NBA: a Portland 0.4 mp-cel a vége előtti triplával nyert - videó

TÓTH ATTILA (KEZDŐ5.HU)TÓTH ATTILA (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2013.12.18. 08:43
null
Lillard (balra) triplája győzelmet ért a Cleveland ellen (Fotó: Reuters)
Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) ma hajnali játéknapján öt összecsapás került terítékre – közülük kiemelkedett a Trail Blazers clevelandi kirándulása: a Cavs hátvédjeinek extra játéka sem volt elég Damian Lillard ellen. A Memphis újabb hazai vereséget szenvedett, ezúttal a Lakers vitte el a győzelmet, Steph Curryvel nem tudtak mit kezdeni a Pelicans védői, a Bobcats pedig véget vetett Rudy Gay tündérmeséjének. A Thunder továbbra is tapad a Portlandre.

Charlotte Bobcats–Sacramento Kings 95–87

Újra 100 pont alatt. A Bobcats 21. alkalommal tartotta ellenfelét két számjegyen, a liga legjobbja ebben a kategóriában. Ma a támadójátékkal sem volt gond, mezőnyből 45, tripláról 47 százalékkal tüzeltek, és játékuk minőségét jelzi, hogy 26 gólpasszt osztottak ki egymás között.

A Charlotte hátvédsora nyerte meg a meccset. Kemba Walker 24 pontig és 5 gólpasszig, Gerald Henderson 20 pontig és 5 gólpasszig, a csereként beálló Ramon Sessions pedig 16 pontig és 6 gólpasszig jutott, hárman együtt 20 büntetőt is kiharcoltak – emellett kiválóan védekeztek.

Vissza a földre. Két nagyon extra meccsel mutatkozott be a Kingsben Rudy Gay, ma viszont 1/6-os mezőnymutatót szenvedett össze, a harmadik negyed elején pedig fájlalta a térdét, és le is kellett cserélni. Mike Malone vezetőedző szerint nincs komoly baja, nélküle viszont ismét csak kétszemélyes volt a Sacramento: Cousins 30 pontja és 17 lepattanója brutális, Isaiah Thomas 21 pontot dobott – viszont már az első negyed után 13 pontos hátrányban voltak, ahonnan nem tudtak visszajönni.

A Bobcats legjobb dobói: Walker 24/12, Henderson 20, Sessions 16.

A Kings legjobb dobói: Cousins 30, Thomas 21/6, Thompson 9.

Cleveland Cavaliers–Portland Trail Blazers 116–119

Két meccs, két meccsnyerő kosár.
A 2012–13-as évad legjobb újonca, Damian Lillard hétfőn hajnalban a detroiti közönséget szomorította egy győztes kosárral, ma pedig a Cavaliers drukkereit egy óriási triplával. Ám amíg Detroitban nagyon rosszul ment neki a dobás, most ezzel sem volt probléma: 36 pontig jutott, 8 triplát termelt be, emellett 10 gólpasszt is kiosztott – sőt 2 lepattanó hiányzott a tripla-duplájához.

Kyrie Irving és Dion Waiters 50 pontja is kevés volt. A Cavs hátvédpárja 25-25 pontot szerzett, Irving 10 asszisztot is feltett a táblára, csapatszinten 9/17-tel dobták a hármasokat, azonban hiába: a Trail Blazersnek mindig volt válasza, összesen 15 kinti dobásuk akadt be, ráadásul LaMarcus Aldridge ismét tarthatatlan volt (26 pont, 15 lepattanó, 4 gólpassz).

A Trail Blazers vezeti a mezőnyt. A Pacers tegnapi, váratlan hazai buktája után az Indiana és az Oklahoma is 20-4-gyel áll, a Blazers viszont már 22-4-gyel.

A Cavaliers legjobb dobói: Irving 25/9, Waiters 25/6, Thompson 15.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 36/24, Aldridge 26, Matthews 19/9.


Memphis Grizzlies–Los Angeles Lakers 92–96

Játék irányítók nélkül.
Vendégoldalon Nash, Blake és Farmar is hiányzott, így ismét Kobe Bryant volt kénytelen irányítani, míg a túloldalon a liga egyik top játékmestere, Mike Conley is kidőlt combizomsérülés miatt. A két csapat összesen 36 gólpasszt osztott ki, az egyik oldalon Randolph, Tony Allen és Mike Miller ötöt-ötöt, a Lakersben az inkább falrengető zsákolásairól ismert Wes Johnson hatot.

Tizedik vereség és újabb sérülés. Idén 10. alkalommal kapott ki otthon a Grizzlies, és újabb láncszem esett ki: Tayshaun Prince térdsérülést szenvedett. A Memphist egyik szerencsétlenség a másik után éri, rotációról nem igazán lehet beszélni esetükben. Annak örülhetnek, hogy Jon Leuer sorozatban hatodszor dobott 10 pont felett a padról beállva, annak viszont kevésbé, hogy Marc Gasol helyettese, Kosta Koufos az elmúlt öt meccsen 5.8 pontot átlagolt 32%-os mezőnymutatóval, ami egy kezdőcentertől kritikán aluli.

Kobe Bryant ijesztgetett. A harmadik negyed végén a Lakers sztárja Tony Allen szorításában rosszul támasztott ki és elesett, majd a térdéhez kapott. Egy pillanatra valószínűleg minden Lakers-drukkerben meghűlt a vér – szerencsére Bryant saját lábán hagyta el a pályát, és rögtön vissza is tudott térni. A negyedik negyed végén meg is mutatta, hogy nincs baja: 88–85-ös vezetésnél nagyjából kilenc méterről dobott be egy igazi lélekölő hárompontost.

A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 18, Allen 16, Leuer 13/9, Bayless 13.

A Lakers legjobb dobói: Bryant 21/3, Gasol 21, Young 18/9.


Denver Nuggets–Oklahoma City Thunder 93–105

20 éve a legjobb rajt. Sokan aggódtak a szezon előtt az OKC miatt, azonban úgy tűnik, feleslegesen. A Payton-Kemp féle SuperSonics 1993–94-ben 21–3-mal rajtolt, azóta az idei 20–4 a legjobb start a Sonics/Thunder franchise történetében.

Csak egy kicsit volt jobb a Thunder. A Nuggets végig ott volt a vendégek nyomában, de az Oklahoma minden negyedet 2–5 ponttal megnyert. Kevin Durant ismét hajított 30 pontot, Russell Westbrook pedig tripla-dupla közelében teljesített (21 pont, 13 lepattanó, 8 gólpassz), bár a nyolc labdaeladás nem mutatott szépen a statisztikájában – így Serge Ibaka dupla-duplája (17 pont, 10 lepattanó) is nagyon kellett.

A kispadok különbsége. A Denver közismert erős cseresoráról, ma viszont Nate Robinson (12 pont) nagyon egyedül maradt, miközben a túloldalon Lamb 9, Jackson és Collison 8-8, a veterán Derek Fisher pedig 6 pontot szorgoskodott össze, folyamatosan biztosítva a lendületet a padról. A Nuggets kispadjáról Jordan Hamilton azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy flagrant-2 típusú szabálytalanságot követett el Steven Adamsen, amiért azonnal kiállították

A Nuggets legjobb dobói:
Hickson 20, Lawson 17/3, Chandler 13/3, Faried 13.

A Thunder legjobb dobói: Durant 30/6, Westbrook 21/3, Ibaka 17.


Golden State Warriors–New Orleans Pelicans 104–93


Steph Curry tarthatatlan volt. 28 pont 11/19-es mutatóval, 12 gólpassz, 3 labdaszerzés voltak a Warriors irányítójának mai számai, a kiváló hátvéd, Jrue Holiday csak asszisztálni tudott az előadásához, aminek köszönhetően a GSW már 26 pontos előnyben is volt. Curry sorozatban 11. meccsén dobott legalább 20 pontot, ami karrierje legjobbja, egyúttal a leghosszabb élő széria a mezőnyben.

A Pelicansnek sok egyszerre Anthony Davis és Tyreke Evans hiánya. A magasembert még úgy-ahogy tudták pótolni a csapatnál, Ryan Anderson ma is a New Orleans legjobb dobója volt - viszont a kispad vezére, Evans második meccsét volt kénytelen kihagyni, és mindkettőn reménytelennek tűnt a Pelicans játéka.

Andre Iguodala újra a pályán.
Bár még csak 17 és fél percet kapott a sérülésből visszatérő remek hátvéd-kiscsatár, és ez idő alatt sem váltotta meg a világot, jelenléte inspirálólag hatott csapattársaira, akik bizony nem remekeltek az elmúlt időszakban. Most viszont Mark Jackson vezetőedző is kiemelte meccs utáni nyilatkozatában: a mai mérkőzés egy óriási előrelépés volt a csapat életében.

A Warriors legjobb dobói:
Curry 28/6, Lee 21, Thompson 16/3.

A Pelicans legjobb dobói:
Anderson 21/6, Smith 12, Holiday, Rivers 11-11.

LILLARD GYŐZTES TRIPLÁJA


NBA, ALAPSZAKASZ
Charlotte Bobcats–Sacramento Kings 95–87
Cleveland Cavaliers–Portland Trail Bazers 116–119
Memphos Grizzlies– LA Lakers 92–96
Denver Nuggets–Oklahoma City Thunder 93–105
Golden State Warriors–New Orleans Hornets 104–93

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik