Michael Adrian Carrick

Vágólapra másolva!
2006.06.10. 17:02
nemzetisége:
angol
14/0
születési hely:
Wallsend
ideje:
1981.07.28.
pozíció:
középső védekező középpályás
magassága:
186 cm
súlya:
74 kg
korábbi klubjai:
Tottenham, West Ham United, Swindon Town (kölcsönben), Birmingham City (kölcsönben), Wallsend Boys Club
sikerei:
ifjúsági FA-kupa-győztes (1999), angol bajnok (2007, 2008), Community Shield-győztes (2007, 2008), BL-győztes (2008), U-21-es Eb-résztvevő (2000), vb-résztvevő (2006), az Év legjobb ifjúsági korú játékosa (2001), az Év csapatának tagja a Division One-ban (2004), az Év csapatának tagja Angliában (2006)

Michael Carrick 2006 nyarán nem kisebb felelősséget vett nyakába, mint a Manchester United legendájának, Roy Keane-nek pótlása. Természetesen még sok évnek kell eltelnie, mire olyan tekintélye lesz a pályán és azon kívül is, mint a feltűrt ujjú mezben flangáló kisfőnöknek; egyelőre azzal is megelégszik Ferguson, hogy mérkőzésenként tízkilométereket fut az ifjú angol.

A kis Michaelt anno a Middlesbrough tartalékjai között is megfordult édesapja vitte le futballozni a Wallsend Boys Clubhoz, ahol ő maga is intézősködött. A Newcastle-i kis klub egyébként olyan világklasszisokat adott már az angol futballnak, mint Alan Shearer és Peter Beardsley! A bátyjával a nap minden percében labdázó Carrick bekerült a területi és az országos serdülő válogatottba is, s erre már a West Ham United is felfigyelt. Az akkoriban még középcsatárként flangáló Michael testvérével együtt került a kalapácsosokhoz (bátyja később abbahagyta), s az ilyenkor szokásos kategóriákat végigjárva 1998 nyarán írta alá profiszerződését. Abban a szezonban egész Anglia megismerte nevét, hiszen alapembere volt annak a WHU-nak, amely az ifjúsági FA-Kupa döntőjében 9-0-ra lemosta a Coventry Cityt. Carrick maga két gólt vállalt, mellette egyébként Joe Cole játszott irányítót! Mivel akkoriban a nagycsapat igencsak erős kerettel rendelkezett, előbb a Swindon Townba, később a Birmingham Cityhez adták kölcsönbe. Visszatérése után igazolta e két szezon hasznosságát, hiszen 33 bajnokin pályára lépve kiérdemelte az Év ifjúsági játékosa-címet is!

Nem akármilyen társai voltak akkoriban a WHU-középpályán, hiszen Joe Cole és Frank Lampard nyűtte mellette a gyepet, s első bajnokiján Rio Ferdinand helyére állt be. Társaival ellentétben Carrick a másodosztályba is elkísérte a kalapácsosokat, sőt, bekerült a Division One év végi álomcsapatába is. Ekkor már a Premiership nagyágyújai csábították őt, mint például az Arsenal vagy a Tottenham. Eleinte az ágyúsoknak állt a zászló, de mivel Patrick Vieira (akkor még) maradt a klubban, Carrick végül a kisebbik londoni egyesülethez igazolt, 2.75 millió fontért. "Michael Anglia egyik legnagyobb tehetsége, s nagyon örülünk hogy leigazoltuk őt" - mondta akkor a Tottenham sportigazgatója, a dán Frank Arnesen (aki később a Chelsea-hez tette át székhelyét). A kőkemény futballista egyébként nem csak hatalmas erőnlétével, hanem kétlábasságával és kiváló passzaival érdemelte ki eme összeget. A sarkantyúsoknál Carrick hamar népkedvenc lett s Martin Jol mester bizalmi embereként vezéregyéniség a fiatalok között.

A válogatottban még 2001 májusában mutatkozott be, Mexikó ellen, ám sokáig még az is nagy öröm volt számára, ha meghívót postáztatott neki Eriksson, hiszen az elkövetkezendő öt évben csak négyszer húzhatta még magára a háromoroszlános mezt. A 2006-os világbajnokság selejtezői közül például egyen sem lépett pályára, s csak azért fanyalodott rá a torna előtti tavaszon Eriksson, mert Scholes lemondta a válogatottságot, Alan Smith és Ledley King pedig nagyon súlyos sérülést szenvedett. Hősünk a vb-n mindössze egyszer léphetett pályára: Ecuador ellen érezte úgy a kapitány, hogy Carrickkel a kezdőben kell felállniuk, ám a labdarúgó csukaszürke teljesítményével ki is játszotta magát onnan és a svéd bizalmából (pedig éppen a válogatott hiányposztján szerepelt). Pontosabban szólva, a vb hivatalos küldöttei őt választották meg a Mérkőzés emberének, de a szakemberek és Erikssonék másként látták a dolgot, Hargreaves vissza is vette helyét. Akkoriban már javában alkudozott Carrickért Sir Alex Ferguson, aki végül 14 millió fontért vásárolhatta meg a szűrő játékjogát, s a summa az eredményektől függően még 4.6 millióval emelkedhet.

"Mindent megtettünk azért, hogy Michael nálunk maradjon, de ő arra kért bennünket, engedjük el. Nagyon szeretett volna Manchesterbe szerződni" - mondta Martin Jol, a Spurs holland vezetőedzője. "Úgy éreztem, hogy elutasíthatatlan ajánlatot kaptam. Döntésemet nem befolyásolta a pénz, csak az, hogy tovább fejlődhetek. Nagyszerű időszakot éltem át a Spursnél, a klub csodálatosan bánt velem. Remek csapat, keretében számos topjátékos és fiatal tehetség található. Sikeres jövő előtt állnak" - mondta a középpályás, aki addig hétszer szerepelt az angol válogatottban. A BBC úgy tudja, hogy Carrick fizetése heti 50 ezer font lesz. (Egyébként Sanz, a Real Madrid egyik elnökjelöltje is bejelentkezett érte, ám végül elbukott a választásokon, így kútba esett a spanyol transzfer.) A Manchester United történetének ötödik legdrágább játékosa lett ezzel Carrick, aki szimbolikus módon Roy Keane elárvult 16-os mezét kapta meg, bár maga a játékos élénken tiltakozik az ellen, hogy ő lenne az "új Keane". Hamar bekerült a MU kezdőjébe, sőt, amikor a Chelsea elleni (n)agyderbin a mezőny legjobbja lett, a fanok is végleg szívükbe fogadták.

A válogatottban is szép lassan alapember lett, 2006 végén három Eb-selejtezőn is szerepelt.

Carricknek volt kitől örökölnie tehetségét, hiszen nagyapja anno angol ifjúsági válogatott volt.





99-00 (dec) 
West Ham United  
       
99-00 (márc) 
Swindon Town (II.o.) 
       
99-00 
Birmingham City (II.o.) 
       
00-01 
West Ham United  
33 
       
01-02 
West Ham United  
30 
       
02-03 
West Ham United  
30 
     
6.25
03-04 
West Ham United (II.o.)
38 
     
04-05 
Tottenham  
29 
     
6.59
05-06 
Tottenham  
35 
     
6.64
06-07 
Manchester United  
33 
BL
12
2
7.00
07-08 
Manchester United  
31 
BL
12
0
6.20
A táblázatban szereplő adatok sorrendben: év, csapat, mérkőzések száma, szerzett gólok száma, nemzetközi kuparészvétel, nemzetközi kupameccsek száma, nemzetközi kupameccsen szerzett gólok száma.
Nagy tornák a válogatott színeiben:
2006
világbajnokság
1
0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik