Közös brit labdarúgócsapat indul 52 év után az olimpián

Vágólapra másolva!
2011.06.21. 16:49
null
Két veterán, akit a szurkolók szívesen látnának a brit csapatban... (Fotó: Action Images)
Közös brit labdarúgócsapat indul a 2012-es londoni ötkarikás játékokon – jelentette be a Brit Olimpiai Bizottság (BOA).

A BOA kedden megállapodásra jutott az angol Labdarúgó-szövetséggel (FA), valamint a walesi, skót és északír szövetségekkel a közös brit válogatott felállításáról. Ezt hosszú évekig ellenezte az utóbbi három, függetlenségét féltő szövetség.

Olimpián legutóbb 1960-ban, Rómában indult a brit válogatott, de kiesett a csoportmérkőzések után, miután 4:3-ra kikapott Brazíliától, 2:2-t játszott Olaszországgal és 3:2-re legyőzte Tajvant. Nagy-Britannia 1900-ban (Párizs), 1908-ban (London) és 1912-ben (Stockholm) is aranyérmet szerzett az olimpiai futballtornán.

Beckham  a 2008-as olimpia záróünnepélyén
Beckham a 2008-as olimpia záróünnepélyén

A 2012-es játékokon Nagy-Britannia és Észak-Írország közös válogatottját az FA koordinálja, az angol szövetség felelős a szakmai stáb kialakításáért és a játékoskeretért is. Angol, skót, walesi, északír és a brit tengerentúli területek labdarúgói (már amennyiben beválogatják őket) egyaránt szerepelhetnek a csapatban.

A FIFA írásban adott garanciát arra, hogy az olimpiai részvétel miatt nem csorbul a Walesi Labdarúgó-szövetség, az Északír Labdarúgó-szövetség és a Skót Labdarúgó-szövetség autonómiája, Wales, Észak-Írország és Skócia a jövőben is önállóan indulhat FIFA- és UEFA-rendezvényeken.

A tizennyolcas keretbe három túlkoros játékos nevezhető, a szövetségi edzőket a férfi és a női csapatnál is hamarosan bejelentik.

„A közös brit válogatott szereplése lehet a játékok egyik fénypontja. Elképzelhetetlennek tartottuk, hogy a hazai rendezésű olimpián ne legyen brit csapat a labdarúgótornán. Hosszú, hatéves munka eredménye ez a siker, amely során az összes szövetség aggályaival és kéréseivel törődnünk kellett” – nyilatkozta Andy Hunt, a brit olimpiai csapat főnöke.

WALESI, SKÓT ÉS ÉSZAKÍR FELHÁBORODÁS

Általános felháborodást váltott ki a hír, miszerint a 2012-es olimpián közös brit labdarúgócsapat indul. A walesi, a skót és az északír labdarúgó-szövetség állítja: nem született megegyezés az ügyben, sőt velük még csak nem is egyeztetett az angol Labdarúgó-szövetség (FA).

 

„A skót, a walesi és az északír labdarúgó-szövetség egyaránt ellenzi a közös brit labdarúgócsapat ötletét a 2012-es londoni olimpián. Régóta ismert a tiltakozásunk oka, miszerint szeretnénk megvédeni és tiszteletben tartani a nemzeti szövetségek autonómiáit. Ennek értelmében nem tudjuk támogatni az FA javaslatát" – szólt a mindhárom szövetség elnöke által aláírt közlemény.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik