Háromszor egyenlített a Ferencváros a Qarabag elleni döntetlenért

Vágólapra másolva!
2023.06.27. 17:47
null
Változatos mérkőzéssel folytatta a felkészülést a Fradi (Fotó: fradi.hu)
A második ausztriai edzőtábor első edzőmeccsén az azeri Qarabag hiába szerzett háromszor is vezetést a Ferencváros ellen, a zöld-fehérek újra és újra egyenlíteni tudtak, így 3–3-as döntetlen született.

 

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Ferencváros–Qarabag FK (azeri) 3–3 (2–2)
Kirchdorf (Ausztria)
FERENCVÁROS:
Varga Á. – Kaján (Botka, 59.), Cissé, Knoester (Abena, 56.), Civic (Pászka, 65.) – Esiti (Baráth, 64.), Gojak (Abu Fani, 59.), Zachariassen (A. Traoré, 56.) – Katona B. (Loncar, 70.), Kehinde (Lisztes, 56.) – Varga B. (Baturina, a szünetben)
Gólszerző:
Varga B. (16.), Kehinde (42.), Botka (86.), ill. Akhundzade (6., 39.), Andrade (58.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Túl sok idő nem kellett Varga Barnabásnak az első ferencvárosi góljához. Az NB I gólkirálya kedden először lépett pályára új csapatában, és tizenhat perc elteltével máris eredményes volt. Mondani sem kell, az osztrák ötödosztályt is megjáró, a nyáron a Pakstól érkező válogatott csatár fejjel talált a kapuba.

A festői környezetben, az osztrák hegyek között megbúvó kirchdorfi pálya szélén néhány ferencvárosi szurkoló is feltűnt, jóízűen ropogtatták a sós perecet és kortyolták hozzá a helyi sört. Unatkozniuk nem kellett, az azeri bajnok Qarabag ellen hajtós, élvezetes felkészülési mérkőzést játszott kedvenc csapatuk.

Az első negyvenöt percben négy gól esett, kettőt a Ferencváros, kettőt a Qarabag szerzett. A zöld-fehéreknél Amer Gojak két mesteri gólpasszt adott, a másodiknál az ugyancsak nyáron szerződtetett, a dán Randers FC-től érkező nigériai támadó, Tosin Kehinde volt eredményes. A támadójátékra nem lehetett panasz, több szép akciót vezetett a Ferencváros, a védekezésben azonban van még mit finomítania, az első félidőben az azeri együttes mindkétszer a zöld-fehérek jobb oldaláról indulva szerezte a gólt.

A fordulás után annyi változott, hogy a Qarabag távolról talált be. A második edzőtáborba már a csapattal utazó Dibusz Dénes egyelőre a lelátóról nézte az összecsapást, a szakmai stáb hagy neki időt, hogy szusszanjon, és feltöltődjön a következő idényre. Pályára lépett ellenben a mali válogatottól visszatérő Adama Traoré, a jobb szélről indulva próbálkozott becsülettel, és Varga Barnabás mellett az izraeli válogatott Mohammed Abu Fani is bemutatkozott, akin máris látszott, ragyogóan bánik a labdával.

A hajrában veszélyesebben futballozott a magyar bajnok, különösen a jobb szél volt aktív, egy ilyen akció végén a támadást követő Botka Endre ért oda a tizenhatoson belülre, és lőtte a labdát a kapu jobb oldalába. Megérdemelten egyenlített a Ferencváros, a keddi összecsapást követően Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző és stábja pedig alighanem tucatnyi hasznos információval lett gazdagabb – a védelemben nagyobb koncentráció kell, a középpályán néhány kulcsembertől frissesség, elöl pedig leginkább összeszokásra lesz szükség.

A feröeri KÍ elleni – július 11-i – Bajnokok Ligája-selejtezőig Ausztriában még két tesztmérkőzés vár a csapatra, amely pénteken a Red Bull Salzburg, hétfőn a román Botosani ellen lép pályára. 3–3

 

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+3. perc: Vége a mérkőzésnek, háromszor egyenlített a Ferencváros, így lett döntetlen. 3–3

90. perc: Három perc a hosszabbítás.

86. perc: GÓÓÓL! EGYENLÍTETT A FERENCVÁROS! Bayramov próbálta szerelni Baráthot a saját tizenhatosán belül, seikerült is neki, de a lábáról éppen Botka elé pattant a labda, aki 8 méterről, kissé jobbról, teketóriázás nélkül a léc alá vágta. 3–3

80. perc: Traoré verte meg a védőjét és indult meg a Qarabag kapuja felé, az utolsó pillanatban, a tizenhatos jobb oldali vonala előtt viszont lerántották. A szabadrúgást Pászka rárúgta, a kapus kipiszkálta a labdát a léc alól.

77. perc: Lisztes vitte rá a védőjére a labdát a bal oldalon, majd egy csel után el is lőtte, a kellemetlen lövést védte az azeriek kapusa.

68. perc: Botka kapott sárgát egy elkésett becsúszásért.

66. perc: Traoré lódult meg a jobb oldalon, szögletre szerelték.

64. perc: Pászka és Baráth Péter az újabb cserék.

63. perc: Civic vette észre, hogy rosszul van felállítva a sorfal, így a szabadrúgást egyből kapura lőtte, Mahammadaliyev viszont észnél volt, és védte a bal alsóba tartó labdát.

63. perc: Qarayev kapott sárga lapot lökés miatt.

59. perc: A gól után újabb cserék következtek a Ferencvárosban. Botka és Abu Fani a pályán.

58. perc: GÓL! MEGINT VEZET A QARABAG. Andrade indult meg előre középen, nem lépett ki rá senki, úgyhogy 24 méterről ellőtte a labdát, amely a jobb alsóba vágódott. 2–3

57. perc: Jó lehetőség alakult ki az azeri kapu előtt, előbb Lisztes próbált lőni, de eltörte a labdát, így lett jó azonban Baturinának, aki gyengén a kapus kezébe lőtt.

56. perc: Jönnek a cserék a Fradiban. Lejött Knoester, Zachariassen és Kehinde, bejött Abena, Traoré és Lisztes.

53. perc: Kipasszolták az azeriek a ferecvárosi védelmet, jött is a lövés 8 méterről, Varga Ádám viszont nagy bravúrral kitolta a jobb alsóba tartó labdát.

51. perc: Jobb oldali szabadrúgás után veszélyesen kanyarodott középre a labda a ferencvárosi tizenhatoson belülre, de végül mindenkinek a feje fölött elszállt.

50. perc: Kisebb kakaskodás tört ki a két csapat között, Medina és Knoester volt a két főkolompos.

46. perc: Varga Barnabás helyén Baturina folytatta.

46. perc:Elkezdődött a második félidő.

ELSŐ FÉLIDŐ

45+1. perc: Vége az első félidőnek, az állás döntetlen. 2–2

42. perc: GÓÓÓL! EGYENLÍTETT A FERENCVÁROS! Kehinde lódult meg középen Gojak indításával, az azeri kapus feleslegesen kifutott elé, de nem tudta elrúgni a labdát, így Kehinde 11 méterről, középről az üres kapuba lőtt. 2–2

41. perc: Kaján jobb oldali beadásába éppen hogy csak bele tudott fejelni középen Zachariassen, így a labda elment a kapu mellett.

39. perc: GÓL! MEGINT VEZET A QARABAG! Bal oldalról jött egy éles beadás, amelybe 3 méterre a kaputól belebökött még Akhundzade, a labda pedig utat talált a hálóba. 1–2

35. perc:KAPUFA! Szabadrúgáshoz jutott a Qarabag a ferencvárosi tizenhatos bal sarka közeléből. Jött a beadás, és középről az azeri fejes is, amely a lécen csattant. Ezt megúszta az FTC!

27. perc: Kehinde szerzett labdát, kissé balról erőszakosan betört a tizenhatoson belülre, majd a középre adását Medina rúgta el Varga Barnabás elől.

24. perc: A gól óta inkább a középpályán zajlik a játék, folyamatos támadás ritkán alakult ki.

16. perc: GÓÓÓL! EGYENLÍTETT A FERENCVÁROS! Gojak ível középre, Varga Barnabásemelkedett középen a legmagasabbra, és a bal alsóba fejelt. 1–1

16. perc: Zachariassent rúgták fel az azeri tizenhatos bal sarka közeléből,

10. perc: Majdnem megduplázta az előnyét a Qarabaj, két lövés is érkezett Varga kapujára, de a ferencvárosi kapus mindkétszer bravúrral védett.

6. perc: GÓL! VEZET A QARABAG! Bal oldali beadás után Akhundzade 8 méterről, ollózó mozdulattal húzta kapura a labdát, Varga Ádám még belekapott ugyan, de a labda így is a hálóban kötött ki. 0–1

3. perc. Civic ívelt be az azeri tizenhatosra egy szabadrúgást, a védők azonban könnyedén kifejelték a labdát.

1. perc: Elkezdődött a találkozó, a Ferencváros zöld-fehér csíkos mezben, fehér nadrágban, a Qarabaj tiszta kékben játszik.

ELŐZMÉNYEK

A bajnoki címvédő FTC első edzőtábora a múlt héten ért véget az ausztriai Bad Radkersburgban. Mint beszámoltunk róla,a szlovén Rogaska ellen gól nélküli döntetlent, míga Sepsi OSK ellen 1–0-s sikertértek el Sztanyiszlav Csercseszov fiai.

Az edzőtábor alattaz is kiderült, hogy a Bajnokok Ligája első selejtezőkörében a feröeri KÍ Klaksvík vár a magyar bajnokra, majd a lehetséges következő ellenfél kilétét is kisorsolták: a Ferencváros továbbjutás esetén a svéd BK Häcken és a walesi The New Saints (TNS) párharcának győztesével találkozik.

A hétfő óta az ausztriai Bramberg am Wildkogel településen folytatja a táborozást, ráadásul közben igen rangos ellenfelekkel találkozik, melyek remek felkészülést nyújthatnak a BL-re.

A második edzőtáborba már szinte teljes kerettel utazik a Ferencváros, a különböző válogatottaknál pályára lépő futballisták is csatlakoznak az együtteshez. Dibusz Dénes, Botka Endre, Baráth Péter, a legutóbbi gólkirály, Varga Barnabás is útra kel, míg Myenty Abena visszatért Magyarországra Suri­name-ból. Kérdés, hogy a keretben milyen változások lehetnek még, Görögországból származó információk szerint az AEK Athén szívesen látná Samy Mmaeét. Úgy tudni, a görög élcsapat ajánlatot tehet a marokkói válogatott hátvédért – hogy valóban befut-e az írásos vételi szándék, vagy csupán érdeklődésről van szó, a következő napokban alighanem kiderül.

Az azeri bajnok Qarabag volt az a csapat, amely az előző idényben búcsúztatta a Ferencvárost a BL selejtezőjében. Három nappal később az osztrák bajnok, a stabil BL-résztvevőnek számító Red Bull Salzburggal találkoznak Dibusz Dénesék, míg július 3-án, hétfőn a román Botosani lesz az ellenfél.

AZ FTC FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEI A MÁSODIK AUSZTRIAI EDZŐTÁBORBAN
Június 27., kedd

18.00, Kirchdorf:
Qarabag FK (azeri)–FTC
Június 30., péntek

18.00, Sankt Johann in Pongau:
FC RB Salzburg (osztrák)–FTC
Július 3., hétfő

18.00, Bramberg:
FTC–FC Botosani (román)

 

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A FERENCVÁROSNÁL
Érkezők:
Mohammed Abu Fani(izraeli, Maccabi Haifa – Izrael),Baráth Péter(Debreceni VSC, kölcsön után végleg),Ibrahim Cissé(francia-szenegáli, SM Caen – Franciaország, szabadon igazolhatóként),Halmai Ádám(Soroksár SC),Tosin Kehinde(nigériai, Randers FC – Dánia, szabadon igazolhatóként),Cebrail Makreckis(lett-marokkói, Pirin Blagoevgrad – Bulgária, szabadon igazolhatóként),Alekszandar Pesics(szerb, Crvena zvezda – Szerbia),Varga Barnabás(Paksi FC)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:Roko Baturina(horvát, Racing Santander – Spanyolország),Iyinbor Patrick(Vasas FC),Katona Bálint(Kecskeméti TE),Katona Máté(Kecskeméti TE),Stjepan Loncar(bosnyák, KV Kortrijk – Belgium),Varga Ádám(Kecskeméti TE)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:Berényi Erik, Gágyor Domán Szilárd,Horváth Bence,Madarász Ádám,Molnár Márton, Szabó Szilárd, Takács Ádám
Kiszemeltek (sajtóhírek alapján):Mohamed Ali Ben Romdan(tunéziai, Espérance – Tunézia, szabadon igazolható)
Távozók:Bogdán Ádám(szabadon igazolható),Zseljko Gavrics(szerb, DAC 1904 – Szlovákia, kölcsön után végleg),Adnan Kovacevic(bosnyák, Raków Czestochowa – Lengyelország, szabadon igazolhatóként),Vécsei Bálint(szabadon igazolható)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatér(het)nek klubjukhoz:Mehdi Boudjemaa(francia-algériai, Hatayspor – Törökország),Ángelo Sagal(chilei, Gaziantep FK – Törökország)?
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk (sajtóhírek alapján): Ryan Mmaee(marokkói-belga, Luton Town – Anglia),Samy Mmaee(marokkói-belga, Görögország)
Kölcsön után végleg távozhatnak:Giorgi Haraisvili(grúz, Dinamo Tbiliszi – Grúzia),Szánthó Regő(DAC 1904 – Szlovákia)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik