Győzött Brooklynban a Celtics, két túlóra döntött Los Angelesben

GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2023.01.13. 11:07
null
A csapatmunka és a jó védekezés győzelmet ért a Bostonnak Brooklynban (Fotó: Getty Images)
Nagy meccset nyert a Lakers vendégeként a Dallas, a tartalékos Heat legyőzte a tartalékos Milwaukeet, az OKC ellen égett meg a Philly, Damian Lillard 50 pontját is túldobta a Cleveland: ez történt hajnalban az NBA-ben.

Philadelphia 76ersOklahoma City Thunder 114133

Betli a Phillytől. Teljes kerettel, pihenten, otthon léphetett pályára a Sixers, az elvárt győzelem helyett azonban kínos vereségbe futott bele Doc Rivers alakulata. Az okokat nem takargatta a tréner: „Jól védekező csapat vagyunk, csak ma egyáltalán nem védekeztünk semmit” – foglalta össze a véleményét Rivers. Ez pedig elég jól le is fedte a valóságot: Joel Embiid (30 pont, 10 lepattanó, 10/17 mezőnyből), James Harden (24 pont, 6 lepattanó, 15 gólpassz) és Tyrese Maxey (17 pont, 6 gólpassz) vezetésével támadásban nem voltak bajban, hozták, amit kellett és bár nem dobtak túl jól, de nem emiatt kaptak ki, hanem azért, mert hátul minimális akadályt jelentettek az OKC-nek. A harmadik negyedben sorozatban nyolc védekezésükből kaptak kosarat, de már addig is tízpontos hátrányt szedtek össze, ott még inkább szétnyílt az olló, és a záró etap 16 pontos különbségről indult, onnantól pedig már nem tudtak veszélyeztetni – a meccs előtt elvárt győzelem helyett úgy kaptak ki, hogy a második negyedtől végig csak bottal ütötték a nyugati playin-vonal alatt elhelyezkedő ellenfél nyomát. Rivers finoman szólva nem volt elégedett, ráadásul így ismét becsúsztak a Cavs mögé keleti ötödiknek, hétvégén a Jazz vendégeként muszáj lesz javítaniuk.

SGA és az OKC remeklése. 50% feletti mezőnymutató, 42%-os triplázás, 90% feletti büntetőzés: tökéletesen élt az adódó lehetőségekkel a Thunder, amely minden negyedben dobott legalább 32 pontot, és könnyedén bontotta le a Sixers nem létező védekezését. A vezér természetesen most is Shai Gilgeous-Alexander volt, aki 37 pontig, 8 lepattanóig és 6 gólpasszig jutott, 10/16-ot dobott mezőnyből, és elsüllyesztett 16/16 büntetőt, a két kiosztott blokkja már csak ráadás – az ő sebessége, betörései megoldhatatlan feladatot jelentettek a csoszogó Philly számára. Mellette Josh Giddey (20 pont, 8 gólpassz) is kitett magáért és az egész csapat remekelt, a győzelem értékét pedig az növeli, hogy idegenben született: otthon voltak már váratlan bravúrjai a gárdának, a Bostonnak dobott 150 pont is ott történt, idegenben viszont ez még csak a szezonbeli hatodik siker a csapat életében. Giddey mondjuk kicsit erősen értékelt: szerinte ez a meccs azt mutatja meg, hogy a liga legjobb csapatai közé tartoznak...

A 76ers legjobb dobói: Embiid 30, Harden 24/15, Maxey 17
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 37/3, Giddey 20/3, Jal. Williams 14/6, Mann 14/6

Brooklyn NetsBoston Celtics 98109

Az utolsó negyedet elrontotta a Brooklyn. Három játékrészen keresztül partiban volt a ligaelsővel a Kevin Durantet nélkülöző vendéglátó, Ben Simmons ugyan kereken 0 pontot szerzett, de 9 lepattanója mellett 13 gólpasszt osztott szét és odatette magát védekezésben, Joe Harris 4/7 hármast szórt be, a padról TJ Warren próbált hozzátenni, és végig szorosan alakult a küzdelem. Aztán eljött a záró etap, és Kyrie Irving megpróbálta megnyerni a meccset: csak a negyedik negyedben 3/10-et dobott mezőnyből, csapata dobásainak több mint a felét ő vállalta el, viszont nem igazán talált célt, így a Nets alig 16 pontot szerzett a mindent eldöntő játékrészben, a gyorsabb, pontosabb, higgadtabb Boston pedig köszönte szépen, és elvitte a győzelmet. Ugyan Jacque Vaughn vezetőedző megmondta Irvingnek, hogy nem szeretné, ha mindent egymaga akarna megoldani Durant nélkül, de a negyedik negyedre ezt a szoftvert felülírta valami, a Brooklyn addig működő gépezete pedig összeomlott – pedig KD hiányában is volt esélyük megverni a fő riválist, vasárnap az OKC ellen próbálhatnak meg javítani.

Nagy győzelem a Bostontól. Ugyan előzetesen úgy tűnt, hogy a Celtics teljes hadrendben utazhat el a csúcsrangadóra, de aztán végül hiába tért vissza Smart és Williams III, Jaylen Brown és Al Horford is kihagyta a derbit, ráadásul Brown minimum egy hétre kidőlt, ami nem túl jó hír – ezt súlyosbította a back-to-back, úgyhogy a vendégek sem voltak ideális állapotban. Ez kicsit érződött is a játékukon, de így is mélyebbnek bizonyultak ellenfelüknél: Malcolm Brogdon és Payton Pritchard remekül szállt be a kispadról, olyan plusz sebességet hoztak a negyedik negyedben, ami elengedhetetlen volt a sikerhez, Smart és Joe Mazzulla vezetőedző is őket méltatta a találkozó után Az utolsó felvonást kétpontos előnyből kezdték meg, de aztán sikerült ritmust váltaniuk és hamar meglógtek 8-10 pontra, amit onnan már be tudtak osztani, az Irving-show pedig nem hozott fordulatot, így végül száz ponz alatt tartották ellenfelüket. Nem Jayson Tatum 20 pontján múlt a győzelem, hanem azon a kollektív csapatmunkán és védekezésen, amivel ráerőltették akaratukat a végén a Netsre, így megverték fő riválisukat, és most Brown sérülése ellenére kicsit fellélegezhetnek: három teljes meccs az előnyük a liga élén.

A Nets legjobb dobói: Irving 24/9, Warren 20/6, Harris 18/12
A Celtics legjobb dobói: Tatum 20/6, Smart 16/6. Brogdon 16/6

Miami HeatMilwaukee Bucks 108102

Tartalékosak. Lowry, Herro és Martin hiányzott a kezdőből, Dedmon, Robinson és Jovics pedig a fontosabb cserék közül a Miami oldalán, de így is sikerült megverniük a keleti harmadik helyezettet a floridaiaknak, így összességében mégis elégedettek lehetnek. A visszatérő Bam Adebayo (24 pont, 12 lepattanó) fel tudott nőni Jimmy Butler mellé, Gabe Vincent 28 ponttal és 6 gólpasszal hozott extrát, Max Strus nagyon hasznos mezőnymunkát végzett, a padról pedig 14-8-8-val szállt be Victor Oladipo – a gondjai ellenére bizonyos faktorokban kezd emlékeztetni a Heat arra a gárdára, amit vártunk a szezon előtt. Az első negyed ezzel együtt borzasztóan sikerült, csak 14 pontot dobott a vendéglátó, a Janisz Adetokunbo és Khris Middleton nélkül kiálló Milwaukee 15 ponttal is vezetett már, de a nagyszünetig visszajött és kiegyeníltett a Miami, majd a fordulás után 63 pontot tett fel a táblára, összeállt a támadójátéka, és végül egy hajszállal jobbnak bizonyult a Bucksnál. A szintén tartalékosan pályára lépő vendégeknél Brook Lopez és Bobby Portis együtt 7/24-et szenvedett össze mezőnyből, a kezdőben helyet kapó Connaughton-Beauchamp páros 3/13-at tett ehhez hozzá, alig érték el a 40%-ot mezőnyből, ráadásul szinte csak az elhajigált tripláik jelentettek veszélyt – bedobtak 22-t is távolról, a festékben viszont 58–18-ra (!) kaptak ki úgy, hogy ez általában az ő erősségük szokott lenni. A meglehetősen alacsony színvonalú összecsapás a negyedik negyed elején billent el, ott ötpontos különbségről egy 9–3-as futással lógott meg a Heat, majd négy és fél perccel a vége előtt már 16 pont volt a hazai előny, onnan ez a mai Bucks nem fordíthatott – így hiába kapott ki a Nets, nem előzött Mike Budenholzer legénysége.

A Heat legjobb dobói: Vincent 28/15, Adebayo 24, Butler 17
A Bucks legjobb dobói: Holiday 24/9, Carter 18/18, Nwora 16/12

Toronto RaptorsCharlotte Hornets 124114

Nem hibázott a Raptors. Pár napja is pontzáporos meccsen győzte le a Charlotte-ot a Toronto, és most is ez volt a forgatókönyv: a Hornets nem tudott érdemi védekezést bemutatni, a kanadaiak pedig ezt kihasználva egy fokkal jobbnak bizonyultak ellenfelüknél. A főkolompos Pascal Siakam volt, aki 35 pontot termelt 11/13 jó dobással, 3/3 triplával és 10/12 büntetővel, de a torontói kezdőötös összességében 101 pontig jutott, mindenki hozzátette a magáét, így csapatként 52%-kal tüzeltek mezőnyből. A Charlotte-nál LaMelo Ball (32 pont, 7 gólpassz) és Terry Rozier (21 pont, 5 gólpassz) igyekezett, illetve Mason Plumlee (16 pont, 15 lepattanó, 4 gólpassz, 6/6 mezőnyből) is kitett magáért, ezért tudtak partiban maradni, ők 53%-kal dobtak és 39%-kal tripláztak, viszont 22 labdát adtak el a Toronto kilencével szemben – ezt és a félidei 14 pontos hátrányt nem lehetett eltüntetni. A második félidőben azért igyekeztek, ott kellemetlenkedtek a Raptors háta mögött, nem szakadtak le, de túl sokat hibáztak, és amikor igazán közel kerülhettek volna (voltak 5-7 pontra is), egy-két baki mindig elvette az esélyüket. A Raptors így végül gyakorlatilag végig vezetve kipipálta a kötelezőt, sorozatban harmadszor nyert és utolérte a keleti 10. Chicagót, a kérdés az, hogy következőleg a Hawks és a Knicks ellen is tud-e ilyen eredményes lenni a társaság – védekezésben mindenesetre ennél több kellene...

A Raptors legjobb dobói: Siakam 35/9, Barnes 21, Trent Jr. 19/6
A Hornets legjobb dobói: Ball 32/12, Rozier 21/9, Plumlee 16

Los Angeles LakersDallas Mavericks 115119két hosszabbítás után

Két hosszabbítás döntött. A Dallas kezdte jobban a találkozót, a vendégek 14 ponttal nyerték az első negyedet, és úgy tűnt, hogy lesimázhatják az estét, de a Lakers felállt, visszavágott, és innentől inkább a hazaiak akarata érvényesült. Darvin Ham alakulata fokozatosan faragta le a hátrányát, és bár a negyedik negyed még hatpontos Mavs-fórral indult, de a hajrához érve már a LAL vezetett – folyamatosan jöttek az oda-vissza hibák, majd 11 másodpercnél Russell Westbrook két büntetőjével 101-98 lett az állás. Az időkérés után aztán megkapta a labdát Luka Doncic, aki megverte a védőjét, majd bevágott egy hatalmas visszalépős triplát, amivel hosszabbításra mentette az estét, bár ehhez az is kellett, hogy az utolsó játéknál néma maradjon a síp – Troy Brown Jr. hármasába beleértek, de úgy tűnik, hogy a kezét is vitte a védő. Fújás nem jött, hosszabbítás igen, és az első ráadás utolsó percében megint Doncic óriási triplájával tudott egyenlíteni a Dallas, amit már csak kihagyott dobások követtek, James többször is hibázott például a hazaiaknál, így Doncic tulajdonképpen másodszor is megmentette csapatát. A második túlórában is a szlovén kosarával került 113-114-es előnybe a Dallas, majd Christian Wood blokkolt, Spencer Dinwiddie pedig két clutch dobással vétette észre magát – a másodikat pozícióból dobta, 113-118 lett vele az állás, gyakorlatilag az volt a győztes kosár. Itt még James kihagyott két triplát, de más érdemi dolog nem történt, ugyan leadta a korai előnyét, de végül óriási csatában mégis kiharcolta a győzelmet a vendégcsapat.

Nem fért bele James gyengébb napja. A visszatérő LeBron James 24 pontot szerzett, de csak 9/28-at erőlködött össze mezőnyből, 0/7 triplával zárt, és rengeteg fontos dobást hibázott el – a rendes játékidő és a hosszabbítások végén is folyamatosan rontott, nem volt meg a lába a betörésekhez, az elemelgetett távolijai pedig esélytelenül zuhantak rá a gyűrű tövére. Így hiába Russell Westbrook jobb napja (28 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz), Anthony Davis nélkül csak egy jó Jamesszel lehet keresnivalójuk egy nyugati tophatos csapattal szemben, márpedig ő most nem hogy nem volt jó, de egyenesen rosszul nézett ki bizonyos időszakokban. A Mavsnél Luka Doncic most is hozta magát (35 pont 50%-kal, 14 lepattanó, 13 gólpassz), clutch dobásokat, játékokat is megoldott, így a szlovén megint megnyerte a James elleni csatáját, mellette pedig Christian Wood (24 pont, 14 lepattanó, 6 gólpassz, 5 blokk) is olyan számokkal zárt, amiket várnának tőle stabilan – Hardaway Jr. és Dinwiddie is hozzá-hozzátett fontos megmozdulásokat, úgyhogy összességében nem lehet elégedetlen Jason Kidd.

A Lakers legjobb dobói: Westbrook 28/9, James 24, Gabriel 14/3
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 35/12, Wood 24/6, Hardaway Jr. 22/9

Portland Trail BlazersCleveland Cavaliers 113119

Túldobta Lillardöt a Cavs. Megpróbálta kirángatni a mély gödörből a Portlandet Damian Lillard, a pocsék formában lévő hazaiak vezére 16/28-at dobott mezőnyből és 13/15-öt a büntetővonalról, így végül kereken 50 pontig jutott – ez a szezoncsúcs sem lett azonban elég a vendéglátónak a győzelemhez. A Cavaliers ugyanis több lábon állt, Donovan Mitchell, Darius Garland, és a betegségét kiheverő Jarrett Allen is elérte a 20 pontos határt, de Mobley és Okoro is tíz fölé jutott, 12–5-re nyerték a támadópattanózást, és hattal kevesebb labdát adtak el, jóval kevesebb hibával dolgoztak, mint ellenfelük. Ez végül a negyedik negyedben érvényesült, addig a Portland vezetett már 14 ponttal is, és még a záró felvonást is a hazaiak kezdhették meg négy egységyi előnnyel, sőt 102–97-nél még mindig ők jártak előrébb – azonban itt jött a fordulat, a több lábon álló, frissebbnek bizonyuló Cleveland jobban bírta a végét, szűk öt perccel az órán az ohióiak az este folyamán először átvették a vezetést, és innentől már nem remegtek meg. Mitchell és Mobley clutch kosarai tőrdöfésként hatottak a folytatásban, a Blazersben pedig nem volt már pluszfokozat, Lillard is kicsit elfáradt a végére – ő maga azt mondta, hogy meg kellett volna nyerniük ezt a találkozót, de egyszerűen elfogytak a hajrára. Ezzel ők zsinórban ötödször is kikaptak és a playin-vonal alatt vannak, míg a Cleveland visszaelőzte a Sixerst a keleti negyedik helyen.

Ricky Rubio visszatért. 2021 decemberének végén szenvedett súlyos sérülést Ricky Rubio, a spanyol irányító azóta a poklok poklát járta meg, de ezen az estén újra játékra jelentkezett, és megejthette a visszatérését. A Cavs cseréje összesen tíz percet játszott, de ez idő alatt is dobott kilenc pontot, a harmadik negyedben két fontos hármast küldött a gyűrűbe, elsőre egyáltalán nem mozgott rosszul – vele tovább mélyülhet a rotáció, azt pedig nem kell külön részletezni, hogy mennyit jelentett neki ez a pályára lépés...

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 50/15, Grant 22/6, Simons 15/9
A Cavaliers legjobb dobói: Mitchell 26/6, Allen 24, Garland 20/6

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik