Asztalitenisz-vb: Madarász Dóra bravúros győzelemmel rajtolt

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2023.05.20. 15:06
null
A női egyes első fordulójában eddig Madarász Dóra szerezte a legnagyobb meglepetést (Fotó: WTT)
A durbani egyéni világbajnokság első fordulójában Madarász Dóra nagy meglepetésre hét játszmában legyőzte a nála több mint ötven hellyel előrébb rangsorolt osztrák Sofia Polcanovát, rajta kívül a Póta, Madarász női és az Ecseki, Szudi férfipárosunk is győzelemmel kezdett.


Madarász Dóra gondolt egyet, s ahelyett, hogy óvatosan bekopogtatott volna az 56. egyéni világbajnokság képzeletbeli ajtaján, inkább berúgta azt: fittyet hányva a nem éppen kedvező sorsolásra, az első fordulóban óriási meccsen 1:3-ról fordítva 4:3-ra legyőzte a 10. helyen kiemelt osztrák Sofia Polcanovát. Hogy a bravúr nagyságát érzékelni lehessen, tegyük gyorsan hozzá, a 29 esztendős magyar játékost a rajt előtt a 61. helyen rangsorolták, s az sem elhanyagolható tény, hogy Polcanova a világranglistán a legelőkelőbb helyen jegyzett európai születésű asztaliteniszező, a kontinensről őt csak a német-kínai Han Ying előzi meg.

Nagyon nehéz mérkőzés volt, különösen, amikor Polcanova már 3:1-re elhúzott – mondta női válogatottunk szövetségi kapitánya, Bátorfi Zoltán. – A szünetben megbeszéltük, hogy Dóri változtat a szerváján és ez bejött. Örülünk, hogy nagyon szép győzelemmel sikerült elkezdenünk a világbajnokságot.”

Madarász Dóra lendülete szerencsére kitartott a párosok első fordulójáig, a Póta Georginával alkotott duója nagyon simán három szettben intézte el a nigériai Offiong Edem, Cecilia Akpan párost – az alig negyedórás találkozón még megizzadni sem nagyon volt idő.

Az afrikai kontinensre 84 év után visszatérő eseménynek – az első és egyben az eddigi utolsó tornára 1939-ben Kairóban került sor – egyébként a dél-afrikai Durban a házigazdája, s az nyitó nap délelőtti programjában a férfiaknál is két összecsapáson voltunk érdekeltek. A tavasszal a WTT-sorozatban néhány szép skalpot begyűjtő Majoros Bencére Madarászhoz hasonlóan nehéz mérkőzés várt, a kiemelésnél nála mindössze eggyel előrébb, 63. helyre taksált Eugene Wanggal kellett megküzdenie. A rutinos, 37 éves kanadai 3:0-s vezetése után Majoros még visszakapaszkodott 3:2-re, ennél többet azonban nem tudott kihozni a párharcból, a 42 perces csatát hat szettben elbukta.

A nigériai Quadri Aruna, Bode Abiodun duóval szemben esélyesként asztalhoz álló, a 13. helyen kiemelt Ecseki Nándor, Szudi Ádám párosunk kicsit lassan lendült bele a játékba, a nehezen megnyert első szett után kettőt elvesztett, azaz rezgett a léc, de végül fenn maradt: Ecsekiék 30 perces találkozón öt játszmában kiharcolták a továbbjutást.

Az esti programban már csak egy mérkőzésre kell figyelnünk, női egyesben Hartbrich Leonie a luxemburgi-kínai Ni Xialian ellen mutatkozik be a durbani világbajnokságon.

TUDTA-E?
A világbajnokságok 1926 óta íródó történelmében férfi egyesben mindössze egyetlen asztaliteniszező tudott ötször is nyerni: Barna Viktor 1930-ban, 1932-ben, 1933-ban, 1934-ben és 1935-ben is a legjobbnak bizonyult. Ráadásul kevés hiányzott ahhoz, hogy sorozatban hatszor legyen első, 1931-ben is bejutott a döntőbe, de akkor Szabados Miklóstól 2:1-re kikapott. Barna Viktor egyébként több más rekordot is tart, ezek közül a legértékesebb kétségkívül az, hogy 22-szeres világbajnok, s összesen 41 érmet gyűjtött a vb-ken.


56. EGYÉNI VILÁGBAJNOKSÁG, DURBAN
FÉRFIAK
Egyes. A 64 közé jutásért:

Wang (kanadai, 63. kiemelt)–Majoros Bence (64.) 4:2 (8, 4, 7, –6, –7, 10)
Páros. A 32 közé jutásért:

Ecseki Nándor, Szudi Ádám (13.)–Aruna, Abiodun (nigériai, 55.) 3:2 (14, –5, –8, 4, 3)
NŐK
Egyes. A 64 közé jutásért:

Madarász Dóra (61.)–Polcanova (osztrák, 10.) 4:3 (9, –7, –7, –4, 2, 11, 9)
Páros. A 32 közé jutásért:

Póta Georgina, Madarász Dóra (19.)–Edem, Akpan (nigériai, 55.) 3:0 (5, 3, 10)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik