A ZTE U19-s válogatott játékosa, Kádár Tamás Newcastle-be igazolt

Vágólapra másolva!
2008.01.18. 16:17
Csütörtökön késő éjjel, immár több mint egy hónapos tárgyalássorozat után eldőlt, hogy a Zalaegerszeg U19-es válogatott védője, Kádár Tamás a Newcastle United csapatához szerződik. A játékos az őt menedzselő Careers Management Group tulajdonosainak társaságában az elmúlt időszakban többször is megfordult Angliában, hogy véglegesítse megállapodását. A Zalaegerszeg rekordösszeg fejében vált meg Kádártól, hiszen a klub soha ilyen drágán nem adott még el játékost, és magyar védőért sem fizettek még soha annyit, amekkora Kádár végleges vételára lehet.
Kádár Tamás szerződtetése több mint egy hónapos tárgyalássorozat után dőlt el
Kádár Tamás szerződtetése több mint egy hónapos tárgyalássorozat után dőlt el
Kádár Tamás szerződtetése több mint egy hónapos tárgyalássorozat után dőlt el
Kádár Tamás szerződtetése több mint egy hónapos tárgyalássorozat után dőlt el

A Newcastle 22 forduló után 26 szerzett pontjával (hét győzelem, öt döntetlen és tíz vereség, 27-39-s gólkülönbség) a tizenegyedik helyen áll az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban. Mindössze hat ponttal megelőzve a még kiesőhelyen (18.) álló Sunderland együttesét, de hatpontos hátrányban a tizedik West Ham United mögött.
Kádár, menedzserei társaságában vasárnap utazik Newcastle-ba, hogy csatlakozzon a Kevin Keegan által vezetett „szarkákhoz”. A játékos a szerződés létrejöttét követően elsőként a pepsifoci.hu-nak nyilatkozott.

Mint ismeretes, az egyik legjobb képességű hazai védőnek tartott, Kádár Tamást decemberben két Premier League klub is próbajátékra hívta. Kádár először az FC Bolton meghívásának tett eleget, majd a Newcastle United tesztelte. A ZTE védője mindkét klub szakembereire rendkívül kedvező benyomást tett, és ezt követően megkezdődtek a tárgyalások a felek között. A Zalaegerszeg kényelmes helyzetben volt, hiszen két Premier League klub is igényt tartott a játékosra, sőt úgy tudjuk időközben egy harmadik is bejelentkezett a védőért.

Ahogy fokozatosan haladtak előre a tárgyalások úgy lett világos, hogy a jóval tehetősebb Newcastle ajánlatával nem tud versenyezni sem a Bolton, sem a harmadik – eddig meg nem nevezett klub- így tavaly december végére már csak az volt a kérdés, hogy a Newcastle ki akarja e fizetni a zalaegerszegiek által megszabott igen jelentős vételárat. Sokáig úgy tűnt az angolok végül sokallják az árat és lemondanak a játékosról, de a pepsifoci.hu információi szerint az újév első napjaiban változás állt be, és a már-már elhalni látszó tárgyalások újraéledtek.Végül amikor már csaknem siker koronázta az erőfeszítéseket a Newcastle csapatánál menesztették Sam Allerdycet, azaz edzőváltás következett be.

Ismét egy bizonytalan időszak következett, és felmerültek más klubok is vevőként, de végül Kevin Keegen menedzseri kinevezését követően egy nappal minden nyitott kérdést sikerült tisztázni és a két klub vezetői megegyeztek. A megállapodás értelmében Kádár Tamás a Newcastle játékosa lett, és ezzel egyfajta magyar átigazolási rekord született, hiszen a játékos lehet a legdrágább magyar védő.

Kádár Tamás jelenleg Magyarországon tartózkodik, de az őt menedzselő Careers Management Group tulajdonosaival együtt korábban többször is Angliába utazott, ahol már át is esett a szükséges orvosi vizsgálatokon, majd a jövőbeni szerződése feltételeiben is megegyezett a Premier League egyik meghatározó klubjával.

A fiatal játékos az átigazolás bejelentését követően a pepsifoci.hu-nak nyilatkozott először, és érthetően rendkívül boldognak tűnt.

„Őszintén mondom, számítottam arra, hogy mindez bekövetkezik, de azt álmomban sem gondoltam volna, hogy ilyen hamar. Aki ismer az tudja, hogy sokkal kevesebb futballmúltam van, mint bárkinek a korosztályomban, hiszen 14 évesen még nem voltam igazolt futballista csak iskolai szinten kispályáztam, és inkább kézilabdázónak készültem, lévén veszprémi vagyok.”

„Három és fél éve igazolt le a Zalaegerszeg, és akkor vettem részt az első labdarúgó edzésen is. Boldog vagyok, hogy idáig jutottam, de nem akarok ennyivel megelégedni. Gőzerővel tanulok angolul, nagyon jó és sikeres játékos szeretnék lenni, és remélem a májusi U19-es Eb-selejtezőig minden tekintetben fejlődök még, és hasznára leszek a csapatnak. Köszönöm még egyszer a zalaegerszegi klub segítségét, és az itteni szurkolók szeretetét! Szombaton elbúcsúzok a társaktól, és a barátoktól, és vasárnap elrepülök Angliába, ahol legalább a következő tíz évet el szeretném tölteni.” ---- Nagy Ferenc, a ZTE elnöke a pepsifoci.hu-nak a következőket mondta a két klub közötti tárgyalásokról és a megállapodásról:

„Boldog és egyben szomorú is vagyok, hiszen egy olyan tehetséges fiatalember távozik a klubtól, akivel a fiatal kora ellenére is nagyon nagy öröm volt együttdolgozni. Nagyon sajnálom, hogy a jövőben nem a csapatunkat erősíti majd, de a jövője fejlődése érdekében ehhez hozzá kellett járulnunk. A hatalmas pénzösszeg, ami a klubkasszába befolyik valamilyen szinten kárpótol minket ezért a "fájdalomért". Kádár Tamás véleményünk szerint minden idők legdrágább magyar védőjátékosa lesz. A tárgyalásaink nem véletlenül húzódtak több mint egy hónapon keresztül, hiszen a ZTE igazából kétszer is visszautasította a Newcastle ajánlatát, és mindkét esetben meg is szakadtak a tárgyalások, míg végül harmadik alkalommal sikerült mindenben megállapodnunk. A vételárat titkosan kezeljük, amire a Newcastle-vel történt megállapodás miatt van szükség. Én a klub nevében nagyon sok sikert kívánok Kádár Tamásnak, ugyanakkor boldog is vagyok, mert a játékos Angliában tovább öregbítheti klubunk hírnevét azzal, hogy a ZTE azt követően, hogy legyőzte a Manchester Unitedet, most Anglia egyik legpatinásabb, legsikeresebb klubjához közvetít játékost. Úgy gondolom, hogy 6-8 hónapon belül Kádár Tamás a Newcastle első csapatában is bemutatkozhat.” ---- A vételárat és a tárgyalások menetét illetően sokáig komoly különbség volt a felek között, de a végeredményben kialakult konstrukció mindenkinek megfelel. A vételárat illetően a CMG nevében Kövesdi Viktor, tulajdonos megerősítette, hogy rendkívül komoly összegről van szó.

„Abban maradtunk a klubokkal, hogy a vételárat illetően csak ők kommunikálhatnak, de annyit a titoktartás megsértése nélkül is elmondhatunk, hogy egyfajta magyar átigazolási rekord született, hiszen Tamás lehet a legdrágább magyar védő. A Newcastle az aláírást követően is egy nagyon jelentős összeget fizet ki a játékosért, majd azt követően Tamás angliai előremenetelének függvényében még komoly bevételekhez juthat a Zalaegerszeg. Amennyiben a játékos stabil tagja lesz a Newcaslte csapatának az elkövetkező években, akkor a ZTE közel akkora összeghez jut ismét, mint az első, most fizetendő részlet. A két összeg adja ki a végleges vételárat, amennyit magyar védőjátékosért még soha nem fizettek ki. A tárgyalások rendkívül nehezen indultak annak ellenére is, hogy Tamás a próbajátéka során meggyőzte az ottani szakembereket. E tény mellett azonban az is világos volt az első pillanatban, hogy a ZTE elnöke, Nagy Ferenc úr egy cseppet sem lesz hajlandó tágítani eredeti elképzelésétől. Az elmúlt egy hónapban legalább öt alkalommal tűnt úgy, hogy az egészből nem lesz semmi, de jó volt látni, hogy mind a játékos, mind a szülei végig elfogadták Nagy úr és a ZTE álláspontját, és nem volt vita közöttük. Ennek köszönhető az, hogy végül olyan megállapodás születhetett, amivel mindenki boldog. Tamással vasárnap Newcastle-ba utazunk, ahol az első napokban szállodában lakik, majd az új otthona kiválasztása után vélhetően édesapja csatlakozik hozzá. A felnőtt csapattal edz majd, de eleinte a Liverpoolban játszó magyarokhoz hasonlóan ő is a reserve csapatban kell majd bizonyítson. A Newcastle vezetői biztosak Tamás képességeiben, és abban, hogy nagyon hosszú időn át klubjuk alkalmazottja lesz.” ---- „Tamás kivételes képességű játékos, akiért valóban versenyzett a Bolton és a Newcastle is, de nem titok, hogy több más Premier League klub is szívesen látta volna - erősítette meg Pataky Tibor, a játékost menedzselő CMG egyik tulajdonosa. - A Zalaegerszeg eredeti terve és a család, valamint maga a játékos elképzelése is az volt, hogy csak nyáron igazol külföldre, de a Newcastle visszautasíthatatlan ajánlatot tett már most télen. Tamás egy hétig edzett az akkor még Sam Allerdyce által irányított első csapatnál, és a valamennyi edző rendkívül elismerően nyilatkozott a képességeiről. Ha egyetlen dolgot kell mondani, hogy mivel győzte meg az angolokat, akkor egészen biztosan az agresszivitás említhető. Newcastle-ben egyöntetű vélemény volt, hogy hasonlóan agresszív Európából érkező játékost még nem láttak ennyi idős korban. Tamás 17 éves kora ellenére felvette a versenyt a felnőtt csapat támadóival, és lenyűgözte az edzőket. Az üzlet létrejöttéhez elengedhetetlen szükség volt a Zalaegerszeg elnökének, Nagy Ferenc úrnak a rendkívül korrekt, előre látó hozzáállására, amit ezúton is szeretnénk megköszönni.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik