétlés egy védőről pattant a jobb felső sarok fölé, majd utóbbi még a kapufát is eltalálta az első fél órában, közte pedig Donaldson fejese révén a vendégek is próbálkoztak.

A 34. percben Forshaw távoli lökete kerülte el kevéssel a hazaiak kapuját, majd a játékrész hajrájában Mata beadását Lampard próbálta kapásból a kapuba juttatni, de nem találta el jól a labdát, így továbbra is érintetlen maradt Moore hálója.

A fordulás után Ivanovics fejesénél nagyot védett a vendégek kapusa, majd Lampard lövését blokkolták a brentfordiak.

Az 54. percben megszerezte a vezetést a Chelsea, Cech óriási indítása után a védők nem tudtak tisztázni, a labda Mata elé került, aki tolt egyet rajta, majd 21 méterről, középről a bal alsóba lőtt (1–0).

A 68. percben végleg eldőlt a továbbjutás kérdése, egy középpályán elveszített labdával indult meg a Chelsea ellenakciója, Ivanovics kapta meg a jobb szélen, az alapvonalhoz érkezve középre adott, az érkező Oscar pedig sarokkal (három brentfordi játékos mellett, illetve lába között) a kapuba továbbított (2–0).

Három minutummal később már hármas állt a hazai csapat neve mellett, Mata indult meg a bal oldalon, centerezésére Lampard robbant, és harmadik ziccerét már értékesítette, a kapu bal oldalába belsőzött (3–0).

Még egy gólt tartogatott a mérkőzés, Oscar kevergetett a bal oldalon, a 16-os sarka mellől a hosszúra ívelt, Terry pedig lehetetlen szögből Moore és a kapufa között a hálóba fejelt (4–0).

A Chelsea magabiztos sikerével bejutott a nyolcaddöntőbe, amelyben február 27-én a másodosztályú Middlesbrough otthonába látogat.


ANGOL FA-KUPA
4. FORDULÓ, A 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT, MEGISMÉTELT MÉRKŐZÉS

Chelsea–Brentford (III.) 4–0 (Mata 54., Oscar 68., Lampard 71., Terry 81.)

Megtartották az angol labdarúgó FA-kupa negyeddöntőjének sorsolását. Még három nyolcaddöntős párharcban nem dőlt el a továbbjutó kérdése, de ha a Manchester United és a Chelsea hozza a papírformát, és legyőzi az élvonal kiesőjelöltjét, a Readinget illetve a másodosztályú Middlesbrough-t, akkor egymás ellen folytatják a felek a nyolc között.

A NEGYEDDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Oldham Athletic (III. ligás)/Everton–Wigan Athletic
Manchester City–Barnsley (II.)
Manchester United/Reading–Middlesbrough (II.)/Chelsea
Millwall (II.)–Blackburn Rovers (II.)