NBA: legyőzte a Dallast a Toronto, egylabdás meccset nyert a Phoenix

AGÁRDI LÁSZLÓ (kezdo5.hu)AGÁRDI LÁSZLÓ (kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2022.11.27. 08:37
null
Chris Boucher (feketében) 22 pontja mellett 13 lepattantót is szerzett csereként beállva (Fotó: Getty Images)
LeBron James szezoncsúcsával ismét nyert a Spurs otthonában a Lakers, a Rockets felülmúlta a fáradtabb Thundert – ez történt ma hajnalban az NBA-ben.

 

Toronto Raptors–Dallas Mavericks 105–100

O.G. Anunoby vezér volt. Az elmúlt időszakban jelentősen több teher hárul O.G. Anunoby vállaira, Pascal Siakam és Scottie Barnes most is hiányzott a Raptors kezdőjéből, és Fred VanVleet (26 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz) ugyan visszatért, mégis a wing lett az igazi főszereplő: Anunoby 26 ponttal és 9 lepattanóval jelentkezett, csak a negyedik negyedben 12 pontot szerzett, és emellett Luka Doncic sem tudott annyira villogni mellette, mint amennyire általában szokott. Így sem járt távol a győzelemtől a Mavericks, 26,8 másodperccel a vége előtt egy duplával 101–100-ra hozta fel csapatát Doncic, ezt követően viszont Thaddeus Young bedobott két büntetőt, majd Dorian Finney-Smithtől elcsente a labdát, így Anunoby két büntetővel lezárta a meccset. A hazaiaktól dicséretet érdemel Chris Boucher is, aki csereként beszállva 22 ponttal és 13 lepattanóval jelentkezett, messze felülmúlva ezzel a Mavericks padjáról játékra jelentkező Christian Wood-ot.

Doncic a földön maradt, nem estek a dallasi triplák. Luka Doncic tulajdonképpen nem játszott rosszul, 24 pontot szerzett 8/15 jó dobásból, emellett 7 lepattanót és 9 gólpasszt is jegyzett, az utolsó percben is dobott egy clutch kosarat, de igazán nem tudott megőrülni, nem hozott űrszámokat, kordában tudta őt tartani a Raptors védekezése, így a korai 15 pontos előny is elillant. Így is nyerhettek volna a vendégek, ha fel tud valaki lépni a szlovén mellé, vagy csapatszinten jobban dobnak kintről, viszont végül 11/39-nél álltak meg triplából, valamint Spencer Dinwiddie (15 pont, 7 gólpassz) és Finney-Smith (16 pont, 3/9 tripla) sem hozott annyira kiemelkedőt. A padról ezúttal Wood sem tudott kellő lendületet hozni, megállt 10 pontnál, 6 lepattanónál és 3 blokknál, noha szükség lett volna tőle egy dominánsabb teljesítményre a palánkok közelében, mivel 17 támadólepattanót engedtek ellenfelüknek, és erre építve a Raptors 15 dobással többet eresztett el az este során.

A Raptors legjobb dobói: VanVleet 26/9, Anunoby 26/6, Boucher 22
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 24/6, Finney-Smith 16/9, Dinwiddie 15/9

Houston Rockets–Oklahoma City Thunder 118–105

Valami megmozdult Houstonban. Back-to-back nyert a Rockets, és az elmúlt meccseken egyébként is láthatóan jó irányt vettek, ráadásul az előző este nem játszó Alperen Sengün (21 pont, 19 lepattanó, 7 gólpassz, 3 labdaszerzés, 2 blokk) is domináns teljesítménnyel tért vissza, és ezen az sem változtat, hogy a végére kipontozódott. A center mellett a többi kezdő is elérte a 15 pontos határt, Jalen Green 28 ponttal és 9 gólpasszal tűnt ki, Jabari Smith Jr. 15 ponttal és 13 lepattanóval jelentkezett, de a Gordon-Porter kettős is betett a közös összesen 31 pontot. A Rockets győzelméhez a 42–22-re megnyert második negyed után nem férhetett kétség, bevágtak 18/36 triplát, és 53–41-re nyerték a lepattanózást is, ilyen játékkal a Nuggets dolgát is megnehezíthetik a következő meccsükön.

Sokat rontott a Thunder. Egy negyeden keresztül voltak meccsben a vendégek, utána elkezdett nyílni az olló, és csak akkor jöttek közelebb, amikor a Rockets kiengedett és már nem maradt elég idő a fordításra. Shai Gilgeous-Alexander most is beszórt 32 pontot 12/21 jó dobással, és Josh Giddey is hozzátett ehhez 18 egységet 7/14-es mezőnymutatóval, de a két kezdő hátvéd összesen 5 gólpasszt osztott ki, és rajtuk kívül csak Aaron Wiggins (15 pont, 5/10 mezőnyből) tudott hatékonyan pontokat termelni. A Thunder játékosai 39,2 százalékkal dobtak mezőnyből, a három kiemelt hátvéd mellett a többiek 14/52-t hoztak össze, a Rockets játékosai koncentráltabbak voltak, és jobban küzdöttek a labdákért, de az alapján nem is meglepő az enerváltabb játék a hazaiaktól, hogy az előző este még hosszabbításos meccset játszottak a Bulls ellen, és azt meg is nyerték.

A Rockets legjobb dobói: Green 28/18, Sengün 21, Porter Jr. 16/3
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 32/3, Giddey 18, Wiggins 15/9

San Antonio Spurs–Los Angeles Lakers 138–143

Anthony Davis nélkül is nyert a Lakers. A két csapat tegnap este is játszott, az elmúlt egy hét során már harmadszor csaptak össze a felek, és harmadszor is nyerni tudott a Lakers, bár a mostani győzelemért igencsak meg kellett küzdeniük. Az elmúlt időszakban remeklő Anthony Davis kiülte ezt a meccset, de a tegnap visszatérő LeBron James 39 pontos szezoncsúcsának köszönhetően elbírta a Lakers a magasember hiányát – James nem mellesleg 11 lepattanóval és 7/12 bedobott triplával zárt. A vendégek kezdőjéből Dennis Schröder (21 pont, 6 gólpassz) és Lonnie Walker IV (19 pont, 5 lepattanó) is dicsérhető, ahogyan a Lakers teljes második sora is, akik felvették a versenyt a hazaiak kispadjával és 49 pontot dobtak. A Spurs nem tudta lassítani őket, 58 százalékkal dobtak mezőnyből, és most a triplák is estek, 17/33-mal zárt a Lakers.

Egyre mélyebbre süllyed a Spurs. A meglepően jó szezonkezdet után kezd odakerülni a Spurs, ahová előzetesen várni lehetett őket, sorozatban a nyolcadik vereségüket könyvelhették el, és nyugaton már csak a náluk kevesebb meccset játszó Rockets van mögöttük a tabellán. Ennek ellenére szórakoztató, támadásorientált meccset játszottak most a Lakers ellen, Keldon Johnson pár gyengébb teljesítmény után 26 ponttal és 10 lepattanóval jelentkezett, bár most is csak 10/28-cal dobott, és ki is pontozódott. Johnson mellett Tre Jones (23 pont, 8 lepattanó, 13 gólpassz) már sokkal hatékonyabban játszott, alig rontott dobást, és csak egyszer adta el a labdát, az ő passzaira építve pedig 50.5 százalékkal dobott a Spurs, de igazán kiélezetté nem tudták tenni a hajrát, ahhoz az kellet volna, hogy az utolsó másfél percben a kettőből legalább az egyik dobásával betaláljon Doug McDermott.

A Spurs legjobb dobói: Johnson 26/9, Jones 23, Vassell 20/12
A Lakers legjobb dobói: James 39/21, Schröder 21/9, Walker IV 19/9

Phoenix Suns–Utah Jazz 113–112

Nehezen értelmezhető végjáték. Bő két perccel a vége előtt 113–110-es vezetéshez jutott a Suns Torrey Craig kettesével, ezt követően viszont mindkét fél hibát hibára halmozott, ekkor különösen kiütközött, hogy Chris Paul és Mike Conley sincs a pályán. Először Lauri Markkanen hagyott ki egy visszalépős triplát, majd Devin Booker rontott az órát lepörgetve, hogy aztán a támadólepattanó után Cameron Payne is elrontson egy messziről elengedett triplát. Az utolsó percre fordulva Collin Sexton eladott egy labdát, majd Booker kihagyott egy nagyon távoli triplát, és ezt követően rövid idő alatt két faultot is beütött a Suns. Jordan Clarkson 26 másodperccel a vége előtt két büntetővel kialakított a végeredményt, mivel a Jazz ezt követően nem faultolt, így Booker 2.1 másodperccel a vége előtt hagyhatott ki egy újabb triplát – Deandre Ayton leszedte a támadót, és az óra lepörgött.

Deandre Ayton hozta ezt a meccset a Sunsnak. Masszív dupla-duplával jelentkezett a Suns centere, 29 ponttal és 21 lepattanóval zárta ezt az estét, és a végjátékban is szerzett egy labdát, illetve begyűjtött két nagy támadólepattanót. Ayton mellett Booker is elért 27 pontig, de ehhez 27 dobásra volt szüksége, ugyanakkor a mezőnymunkából 11 lepattanóval és 7 gólpasszal is kivette a részét. A túloldalon Clarkson (22 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz) és Sexton (20 pont, 5 gólpassz) vitték a prímet, de az utolsó lökést sem ők, sem Markkanen (15 pont, 10 lepattanó, 4/13 mezőnyből) nem tudta megadni a Jazznek, és hiába nyerték 39–20-ra a második sorok csatáját, végül begyűjtötték sorozatban a negyedik vereségüket is.

A Suns legjobb dobói: Ayton 29, Booker 27/3, Bridges 16
A Jazz legjobb dobói: Clarkson 22/6, Sexton 20, Markkanen 15/6

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik