Kiszenvedett ír siker Grúzia ellen, Új-Zélandé az eső százas a vb-n

TÓTH SÁNDORTÓTH SÁNDOR
Vágólapra másolva!
2007.09.16. 20:52
A Franciaországban zajló rögbi-világbajnokságon a csoportkörben Ausztrália tizenkét ponttal verte Walest, köszönhetően javarészt egy fiatal tehetség, Barnes kiváló játékának. Az vb egyik favoritja, Új-Zéland a most zajló vb-n első csapaként lépte át a sportágban bűvös, százas határt, méghozzá a vb-újonc portugálok ellen. Az írek a hajrában bekkelve csak nehezen gyűrték le a grúzokat.
Reuters
Reuters
Az ausztrálok elleni mérkőzés elején még tartotta magát a walesi válogatott, de az már ekkor látszott, hogy a Wallabiknak nagyobb esélyük van átlépni a vonalon, mint európai vetélytársuknak. Így is lett. Egyedül Shane Williams fürgesége okozott néha kis gondot a Wallabiknak. Előbb a fiatal irányító, Barnes törte át a védősort, az érkező Giteau a kapuba vetődött. Nemsokára Barnes bevágott egy dropot, jelezte, hogy ezt is tudja. Majd kétszer is elvették a labdát egymástól a csapatok, végül az ausztráloknál maradt, Dunning feladta a földről Gregannek, aki bepasszolt az érkező Mortlocknak, és ő elég erős ahhoz, hogy két védővel a hátán célba érjen.
A félidő hosszabbításában a Wallabik egy szabadrúgást beváltottak zárt tolongásra, Palu indult nyolcasból, majd Giteau passzolta ki a szélére (legalább 25 méteres átadás volt) Ashley-Coopernek; őt még elkapták a sarokban, de beadta a labdát Lathamnek, aki megszerezte a harmadik célt. A félidő 25-3 volt a közben megesett rúgásokkal.
A folytatásban a walesiek is megindultak. Egy nagy roham után, bár többször visszaverték őket, fenntartották a lendületet, és egy méterről az összefogó J. Thomas fordult a célterületre. Hook két rúgásával már 13-25 volt az eredmény. Latham második célja viszont eldöntötte a mérkőzést. S. Jones elől csípte el a labdát az ausztrál fogó és könnyen ért célba. Giteau jutalomrúgása tovább növelte az ausztrál előnyt. Az ultimót Wales tette le. Zárt tolongásból indult Wales, Giteau el akarta halászni a labdát, de nem sikerült, és a résen át Shane Williams lépett át. Az ő célja és Hook jutalomrúgása zárta a meccset.
A végeredmény 32-20 lett. Wales becsülettel megállta a helyét, de az ausztráloknak nem okozott nagy gondot begyűjteni a győzelmet.

FRANCIAORSZÁG, RÖGBI-VILÁGBAJNOKSÁG:

CSOPORTKÖR:
B CSOPORT: Ausztrália – Wales 32-20
C –CSOPORT: Új-Zéland – Portugália 108-13
D CSOPORT: Írország – Grúzia 14-10
----
Még könnyebb dolga volt a világbajnoki újonc Portugália ellen Új-Zélandnak. 108-13-ra nyertek, így megszületett az első százas a tornán. Az újoncnak még sincs szégyellnivalója, hiszen az idén még mindig pozitív a mérlegük: öt győzelem, négy vereség. Igaz, sikereiket Marokkó, Uruguay, Spanyolország és Csehország ellen érték el. Az All Blacks azért már más kategória.

Rokocoko, Mauger, Conrad Smith és Nick Evans 2-2, Toeava, Ali Williams, Collins, Hore, Leonard, Ellis, MacDonald, Hayman egy-egy célt vitt. Ez összesen tizenhat cél. Különösen a végén hordták meg nagyon a portugálokat: tíz perc alatt 28 pontot termelt az új-zélandi gépsor. ----
A rögbi világbajnokság legnagyobb meglepetése eddig a kiscsapatok helytállása. Eddig ez csak szoros eredményekben mutatkozott meg, de szombat este a grúzoknak valós esélyük volt, hogy a világranglista 5. helyén álló íreket legyőzzék.

Az írek Rory Best céljával szerezték meg a vezetést a 17. percben. Hogy O'Gara jutalomrúgására mekkora szüksége volt a zöldeknek, az csak a második félidőben derült ki.

Egy kirúgott büntető után az ír tolongás juttatta el a labdát a célterületre. A 37. percben Kvirikasvili büntetőjével szépítettek a grúzok. Már a félidei eredmény nagy meglepetés volt, de az igazi szájtátást kicsit későbbre halasztotta a néző: a 45. percben Stringer hosszú passzát csípte Skiniki, és 70 méterről futott célba.

Ilyen célokat épp az írek szoktak vinni. A 2. félidőt teljesen uralmuk alá vonták a grúzok. A játék minden elemében jobbak voltak, mint nagy hírű ellenfelük. Különösen a hatalmas termetű játékosokból álló tolongás nyomta vissza az íreket, de a centerek erejére sem lehetett panasz. A párducbőrös lovagként harcoló grúzok fizikai fölénye szinte nyomasztó volt. Hogy miért nem ők nyertek?

Mert egy alkalommal (többször be sem jutottak az írek az ellenfél 22-eseén belülre) ezen a rangadón (igen, ezt így kell már hívni) is láthattuk a remek ír háromnegyedjátékot. A bal szélen alakult ki emberfölény, bár Dempseyre kiért egy védő, de lecsúszott róla, és az ír fogó bevitte a kellő célt. A hátralévő időben a grúzok többször is fordíthattak volna.

Két dropjuk ment mellé, majd percekre a célvonaluk elé szorították az íreket, de hiába volt a sok jó nyílt toli és csomag, a kétségbeesetten védekező írek minden támadást visszavertek. Egy esetben a célterületre zúdult egy egész népes sereg, de a videóbíró ötméteres tolongást ítélt – helyesen.

Viszont legalább két esetben elmaradt a büntető cél megítélése, amikor az ír védők aláfeküdtek a szépen összeállt ír tolongásnak. Az utolsó utáni percben a grúzok büntetőt kaptak. Nem volt idő kirúgni, így a 22-esről nekivágtak, de ez alkalommal az írek összeszedték utolsó erejüket, és megfojtották a labdát. A sípszó után volt egy kis csetepaté, amit nem is csodálni, mivel a grúz harcosok elkeseredtek, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy a grúzoknak egyhamar még egy esélyük kínálkozik, hogy egy vezető rögbihatalom válogatottját legyőzzék. Hacsak nem a franciák ellen...
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik