UEFA: újra El-selejtezős helyet kaphat Magyarország

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2023.04.06. 12:49
null
A jövőben a magyar kupagyőztes is az El-trófeáért szállhat harcba (Fotó: Getty Images)
Azt már lassan egy éve tudjuk, hogy a 2024–2025-ös idénytől kezdve (a Bajnokok Ligájához hasonlóan) az Európa-liga és az Európa-konferencialiga mezőnye is 36 csapatosra bővül, és mindkét sorozat küzdelmeit svájci rendszerben fogják megrendezni. Noha a lebonyolítás pontos részletei (a BL-lel ellentétben) még nem ismertek, a selejtezők szempontjából egy, a magyar klubfutball szemszögéből nézve is fontos változás látott napvilágot.


Az európai kupasorozatok szempontjából létfontosságú együttható-rangsorokat kezelő (így már-már hivatalosnak tekinthető) holland szakember, Bert Kassies oldalán már megjelent a 2024–2025-ös idénytől érvényes selejtezős leosztás, amelyben érdekes változás fedezhető fel a magyar klubcsapatok szemszögéből nézve.

Ezek közül e legfontosabb változás az Európa-liga selejtezőit érinti. Az európai koefficiens-rangsor 16–33. helyezett országának – Magyarország jelenleg a 24. helyen áll – kupagyőztese ugyanis a második számú kupasorozat első selejtezőkörében indulhat el. Más szavakkal: a Magyar Kupa 2024-es győztese az Európa-konferencialiga helyett az Európa-ligába jut majd ki.

Mindemellett a Bajnokok Ligájában is sor kerülhet bizonyos szintű előrelépésre – mint ismert, Magyarország a 24. helyen áll a koefficiens-rangsorban, de a 22. helyen álló ország bajnoka már a BL-selejtezők második körében lesz érdekelt. Hazánkat jelenleg Svédország és Ciprus előzi meg a rangsorban, de amennyiben a következő idényben a magyar kupacsapatok a várakozásokon felül teljesítenek – miközben a svéd és a ciprusi együttesek hamar kiesnek az európai porondról –, úgy a labdarúgó NB I 2023–2024-es győztese már a Bajnokok Ligája második selejtezőkörében kezdi meg európai kupakalandját.

A Európa-konferencialigában a magyar élvonal dobogósai továbbra is a második selejtezőkörben lesznek érdekeltek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik