Ezüstérmes a magyar váltó a nyílt vízi úszók csapatversenyében!

Vágólapra másolva!
2023.07.20. 00:50
null
Ezüstérmes a Fábián Bettina, Olasz Anna, Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid négyes (Fotó: Magyar Úszószövetség/Facebook)
Ezüstérmes lett az Olasz Anna, Fábián Bettina, Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid alkotta magyar váltó a nyílt vízi úszók négyszer 1500 méteres, vagyis összesen 6 kilométeres csapatversenyében a fukuokai vizes világbajnokság csütörtöki versenynapján. 

VIZES VB, FUKUOKA
NYÍLT VÍZI ÚSZÁS
,
CSAPATVERSENY, 6 KM
1. Olaszország 1:10:31
2. Magyarország 1:10:35
(Olasz Anna, Fábián Bettina, Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid)
3. Ausztrália 1:11:26

ÖSSZEFOGLALÓ

A négyszer 1500 méteres, vagyis összesen 6 kilométeres csapatversennyel zárult a fukuokai vizes világbajnokság a nyílt vízi úszók számára. A magyar csapatot az Olasz Anna, Fábián Bettina, Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid alkotta – egy éve, a budapesti vizes vb-n Fábián helyett Rohács Réka indult, vele lett ezüstérmes a váltó.

A mieink éremesélyesnek számítottak előzetesen is, de a németeket és az olaszokat is elénk sorolták. Még a verseny előtt kissé meglepő, a mieink számára üdítő hír érkezett, ugyanis a németek 5 km-en és 10 km-en is aranyérmes úszója, Florian Wellbrock visszalépett a váltótól, mert a medencés 800 és 1500 méteres úszására szeretett volna koncentrálni.

A magyar váltót Fábián indította el, akit Olasz váltott, Rasovszky volt a harmadik és Betlehem zárta a sort. Előbbi a 10. hely körül úszott sokáig, de egy nagy hajrával a 6. helyen adta át a stafétát Olasznak, aki végül a 11. helyen váltott. Ezt követően jöhetett Rasovszky, aki egyhamar elkezdte faragni a hátrányt, s hamarosan összeállt a mezőnyben az ausztrál, francia, német, olasz, magyar ötös. Végül egy szenzációs úszás után a 3. helyen váltott, s jöhetett az utolsó 1500 méter.

A sort Betlehem Dávid zárta, aki nagyon jól kezdett, szinte azonnal felúszott a második helyre, nem sokkal később pedig teljesen leszakította magáról a németeket és az ausztrálokat, s csatázni kezdett az első helyért az olasz Gregorio Paltrinierivel. Végül utóbbi bírta jobban a hajrát, s behúzta az aranyérmet, a magyar váltó ezüstérmet szerzett!

A mieink közül Betlehem ugrott utoljára vízbe, s hatalmasat úszott (Fotó: Getty Images)
A mieink közül Betlehem ugrott utoljára vízbe, s hatalmasat úszott (Fotó: Getty Images)

„Megijedtem az úszás elején, amikor az ausztrálok még előttünk voltak, aztán viszont sikerült megelőzni őket és felzárkózni az olaszok mell. Ráadásul bírtam is az iramot, de a végén sajnos nem tudtam megelőzni. Még várat magára, hogy legyőzzem Paltrinierit” – mondta az úszást követően Betlehem Dávid az M4-nek.

Rasovszky Kristóf arról beszélt, miért úszott mindenki Rasovszky-sapkában a magyar váltóból: „Így beszéltük meg, hogy mindenki ugyanolyan sapkában úszik, rám esett a választás. Lehet, hogy legközelebb Fábián, Olasz vagy Betlehem sapkában kell majd vízbe szállnunk, hogy meglegyen az aranyérem... Legközelebb lelépjük az olaszokat is!”

A modul betöltése eltarthat néhány másodpercig...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik