Irán: halálra ítéltek egy futballistát, mert kiállt a nők jogaiért

Vágólapra másolva!
2022.12.14. 11:21
null
Amir Reza Naszr Azadani (Fotó: twitter.com/FIFPro)
Az Iránban ősz eleje óta zajló kormányellenes tüntetések során rendőrségi őrizetben életét vesztette egy 22 éves nő, Mahsza Amini, mert nem tartotta be az országban a nőkre vonatkozó öltözködési szabályokat. A tüntetések során a legutóbb a helyi harmadosztályban szereplő 26 éves jobbhátvéd, Amir Reza Naszr Azadani a nők egyenjogúságáért kampányolt, ezért a hatóságok halálra ítélték. A profi labdarúgók nemzetközi szervezete reagált a hírre.

A több mint 65 000 labdarúgót képviselő nemzetközi érdekvédelmi szervezet, a FIFPro közleményében mélyen elítéli az iráni hatóságok határozatát.

„A FIFPro döbbenettel értesült róla, hogy Amir Reza Naszr Azadani profi labdarúgót halálra ítélték Iránban, miután kampányolt a nők jogaiért és az alapvető szabadságjogokért hazájában. Szolidaritást vállalunk a labdarúgóval és követeljük büntetésének azonnali visszavonását” – áll a szervezet közleményében.

A 26 éves Amir Reza Naszr Azadani nyárig a harmadosztályú Iranjavan labdarúgója volt, korábban több helyi élvonalbeli csapatban is megfordult.

Iránban egyébként a világbajnokságon is szerepelt válogatott tagjait is büntetéssel fenyegetik, mert a tornán első meccsük az Anglia ellen 6–2-re elvesztett találkozó előtt tiltakozásképpen nem énekelték országuk himnuszát.


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik