NHL: ismét legyőzte a Montrealt, egy sikerre a címvédéstől a Tampa

Vágólapra másolva!
2021.07.03. 08:23
null
Egy győzelemre a címvédéstől a Tampa (Fotó: Getty Images)
A címvédő Tampa Bay Lightning 6–3-ra győzött a Montreal Canadiens otthonában az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) Stanley-kupa-döntőjének harmadik, pénteki mérkőzésén, így az egyik csapat negyedik sikeréig tartó párharcban már 3–0-ra vezet.

 

A Montrealhoz két hét kényszerszünet után visszatérhetett Dominique Ducharme vezetőedző, aki pozitív koronavírusteszt miatt került karanténba és hagyott ki hat összecsapást.

A helyi Covid-szabályok miatt csak 3500 néző lehetett jelen a helyszínen, és láthatta, hogy villámrajtot vesz az esélyesebb Tampa, amely a 4. percben már 2–0-ra vezetett. Előbb beszorította ellenfelét az amerikai csapat, és a cseh Jan Rutta távolról, takarásból emelt a kísérletre csak késve reagáló Carey Price kapujának jobb felső sarkába. Ez volt az NHL történetének első találata, amely júliusban született, mivel a koronavírus-járvány miatt csúszik a szezon megszokott június eleji-közepi zárása. Másfél perc múlva, immár emberelőnyben a svéd Victor Hedman erős lövésében a montreali kapus csak belekapni tudott, a korong átjutott a gólvonalon. A kanadai gárda – amely 1993 óta először finalista – lassan magához tért, átvette a kezdeményezést, és a 12. percben szépített Phillip Danault révén. A csatár korongot szerzett saját harmadában, végigszáguldott a bal szélen, majd lövése a rövid felső sarokban kötött ki a kapuvas segítségével.

A második harmadban ismétlődött a forgatókönyv: az első négy percben kétszer köszönt be a Lightning. A Montreal durván elcserélte magát, a cseh Ondrej Palat kapott tért ölelő átadást a szlovák Erik Cernáktól, majd a kettő a semmi elleni helyzetben az orosz Nyikita Kucserovhoz passzolt, aki fonákkal nem hibázott. Kisvártatva ismét létszámfölényes megugrása lett a Tampának. Mathieau Joseph lövését Price még bravúrral hárította, a kipattanó Joseph-ről a második hullámban érkező Tyler Johnsonhoz került, és ő is fonákkal volt eredményes. Még a szünet előtt faragott hátrányából a kanadai klub: Nick Suzuki iramodott meg saját harmadából indulva a jobb szélen, majd váratlan lövése az orosz Andrej Vaszilevszkij jobb lábvédője alatt csúszott be.

A záró harmadban sokági jól őrizte előnyét a Lightning, és a hajrában – amikor az időzavarba került riválisnak kockáztatnia kellett – felpörögtek az események. Az 56. percben Erik Gustafsson indítását fülelte le Johnson, lövése még lecsorgott Price-ról, ám a vendégek csatára a védőt és a kapust is megelőzve a kapuba juttatta a pakkot. 39 másodperc múlva a 36 éves Corey Perry – aki tavaly a Dallas Stars színeiben veszített döntőt a Tampa ellen – éles szögből lőtt a korán letérdelő Vaszilevszkij bal füle mellett a hálóba. A Montreal a felzárkózás reményében lehozta kapusát, azonban 50 másodperc elteltével megadta a kegyelemdöfést a Lightning: Blake Coleman az üresen maradt kapuba lőtt.

A Tampa 2004 és 2020 után harmadszor lesz Stanley-kupa-győztes, ha magyar idő szerint kedd hajnalban ismét győz Montrealban.

A finálék történetében egyszer, 1942-ben fordult elő, hogy a 3–0-ra vezető együttes nem tudta megnyerni a Stanley-kupát. Akkor a Toronto Maple Leafs innen fordítva diadalmaskodott a Detroit Red Wings ellen.

JÉGKORONG, NHL
DÖNTŐ, 3. MÉRKŐZÉS

Montreal Canadiens–Tampa Bay Lightning 3–6 (1–2, 1–2, 1–2)
Gólszerző: Danault (12.), Suzuki (39.), Perry (56.), illetve Rutta (2.), Hedman (4.), Kucserov (22.), Johnson (24., 56.), Coleman (57.)

Az egyik csapat negyedik győzelméig tartó párharc állása: 3–0 a Tampa javára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik