Átírták az indulót a Liverpoolnál: You’ll Never Walk Alonso

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2009.07.27. 21:21
Az elmúlt napokban érdekes módon az ottani második vonalban vitézkedő, Magyarországon főképpen tulajdonosa, Kevin McCabe miatt emlegetett Sheffield United szerepelt a legtöbbször az angol élvonalbeli csapatokról szóló napi összefoglalókban: két játékosuk a legjobbak közé került, hárman ugyanonnan érkeztek. A hagyományos nagycsapatok keretük szűkítésére koncentráltak, több kisebb gárda viszont alaposan kitett magáért.
A szurkolók üzentek: a 19. aranyéremhez kell(ene) Xabi Alonso is
Fotó: Action Images
A szurkolók üzentek: a 19. aranyéremhez kell(ene) Xabi Alonso is
A szurkolók üzentek: a 19. aranyéremhez kell(ene) Xabi Alonso is
Fotó: Action Images
A szurkolók üzentek: a 19. aranyéremhez kell(ene) Xabi Alonso is

A bajnok Manchester United menedzsere, Sir Alex Ferguson nem viccelt, amikor korábban azt nyilatkozta, hogy befejezettnek tekinti nyári átigazolási idényét, hiszen újfent megerősítette ezt (a klub gazdasági vezetői ugyanakkor elmondták: ha akar, költekezhet a skót, lévén bőven van miből). A német és brit média másképpen tudja: szerintük a háttérben folynak a tárgyalások az MU és a Bayern München között, természetesen Franck Ribéry miatt.

Rio Ferdinand bejelentette, hogy nem szeretne a Manchester City-forradalom részese lenni, a csapatkapitány Gary Neville kidőlt a sorból két hétre ágyéksérülése miatt, Pak Dzsi-szung („Dél-Korea David Beckhamje” – mondta róla csapattársa, Patrice Evra) szerződéshosszabbítás és fizetésduplázás előtt áll, míg a fiatal Ritchie De Laetet a Motherwell szeretné kölcsönkérni. Az „igazi” David Beckham mindeközben bejelentette, hogy januártól szívesen visszatérne egykori klubjához.

A cserekapus Ben Foster 2013-ig az egyesülethez kötötte magát, ám nem teljesen elégedett jelenlegi helyzetével, mondván, az MU kispadjáról nem tudja beverekedni magát a válogatottba. „Nem kétséges számomra, hogy Foster a nemzeti csapat kapusa lesz, hiszen nincs jobb nála ezen a poszton” – vélekedett a menedzser. Foster hasonló véleményen van, azonban leszögezte, hogy nem ártana válogatottbeli karrierjének, ha többet játszana klubjában…

A Liverpoolnál nincs annyi „tartalék” pénz, mint a MU-nál, ám bejelentkeztek David Villáért a Valenciánál, a szemtelenül fiatal védőért, Stephen Samáért a Borussia Dortmundnál (egyesek szerint már meg is szerezték), Sylvain Distinért a Portsmouthnál, Rasmus Elmért a Kalmarnál, Moussa Sissokóért a Toulouse-nál, valamint Ashley Youngért az Aston Villánál (utóbbiért a Tottenham, a Chelsea, a Barcelona és a Real Madrid is élénken érdeklődik).

Martin Skrtel és Nabil el-Zhar megsérült a klub ázsiai túráján, a tartalékok között bizonyító spanyol ifjú, Daniel Sanchez Ayala viszont szerencsésebb: Rafa Benítez mester olyannyira elégedett a védő teljesítményével, hogy hosszú távú szerződést ajánlott számára.

Spanyol források szerint Álvaro Negredo a Real Madridtól a ’Poolhoz kerülhet, 15 millió euró értékben, Xabi Alonso és Álvaro Arbeloa Madridba költözésének ellentételezéseképpen. A spanyol bombázóhoz, Alonsóhoz viszont erősen ragaszkodnak a „vörösök”, maradása kedvéért még a legendás indulót, a You’ll Never Walk Alone-t (Sohasem leszel egyedül) is elferdítették tréfás kedvű brit fanok You’ll Never Walk Alonso-ra (szabad fordításban: Sohasem mész, Alonso).
A Liverpool-szurkolókat valósággal sokkolta a hír, hogy az argentin futómágus, Javier Mascherano a Barcelonához kívánkozik, legalábbis ügynöke szerint. Ezek mellett az a tény, hogy Andrea Dossena igen közel áll ahhoz, hogy a Napolihoz igazoljon, eltörpül az említett fanok számára.

A Chelsea háza táján nagy az öröm: a Ferdinand melletti másik előkelő Manchester City-célpont, John Terry határozottan kijelentette, hogy ragaszkodik jelenlegi klubjához, nem igazol el sehová. Andrij Sevcsenko sem távozna önszántából, Deco szintén, a legújabb Chelsea-kiszemelt pedig nem más, mint az MFK Kosice szerb játékmestere, Nemanja Matics, akiért a „kékek” már konkrét ajánlatot is tettek. A 19 éves dán támadót, Morten Nielsent viszont elengedték a holland AZ-hez, Frank Nouble-t pedig a West Hamhez.

Maruane Samak, az Arsene Wenger által kiszemelt Adebayor-utód még mindig nem írt alá ahhoz az Arsenalhoz, ahonnan Gaël Clichyt és Kolo Tourét a ManCity, Emmanuel Ebouét a Fiorentina, Nicklas Bendtnert a Milan, Cesc Fabregast pedig a Barcelona csábítja. Jó hírrel is szolgálhatunk az „ágyúsok” rajongóinak: Samir Nasri másfél hónap múlva visszatérhet, a klub pedig 17.3 millió eurót ajánlott Klaas-Jan Huntelaarért a Real Madridnak (külön pikantériát ad eme ügynek, hogy a holland ék kegyeiért az ősi rivális Tottenhammel kell megküzdenie az Arsenalnak).

Rajta kívül Wenger a Chelsea szélsőjét, Salomon Kalout is szívesen látná „fedélzetén”, és nyolcmillió eurót sem sajnálna érte, míg másik kiszemeltjéért, Obafemi Martinsért 10.5 milliót kér a Newcastle. A francia menedzser egy élet munkáját tette volna romhalmazzá, ha nem kopogtat be valahol egy fiatal játékosért: ezúttal a Fluminense tinédzsere, Wellington a szerencsés kiszemelt.

A „Manszursejk City” csatársora rendben lévőnek tűnik, az egyesület így jelenleg védelme megerősítésén dolgozik. Ahogyan azt a fentiekből láthattuk, a klub a két „nagyvad” célba vétele után az Arsenal-hátvédsor módszeres kifosztásához fogna, no és Mark Hughes menedzser még mindig nem tett le az evertonos Joleon Lescott megszerzéséről sem. A bőséges keretet szűkítenie kellett: a fiatal walesi ékért, Ched Evansért 3.5 milliót fizetett a Sheffield United, a hétmillióért vásárolt támadót, Felipe Caicedót pedig kölcsönadta a portugál Sportingnak, 9.95 milliós vásárlási opcióval. Valerij Bozsinovért a Lazio érdeklődik, Elanóért a Köln és a Milan, Benjani Mwaruwariért pedig a Portsmouth.

Az Everton kölcsönadta fiatal kapusát, John Ruddyt a Motherwellnek, bejelentkeztek (eme kifejezés halmozását most sem kerülhettük meg) a Hull Citynél a középső védőért, Michael Turnerért, a Kalmarnál Rasmus Elmért; a Tottenhammel pedig már meg is állapodtak Alan Hutton vételárában (a skót jobbhátvéd ellenértéke 8.1 millió körül lehet).

A Fulham már három ajánlatot is tett Jonathan Greeningért a West Bromwich Albionnak, a bal oldali középpályást viszont 4.6 millióért sem adja klubja. Az Aston Villa eladta viszont az angol válogatott középhátvédet, Zat Knightot a Boltonnak, amely a sokszoros walesi válogatott jobb oldali védőt, Sam Rickettset is megvásárolta (őt a Hulltól).

A Fulham kétmillió euróért tett szert a norvég válogatott jobbszélsőjének, Björn Helge Riisének játékjogára (a futballista John Arne Riise öccse), a Tottenham pedig elhappolta a Sheffield Unitedtől a két szélsőhátvédet, a több élvonalbeli gárda által is üldözött Kyle Naughton, Kyle Walker duót. A „sarkantyúsok” ugyanakkor Adel Taarabtot, David Buttont, Troy Archibald-Henville-t és Ben Alnwicket is kölcsönadták.

A West Hamtől elengedett Diego Tristán a Cádizhoz írt alá, a Wigan pedig 1.4 millió eurót fizetett a skót Hamilton Academicalnak az ír támadóért, James McCarthyért (ha jól teljesít a 18 éves játékos, aki az elmúlt idényben az év legjobb fiatal játékosa lett Skóciában, a vételár 3.5 millióra is felszökhet).

A Stoke City sem garasoskodott, hiszen 3.5 milliót áldozott a 27 esztendős középső középpályásért, Dean Whiteheadért, és eme summa 5.8 millión „tetőzhet” optimális esetben. Kiderült időközben, hogy a Bolton 2.3 milliót utalt át Li Csung-jongért az FC Szöulnak.

A Portsmouthra is rámosolygott a szerencse egy arab tulajdonos, a milliárdos Szulejman al-Fahim személyében, fel is vetődött Diego Maradona neve a klubbal kapcsolatban… Addig is „beérnék” Steve Finnan, a Hajduk Split-csatár Nikola Kalinic, Victor Obinna vagy Bafetimbi Gomis megszerzésével, miközben támadójuk, Peter Crouch átadásában állítólag már meg is egyeztek a Tottenhammel.

A Sunderland sem kispályázik, hiszen 5.8 millióért elcsábították a Marseille csapatkapitányát, az albán szűrőt, Lorik Canát, akivel 2013-ig kötöttek szerződést.

JÖTTEK, MENTEK

MANCHESTER UNITED
Érkezett: Antonio Valencia (Wigan, 18 900 000 euró), Tom Cleverley (Leicester City, kölcsönből vissza), David Gray (Plymouth, kv.), Manucho (Hull City, kv.), Danny Simpson (Blackburn, kv.), Michael Owen (Newcastle, ingyen), Gabriel Obertan (G. Bordeaux, 3 500 000)
Távozott: Carlos Tévez (kv.), Cristiano Ronaldo (Real Madrid, 94 000 000), Rodrigo Possebon (Sporting Braga, k.), Daniel Galbraith (Hibernians), Lee Martin (Ipswich, 2 250 000), Fraizer Campbell (Sunderland, 4 100 000), Richard Eckersley (Burnley), Manucho (Real Valladolid, 2 750 000)

LIVERPOOL
Érkezett: Miki Roqué (Cartagena, kv.), Andrej Voronin (Hertha, kv.), Glen Johnson (Portsmouth, 20 500 000), Ryan Flynn (Wrexham, kv.), Adam Hammill (Barnsley, kv.), Jermaine Pennant (Portsmouth, kv.), Chris Mavinga (PSG)
Távozott: Sami Hyypiä (Leverkusen, i.), Sebastián Leto (Panathinaikosz, 4 000 000), Paul Anderson (Nottingham, 292 000), Astrit Ajdarevic (Leichester, i.), Miki Roqué (Betis), Jermaine Pennant (Real Zaragoza, i.), Ryan Flynn (Falkirk, k.), Jack Hobbs (Leicester City)

CHELSEA
Érkezett: Claudio Pizarro (Bremen, kv.), Andrij Sevcsenko (Milan, kv.), Daniel Sturridge (Manchester City, 5 800 000), Scott Sinclair (Birmingham, kv.), Jimmy Smith (Leyton, kv.), Ross Turnbull (Middlesbrough, i.), Jurij Zsirkov (CSZKA Moszkva, 21 000 000)
Távozott: Ricardo Quaresma (Inter, kv.), Ben Szahar (Espanyol, 1 000 000), Szlobodan Rajkovics (Twente, kölcsönbe), Mineiro (szl.), Jimmy Smith (Leyton Orient, i.), Tom Taiwo (Carlisle, k.), Miroslav Stoch (Twente, k.), Lee Sawyer (Southend, k., i.), Ryan Bertrand (Reading, k.), Morten Nielsen (AZ), Frank Nouble (West Ham)

ARSENAL
Érkezett: Pedro Botelho (Salamanca, kv.), Armand Traoré (Portsmouth, kv.), Philippe Senderos (Milan, kv.), Kerrea Gilbert (Leicester, kv.), Jay Simpson (West Brom, kv.), Thomas Vermaelen (Ajax, 10 000 000)
Távozott: Abu Ogogo (Dagenham & Redbridge FC, i.), Amaury Bischoff (szl.), Rui Fonte (szl.), Paul Rodgers (szl.), Rene Steer (Oldham), Emmanuel Adebayor (Manchester City, 29 000 000), Pedro Botelho (Celta Vigo, k.), Havard Nordtveit (Lilleström, k.)

EVERTON
Érkezett: Anton Peterlin (Ventura County), John Kissock (Accrington Stanley, kv.), Iain Turner (Nottingham Forest), Jó (Manchester City, k.), Skodran Mustafi (Hamburg U17)
Távozott: Segundo Castillo (Crvena zvezda, kv.), Nuno Valente (szl.), Andy van der Meyde (szl.), John Irving (szl.), Lars Jacobsen (Blackburn, i.), John Kissock (szl.), John Ruddy (Motherwell, k.)

ASTON VILLA
Érkezett: Barry Bannan (Derby, kv.), Marlon Harewood (Wolverhampton), Stewart Downing (Middlesbrough, 13 000 000)
Távozott: Gareth Barry (Manchester City, 13 900 000), Stuart Taylor (Manchester City, i.), Martin Laursen (visszavonult), Zat Knight (Bolton)

FULHAM
Érkezett: Szeol Ki Hjon (el-Hilal, kv.), Hameur Bouazza (Birmingham, kv.), Adrian Leijer (Norwich, kv.), Gabriel Zakuani (Peterborough, kv.), Stephen Kelly (Birmingham, i.), Wayne Brown (Turku PS, kv.), Matthew Briggs (Fulham II), Björn Riise (Lilleström, 2 000 000)
Távozott: Gabriel Zakuani (Peterborough, i.), Collins John (Roeselare, i.), Giles Barnes (Derby, kv.), Julian Gray (szl.), Moritz Volz (szl.), Troy Brown (Ipswich, i.)

TOTTENHAM HOTSPUR
Érkezett: Kevin-Prince Boateng (Dortmund, kv.), Giovani Dos Santos (Ipswich, kv.), Anthony Gardner (Hull, kv.), Chris Gunter (Nottingham, kv.), Adel Taarabt (QRP, kv.), Kyle Naughton (Sheffield U.), Kyle Walker (Sheffield U.)
Távozott: Frazier Campbell (Manchester United, kv.), Ricardo Rocha (szl.), Gilberto (Cruzeiro), Didier Zokora (Sevilla, 9 000 000), Jacques Maghoma (Burton, i.), Chris Gunter (Nottingham, 2 000 000), Adel Taarabt (QPR, k., i.), David Button (Crewe Alexandra, k., i.), Ben Alnwick (Norwich, k.), Troy Archibald-Henville (Exeter, k.)

WEST HAM UNITED
Érkezett: Julien Faubert (Real Madrid, kv.), Hérita Ilunga (Toulouse, 3 500 000), Tony Stokes (Újpest, kv.), Luis Jiménez (Inter, k.), Lee Bowyer (Birmingham, kv.), Nigel Quashie (Wolverhampton, kv.), Kurucz Péter (Újpest, 350 000), Frank Nouble (Chelsea)
Távozott: Jan Lastuvka (Sahtar Doneck, kv.), Radoslav Kovac (Szpartak Moszkva, kv.), Lucas Neill (szl.), Kyel Reid (Sheffield U., 400 000), Freddie Sears (Crystal Palace, k., i.), Joe Widdowson (Grimsby, i.), David Di Michele (Torino, kv.), Diego Tristán (Cadiz), Walter López (szl.), Lee Bowyer (Birmingham, i.)

MANCHESTER CITY
Érkezett: Gareth Barry (Aston Villa, 13 900 000), Roque Santa Cruz (Blackburn, 21 200 000), Stuart Taylor (Aston Villa, i.), Richard Martin (Burton, kv.), Tal Ben Haim (Sunderland, kv.), Jó (Everton, kv.), Carlos Tévez (MSI, 29 000 000), Emmanuel Adebayor (Arsenal, 29 000 000)
Távozott: Daniel Sturridge (Chelsea, 5 800 000), Joe Hart (Birmingham, k., i.), Dietmar Hamann (szl.), Michael Ball (szl.), Darius Vassell (Ankaragücü), Danny Mills (szl.), Gláuber (szl.), Jó (Everton, k.), Gelson Fernandes (St. Etienne, 3 500 000), Richard Martin (szl.), Ched Evans (Sheffield U., 3 500 000), Felipe Caicedo (Sporting, k.), Shaleum Logan (Tranmere, k., i.), Angelosz Ciaklisz (szl.)

WIGAN ATHLETIC
Érkezett: Jordi Gómez (Espanyol B, 2 450 000), Rachid Bouaouzan (NEC, kv.), Henri Camara (Stoke City, kv.), Marlon King (Middlesbrough, kv.), Hendry Thomas (CD Olimpia), Daniel Redmond (Everton U19), Jason Scotland (Swansea, 2 300 000), James McCarthy (Hamilton Academical, 1 400 000)
Távozott: Amr Zaki (Zamalek, kv.), Lewis Montrose (Wycombe, i.), Luis Valencia (Manchester United, 18 900 000), Mido (Middlesbrough, kv.), Antoine Sibierski (szl.), Henri Camara (szl.)

STOKE CITY
Érkezett: Tom Soares (Charlton Athletic, kv.), Dean Whitehead (Sunderland, 3 500 000)
Távozott: Henri Camara (Wigan, kv.), Stephen Kelly (Birmingham, kv.), Marc Grocott (szl.), Jimmy Phillips (szl.), Dominic Matteo (visszavonult), Robert Garrett (Linfield), Vincent Pericard (szl.)

BOLTON WANDERERS
Érkezett: Sean Davis (Portsmouth, i.), Paul Robinson (West Brom, k., i.), Li Csung-jong (FC Szöül, 2 300 000), Zat Knight (Aston Villa), Sam Ricketts (Hull)
Távozott: Ebi Smolarek (Racing Santander, kv.), Sébastien Puygrenier (Zenit, kv.), Blerim Dzemaili (Torino, 2 000 000), Ariza Makukula (Benfica, kv.), James Sinclair (szl.)

PORTSMOUTH
Érkezett: Aaron Mokoena (Blackburn, i.), Joel Ward (Bournemouth, kv.)
Távozott: Armand Traoré (Arsenal, kv.), Theofanisz Gekasz (Bayern Leverkusen, kv.), Glen Johnson (Liverpool, 20 500 000), Djimi Traoré (Monaco, i.), Arnold Makengo (Lorient, k.), Sean Davis (Bolton, i.), Glen Little (szl.), Jermaine Pennant (Liverpool, kv.), Noé Pamarot (szl.), Jerome Thomas (szl.), Lauren (szl.), Andre Blackman (Bristol City, i.), Andrea Mbuyi-Mutombo (Standard Liege, i.), Sol Campbell (szl.)

BLACKBURN ROVERS
Érkezett: Elrio van Heerden (Bruges, i.), Gaël Givet (Marseille, 4 000 000), Lars Jacobsen (Everton, i.), Steven N’Zonzi (Amiens, 500 000), Frank Fielding (Rochdale, kv.), Paul Gallagher (Plymouth, kv.), Maceo Rigters (Barnsley), Nick Blackman (Blackpool, kv.)
Távozott: Carlos Villanueva (Audax Italiano, kv.), André Ooijer (PSV, i.), Aaron Mokoena (Portsmouth, i.), Tugay (visszavonult), Matt Derbyshire (Olympiakosz, 3 000 000), Roque Santa Cruz (Manchester City, 21 200 000), Danny Simpson (Manchester United, kv.), Bryan Hodge (Partick Thistle, i.), Josh O'Keefe (Walsall, i.), Keith Treacy (Sheffield U., k.), Tony Kane (Carlisle United, i.)

SUNDERLAND
Érkezett: Russell Anderson (Burnley, kv.), Greg Halford (Sheffield U., kv.), Roy O’Donovan (Blackpool, kv.), Jack Colback (Sunderland U19), Fraizer Campbell (Manchester United, 4 100 000), Paulo Da Silva (Toluca, i.), Lorik Cana (Marseille, 5 800 000)
Távozott: Peter Hartley (Hartlepool, i.), Michael Chopra (Cardiff, 4 700 000), Arnau Riera (szl.), David Connolly (szl.), Dwight Yorke (szl.), Nick Colgan (Grimsby), Darren Ward (szl.), Tal Ben Haim (Manchester City, kv.), Djibril Cissé (Marseille, kv.), Calum Davenport (West Ham, kv.), Greg Halford (Wolverhampton, 2 400 000), Arnau Riera (szl.), Peter Hartley (Hartlepool United, i.), Dean Whitehead (Stoke, 3 500 000)

HULL CITY
Érkezett: Steven Mouyokolo (US Boulogne, 2 150 000)
Távozott: Dean Windass (Darlington, i.), Manucho (Manchester United, kv.), Matt Plummer (Darlington), John Welsh (Tranmere, i.), Ryan France (Sheffield U.), Sam Ricketts (Bolton), Michael Bridges (szl.)

WOLVERHAMPTON WANDERERS
Érkezett: Nenad Milijas (Crvena zvezda, 3 000 000), Marcus Hahnemann (Reading, i.), Kevin Doyle (Reading, 7 600 000), Andrew Surman (Southampton, 1 400 000), Greg Halford (Sunderland, 2 340 000), Ronald Zubar (Marseille, 3 000 000), Scott Malone (Újpest, kv.)
Távozott: Marlon Harewood (Aston Villa, kv.), Nigel Quashie (West Ham, kv.), Graham Stack (Plymouth, kv.), Liam Hughes (szl.), Lewis Gobern (Milton Keynes, i.), Darren Potter (Sheffield W.)

BIRMINGHAM CITY
Érkezett: Artur Krysiak (Motherwell, kv.), Semih Aydilek (Motherwell, kv.), Christian Benítez (Santos Laguna, 8 900 000), Scott Dann (Coventry, 4 000 000), Joe Hart (Manchester City, k., i.), Giovanny Espinoza (Barcelona SC, i.), Roger Johnson (Cardiff City, 5 900 000), Krystian Pearce (Scunthorp, kv.), Lee Bowyer (West Ham, i.), Barry Ferguson (Glasgow Rangers, 1 200 000)
Távozott: Kemy Agustien (AZ, kv.), Hameur Bouazza (Fulham, kv.), Carlos Costly (GKS Belchatow, kv.), Mehdi Nafti (Arisz Szaloniki, i.), Stephen Kelly (Fulham, i.), Djimi Traoré (Portsmouth, kv.), Scott Sinclair (Chelsea, kv.), Rádi Dzsaidi (szl.), Robin Shroot (Burton, k., i.), Artur Krysiak (szl.), Michael McKerr (szl.), Krystian Pearce (Peterbrough, k., i.), Semih Aydilek (Kayserispor), James McPike (Kettering , i.)

BURNLEY
Érkezett: Remco van der Schaaf (Bröndby, kv.), David Edgar (Newcastle, i.), Chris Lynch (Burnley U19), Chris Anderson (Burnley U19), Alex-Ray Harvey (Burnley U19), Nik Kudiersky (Burnley U19), Wes Fletcher (Burnley U19), Tyrone Mears (Derby, 590 000), Steven Fletcher (Hibernian, 3 530 000), Brian Easton (Hamilton Academical, 400 000), Richard Eckersley (Manchester United)
Távozott: Király Gábor (1860 München, i.), Alan Mahon (Tranmere Rovers, i.), Alexander MacDonald (Falkirk, k.), Wes Fletcher (Partick Thistle, k., i.), Steve Jones (szl.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik