Varga Zsolt: Újra hódítani szeretnénk!

PATAI GERGELYPATAI GERGELY
Vágólapra másolva!
2024.02.05. 08:24
A látszat csal, Varga Zsolt nem a vb kabalafigurájával nézett farkasszemet az edzésen, hanem a játékosait figyelte (Fotó: MVLSZ / Derencsényi István)
A magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Varga Zsolt szerint a csapat kihasználta a rendelkezésre álló időt a világbajnokság előtt, a mieink címvédőként különleges lelkiállapotban várják a románok elleni hétfő esti nyitányt.

A fukuokai légkörre emlékezteti a magyar férfiválogatott játékosait a dohai vizes világbajnokság pólótornájának helyszínéül szolgáló Aspire Dome hangulata – ennél jobb előjel aligha kell a hétfői rajt előtt. Több mint fél éve volt, de nem halványulnak az emlékek: az előző vb egyenes kieséses szakaszában előbb az amerikaiakat, majd a spanyolokat győzték le a mieink egy góllal, végül a döntőben szétlövéssel bizonyultak jobbnak a görögöknél, így tíz év után ismét felültek a sportág trónjára. És ha már kényelembe helyezték magukat, le sem szállnának róla…

„Azért ez új történet, másik torna lesz – mondta Varga Zsolt szövetségi kapitány, aki a spliti Európa-bajnokságon ezüstérmet, a fukuokai világbajnokságon aranyérmet szerzett a válogatottal. – A címvédő pozíció különleges lelkiállapotot jelent, úgy kell hozzáállnunk a vébéhez, hogy újra hódítani szeretnénk, nem pedig megvédeni, ami a miénk. Fontos, hogy miként fogalmazzuk meg a céljainkat, beszéltünk is arról a srácokkal, hogy lezárult az előző fejezet, talán fel is került a könyv a polcra. Új kihívásokkal kell szembenéznünk, már az olaszok elleni mérkőzés is fontos lesz, megmutatja, hogy képesek vagyunk-e reagálni az agresszív és dinamikus játékra. Mindig jó, ha ilyen éles találkozó is van a csoportunkban, mert felkészülési lehetőséget is jelent a továbbiakra.”

Induljunk ki abból, hogy férfiválogatottunk a Románia elleni hétfő esti nyitányon, valamint pénteken a kazahok ellen is hozza a kötelezőt, ahogyan az olaszok is – ebben az esetben a szerdai rangadón dől el a csoportgyőzelem. A kvartett első helyezettje egyenes ágon a negyeddöntőbe jut, a másodiknak viszont a szerbek, a montenegróiak, az amerikaiak vagy a japánok ellen kell kiharcolnia a nyolc közé kerülést. Nagyon nem mindegy, melyik forgatókönyv valósul meg, vagyis ezúttal jól fizet, ha már a torna első hetében sikerül csúcsformába lendülni.

Több mint egy évtized után szerepelhet ismét világbajnokságon a román válogatott, amely az Európa-bajnokságon a grúzok legyőzésével harcolta ki a vb-részvételt – más kérdés, hogy utána három pofonba is beleszaladt, és nyolcadikként végzett. A románok eddigi legjobb vb-szereplése az 1975-ben elért ötödik hely, jelenleg azonban nem tartoznak a közvetlen élmezőnyhöz, noha az elmúlt években sokat fejlődtek. Nagy potenciál van a fiataljaikban, elég csak a magyar-román kettős állampolgár Belényesi Dávidra gondolni, aki megfordult az UVSE-ben és a Szolnokban is, ráadásul még mindig csupán húszéves. Persze így is a mieinknek áll a zászló a nyitányon, világbajnokságon eddig hatból hatszor győztük le vetélytársunkat, legutóbb decemberben az E.ON-kupa felkészülési tornán 15–8-ra nyertünk ellene a Komjádi uszodában.

Romániával találkozunk a nyitányon

„Azt vinnénk tovább, amit Zágrábban láthattak tőlünk, és bár mindig igyekszünk egy-egy elemmel bővíteni a repertoárunkat, összességében hasonló játékot várok, mint az Európa-bajnokságon – mondta Varga Zsolt, aki a kerethirdetés nehézségeiről is beszélt. – Én is voltam a másik oldalon, de higgyék el, kapitányként sem könnyű a névsorolvasás, mert szeretem, tisztelem a srácokat, látom, hogy mindent megtesznek a csapatba kerülésért. Ezúttal két keretet kellett vegyítenünk, de azért ne felejtsük el, hogy az Eb-n is hat játékos volt a fukuokai világbajnokok közül, vagyis vannak átfedések, így könnyebben kialakulnak a játékkapcsolatok. Az elmúlt hónapokban ugyanazt a taktikát gyakoroltuk, ez is elősegítette, hogy összeálljon a dohai csapat. A vébé előtt csak két hetünk volt közösen, de mindent megtettünk, hogy maximálisan kihasználjuk az időt.”

Varga Zsolt szerint a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy hasonló állapotba hozzák a játékosokat, elvégre az Európa-bajnokságon szereplők meccsben voltak, de veszítettek az állóképességükből, míg a torna alatt már a vb-re készülők játékhiánnyal küzdöttek. A szakmai stáb arra helyezte a hangsúlyt, hogy a rutinosabb játékosok megszerezzék a kellő robbanékonyságot, a fiatalok pedig minél gyorsabban felvegyék a fonalat.

„Nagy munkát nem lehetett végezni, viszont a védekezés hatékonyságán igyekeztünk javítani, ehhez elsősorban fegyelem, koncentráció és megfelelő kommunikáció szükséges – hangsúlyozta a szövetségi kapitány. – Szembe kellett néznünk azzal, hogy eltérő állapotban voltak a két keret játékosai, márpedig a gördülékeny játékhoz elengedhetetlen az összhang. A tizenötös keret lehetőséget ad arra, hogy kipróbáljuk, hogyan tudunk két klasszikus centerrel játszani, a vállsérüléséből visszatérő Német Toni mellett Kovács Péter is bekerült a csapatba. Élesben kiderül, mennyire változik ezáltal a játékunk képe, egy centerrel azért inkább a sok mozgásra építhetünk, de lesznek olyan ellenfeleink, amelyekkel szemben a kétcenteres felállás többet ad hozzá a teljesítményünkhöz, mint amennyit elvesz.”

Nemcsak centerposzton, hanem a kapuban és a széleken is sokan pályáznak az olimpiai keretbe kerülésre, Varga Zsolt a bőség zavarával küzd, ugyanakkor továbbra is nyitva hagyja az ajtót, az elmúlt időszakban számításba vett játékosok közül bárki beléphet rajta. Nem titok, hogy a dohai világbajnokságon mutatott teljesítmény is sokat nyom a latban, de a kerettagokat ismerve a közös cél felülírja az egyéni érdekeket. Egyébként is, létezik-e jobb ajánlólevél az újabb világbajnoki címnél?

– Az elmúlt hetek betegséghulláma után adódik a kérdés: hogy vannak?
Azért kisebb-nagyobb betegségek még mindig vannak, én is kihagytam két edzést, de a csapat kilencvenöt százaléka szerencsére egészséges – válaszolt Manhercz Krisztián, a válogatott szélsője. – Bízunk benne, hogy amikorra kell, mindenki meggyógyul. A világbajnokság előtti utolsó héten már csak taktikai finomhangolást végeztünk, igyekeztünk megfelelni a szakmai stáb elvárásainak. Készen állunk, viszont mérkőzésről mérkőzésre haladunk, mert a nagy tornákat nem az első héten lehet megnyerni.
– Kívülről úgy tűnt, hogy bármennyire is komolyan vették a feladatukat, azért oldott hangulatban zajlottak az edzések.
– Valóban nagyon pozitív a légkör – Fukuokában is kiderült, hogy a jó kedélyállapot rengeteget ad hozzá a teljesítményünkhöz. Az utóbbi években nem lehet panasz a hangulatra, ami szerencsére az eredményeken is látszódik.
– Felkészültek rá, hogy címvédőként mindenki önöket akarja megverni?
– Lehet, hogy így van, de semmiképp sem szaladnék előre, egyelőre a csoportelsőség a legfontosabb, az esetleges könnyebb mérkőzéseken is a maximumot szeretnénk nyújtani. Papíron az olaszok ellen dőlnek el a lényegi kérdések, teljesen más utat tudunk kialakítani magunknak az egyenes kieséses szakaszra, ha nyerünk. Az Európa-bajnoksághoz képest az ő keretük nem változott, a miénk viszont erősödött, de nekik még nincs kvótájuk, mindent megtesznek majd, hogy kizökkentsenek minket a ritmusból.

„A nagy tornákat nem az első héten lehet megnyerni”

VÍZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, FÉRFIAK
D-CSOPORT, 1. FORDULÓ
18.30: Magyarország–Románia (Tv: M4Sport) – élőben az NSO-n!

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik