Vizes vb: Jól nézett ki, hogy a kispadon is megvolt a tűz – Varga Zsolt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2023.07.19. 08:48
null
Varga Zsolt eligazítást tart a mérkőzés közben (Fotó: MTI)
Mint tudósításunkban is olvashatták, a magyar férfi vízilabda-válogatott 12–10-re legyőzte Horvátországot a fukuokai vizes világbajnokság szerdai játéknapján, a C-csoport rangadóján. Nézzük, hogyan értékelt Varga Zsolt szövetségi kapitány és a három gólt szerző Zalánki Gergő!

 

– Mennyire ültek az előzetes elképzelései?
– Ahogy a mérkőzés előtt is mondtam, tényleg sokat készültünk a horvátokra, a legtöbbet a védekezésen dolgoztunk, hiszen várható volt, hogy nagyon sokszor lesznek a kétméteres vonalon a centerek – válaszolta Varga Zsolt szövetségi kapitány. – Azon még tovább kell dolgoznunk, hogy labda nélküli kiállításból még kevesebbet kapjunk, jobban ki kell tenni a kezet, tisztábbnak kell lenni, mert volt vagy három ilyen szituáció. Összességében jól játszottunk, kontrolláltuk a mérkőzést, az utolsó támadások során jöttek fel a horvátok, még vissza kell jönnie annak az egyébként meglévő tudásnak, hogy miként tudunk lezárni egy ilyen találkozót.

– Kis túlzással hat nap szünet következik, hogyan épül fel ez az időszak?
– Ki kell pihenni ezt a meccset, aztán dolgozunk tovább. Célkeresztbe helyezzük azt a csapatot, amelyikkel a negyeddöntőben találkozhatunk, minden bizonnyal együtt edzünk majd valamelyik együttessel, amely hozzánk hasonlóan nem játszik a nyolc közé jutásért. Gyakorolunk emberelőnyt, emberhátrányt, és az is fontos lesz, hogy továbbvigyük a játék lendületét.

– Mennyire tetszett, hogy a spliti Európa-bajnoksághoz hasonlóan az egész csapat ugyanúgy ünnepelte a blokkokat és a védéseket, mint a gólokat?
– Jól nézett ki, hogy a kispadon is megvolt a tűz, ezt kell megőriznünk úgy, hogy kitartson a világbajnokság végéig. Csak ez az út van.

„Több blokkunk és labdaszerzésünk volt”
Zalánki Gergő, a magyar válogatott balkezese

– Mennyire elégedett a kétgólos győzelemmel?
– Egészen jók voltunk, majdnem a végéig kézben tartottuk a mérkőzést, nem is tudom, hogy akkor mi történt velünk. Volt két labdavesztésünk, akciógólokat is kaptunk, talán elhittük, hogy már megvan a győzelem, és kicsit elveszítettük a fókuszt. Kilencven százalékban azért jó volt a játékunk.

– Mi volt a siker kulcsa?
– Egyértelműen a védekezés, ami nagyon jól működött, főleg az elején. Emellett egészen jó százalékkal lőttünk, nyilván a horvátok kapusa sem védett valami jól. Több blokkunk és labdaszerzésünk volt, elöl pontosabbak voltunk. Ha a végén nem kapjuk azt a két-három buta gólt, akkor ez egy tök jó meccs lett volna.

– A végén két nagyon fontos gólt lőtt, ezek közül a második végleg lezárta a mérkőzést. Hogy emlékszik vissza erre?
– Azt hittem, megvagyunk létszámban, de utólag mondták, hogy közben lefordultak a horvátok. Így, hogy belőttem, nem lett belőle baj, jól jöttünk ki abból a szituációból.

Zalánki Gergő (Fotó: MTI)
Zalánki Gergő (Fotó: MTI)
TOVÁBBI VÉLEMÉNYEK
VOGEL Soma, a magyar válogatott kapusa: – Nagyon jól kezdtünk, irányítottuk a mérkőzést, három és fél negyedig szinte minden úgy történt mindkét kapu előtt, ahogy szerettük volna. Nagyon fegyelmezettek voltunk, sokat blokkoltunk, így az én dolgom is könnyebb volt a kapuban. Olyan meccsek jönnek a következő héten, amelyeken nem biztos, hogy három-négy góllal vezetünk, és egy perc kihagyás sem fér bele, ez a végjáték tanulsága.
FEKETE Gergő, a magyar válogatott szélsője: – Stabil volt a védekezésünk, végrehajtottuk, amit a kapitány kért tőlünk. Az első félidőben sokkal kevesebbszer voltunk emberhátrányban, mint a horvátok elleni korábbi mérkőzéseken, ez a zónavédekezésünknek volt köszönhető. A második félidőben reagáltak erre, és több kiállítást kaptak, de fegyelmezettek maradtunk. Az utolsó negyedben történt egy kis káosz, ezt ki kell elemeznünk, mert nem fér bele a folytatásban.

 

NS-SZAKÉRTŐ
SZABÓ Zoltán, BEK-győztes vízilabdázó
„A VÁRTÁL MAGABIZTOSABBAN győzött a magyar válogatott a horvátok ellen, és ez nagyon fontos volt. A világkupa nyolcas döntője és a felkészülés során látottak alapján nem lehetett elvárni, hogy ez a csapat ilyen magabiztos teljesítményt nyújtson elsősorban védekezésben, de támadásban is önbizalomtól duzzadó játékot láttunk a válogatottól. Egészen biztosan megvan a forgatókönyve Varga Zsoltnak a csoportgyőzelem esetére, egyértelműen édes teher, hogy most ezt kell elővenni. Az argentinok ellen nyilvánvalóan nem készül külön a csapat, ám arra kihasználja ezt a néhány napot, hogy felkészüljön a következő ellenfélre, amely vagy a görög vagy az amerikai csapat lesz – nem lebecsülve az ausztrálokat, de ők aligha jöhetnek szembe. Mostantól kezdve már arra a mérkőzésre kell koncentrálni.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik