NBA: DeRozan sorozatban második dudaszós triplájával nyert a Bulls

AGÁRDI LÁSZLÓAGÁRDI LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2022.01.02. 08:31
null
DeRozan elereszti a nyerő triplát (Fotó: Getty Images)
Egy nappal azután, hogy a Chicago Bulls DeMar DeRozan utolsó másodperces hárompontosával legyőzte az Indiana Pacerst az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) magyar idő szerint szombat hajnali játéknapján, DeRozan a Washington Wizards ellen is a végső dudaszó alatt dobott triplát, amellyel győzött a Bulls.

Milwaukee Bucks–New Orleans Pelicans 136–113

Jannisz Adetokunbo megállíthatatlan volt. A Bucks kétszeres MVP-je gondoskodott arról, hogy a két csapat előző találkozójával ellentétben ezúttal ne tudjon érvényesülni a Pelicans akarata, és a görög játékos végig tarthatatlan volt. Végül 12/18 mezőnykísérletet, valamint 9/12 büntetőt elsüllyesztve beszórt 35 pontot 32 perc alatt, emellett 16 lepattanót és 10 gólpasszt is jegyzett, uralta a találkozót. Mellette Jrue Holiday (21 pont, 6 gólpassz), valamint a közös erővel 30 pontig jutó Allen, Portis kettős is hozta magát, míg Khris Middleton hiányában a kispadról beszálló Jordan Nwora ismét nagyobb lehetőséget kapott, amivel a szezon során már nem először tudott is élni, 9/11-es mezőnymutatóval, közte 5/7 triplával szerzett 23 pontot mindössze 19 perc alatt. Csapatszinten elsüllyesztettek 23/48 triplát, a Bucks pedig ezzel sorozatban hatodszor nyert, és szorosan tapad a hibázó Netsre a keleti élmezőnyben.

Valanciunast sikerült pótolni. Brandon Ingram és Jonas Valanciunas hiányában erősen limitáltak voltak a Pelicans lehetőségei támadásban, ugyanakkor ezt többé-kevésbé tudták ellensúlyozni a csapatjátékukkal, így a második negyed elején még 7 pontos előnybe is tudtak kerülni. Többre viszont nem futotta tőlük, a Bucks folyamatosan bedarálta őket, viszont Jaxson Hayes jó játékának örülhetnek, a fiatal center a kispadról beszállva 23 ponttal és 7 lepattanóval jelentkezett. A fiatal center mellett más már nem igazán tudott fellépni pontszerzésben, ami nem is feltétlenül lett volna gond, mert hatan zártak 11 és 14 pont között, Josh Hart (14 pont, 11 lepattanó, 9 gólpassz) közel járt egy tripla-duplával is, de csak 41.1%-kal dobtak mezőnyből, 31.4%-kal tripláztak, és nem tudtak mit kezdeni se Adetokunbóval, se a Bucks kinti dobóformájával.

A Bucks legjobb dobói: Adetokunbo 35/6, Nwora 23/15, Holiday 21/3.
A Pelicans legjobb dobói: Hayes 23, Graham 14/12, Temple 14/12, Jones 14/6, Hart 14/3.

Detroit Pistons–San Antonio Spurs 117–116 - h.u.

Hatalmas bravúr a Pistonstól. A hazaiaktól továbbra is nagyon sokan hiányoztak, ennek ellenére le tudták dolgozni a korai hátrányukat a Spurs ellen, és kiélezetté tudták tenni a mérkőzést. A rendes játékidő végén mindkét oldalra eldőlhetett volna a meccs, Keldon Johnson 21.7 másodperccel a vége előtt a kettőből csak az egyik büntetőjét dobta be, így egálnál támadhatott a Pistons, de Saddiq Bey támadóhibát vétett, amivel odalett a lehetőségük. A Pistons szerencséjére Johnson a túloldalon nem tudott betalálni, így jöhetett a hosszabbítás, aminek a hajrájában Bey egy újabb kulcsfontosságú büntetőt kihagyott, de a túloldalon Derrick White keze is megremegett egyszer a vonalról. Az utolsó támadás újfent Beyre jött ki, aki ezúttal nem hibázott, 2.1 másodperccel a vége előtt elsüllyesztett egy triplát, és ez győztes dobás lett, mivel Johnson ezúttal is hibázott a legvégén, így a hazaiak vissza tudtak vágni a pár nappal ezelőtti 35 pontos vereségükért.

Egyik csapat sem dobott jól. A Pistons 40,6%-os mezőnymutatóval tudott nyerni, ugyanakkor a Spurs játékosai sem céloztak sokkal pontosabban, ők is megálltak 41,2%-nál. A hazaiaknál Hamidou Diallo felelt leginkább a pontokért, 34 pontot ért el, de ehhez kellett neki 32 dobás, a gyengébb hatékonyságát pedig 14 lepattanóval, 4 gólpasszal és 5 labdaszerzéssel igyekezett ellensúlyozni. Diallo mellett a 7/23-mal dobó Bey (21 pont, 17 lepattanó), valamint Luka Garza (20 pont, 14 lepattanó) is masszív dupla-duplát ért el, míg Cassisus Stanley a 6/8 dobásból szerzett 19 pontjával tűnt ki. A Spurs élére a csereként 27 pontot elérő Bryn Forbes állt, és rajta kívül az összes kezdő is két számjegyű termést ért el. Jakob Pöltl (15 pont, 12 lepattanó, 5 gólpassz) és Derrick White (18 pont, 14 gólpassz) egyaránt dupla-duplázott, Devin Vassell is sokoldalúan játszott, és csak arra lett volna szükségük a győzelemhez, hogy Keldon Johnson a 4/18-as mezőnymutatójánál valamivel jobbat érjen el, így viszont egymást követő harmadik meccsüket veszítették el.

A Pistons legjobb dobói: H. Diallo 34, Bey 21/6, Garza 20/3.
A Spurs legjobb dobói: Forbes 27/15, Vassell 19/15, White 18.

Washington Wizards–Chicago Bulls 119–120

Megint DeRozan. Egészen elképesztő formát fut a Bulls sztárja, és azt követően, hogy egy nappal ezelőtt a Pacers ellen egy hatalmas dudaszós triplával megnyerte azt a találkozót csapatának, ismét végrehajtotta ezt, most is egy dudaszóra behulló triplával zárta le a meccset. Ezzel történelmet írt, soha korábban nem volt arra példa, hogy valaki egymást követő napokon szerezzen dudaszóra beeső meccsnyerőt, de ez most sikerült a 28 ponttal, 9 lepattanóval és 5 gólpasszal záró sztárnak. Ezúttal Zach LaVine volt a Bulls fő pontfelelőse, aki 7/12 triplát bebombázva 35 egységet ért el, Nikola Vucsevics (22 pont, 12 lepattanó) és Coby White (20 pont, 5 gólpassz) is jól termelt, így végül összejött sorozatban a hetedik győzelmük is, hiába nézett ki úgy nagyon sokáig, hogy ezt a Wizards nyeri meg.

Kyle Kuzma majdnem hős lett. A hazaiak is megvoltak támadásban, Bradley Beal hatalmas munkát végzett és a 27 pontja mellett szétosztott 17 gólpasszt is, Daniel Gafford 9/10 dobásból ért el 19 pontot, de a meccs hőse Kyle Kuzma lehetett volna, aki 12/18 dobásból 29 pontig jutott, illetve leszedett 12 lepattanót is. Kuzma 4 másodperccel a vége előtt egy nagyon nagy triplát küldött a helyére, amivel átvette a vezetést a Wizards – ez volt mindössze a hatodik jó kinti dobásuk a 27. eleresztett triplájukból, miközben a Bulls 17/34-et hozott össze kintről, DeRozan egyéni bravúrja mellett ez is jelentette a különbséget a két csapat között. A Wizards az elmúlt négy meccséből harmadszor maradt alul, legközelebb a Hornets ellen vívnak fontos találkozót.

A Wizards legjobb dobói: Kuzma 29/6, Beal 27, Gafford 19.
A Bulls legjobb dobói: LaVine 35/21, DeRozan 28/3, Vucsevics 22/9.

Brooklyn Nets–Los Angeles Clippers 116–120

Hatalmas bravúr a Clipperstől. A vendégek erősen tartalékosan álltak ki ezen az estén, Leonard, George és Batum sérülése mellett Zubac és Kennard a protokoll miatt hiányzott tőlük, míg Marcus Morris Sr. pihenőt kapott, de akik lehetőséghez jutottak, odatették magukat, és bravúrt értek el. A csapat élére a 27 pontos szezoncsúcsot elérő Eric Bledsoe állt, mellette Terance Mann és Reggie Jackson is beszórt 19-19 pontot, míg Justise Winslow (11 pont, 7 lepattanó) vezetésével a kispadok csatáját is be tudták húzni 37–25-re, a sok hiányzója ellenére is mélyebb volt ezen az estén Clippers. A Los Angeles-i csapat ezzel a győzelmével felfelé tudott elmozdulni az 50%-os mérlegéről, és a Nets ellen mutatott játékával a Timberwolves elleni következő meccsükön is lehet keresnivalójuk.

Durant visszatérése zavart okozott? Mióta visszatért a Nets sztárja, mindkét meccsüket elbukták, és a 76ers elleni derbivel ellentétben a Clippers ellen az is problémát okozott a 28 pontig és 9 lepattanóig jutó Durant elmondása alapján, hogy nem gondolták azt, hogy az ennyi hiányzóval kiálló ellenfelüktől kikaphatnak. James Harden hiába ért el ezen az estén is egy 34 pontos, 12 lepattanós, 13 gólpasszos tripla-duplát, és hiába tudott odaérni 15 alkalommal is a büntetővonalra, a két sztár mögött csak a 17 pontos Patty Mills és a dupla-duplázó Nic Claxton (13 pont, 10 lepattanó) tudott komolyabb hatással lenni a mérkőzésre, csapatszinten csak 43.3%-kal dobtak, és védekezésben sem hozták a megfelelő intenzitást. A Nets így lépéshátrányba került a Bullsszal szemben a keleti első helyért folyó küzdelmekben, miközben hátrafelé is figyelniük kell, a Bucks szorosan tapad rájuk, és a Heat is közelít hozzájuk.

A Nets legjobb dobói: Harden 34/9, Durant 28/6, Mills 17/15.
A Clippers legjobb dobói: Bledsoe 27/12, Jackson 19/9, Mann 19/9.

Houston Rockets–Denver Nuggets 111–124

A második negyedben robbantott a Nuggets. Kicsit belealudt a meccs elejébe a Nuggets, az első negyedben 11 pontos hátrányba is kerültek, de ezt a játékrész végére el tudták tüntetni a vendégek, majd a második negyedet 47–24-re nyerték meg, és itt el is döntötték a meccs kimenetelét. A csapat élére most is Nikola Jokics (24 pont, 11 lepattanó) állt, ugyanakkor felnőtt mellé Facundo Campazzo is, aki karriercsúcsot jelentő 22 pontig jutott, és emellett kiosztott 12 gólpasszt, illetve szerzett 5 labdát is. A visszatérő Aaron Gordon (16 pont, 7 lepattanó) is jó teljesítménnyel jelentkezett, míg a kispadról hárman is 11 pontot értek el, JaMychal Green 7 lepattanót és 4 gólpasszt is hozzá tudott tenni ehhez a terméséhez a cseresorból. A Nuggetsnél továbbra is sokan hiányoznak, ennek ellenére egymást követő harmadik meccsüket nyerték, legközelebb a Mavericks ellen próbálhatják meg folytatni a sorozatukat.

Jalen Green egyedül maradt. A Rockets sem ideális körülmények között kezdte a mérkőzést, Christian Wood büntetésből nem léphetett pályára, amiért megsértette a csapaton belüli szabályzatot, míg a cseréje, Alperen Sengün egy bokasérülés miatt nem tudta vállalni a játékot. Támadásban így Kevin Porter Jr. és Jalen Green kettősére hárult nagy teher, előbbi ugyanakkor a hivatalos kommunikáció alapján sérülés miatt vált ki a meccsből, ugyanakkor a hírek szerint egy félidei veszekedés után egyszerűen hazaviharzott. Green hatékony pontszerzőként tudta segíteni a csapatát, 6/13-as mezőnymutatóval és 12/14 büntetővel beszórt 29 pontot – a mezőnymunkája már nem volt ilyen jó, megállt egy-egy lepattanónál és gólpassznál. Green támadásban kicsit egyedül maradt, a Rockets kezdőjéből csak ő ért el két számjegyű termést, és a kispadról hiába szállt be jól Kenyon Martin Jr. (15 pont, 7 lepattanó), a hazaiakban a jó kezdés után nem volt kellő tűzerő ahhoz, hogy kiélezett csatát csináljanak ebből az ütközetből, és csak a 12 ponttal behúzott negyedik negyedük miatt nem lett ennél nagyobb a különbség a végére.

A Rockets legjobb dobói: Green 29/15, Martin Jr. 15/3, Nix 13/6.
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 24/3, Campazzo 22/9, Gordon 16.

Utah Jazz–Golden State Warriors 116–123

Otto Porter Jr. jó Draymond Green volt. Draymond Green továbbra is hiányzott az NBA protokollja miatt, és kérdéses volt, hogy nélküle milyen lesz a Warriors támadójátéka, de Steve Kerr csapata csattanós választ adott: 46 kosarukból 39-et előzött meg gólpassz, támadásban a legszebb napjaikat idézték. A labda járatásából ezúttal Stephen Curry (28 pont, 6 lepattanó, 9 gólpassz) is nagyobb részt vállalt, míg Green helyén Otto Porter Jr. villogott és ért el 20 pontot, 7 lepattanót, 8 gólpasszt és 3 labdaszerzést. Hozzájuk csatlakozott a 25 pontig jutó Andrew Wiggins, valamint az egyaránt sokoldalú Kevon Looney (8 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz) és Andre Iguodala (12 pont, 7 lepattanó, 8 gólpassz) is, így a 19 ponttal elveszített harmadik negyede ellenére is nyerni tudott a Warriors, és újabb komoly idegenbeli rangadót tudtak behúzni a Suns karácsonyi legyőzése után. Érdekesség, hogy Jordan Poole a kispadról szállt be, és csak 17 perc lehetőséget kapott, aminek köze lehet ahhoz, hogy kihagyott pár meccset a koronavírus miatt, de azt is előrevetítheti, hogy hamarosan visszatérhet Klay Thompson, akivel rögtön kezdőként számol majd Kerr.

Egyetlen jó negyedre futotta a Jazztől. A Warriors a meccs jelentős részében tudta játszani a rájuk jellemző kosárlabdáját, a Jazz nem igazán tudott mit kezdeni a labdajáratásukkal. A harmadik negyedre ugyanakkor más fordulatszámon jöttek ki a hazaiak, és ennek egy 41–22-re megnyert játékrész lett az eredménye, de nem tudták végigvinni azt, amit ekkor elkezdtek, és a záró 12 percben ismét a Warriors akarata érvényesült. Donovan Mitchellt (20 pont, 6 lepattanó, 9 gólpassz) lelassították, mindössze 4/19-cel dobott, de Mike Conley sem volt sokkal hatékonyabb, ő is csak 4/13-mal zárt. Rudy Gobert (20 pont, 19 lepattanó) ugyan ki tudta használni a magasságbeli előnyét, de őt sem tudták többször megtalálni a gyűrű közelében, míg Clarkson, Bogdanovic és O'Neale hiába dobott jól, nem tudták ellensúlyozni a két hátvéd gyengébb formáját, így hat megnyert meccs után kapott ki ismét a Jazz.

A Jazz legjobb dobói: Bogdanovic 20/12, Clarkson 20/12, Mitchell 20/6, Gobert 20.
A Warriors legjobb dobói: Curry 28/12, Wiggins 25/12, Porter Jr. 20/6.

NBA, ALAPSZAKASZ
Milwaukee Bucks–New Orleans Pelicans 136–113
Washington Wizards–Chicago Bulls 119–120
Detroit Pistons–San Antonio Spurs 117–116
Brooklyn Nets–Los Angeles Clippers 116–120
Houston Rockets–Denver Nuggets 111–124
Utah Jazz–Golden State Warriors 116–123

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik