NFL-legek: elfogytak a veretlen csapatok; edzőváltás előtt a Patriots?

Vágólapra másolva!
2023.10.18. 11:33
null
Brock Purdy először kapott ki alapszakaszmeccsen az NFL-ben – oda a San Francisco idei veretlensége is (Fotó: Getty Images)
Már az NFL alapszakaszának 6. fordulójában elfogytak a veretlen csapatok a ligában, a San Francisco és a Philadelphia is olyan csapattól kapott ki, amelynek a csereirányítója játszotta végig az összecsapást. A Carolina nyeretlensége viszont folytatódik, és mivel a Panthers első körös draftjoga a Chicagóé, jelen állás szerint a Bears viheti el az első két újoncot tavasszal – ezt talán Denverben nem nézik olyan jó szemmel, de a jelenlegi forma szerint az is lehet, hogy a New England is bejelentkezik az első draftcetliért. Sztorik, érdekességek az NFL legutóbbi napjaiból.

 

A HÉT MEGLEPETÉSE

A ligában utolsóként a Philadelphia Eagles és a San Francisco 49ers is elvesztette veretlenségét. Előbbi a New York Jetstől kapott ki, míg utóbbi Clevelandben bukott el. Mindkét meglepetéscsapat a csereirányítójával játszott, és kiváló védelme segítette a váratlan diadalhoz.

A San Francisco egy hete nagyon megverte a Dallast, de a clevelandi védelemmel szemben teljesen megbénult, főleg azután, hogy sérülés miatt Deebo Samuelt és a sorozatban a 15. meccsén touchdownt szerző Christian McCaffreyt is elvesztette. Korai, 10–0-s előnyéből a harmadik negyedre 10–13-as hátrány lett, de a legvégén, Dustin Hopkins két hazai mezőnygólja után, 19–17-es clevelandi vezetésnél is volt esélye a győzelemre. Az újonc Jake Moodynak be kellett volna rúgnia a 41 yardos mezőnygólt, hiszen azért áldoztak rá harmadik körös draftjogot, hogy megnyerje az ilyen meccseket – ám nem rúgta be.

A Browns a vállsérüléssel bajlódó Deshaun Watson nélkül játszott, PJ Walker irányított, aki vasárnap tudta meg, hogy kezdenie kell, és felkészülés gyanánt arra volt ideje, hogy felhívja a Cleveland tavalyi csereirányítóját, Jacoby Brissettet tanácsért. A most a Washingtonban padozó kolléga egyetlen tanácsa az volt, dobja a labdát Amari Coopernek. Nyolcszor célozta meg az elkapót, aki ebből négy labdát fogott meg 108 yardért, de az egyetlen TD-t Kareem Hunt szerezte futásból.

A HÉT SZUPERHŐSE

A New York Jets 12 sikertelen kísérlet után fennállása során először legyőzte a Philadelphia Eaglest. Az eddig hibátlan Sasok bukásához kellettek Jalen Hurts hibái (három elpasszolt labda, az utolsó gyakorlatilag a meccset döntötte el), illetve a New York zseniális védekezése két legjobb cornerbackje, Sauce Gardner és D. J. Reed nélkül.

A védelem mellett másik fontos tényezője is volt a Jets-győzelemnek: Aaron Rodgers. Az idény első mérkőzésén Achilles-ín-szakadást szenvedő irányító a meccs előtt, öt héttel a műtétje után a pályán dobált, a találkozót pedig fülessel a fején kísérte végig. Helyettesének, Zach Wilsonnak is jót tett a segítsége, bár nem voltak vonalban. „Az edzőkkel kommunikált, az én fülesemben csak a támadóedzőnket hallom” – mondta a meccs után Wilson. „Aaron szuperképessége a jelenléte – szögezte le Robert Saleh vezetőedző. – Az, hogy itt van a játékosok mellett, az öltözőben sugárzik a pozitív hozzáállása, átadja a többieknek, nagy erő van benne. Az pedig, hogy a meccs alatt rajta van a füles, szintén nem rontja az esélyeinket.”

 


 

És ha már szuperhős, Rodgers mindenféle segédeszköz nélkül, minimális sántikálással állta végig a meccset. Marty Jaramillo, a CBS szakorvosa úgy véli, Rodgers a korábbi ígéretéhez híven kevesebb mint harmadára csökkenheti az Achilles-ín-szakadás utáni rehabilitáció idejét, és valós esély van arra, hogy példátlan módon még ebben az idényben pályára lépjen. Jaramillo úgy számolt, hogy Rodgers akár két hónapon belül, azaz december közepére felépülhet, azaz az alapszakasz utolsó három fordulójában játszhat.

A HÉT KÉRDÉSE

Az NFC-ben három csapat áll 5–1-es mérleggel, a San Francisco és a Philadelphia mellé felzárkózott a négyes győzelmi sorozatot építő Detroit Lions is. No de melyik a legjobb ebből a három csapatból? A San Francisco pontkülönbsége messze a legjobb (+97), de a Cleveland ellen láthattuk, mi történik, ha Christian McCaffrey kiesik a csapatból... A Philadelphia hetek óta pengeélen táncol, nincsenek olyan fölényes győzelmei, mint a másik két csapatnak (az elkapósor megerősítésére tett kétségbeesett kísérlet a veterán Julio Jones szerződtetése). A Lions az idénynyitón Kansas Cityben győzte le a címvédőt, majd kikapott hosszabbításban a Seattle-től, de azóta háromszor nyert 14 és egyszer 18 pontos különbséggel.

A fogadóirodáknál a Detroit még mindig csak a negyedik erő a Nemzeti főcsoportban, ahol a Dallast is elé teszik még, ha a Super Bowlba jutásról van szó.

A 7. fordulóban a Philadelphiára és a Detroitra vár nagyon nehéz feladat, előbbi a Miami mindent elsöprő (na jó, a Buffalót nem) támadósorát fogadja, míg utóbbi a mindig mindenkire veszélyes Baltimore vendége lesz. A Philadelphia hétfő este a Minnesota vendége lesz.

A HÉT POÉNJA

Justin Pugh tíz idényt töltött el az NFL-ben támadófalemberként. A 2013-as draft első körében választotta ki a New York Giants, amelynél öt idényt töltött el, majd újabb ötre írt alá az Arizonához. Az előző idény hatodik fordulójában térdszalagszakadást szenvedett, nem lépett többet pályára, és miután a holt idényben sem kereste meg egy klub sem, úgy gondolta, vége a pályafutásának. Csakhogy október elején felkereste első csapata, a Giants, amelynél a sok sérülés miatt vasárnap este bekerült a kezdőcsapatba.

A vasárnap esti meccs közvetítési joga az NBC társaságé, és az a csatorna az egyetlen, amely úgy mutatja be a kezdőcsapatokat, hogy a játékosok sorra bemondják a nevüket, valamint azt, melyik egyetemről kerültek be a ligába. Pugh (aki a Syracuse kiválósága volt) azonban úgy érezte, fontosabb mondanivalója is van azok után, hogy már-már lemondott NFL-karrierjéről, így azt mondta, „Justin Pugh – egyenesen a kanapéról”...

 

A HÉT MÚLTIDÉZÉSE

A Denver Broncos a forduló nyitó meccsén 19–8-as vereséget szenvedett a Kansas City Chiefstől, így hat játéknap után 1–5-ös mérleggel áll, és versenyben van a 2024-es játékosbörze első választási jogáért, azaz Caleb Williamsért, a USC egyetem irányítójáért, aki sokak szerint Patrick Mahomes óta a legnagyobb tehetség a posztján. A Broncos újabb vereségét követően Sam Monson, a Pro Football Focus egyik szakértője előkeresett egy tavaly novemberi felvételt.

Sean Payton, a Denver mostani vezetőedzője akkor még szakértőként dolgozott, és Williamsről beszélt egy sportműsorban. „Caleb Williamsből generációnként egy születik. Annyira jó, hogy el tudom képzelni, az NFL-ben valaki mindent megtesz majd azért, hogy a legrosszabb mérleggel zárjon és így elsőként választhasson a drafton” – mondta akkor Payton, aki nem is jár rossz úton a kétes cél felé...

Payton számára rossz hír, hogy jelenleg a Chicago áll „nyerésre”, mivel a nyeretlen Carolina első körös pickje is az övé, és jelen állás szerint az első két újoncot az 1–5-ös Bears viheti haza.

Payon akkor azt is javasolta, hogy az úgynevezett „tankolás” elkerülése érdekében az NFL-nek is át kellene vennie az NBA-ben már alkalmazott módszert, azaz hogy ne automatikusak legyenek a draftpozíciók, hanem a rájátszásról lemaradók között kisorsolják a négy legelőkelőbb cetlit (persze a sorsoláson a rosszabb mérleggel végzők indulnának nagyobb eséllyel).

A HÉT SOROZATTÖRŐI

Desmond Ridder, az Atlanta Falcons másodéves irányítója különleges sorozatot épített fel az elmúlt nyolc évben, egészen pontosan 2908 napban: egyetlen hazai pályán megvívott mérkőzést sem veszített el 2015. október 30. óta, amikor is másodéves középiskolás volt. Azóta középiskolában, a Cincinnati egyetemen és az Atlantában összesen 31 hazai mérkőzésen lépett pályára, és mindet megnyerte. Ahhoz, hogy ez a sorozat átlépje a nyolcéves határt, vasárnap a Washingtont is le kellett volna győzni.

Azt a csapatot, amely 2020-ban 11–0-nál állította meg a Pittsburgh Steelerst, tavaly 8–0-nál a Philadelphia Eaglest, és – mivel nem csak elrontani tudják a partit – egy hete ellenük szakította meg 14 meccses nyeretlenségi sorozatát a Chicago Bears. Ridder sorozata is a Washington ellen szakadt meg, miközben a túloldalon Sam Howell három TD-passzt is kiosztott, a Falcons QB-ja két touchdown mellett háromszor eladta a labdát, Benjamin St-Juste a Commanders célterületén kapta el azt. A vendégek 24–17-re győztek, de rossz hír a Carolina számára, hogy nem fog találkozni idén a fővárosiakkal, hogy megszakadjon a vereségsorozata.

A HÉT KRITIKÁJA

Egy hete már írtunk róla, hogy Bill Belichick egymás utáni két fordulóban elszenvedte vezetőedzői pályafutása két legsúlyosabb vereségét. A New England Patriots most a Las Vegas Raiderstől is kikapott, Belichicket Josh McDaniels, korábbi támadóedzője győzte le két olyan irányítóval, akik szintén a Patriots játékosai voltak (Jimmy Garoppolo kezdett, a sérülése után Brian Hoyer zárta a meccset). A New England első támadása két hibával kezdődött és gyorsan véget ért, s bár 3–13-ról feljött a csapat 17–19-re, az utolsó támadása újabb büntetésekkel indult, majd a Raiders safetyt ért el, és lezárta a mérkőzést. A Patriots 1995 óta először áll 1–5-tel hat forduló után.

Teddy Bruschi, a Patriots háromszoros Super Bowl-győztes linebackere visszavonulása után is figyelemmel követte korábbi csapatát az ESPN szakértőjeként, és nagyon aggasztja, amit az utóbbi hetekben látott. Szerinte Belichick olyan helyzetbe került, amelyben még nem volt a Bostonban eltöltött 23 éve alatt. „Két hiba az első támadásban és ugyanannyi az utolsóban. Ezek erős jelek, azt mutatják, hogy Belichick nincs egy hullámhosszon a játékosaival – mondta Bruschi, hozzátéve, ez lehet Belichick utolsó idénye. – Szerintem Bill esetében valós lehetőség a visszavonulás. Úgy ismerem őt, mint aki nagyban játszik, a fontos győzelmek hajtják. A csoportgyőzelem, a Super Bowl...”

Robert Kraft tulajdonos állítólag nyitott Belichick elengedésére, a kérdés ebben az esetben az lenne, hogy az edző tényleg visszavonulna, vagy más klubnál tenne-e próbát Don Shula győzelmi rekordjának megdöntésére, amelytől 18 siker választja el.

A HÉT JÓTÉKONYSÁGA

Calais Campbell, az Atlanta Falcons veterán védője az idén először ért el sacket, a washingtoni Sam Howellt vitte a földre a labdával együtt. A 16. NFL-idényét taposó 37 éves játékosnak ez volt karrierje 100. sackje, ami azt jelentette, hogy csatlakozott a liga „100 sack give back” kezdeményezéséhez – azaz aki eléri ezt a határt, tegyen valami jót a közösségért.

Campbell a rászoruló gyerekekre, pontosabban tanáraikra gondolt, 100 ezer dollárt (36 és fél millió forintot) osztott szét 100 tanár között. NFL-csapatainak városai, azaz Atlanta, Baltimore, Jacksonville és Phoenix 25-25 tanára kapott az adományból, fejenként 500 dollárnyi (182 ezer forint) tanszer plusz 500 dollárnyi egyéb iskolai felszerelés formájában. Campbell mindezt megfejelte 20 ezer dollár adománnyal Denverben és Miamiban, ahol főiskolára járt.

A HÉT SÉRÜLÉSEI

Négy irányítót kellett lecserélni a 6. fordulóban sérülés miatt, a chicagói Justin Fields (hüvelykujj), a Las Vegas-i Jimmy Garoppolo (hát), a tennessee-i Ryan Tannehill (boka) és a jacksonville-i Trevor Lawrence (térd) is cserét kért, míg a tampai Baker Mayfield hüvelykujjsérüléssel fejezte be a saját meccsét. Egyikük állapota sem tűnik súlyosnak, legfeljebb egy-két mérkőzést kell kihagyniuk.

Anthony Richardson, az Indanapolis irányítója nem játszott a hétvégén, de vállsérülése nem javul, így valószínűleg meg kell műteni, ami az újonc számára az idény végét jelentené.

A HÉT BÚCSÚJA

Sorozatban három héten át rendeztek mérkőzéseket Londonban, a Jacksonville két győzelemmel zárta európai látogatását, majd a Baltimore legyőzte a Tennessee-t. Az NFL ezzel erre az évre elbúcsúzott Nagy-Britanniától, de Európától még nem, hiszen november elején két mérkőzés lesz Frankfurtban is.

Az ötletes angliai jelmezeknek az Egyesült Államokban is csodájára jártak, ezekből mutatunk néhányat.

 


 

A Tennessee és a Baltimore meccsén a lelátón is voltak ötletes megoldások (Fotó: Getty Images)
A Tennessee és a Baltimore meccsén a lelátón is voltak ötletes megoldások (Fotó: Getty Images)

 

A Jaguars idén duplázott Londonban – feltehetően az úr nagy örömére (Fotó: Getty Images)
A Jaguars idén duplázott Londonban – feltehetően az úr nagy örömére (Fotó: Getty Images)

 

Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images

NFL, ALAPSZAKASZ
6. FORDULÓ
Csütörtök
Kansas City Chiefs–
Denver Broncos 19–8
Vasárnap délután/kora este
Tennessee Titans–Baltimore Ravens 16–24
Atlanta Falcons–Washington Commanders 16–24
Chicago Bears–Minnesota Vikings 13–19
Cincinnati Bengals–Seattle Seahawks 17–13
Cleveland Browns–San Francisco 49ers 19–17
Houston Texans–New Orleans Saints 20–13
Jacksonville Jaguars–Indianapolis Colts 37–20
Miami Dolphins–Carolina Panthers 42–21
Vasárnap éjjel
Las Vegas Raiders–New England Patriots 21–17
Los Angeles Rams–Arizona Cardinals 26–9
New York Jets–Philadelphia Eagles 20–14
Tampa Bay Buccaneers–Detroit Lions 6–20
Buffalo Bills–New York Giants 14–9
Hétfő
Los Angeles Chargers–Dallas Cowboys 17–20

A 7. FORDULÓ MŰSORA
Péntek
2.15:
New Orleans Saints–Jacksonville Jaguars (Tv: Arena4)
Vasárnap
19.00: Baltimore Ravens–Detroit Lions (Tv: Arena4)
19.00: Chicago Bears–Las Vegas Raiders
19.00: Indianapolis Colts–Cleveland Browns
19.00: New England Patriots–Buffalo Bills
19.00: New York Giants–Washington Commanders
19.00: Tampa Bay Buccaneers–Atlanta Falcons
22.05: Los Angeles Rams–Pittsburgh Steelers
22.05: Seattle Seahawks–Arizona Cardinals
22.25: Denver Broncos–Green Bay Packers
22.25: Kansas City Chiefs–Los Angeles Chargers (Tv: Arena4)
Hétfő
2.20:
Philadelphia Eagles–Miami Dolphins (Tv: Arena4)
Kedd
2.15:
Minnesota Vikings–San Francisco 49ers (Tv: Arena4)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik