A kameruni kapus, akit megváltóként vár a Manchester United

Vágólapra másolva!
2023.07.23. 13:07
null
André Onana, a Manchester United új kapusa az Intertől érkezett (Fotók: AFP, Imago Images)
Az Ajax kapusaként Bajnokok Ligája-elődöntőt játszott, doppingvétség miatt 9 hónapra eltiltották, a 2022-es katari világbajnokságról hazaküldték, az Interrel idén ezüstérmes lett a BL-ben – kalandos évek vannak André Onana mögött, aki nemrég úgy döntött, aláír a Manchester Unitedhez, amely megváltóként várja, és érthető is, hogy miért.
NÉVJEGY: ANDRÉ ONANA
Született: 1996. április 2., Nkol Ngok
Állampolgársága: kameruni
Sportága: labdarúgás
Posztja: kapus
Magassága, súlya: 190 cm, 82 kg
Válogatottsága/kapott gól nélküli meccs: 34/14
Klubjai: Ajax (holland 2015–2022), Internazionale (olasz, 2022–2023)
Kiemelkedő eredményei: 3x holland bajnok (2019, 2021, 2022), 2x Holland Kupa-győztes (2019, 2021), Európa-liga-döntős (2017), olasz Szuperkupa-győztes (2022), Olasz Kupa-győztes (2023), Bajnokok Ligája-döntős (2023), az Afrikai Nemzetek Kupája bronzérmese (2021), az év labdarúgója Kamerunban (2018), a legjobb kapus Afrikában (2018)

Kis túlzással az elmúlt teljes idénye ráment arra a Manchester Unitednek, hogy bár David de Gea az utóbbi években rengeteget tett a klubért, eljárt felette az idő, s mostanra nemhogy erősíti, inkább gyengíti a csapatot. A most 32 éves spanyol kapust fénykorában több alkalommal klubja legjobbjának választották meg az adott évad végén, már-már klublegendai magasságba emelkedett, ám mostanra kiütköztek a hiányosságai, nem tudja tartani a lépést a modern kori futball követelményeivel. Lábbal gyakorlatilag nem Premier League-szintű kapus, egyáltalán nem tud belépni az MU támadásépítésébe, míg védési hatékonysága – ami évekig az elitben tartotta – rengeteget romlott, és bizony potyát is egyre gyakrabban kapott. Bár a manchesteriek vezetőedzője, Erik ten Hag a teljes 2022–2023-as évadban azt hangoztatta, De Gea az embere, bízik benne, vele tervez, a klub ezen a nyáron mégis úgy döntött, elengedi, s nem hosszabbítja meg lejáró szerződését. Helyére első számú kapusnak André Onana érkezett, akitől rengeteget várnak Manchesterben.

Kevesen tudják, a Kamerunban született Onana honfitársa, hazája legnagyobb futballcsillaga, Samuel Eto'o akadémiáján kezdett el futballozni, amellyel természetesen rendkívül jó viszonyt ápolt a támadóklasszis korábbi klubja, az FC Barcelona. Így került a fiatal kapus 2010-ben, mindössze 14 évesen a La Masiára. Ott öt év alatt végigjárta a ranglétrát, de a Barcánál nem ragaszkodtak hozzá – bár az U19-es csapat tagjaként az ifi BL-ben például kezdő volt –, így nem habozott, amikor 2015-ben az Ajax hívta. Amszterdamban előbb csere, majd a második csapat kezdője lett, s utóbbiban annyira meggyőzte a szakmai stábot, hogy a 2016–2017-es évadban már ő volt az első csapat kapusa. Aztán jött Erik ten Hag, a Manchester United mostani, az Ajax akkori edzője, aki gyakorlatilag világklasszist csinált belőle. A holland szakember felismerte, hogy bár védések tekintetében nem emelkedik ki a mezőnyből, lábbal elképesztően hasznos, magabiztos, pontos, így sokat épített rá a csapat labdakihozatalainál. Az eredmény? Az amszterdamiak a 2018–2019-es idényben hatalmas meglepetésre a Bajnokok Ligája elődöntőjéig meneteltek a Real Madridot és a Juventust kiejtve.

Erik ten Hag az Ajaxnál nagyon kedvelte, az ő kérésére került a Manchester Unitedhez
Erik ten Hag az Ajaxnál nagyon kedvelte, az ő kérésére került a Manchester Unitedhez


Onana fontos tagja volt a csapatnak, négy meccsen gólt sem kapott. A tündérmese a legjobb négy között, a Tottenham elleni párharc visszavágóján ért véget, ott a kameruni sem remekelt, három gólt kapott, az Ajax pedig kiesett. Felfelé ívelő pályafutása azonban megrekedt: előbb 2020-ban a koronavírus-járvány vetett véget Onana idényének, majd jött a botrány, 2021-ben doppingvétség miatt egy évre eltiltották a futballtól. A kameruni kapus vizeletében a furoszemid nevű, tiltott szerek listáján szereplő anyagot találták meg, s elmeszelték, hiába védekezett azzal, hogy tévedésből vett be egy bizonyos gyógyszert, amikor rosszul érezte magát – igaz, a büntetését később 9 hónapra mérsékelték.




Eltiltásának második fele már belelógott a 2021–2022-es bajnoki idénybe, majd amikor visszatért, a kispadon találta magát, később az Afrika-kupa szólította el, és amikor végre visszatért az Ajax kezdőjébe, mindössze hat meccs jutott neki, mert lágyéksérülést szenvedett. Így jött el 2022 nyara, amikor az Inter annak ellenére fizetett érte 12 millió eurót, hogy két idény alatt mindössze 36 meccsen lépett pályára. Ráadásul Milánóban sem állhatott be rögtön a kapuba, meg kellett küzdenie a helyéért, de végül minden kétkedőnek bizonyított. Onana az előző évadban a Serie A és a Bajnokok Ligája egyik legjobb kapusa volt, több bravúrt mutatott be és zseniálisan használta a lábát. Simone Inzaghi vele gyakorlatilag 6 védős/4 belső védős felállási formát alkalmazhatott, ami Olasz Kupa-győzelemre és a Manchester City elleni, nagyon szorosan alakuló Bajnokok Ligája-döntőre volt elég – utóbbin elképesztően jól játszott Onana, a meccs egyik legjobbja volt. A kameruni kapus ezzel a sikeres idénnyel újra bekerült az elitbe, ismét topjátékossá avanzsált – nem sokan gondolták volna, hogy máris távozik Milánóból... Csakhogy az Inter kínai tulajdonosai egy-egy játékos esetében a minél nagyobb profitot tartják elsődlegesnek, a Manchester United pedig állítólag több mint 50 millió eurót kínált érte, ami a milánói klubnak közel ötszörös hasznot jelent...

A helyzet magaslatán – az Internazionale kapusaként ismét a topjátékosok közé emelkedett
A helyzet magaslatán – az Internazionale kapusaként ismét a topjátékosok közé emelkedett


Kiváló játékos, topszinten bizonyított, de mégis miért tekintenek rá már-már megváltóként Manchesterben? A választ megtaláljuk többek között a katari vb meccs­archívumában kutakodva...

KARRIERSZÁMAI KLUBSZINTEN
300 mérkőzés
301 kapott gól
110 kapott gól nélküli mérkőzés
26 953 játékperc

Az immár 34-szeres válogatott Onana természetesen az első számú kapusként utazott el a kameruni válogatottal a 2022-es világbajnokságra, amelyen Svájc, Szerbia és Brazília volt a csoportellenfél. Az első meccset Svájc ellen játszotta Kamerun, s bár remek teljesítményt nyújtott, 1–0-ra kikapott. Néhány nappal később jelent meg a hír, hogy Onanát Rigobert Song szövetségi kapitány kitette a keretből, a kapus pedig közleményt adott ki az ügyről, majd hazautazott. Hogy mi volt az ok? Onanának Svájc ellen összesen 61 labdaérintése volt, ebből 26 (!) saját tizenhatosán kívül. Szervezte a játékot, meghúzott merész cseleket, fellőtte a labdát és így tovább, a defenzív stílust elváró Song kapitány azonban nem értékelte ezt, s megkérte kapusát, legyen kevésbé proaktív. Onana ezt megtagadta, így neki véget is ért a vb-kaland. Nos, a Manchester United éppen ezt keresi, Erik ten Hag emiatt véletlenül sem fogja hazaküldeni... A bevezetőben említett David de Gea-krízis ugyanis valós, a Manchester United a tavalyi idényben sokszor azért nem tudta azt a játékot jól, hatékonyan játszani, amit a holland vezetőedző kitalált, mert a támadásépítésbe a spanyol kapus egyáltalán nem tudott besegíteni. Onana lábjátéka ezzel szemben olyan fegyver, ami gyakorlatilag plusz egy védőt érhet az MU-nak minden egyes meccsen. A kameruni kapus kiválóan passzol röviden (legyen szó a szélső vagy a belső védők megtalálásáról), nem jön zavarba, ha letámadják, sőt triggereli ezeket a helyzeteket. Ijesztő pontossággal találja meg a csatárokat, szélsőket hosszú indításaival, bátran vállalkozik cselre, akár védővel a nyakán is, és persze védésben sem utolsó, rendszeresen kevesebb gólt kap, mint azt a kapujára tartó lövések minősége indokolná. Egy szó, mint száz, papíron nemcsak kapust, egy új mezőnyjátékost is szerzett magának az MU 50 millió euróért, s ha tényleg annyira hasznos lesz, ahogyan sokan remélik, a bajnoki cím sem elérhetetlen álom Ten Hagéknak.

Rigobert Song hazaküldte a katari vb-ről
Rigobert Song hazaküldte a katari vb-ről


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. július 22-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik