A 3. győztes gólját szerző Lisztesért már kezdtek aggódni Frankfurtban

Vágólapra másolva!
2024.04.30. 10:34
Lisztes Krisztián a tavasszal csak három meccsen játszott az NB I-ben, de az MTK ellen ismét megvillant (Fotó: Török Attila)
A labdarúgó NB I 30. fordulóját követő visszapillantónkban fókuszban a MTK–FTC mérkőzést a góljával és gólpasszával eldöntő Lisztes Krisztián, de szó lesz a Mezőkövesd legyőzésében főszerepet vállaló paksi Szabó Jánosról, a ZTE-ben a forduló védését bemutató Dombó Dávidról és a kisvárdai Driton Camaj Fehérvár elleni tizenegyeséről.

 

A FORDULÓ LEGJOBBJA – LISZTES KRISZTIÁN

Idén először kezdett a Ferencvárosban Lisztes Krisztián. A 18 éves labdarúgó helyzete speciális, hiszen a zöld-fehérek játékosa a magyar labdarúgás egyik legnagyobb ígérete, az NB I-ben is bizonyította már rátermettségét, ráadásul a Frankfurttal kötött megállapodás értelmében bizonyos feltételek teljesülése esetén az átigazolási díja tovább növekedhet. Igen ám, csakhogy a korosztályos válogatott támadó a nyáron távozik, a következő idény csapatépítésében pedig érdemesebb olyan játékosokat szerepeltetni, akik a nemzetközi erőpróbák idején segítségére lehetnek az együttesnek. A kevés játéklehetőség hátterében ugyanakkor tavaszi sérülése áll, de a felépülését követően sem bővelkedett a játékpercekben – jelzésértékű, hogy Dejan Sztankovics vezetőedző azt mondta, nagy tehetségnek tartja, minden adottsága megvan ahhoz, hogy a jövő felnőttválogatottjának erőssége legyen, de keményebben kell dolgoznia.
 

De mit is csinált a 2023. december 17. után ismét a kezdő tizenegybe állított támadó az MTK Budapest otthonában? Röviden: gólpasszával és góljával kiérdemelte tudósítóinktól a mérkőzés játékosa címet, 7-es osztályzatot kapott. Találata különös jelentőségű volt, hiszen azzal ragadta magához ismét az előnyt a Ferencváros, s nyerte meg 2–1-re a bajnokit, amelyen leginkább azok a futballisták játszottak, akik az évad során kevesebb lehetőséget kaptak. Lisztes Krisztiánnak ez volt az FTC-ben a harmadik győztes gólja, korábban a Vasas és a Kisvárda ellen lépett elő nyerőemberré. Tegyük azonban hozzá, a bal szélről belőtt labdával nem a kaput vette célba, hanem a középen érkező társak fejére kívánta ívelni – ezt a játékos is elismerte a lefújást követően.

„Nagyon boldog vagyok, hogy végre újra kezdő lehettem, hiányoztak a játékpercek   – mondta Lisztes Krisztián.Örülök, hogy góllal és gólpasszal háláltam meg a bizalmat. A gólpasszom előtt volt két cselem, próbáltam minél közelebb kerülni a kapuhoz, majd miután megláttam, hogy Kenan Kodro jó ütemben indul be, úgy voltam vele, megpróbálom odatenni a labdát a fejére. A gólom viszont nem volt tudatos, nem a kapura szántam a labdát. Hiányzott már, hogy betaláljak, mondhatni, az hiányzott a legjobban, és így végre nyugodt szívvel aludhattam. Dejan Sztankovics a lecserélésemet követően elmondta, tudja, nehéz lehetett nekem az elmúlt időszak, de így kell visszatérni. És valóban, nyilván egy sportoló életében roppant kemény, amikor sérülés miatt nem játszik. Lábadoztam, nehezen verekedtem vissza magam a csapatba, de úgy érzem, az MTK elleni meccsel ez az időszak talán lezárult, a teljesítményem lendületet adhat, egészséges önbizalommal játszhatok.”

A tizenkilencedik életévét május 6-án betöltő, kétszeres magyar bajnok szélső még négy mérkőzésen léphet pályára az FTC-ben: a bajnokságban a Debrecen, a Diósgyőr és az Újpest, míg a Mol Magyar Kupa döntőjében a Paks ellen bizonyíthat – nemcsak a magyar bajnoknak, hanem német klubjának is.

„Július elején kezdődik Frankfurtban a felkészülés – árulta el Lisztes Krisztián. – Nyilván gondolok a németországi folytatásra, de fejben teljesen itt vagyok. Az Eintrachttól érdeklődtek, miért nem játszom, mi a helyzet velem a tavasszal, sokan jelezték, nem értik, mi történik velem, de így alakult, sokkal többet nem tudok mondani. A bajnoki címet azonban ugyanúgy meg tudtam ünnepelni, úgy vélem, hozzátettem a magamét, volt benne szerepem, szereztem néhány gólt.”     

BORSOS LÁSZLÓ, NAGY-PÁL TAMÁS

 


A FORDULÓ VÉDŐJE – SZABÓ JÁNOS

Hosszú idő elteltével nyert újra bajnokit a Paksi FC, az újra ezüstérmes pozícióban álló csapat legjobbja Szabó János volt.

Ötvenöt nappal az MTK Budapest otthonában aratott 2–0-s győzelem után ismét bajnokit nyert a Paksi FC – a Mezőkövesd Zsóry elleni 2–1-es siker egyik főszereplője Szabó János volt. A 34 éves, hatszoros válogatott védő nagyszerű lövéssel szerzett vezetést csapatának a 14. percben, több veszélyes mezőkövesdi kontratámadást is megállított, bejátszotta a pálya bal oldalát, és menetrendszerűen jöttek tőle a beadások Kovácsik Ádám kapuja elé.

 

 


„Óriási szükségünk volt a hétközi, Kisvárda elleni győzelemre a Magyar Kupában, ugyanakkor sorozatban öt vereség után nagyon kellett végre egy bajnoki siker is... – mondta Szabó János, aki szombaton a 367. NB I-es meccsén a 27. gólját szerezte . – Sok helyzetet alakítottunk ki a Mezőkövesd ellen, hamar előnybe is kerültünk, de az lett volna az igazi, ha viszonylag hamar megszerezzük a második találatot is. A második félidő elején aztán sikerült megduplázni az előnyt, ám szinte azonnal szépített a Kövesd, és mert nem tudtunk újra betalálni, azért ott volt az ember fejében, hogy erre rá is lehet fázni. Pláne, ha olyan támadója van az ellenfélnek, mint Sztefan Drazsics, akinek volt is egy veszélyes megindulása. A lényeg természetesen az, hogy megszereztük a három pontot, ráadásul a többi eredmény is jól alakult, hiszen a Fehérvár és a Puskás Akadémia is vereséggel zárta a fordulót.”


Szabó János többnyire belső védőt játszik a Paksban, messze nem a gólszerzés az első számú feladata, a szabadrúgásoknál és a szögleteknél ennek ellenére rendszeresen ott van az ellenfelek kapuja előtt, és hogy fel is találja magát, jelzi, az idényben már a negyedik találatát szerezte: előtte a ZTE (5–2), a Kisvárda (3–1) és a DVTK (4–1) ellen volt eredményes.

A gólom előtt volt egy szögletünk, amely után Böde Dániel fejelt kapura, akkor is beleértem a labdába, de Vajda Sándor a léc segítségével menteni tudott. Szinte azonnal jött Böde Dani újabb fejese, s egy átvétel után elég jól találtam el a labdát. Töltekeznünk kell ebből a győzelemből, másodikok vagyunk három pont előnnyel, rajtunk múlik, mit hozunk ki az idény hajrájából. Vasárnap Kecskeméten játszunk, a KTE vezetőedzőjét, Szabó Istvánt jól ismerjük, nagyon felkészült szakember, ám ha nyerünk, megérdemeljük, hogy megtartsuk a második helyezést.”      

Z. A.
 

A FORDULÓ BÜNTETŐJE – DRITON CAMAJ

Sosem tudjuk meg, milyen hatással lett volna a kisvárdaiak eredményességére, ha február 25-én, 0–1-es állásnál Jasmin Mesanovic értékesíti a csapata javára megítélt tizenegyest a Paks elleni hazai bajnokin. A bosnyák csatár hibázott, a Kisvárda – akkor még – nem tudott kijönni a hullámvölgyből. Április 6-án Branimir Cipetic Diósgyőrben gólra váltotta a büntetőt, a Kisvárda egyenlített (1–1), azóta pedig veretlen a bajnokságban. A vasárnapi, Fehérvár elleni összecsapást Driton Camaj tizenegyesével nyerte meg a kiesőjelölt 1–0-ra, de vajon egyértelmű volt-e, hogy ő lesz az ítéletvégrehajtó?
 

Miután Branimir Cipetic nem volt a pályán, hárman voltunk kijelölve, Jasmin Mesanovic, Rafal Makowski és jómagam     – engedett betekintést a kulisszák mögé lapunknak nyilatkozva Driton Camaj.Köszönöm a társaknak, hogy megadták nekem a lehetőséget, az az igazság, hogy a meccset megelőző edzésen hasonló módon értékesítettem a büntetőt, így megvolt hozzá az önbizalmam.”

A kisvárdaiak a teljes áprilist veretlenül abszolválták, két győzelem és két döntetlen volt a mérlegük. Ha ilyen tempóban termelték volna máskor is a pontokat, most nem lennének már-már reménytelen, ámde a két héttel ezelőtti állapotnál (akkor még 13 ponttal tartott előrébb az Újpest) lényegesen kedvezőbb helyzetben (már csak hat pont a lila-fehérek előnye). Mi hozta meg a fordulatot a Debrecen elleni hazai vereség (1–3) után?

„Őszintén mondom, hogy nem tudom  – felelte a 14-szeres montenegrói válogatott szélső, aki a tizenötödik gólját szerezte kisvárdai színekben bajnoki meccsen, azokból négyet lőtt a Fehérvárnak. – Sokat beszélünk erről az öltözőben is, és csak széttárjuk a karunkat a választ keresve. Még csak azt sem mondanám, hogy lekerült rólunk a nyomás, mert mindenki máshogy éli meg a téthelyzetet. Talán annyi igaz, hogy amikor kilenc egymást követő hazai meccset játszottunk, akkor volt rajtunk győzelmi kényszer, és ezt nehezebben kezeltük. Én nem éreztem sosem nyomást, futballozni akartam, gólokat lőni és nyerni. Azt végig tudtuk, hogy ez a csapat jobb annál, mint amit a tabella mutat, ezt az utóbbi meccseken be is bizonyítottuk, megítélésem szerint a vasárnapi volt a legjobb meccsünk a bajnokságban, látványos játékkal, helyzetekkel, kapufákkal. Ha valamivel magyarázni kellene a javulást, akkor azt mondanám, hogy láthatóan nőtt a harci szellem, jobban tudunk egymásért küzdeni.”

Ezek után miben bízhatnak a kisvárdaiak?

„Mondjuk abban, hogy legyőzzük szombaton a Puskás Akadémiát, aztán reménykedünk, hogy az utánunk következő meccsen botlik az Újpest. Előrébb nem érdemes tekinteni.”     

B. T.

A FORDULÓ VÉDÉSE – DOMBÓ DÁVID

Végy egy jó kapust, tartja a mondás, a ZTE FC-nél pedig be is tartották. A klubnál súlyos kapusproblémák voltak az idény elején, ám Dombó Dávid szeptemberi érkezése mindent megváltoztatott. A rutinos játékos az első perctől remek teljesítményt nyújt Zalaegerszegen, ez a hét végi, Puskás Akadémia elleni meccsen is így volt. Az első félidőben szépen hárított Jakov Puljic bólintása után, majd a ­meccs hajrájában elképesztő nagyot védett Artem Favorov fejesét követően, így nagyon sokat tett érte, hogy a ZTE 1–0-ra nyert és biztosan benn maradt az élvonalban.


Való igaz, sokan mondták, hogy már bent látták a labdát    – mondta a 31 éves kapus. – Összességében kevesebb dolgom volt, mint, mondjuk, az azt megelőző, Vidi elleni találkozón, egy kapusnak pedig nehezebb egy-két védést bemutatni, amikor nincs sűrűn foglalkoztatva. A Puskás Akadémia ellen Puljic és Favorov fejesét leszámítva nem kellett játékba avatkoznom, utóbbinál azért nehezebb dolgom volt. Maceiras beadása után figyeltem, hogy ki lehet-e lépni a beadásra, de láttam, hogy nem olyan ívben száll a labda, így próbáltam olyan pozíciót felvenni, hogy tudjak hárítani. Arra koncentráltam, hogy a fejes után mennyire pattan fel a labda vagy esetleg a vizes talajon megcsúszik-e. A labdamagasságot figyeltem, s jól döntöttem, majd gyors vetődéssel sikerült hárítanom. Fontos védés volt, mivel a hajrában jártunk, ha bemegy, nagy valószínűséggel döntetlen lett volna a vége. Hogy tipikus egygólos meccs volt? A hatvanadik perc körül már éreztem, hogy igen, egy gól dönthet, aki megszerzi, három ponttal lesz gazdagabb. Szerencsére mi találtunk be. Lélektanilag fontos győzelmet arattunk, örülök, hogy matematikailag is bent maradtunk, de vannak még céljaink. Nem elérhetetlen a tabella első fele, ehhez pedig fontos lépés ez a három pont.”

A ZTE jelenleg a nyolcadik helyen áll a tabellán, a hatodik helyen lévő MTK négy pontra van tőle – még három forduló van hátra a bajnokságból.

„A jó tavaszi rajt alapozta meg, hogy már egy ideje nem hátrafelé kell nézegetnünk. Kedvező eredményeket értünk el, ezek pedig egyfajta magabiztosságot adtak. Szeretnénk odaérni az első hatba, ám tisztában vagyunk vele, hogy a többi csapat is szerez még pontokat, de ha olyan szervezetten játszunk, mint a tavasz nagy részében, akkor bőven lehet esélyünk. A hátralévő fordulókban játszunk a Mezőkövesddel, igaz, kiesett már a csapat, de a saját becsületükért küzdenek a játékosok, a Paks a második helyért harcol, sosem egyszerű a tolnaiak ellen játszani, a Kecskemét pedig mindig stabil és masszív csapat. Nem lesz sétagalopp, de a tavasz alapján bőven van esélyünk arra, hogy odaérjünk a hatodik helyre.”     

J. Á.

30. FORDULÓ
Április 26., péntek
Zalaegerszegi TE FC–Puskás Akadémia 1–0
Április 27., szombat
Paks–Mezőkövesd 2–1
Diósgyőri VTK–Kecskemét 0–0
Debreceni VSC–Újpest 1–0
Április 28., vasárnap
Kisvárda–Fehérvár 1–0
MTK Budapest–Ferencváros 1–2

AZ ÁLLÁS       
  1. Ferencvárosi TC3021  5  473–27+4668
  2. Paksi FC3016  5  948–40+853
  3. Fehérvár FC3015  51051–39+1250
  4. Puskás Akadémia301210  849–31+1846
  5. Debreceni VSC3013  61146–39+745
  6. MTK Budapest3012  71141–54–1343
  7. Diósgyőri VTK3011  81148–49–141
  8. Zalaegerszegi TE3011  61350–56–639
  9. Kecskeméti TE3011  51440–44–438
10. Újpest FC3010  41638–62–2434
11. Kisvárda30  8  41833–46–1328
12. Mezőkövesd30  5  52026–56–3020

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik