Az Atlanta megfogta Jamest és a Cavst, Dragic megsérült

ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2015.03.07. 09:10
null
Az Atlanta védelme nem hagyta érvényesülni LeBron Jamest (Fotó: Reuters)
Az Atlanta nyerte a keleti csúcsrangadót a Cleveland ellen az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) pénteki játéknapján, de Jamesék két közvetlen riválisa, a Bulls és a Raptors is bukott a szárnyaló Indiana és Charlotte otthonában. A Miaminál megsérült Goran Dragic, de a cseresor majdnem csodát tett a Wizards ellen, a Boston nyerni tudott New Orleansban, a címvédő Spurs a magára találó Denvert, az Orlando a Sacramentót verte meg pontzáporos meccsen, a Memphis, a Houston és a Warriors pedig hozta a kötelezőt – utóbbi a Dallasszal szemben. Íme, a részletek!

 

Charlotte Hornets–Toronto Raptors 103–94

Ez a Charlotte playoff-csapat. A Hornets Mo Williams sikeres beépítésével megtalálta a hiányzó láncszemet, ez pedig ma már zsinórban a negyedik győzelmüket eredményezte. Az irányító mellett a dupla-duplázó (23 pont, 13 pattanó) Al Jefferson villogott, a játék úgy is működött, hogy Williamst leszámítva nem ültek a tripláik – a negyedik negyedben egy 17–3-as etappal zárták le a találkozót. A Hornets és a Pacers a két „gyorsuló" csapat és már ők foglalják el a keleti hetedik-nyolcadik helyet.

Lowry visszatért, de ez is kevésnek bizonyult. Három meccs után lépett újra pályára az All-Star irányító és rögtön eljutott 25 pontig, igaz ehhez kellett is 22 rádobás. Ő és a harminc egységet szóró DeRozan próbálták tolni a Raptors szekerét, de más nem tudott melléjük fellépni, Valanciunasékat nagyon megverte a Hornets a palánk alatt (56–32-re hozták a lepattanózást a hazaiak) és a két sztáron kívül még a tíz pontot sem érte el senki. Ezzel szemben a Charlotte-nál négy meccs után fordult elő először, hogy ne érje el ezt a határt mind az öt kezdő...

A Hornets legjobb dobói: Jefferson 23, Mo Williams 23/12, Henderson 13/3
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 30, Lowry 25/15, Valanciunas 9

Indiana Pacers–Chicago Bulls 98–84

Megvan a győzelem receptje. Sorozatban negyedik győzelmét aratta az Indiana, amivel megelőzte a Miamit és a Charlotte-tal együtt playoff-helyen van – a jó forma nem is jöhetett volna jobbkor. Ma a végig szoros találkozót a negyedik negyedben döntötték el, ezt 32–18-ra nyerték és két nagy futással elvették a vendégek kedvét – a végig kemény védekezés mellé itt már sikerült felőrölniük a Chicagót támadásban is. Az öt kezdőjátékosuk 49 pontig jutott és az öt pályára lépő cserejátékosuk szintén – maximálisan eloszlottak a terhek, ma elmennek New Yorkba, aztán jövő héten jöhet Paul George?

A hajrára elfáradt a Bulls. Jól tartotta magát a Chicago, sőt, a harmadik negyed végén produkált futással még a vezetést is át tudták venni. Erre azonban a hazaiak egy 7–0-s, majd kicsit később egy 10–2-es etappal válaszoltak, a 11 pontos különbség pedig már kitartott a találkozó végéig – Tom Thibodeau szerint a védekezésük nem bírta a hajrát. Ma 16 percet kapott az újonc McDermott, amit 16 ponttal hálált meg, de rajta kívül csak Gasol és Dunleavy bizonyult veszélyesnek. Érdekes, hogy az Indiana az utóbbi 12 meccséből tízet nyert, közte a Curry nélküli GSW-t, a James nélküli Cavst és most a Rose-Butler-Gibson trió nélküli Bullst kapták el...

A Pacers legjobb dobói: S. Hill 16/6, Mahinmi 14, Stuckey 12
A Bulls legjobb dobói: Gasol 18, McDermott 16, Dunleavy 14/6

Orlando Magic–Sacramento Kings 119–114

Nem ért győzelmet Gay 39 pontja. A kiscsatár vállára vette csapatát, 26 dobásából 16-ot értékesített és az ő vezérletével a Kings ledolgozta 18 pontos hátrányát, sőt, szűk hét perccel a vége előtt a vezetést is átvették a vendégek. Itt magához tért a Magic és fej-fej mellett haladtak a felek, majd fél perccel a vége előtt Harris triplájával került újra előnybe az Orlando – egy korábbi hármasát utólag visszavontak a játékvezetők. Cousins hibázott a palánk alól 14 mp-cel a vége előtt, így Harris büntetőivel végül nyert a Magic és megszakította a vereségszériát.

Szűk kerettel is parádés volt a támadójáték. Öt sérült játékosa is volt ma Borrego mesternek, köztük Vucsevics, aki nyilvánvalóan alapja az egész rendszernek. Nélküle is zseniális volt azonban a csapat elöl, a 32 pontos Oladipo mellett Frye (22 pont, 6/9 tripla) is remekelt, Harrisről már szóltunk, Payton 12 gólpasszal mozgatta a gárdát, a padról pedig Nicholson és Ben Gordon hozták a pontokat – 57 százalékkal (!) tüzeltek mezőnyből és 54 százalékkal tripláztak.

A Magic legjobb dobói: Oladipo 32/6, Frye 22/18, Harris 19/6
A Kings legjobb dobói: Gay 39/9, Cousins 29, McCallum 13/3

Philadelphia 76ers–Utah Jazz 83–89

A második félidőben kerekedett felül a Jazz. A harmadik negyed elején még 47–41-re vezetett a nagyon masszívan védekező Philly, de innen egy 11–3-as futással előbb fordított a Utah, majd a játékrész végére kilencpontos fórt építettek ki Haywardék – 5/18-at dobott ebben a negyedben a Sixers. A záró etapban ez nőtt 14-re is és bár a hazaiak közelebb értek az utolsó percekben, kitartott a vendégek előnye.

Hayward volt a különbség. A védekezés szerelmesei remek mérkőzést nézhettek végig, mindkét csapat nagyon agresszíven és szervezetten játszott hátul. A vendégeknél viszont ott volt Gordon Hayward, aki képes volt megtalálni a réseket és végül 25 ponttal zárt – az ő vezérletével 41 büntetőt harcolt ki a Jazz, miközben a Philly csupán 18-at, ez pedig aranyat ér akkor, amikor mindkét fél 40 százalék alatt dob mezőnyből. A palánk alatt élvezetes küzdelem folyt Noel (10 pont, 11 pattanó, 6 szerzett labda) és Gobert (9 pont, 15 pattanó) között, ebből Favors segítségével a francia center jött ki jobban.

A 76ers legjobb dobói: Canaan 16/12, Mbah a Moute 14/9, Smith 14
A Jazz legjobb dobói: Hayward 25/6, Favors 15, Burke 10/3

Washington Wizards–Miami Heat 99–97

Majdnem elrontotta a Wizards. A Washington gálaelőadást tartott az első negyedben, 40-18-ra hozták ezt a tizenkét percet és később sem igazán akartak lassítani – a harmadik negyed közepén 35 egységgel jártak előrébb. Kevesen gondolták, hogy innen visszatáncol még a négy legjobb játékosát is nélkülöző Heat, de hirtelen 180 fokos fordulatot vett a meccs, beragadt a Wizards, a záró etapban 13 pontot beszóró Beasley vezérletével pedig felzárkóztak – a hazaiak hibáit kihasználva egyetlen egységre közelítettek. Az utolsó támadásnál azonban Walker hármasa lejött a gyűrűről, Beasley tempója pedig már nem fért bele az időbe, így megmenekültek a fővárosiak...

Dragic is megsérült. Chris Bosh mellett ma Dwyane Wade és Luol Deng sem lépett pályára a vendégeknél, de ezzel együtt is meglepő volt az a hatalmas fölény, amit a Wizards mutatott. A 18 pontos, 7 gólpasszos Dragic próbálta húzni övéit, de reménytelennek bizonyult a projekt – egészen addig, amíg egy betörés végén nem esett a derekára. Kénytelen volt elhagyni a pályát és nem tért vissza, innentől indultak be Beasley-ék és nyerték meg kis híján a meccset – viszont ha Dragic sérülése komoly, az amúgy sem túl vérmes PO-reményektől búcsút kell venni Miamiban.

A Wizards legjobb dobói: Nené 20, Beal 17/6, Gortat 14
A Heat legjobb dobói: Dragic 18/3, Napier 16/12, Beasley 13/3

Atlanta Hawks–Cleveland Cavaliers 106–97

Erős kezdés, rápihenés, erős zárás. Bombaformában indította a találkozót a Hawks, 71%-kal tüzeltek mezőnyből az első negyedben és vezettek is 36–19-re. Ezt követően aztán magához tért a Cavs és Irving vezérletével ledolgozták a hátrányt, 79–79-nél utolérték a hazaiakat – a hajrát viszont ismét megnyomta az Atlanta, a megszigorított védekezés mellett Korver beemelt két triplát és végül simán hozta a derbit a ligaelső.

Üzenet LeBronnak. A Cavaliers sztárját nagyon megfogta ma a Hawks, ami kulcsfontosságú lehet majd egy esetleges playoff-párharcban is. DeMarre Carroll egész este szívta a vérét (akárcsak tavaly Kawhi Leonard), a négyszeres MVP pedig csupán 5/13-as mezőnymutatót produkált és eladott kilenc labdát. Összességében is csak 42 százalékkal tüzelt a Cavs, csapatszinten is nagyon megfogta őket az egyébként 51 százalékkal dobó Atlanta – a festékben brutális fölénnyel, 54–24-re nyertek Horfordék. Ehhez a kulcs mindenképpen James lassítása volt, de egyébként is hatan jutottak tíz pont fölé a hazaiak közül, szétosztottak 27 gólpasszt úgy, hogy a hármasaik nem is ültek – nézőként dörzsölhetjük a tenyerünket, ha ez a két csapat összefut a playoffban...

A Hawks legjobb dobói: Horford 19/3, Teague 16, Millsap 16
A Cavaliers legjobb dobói: Irving 20, James 18/3, Love 14/12

Brooklyn Nets–Phoenix Suns 100–108 – hosszabbítás után

Megy ez a játék triplák nélkül is. 21 elhibázott hárompontos kísérlet után, a negyedik negyed derekán szerezte első tripláját a Phoenix, mely bár nagyon mélyre zuhant a harmadik negyedben, tudott egyenlíteni a negyedik játékrészben. Marcus Morris egalizált egy perccel a rendes játékidő vége előtt, s jöhetett a ráadás öt perc. Ahogy fogyott a hátralévő idő, úgy lettek egyre pontosabbak a vendégek támadásai, akik egy pillanatnyi esélyt sem hagytak a Brooklyn számára és bár kritikán aluli, 11.5 százalékos hatékonysággal dobták a triplát a vendégek, mégis ők örülhettek a győzelemnek a hosszabbítás után.

Eleresztett győzelem. Már megnyertnek hihette a Nets a találkozót, ugyanis nem kevesebb, mint 15 ponttal vezetett, de támadásban totálisan becsődölt a hazai gárda, a rendes játékidő utolsó hét percében csupán négy pontot tudtak az eredményjelzőre írni, a Suns pedig élt a kínálkozó lehetőséggel és egyenlített. Azzal együtt is nagy sansza volt a sikerre a főcsoport 10. helyére visszacsúszó Nets-nek, hogy összesen 20 labdaeladásuk volt, valamint Williams (2/16), Jack (3/12) és Bogdanovic (4/13) is gyenge, botrányos dobóformát mutattak ezen az estén.

A Nets legjobb dobói: Lopez 19, Jefferson 12, Bogdanovic 11/9, Johnson 11/3
A Suns legjobb dobói: Bledsoe - Marc. Morris 19/3 - 19/3, Mark. Morris 19

Houston Rockets–Detroit Pistons 103–93

Drexler nyomdokain. Némi túlzással Harden (10/21 mezőnyből, 16/18 büntető, 12-12 lepattanó - gólpassz) egymaga rendezte le a mérkőzést, szezonbeli harmadik tripla-dupláját szállította, melyre utoljára Rockets-játékos az 1996–1997-es szezonban volt képes, bizonyos Clyde Drexler. A hátvédnek elég volt két fegyverhordozó - Jones a kezdőben, Brewer a cserék közül - ahhoz, hogy behúzzák a Houston számára a találkozót. Az utolsó negyed első öt percében 15–2-es rohamot vezetett Harden élenjárásával az addig is végig előnyben játszó Rockets, mely 24 ponttal lépett el ekkor ellenfelétől, eldöntve ezzel a győztes kilétét.

Két játékos nem tud meccset nyerni. Nagyon hosszú ideig úgy festett, hogy szoros mérkőzést tud játszani a Pistons mai ellenfelével, bár rendre csak loholt az eredmény és az Rockets után a hazai alakulat, a differenciát állandósítani tudta 4-10 pont közé. Ez a művelet azonban nagyon sok energiába került és negatív irányban kiütközött a negyedik negyed elején, ott vesztette el minden sanszát az egyenlítésre a Pistons. Persze a vereséghez az a tény is nagyban hozzájárult, hogy támadásban csupán Monroe és Jackson produkált értékelhető teljesítményt.

A Rockets legjobb dobói: Harden 38/6, Jones 17/6, Brewer 15/3
A Pistons legjobb dobói: Monroe 19, Jackson 17/3, Prince 9/3

Memphis Grizzlies–Los Angeles Lakers 97–90

Ha szoros, megoldják rutinból. Nem akarta magát blamálni saját közönsége előtt a Grizzlies, tegyük hozzá, hogy jó ideig sikerült, mivel csak kapart a vendéglátó a lelkes Lakers ellen. Egyetlen triplával zárta a mérkőzést a Memphis (1/11), de nem is volt szüksége a külső dobásokra, hiszen Randolph (10/16 mezőnyből, 13 lepattanó) parádézott a támadó oldalon – nagyrészt neki és a pontos támadójátékot bemutató Allennek (7/8) köszönhették a hazaiak, hogy egyenlíteni, fordítani tudtak. A nehéz helyzetekre tartogatott rutinját, kemény védekezését előhúzó Memphis 13–3-as etappal zárta az összecsapást, melyet ugyan a vártnál nehezebben, de hozott a hazai gárda.

Reménykeltő mérkőzés végén jött a lecke. Sokáig úgy tűnt, hogy a motiváltan játszó vendégek megtréfálják a sokkal komolyabb erőt képviselő hazaiakat. Az első félidőben remekül kezdő és karriercsúcsig jutó Clarkson vezetésével meglódult a Lakers, mely a fordulás után már tíz pontos fórban is játszott. A rutin hiánya alaposan kiütközött az utolsó percekben, amikor vagy rossz döntéseket hoztak a Lakers játékosai, vagy olyan védekezést kaptak a hazaiaktól, mellyel nem találkoznak gyakran győzelemmel kecsegtető mérkőzés végjátékában.

A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 24, Gasol 18, Green 16
A Lakers legjobb dobói: Clarkson 25/3, Jonhson - Ellington 14/3-14/3

New Orleans Pelicans–Boston Celtics 98–104

Aranyat talált a Celtics. A vendégjátékosok közül Crowder védekezésben (4 szerzett labda), Bass a támadójátékban emelkedett ki, a csereirányítóhoz társulva keményen küzdöttek a Celtics sikeréért. A Suns-tól érkező Isaiah Thomas hatodik alkalommal jutott húsz pont fölé új együttesében, aki a záró negyedben támadásról-támadásra kergette az őrületbe a Pelicans játékosait. A cserepadról beszálló kisember 14 pontot, közte három triplát szerzett az utolsó negyedben, áthelyezte a momentumot a Boston oldalára, mely döntőnek bizonyult a találkozó kimenetelt illetően. Győzelmével a Boston közel került az utolsó rájátszást érő hely eléréséhez.

Azok a drága labdák. Davis (11/21, 14 lepattanó, 3 blokk) nagy lendülettel vetette bele magát ismét a mérkőzésbe, s a szurkolóknak nem kellett csalatkozniuk, ismét hátán cipelte a rájátszásra hajtó gárdát. A Pelicans 18 eladott labdát jegyzett, melyekből a Boston 20 pontot tudott az eredményjelzőre írni, Evans és Cole 7–5-ös elosztásban az ellenfélnek ajándékozott játékszerek kétharmadát vállalták be. Nagyobb problémaként hatott hazai oldalon, hogy Davis mellé csak Gordon (7/15, 4/9 hárompontos) ért fel a húzóember szerepkörében, a cserék közül pedig csak Babbitt (5/6, 7 lepattanó) nyújtott érdemi segítséget.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 29, Gordon 20/12, Anderson 12/6
A Celtics legjobb dobói: Thomas 27/12, Bass 17/3, Turner 16/3

San Antonio Spurs–Denver Nuggets 120–111

Bírja a tempót a Spurs. Nem a védekezésről szólt a ma esti mérkőzés, melyen mindkét gárda 50 százalék feletti mezőnymutatóval végzett. A találkozó alaphangját Leonard első negyedben dobott három triplája adta meg, válaszként 11–0-s rohammal érkezett a Denver. A pontszerzési adok-kapok egészen a negyedik negyed derekáig tartott, amikor a pazarul játszó Parker és Leonard eldöntötték a mérkőzést. Duncan újabb mérföldkövet tudhat maga mögött, ugyanis a hatodik helyre lépett fel a blokkok örökranglistáján, s a 2895 blokkolt dobással álló magasembernek már csak 59 sapkát kell kiosztania, hogy elérje az előtte álló korábbi csapattársát, David Robinsont.

Kicserélték a Denvert? Annak ellenére, hogy vereséggel távozott a Spurs csarnokából a Nuggets, mutatott olyan jeleket, melyből arra lehet következtetni, hogy a Shaw távozása jótékony hatással bírt az együttesre. Faried például azonnal megtalálta régi önmagát, ismét dupla-duplás estét tudhat maga mögött (9/15, 10 lepattanó), s bár kulcsszituációban hibázott a végjátékban, nélküle nem lehetett volna ott a Spurs nyomában a Denver. A vendégektől hat játékos lépte át a tíz pontos határt, de a támadóarzenálokat felvonultató mérkőzést így is a hazaiak bírták jobban.

A Spurs legjobb dobói: Leonard 25/3, Parker 24, Duncan 15
A Nuggets legjobb dobói: Lawson 23/3, Faried 20, Chandler 16

Golden State Warriors–Dallas Mavericks 104–89

Gond nélkül hozott kötelező. A félidőben már több mint tíz ponttal vezetett a hazai csapat, mely csak a mérkőzés elején, alig öt percig játszott hátrányban, onnan már egészen a lefújásig vezetett, s nyert magabiztosan, megerőltetés nélkül. A Warriors meghatározó játékosai anélkül produkáltak masszív statisztikákat, hogy 30 játékperc fölé mentek volna. Bogut a lepattanók (22 perc alatt 13), Green a pontszerzés (8/14 mezőnyből, 9 lepattanó, 4 gólpassz), Curry pedig önmagához hűen a triplák terén (5/8 hármas, 7 gólpassz) emelkedett ki. Emellett Livingston dupla-duplázott (4/10, 10 lepattanó, 3 blokk) a padról, Ezeli hasznos cserecenterként szerepelt. A franchise történetében most fordult elő másodjára, hogy két egymást követő szezonban legalább 48 győztes mérkőzésig jutott a Warriors.

Back-to-back pofonok. A Parsons-t továbbra is nélkülöző Dallas-nál Harris is kihagyni kényszerült a mérkőzést, Barea pedig kisebb sérüléssel vállalta a játékot. A vendégek nélkülöztek mindent, ami szükséges lett volna az egál körüli mérkőzéshez, mezőnyből 37 százalékkal dobtak Nowitzkiék, összesen 11 dobásukat blokkolták a vendéglátók, s nagy különbséggel vesztették el a lepattanócsatát (34–51). Bár a különbség nem ezt mutatja, de a Mavs alig 24 óra leforgása alatt a második demoralizáló vereségét szenvedte el.

A Warriors legjobb dobói: Curry 22/15, Green 18/6, Thompson 16/6
A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 14/6, Rondo 14/3, Stoudemire 12

NBA, ALAPSZAKASZ
Charlotte Hornets
–Toronto Raptors 103–94
Indiana Pacers–Chicago Bulls 98–84
Orlando Magic–Sacramento Kings 119–114
Philadelphia 76ers–Utah Jazz 83–89
Washington Wizards–Miami Heat 99–97
Atlanta Hawks–Cleveland Cavaliers 106–97
Brooklyn Nets–Phoenix Suns 100–108 – hosszabbítás után
Houston Rockets–Detroit Pistons 103–93
Memphis Grizzlies–Los Angeles Lakers 97–90
New Orleans Pelicans–Boston Celtics 98–104
San Antonio Spurs–Denver Nuggets 120–111
Golden State Warriors–Dallas Mavericks 104–89

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik