NBA: 15 idény után visszavonult a „profik profija”

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2018.09.29. 08:46
null
David West (kékben) visszavonult (Fotó: AFP)
Már az egyetemen is kimagasló teljesítményt nyújtott az allűröktől mentesen játszó, csak a hasznosságra törekvő erőcsatár, akit többé nem láthatunk a parketten.

 

Ha valaki megérdemelte, hogy egymás utáni két bajnoki címmel a tarsolyában vonulhasson vissza, ő David West.

A kétszeres All Star-válogatott erőcsatár egy nappal 38. születésnapja után búcsút intett a sportágnak.

David West

Twitter: @D_West30
Született:
1980. augusztus 29., Teaneck (Egyesült Államok)
Magassága/testsúlya:
206 cm/113 kg
Posztja:
erőcsatár
Klubjai:
Xavier University (1999–2003), New Orleans Hornets (2003–11), Indiana Pacers (2011–15), San Antonio Spurs (2015–16), Golden State Warriors (2016–18)
Pontátlaga az NBA alapszakaszában/rájátszásában:
13.6/11.3
Legjobb eredményei:
2x NBA-győztes (2017, 2018), 2x a Keleti konferencia döntőse (2013, 2014)
Egyéni elismerései:
2x NBA All Star (2008, 2009), az év legjobb egyetemi játékosa (2003), 3x az Atlantic-10 konferencia év játékosa (2001–2003)

MEGVALÓSULT GYEREKKORI ÁLOM

Nem volt alapember a Golden State Warriorsban – hogyan is lehetett volna, amikor minden posztra ereje teljében lévő nagyágyú jutott ?! –, de az alapszakasz-mérkőzéseken csaknem 14, a rájátszásban körülbelül tíz perc jutott neki átlagosan, ami pontosan megfelel arra, hogy a legjobbakat tehermentesítse és fontos pontokkal, lepattanókkal járuljon hozzá együttese sikereihez.

Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a legutóbbi idényben 36 játékpercre vetítve majd' 18 pontot átlagolt, ami az ötödik helyre repítette a Warriors keretében.

„Nem csupán a tapasztalataink összessége vagyunk: szerencsésnek érzem magam, mert megvalósítottam a gyerekkori álmomat, hogy az NBA-ben játszhassak – búcsúzott David West. Tizenöt idény után úgy határoztam, visszavonulok a kosárlabdázástól. Hálával és köszönettel tartozom a támogatásért a családomnak, barátaimnak, edzőimnek, csapattársaimnak, a klubvezetőknek és a szurkolóknak, akik végigkísértek ezen az időszakon, mindenkinek, aki valaha megtapsolt, a környezetemhez tartozott, imádkozott vagy csak egy kedves szót mondott a nevemben. A hálám felétek nem tárgyiasítható.”

A sportág is kapott egyet s mást Westtől – és nem csak azóta, hogy 2003-ban bemutatkozott az észak-amerikai profiligában a New Orleans Hornets színeiben.

A TUDOMÁNYOK NAGY BARÁTJA

Már az egyetemi kosárlabdázásban is letette a névjegyét, 2001 és 2003 között egymás után háromszor lett az NCAA „Atlantic-10” konferenciájának legértékesebb játékosa a Xavier színeiben, 30-as mezszámát vissza is vonultatták.

A Hornetsszel három alkalommal járt a rájátszásban, kétszer bekerült a nyugati All Star-csapatba, csúcsidőszakában húsz pont körül átlagolt. Ekkoriban csapattársa, a kiváló irányító, Chris Paul is úgy gondolta, nem játszana a ligában más erőcsatárral, hiszen West nincs rivaldafényben, nélkülöz minden felesleges manírt, csak a pontszerzéssel törődik. A felfogása az volt, hogy szeretett volna annyira hasznos lenni a parketten, amennyire csak lehetett és hát ki ne akarna együtt pattogtatni egy ilyen alázatos játékossal?

Akinek ráadásul még némi sütnivalója is akad.

Két hete méltattuk a szintén visszavonuló Boris Diawot és kvázi polihisztorként tekintettünk rá, mert igazi művészetpártoló. West rajongásig elmélyült a különféle tudományokban, úgy mint az afroamerikaiak történelme, a filozófia és a szociológia. Ezek az ismeretek sem segítettek azonban rajta 2011-ben, amikor szanaszét szakította bal térdének elülső keresztszalagját egy zsákolás után, 22 másodperccel a Utah Jazz elleni alapszakasz-mérkőzés vége előtt. A baleset 530 meccs és 17 160 perc után vetett véget New Orleans-i pályafutásának, az év decemberében az Indiana Pacers csapott le rá.

Értékes és fontos játékosa lett a franchise-nak négy esztendőre, élete első tripla dupláját is itt jegyezte, emellett 2013-ban Keleti főcsoportdöntőt játszott, amelyet csak a hetedik mérkőzésen buktak el a Miami Heat ellen. 2014-ben ugyanebben a fázisban ugyanebből a párosításból ismét a Heat jött ki jobban, ráadásul már hat meccs alatt...

Egy szezon következett a San Antonio Spursnél, hogy aztán 2016. július 9-én aláírjon a Golden State Warriorshoz.

BICIKLIZÉS AZ ÖLTÖZŐFOLYOSÓN

A GSW ekkor próbált feltápászkodni a pofonból, amit a néhány héttel korábbi nagydöntőben kapott az 1–3-ról fordító Cleveland Cavalierstől (vagyis LeBron Jamestől). Westtel már nem hibázott a gárda, a következő két bajnoki címet bezsebelte a klub, és neki sem sikerült korábban aranygyűrűt húznia az ujjára!

Mint azt feljebb is taglaltuk, utolsó két évadja során kifogástalanul illeszkedett az NBA toronymagasan legerősebb brigádjába, kemény védekezéssel tűnt ki, és megvillantotta magas szintű passzolási képességeit is. Élete utolsó profi szezonjában dobott a legpontosabban, 57 százalékkal mezőnyből, és amikor pályán volt, a mezőnykosarak egyötöde az ő átadása után született. Nem ment a szomszédba némi agresszivitásért sem, de ez alapvető annál, aki a palánk alatti területen dolgozik. Vicces epizódot is idézhetünk emlékezetes búcsúszezonjából: a San Antonio Spurs elleni playoffmérkőzés közben azért kapott technikai hibát, mert az öltözőfolyosón szobabiciklizett...

Ráadásul elmehetett volna politikusnak is, egyrészt közéleti jártassága miatt, másrészt, mert simán mennek utána játékostársai, különösen (már csak ex-) csapattársa, Draymond Green rajongott érte, aki folyamatosan bombázta kérdéseivel, D. W. pedig szívesen adta át felhalmozott tudását.

A pályafutása bárhová is sodorta Westet, mindenhol elmondták róla, hogy megváltoztatta az öltöző hangulatát, igazi vezető volt, karrierje későbbi szakasza során kapcsot jelentett a fiatal és rutinos játékosok között. Nincs oka, hogy hiányérzete legyen, főként a csodálatos zárás után.

A sikeredző, Steve Kerr sem győzte dicsérni, hiszen éppen beleillett a szisztémájába, ráadásul nem bomlasztott, inkább épített, amit még magasabban is elismertek, Bob Myers általános igazgató például így: „A profik profija.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik