Asztalitenisz: Kína megtisztelt minket, a világ három legjobb játékosával állt fel ellenünk

SZŰCS MIKLÓS (Puszan)SZŰCS MIKLÓS (Puszan)
Vágólapra másolva!
2024.02.19. 07:40
A centerasztalon lejátszott mérkőzés előtt, a csapatok bemutatásánál megadták a módját... (Fotó: WTT)
Női asztalitenisz válogatottunk nem tudott csodát tenni, 3:0-ra kikapott a világelső Kínától, így a csoportkörben három mérkőzés után egy győzelemmel (Spanyolország) és két vereséggel (India, Kína) áll, kedden Üzbegisztán ellen zárul a puszani csapat-világbajnokság első szakasza.

Csakis a győzelem.

Aki bármilyen formában, versenyzőként, edzőként, szövetségi kapitányként a sportot választja hivatásul, annak az iménti mondat állandóan ott lebeg a szeme előtt, míg szurkolóként azt várjuk, a kiválasztottak ennek szellemében menjenek ki a pályára, ugorjanak a medencébe, vagy éppen álljanak oda az asztalhoz.

Persze azért akadnak szabályt erősítő kivételek.

Mindig, minden meccsen a győzelem a célom, kivéve Kína ellen. Velük szemben ennek nincs realitása” – mondta női válogatottunk szövetségi kapitánya Pink Márk. A kiegészítő megjegyzés teljesen elfogadható, hiszen a kínai női csapattal szemben nemcsak a magyarnak, a világ összes többi együttesének sincs esélye. Tekinthetjük ezt az asztalitenisz alaptételének, ami annyira szilárd, hogy a fél világ már arra felkapta a fejét, hogy néhány nappal ezelőtt India „csak” 3:2-re kapott ki a kínaiaktól. Legyőzni tehát nem tudta, vagyis gyakorlatilag semmi nem történt, mégis ez volt „a” hír. Kína pedig villámgyorsan túllépett a történteken, azóta már Üzbegisztánt és Spanyolországot is 3:0-lal intézte el, hétfőn pedig hasonló sors várt a mieinkre.

Az esélytelenség tudatában a kapitány Póta Georginát (világranglista-88.) pihentette, hiszen a továbbiakban szükség lesz még a frissességére, így a Madarász Dóra (90.), Bálint Bernadett (273.), Nagyváradi Mercédesz (737.) hármast küldte asztalhoz. A túloldalon csak az volt a kérdés, hogy a zsenik közül ki játsszon, s végül a Szun Jing-sa (1.), Vang Ji-ti (2.), Csen Meng (3.) trióra esett a választás, azaz a kínaiak nem vacakoltak a világranglista első három helyezettjével álltak fel a mieink ellen.

Bálint Bernadett bátor játéka időnként a világranglista-2. Vang Ji-tit is meglepte (Fotó: WTT)

Ahogy a férficsapatuk vasárnap, úgy most a nők sem udvariaskodtak, megadták a tiszteletet azzal, hogy nem nézték le a mieinket, odatették magukat, ami így természetesen az eredményjelzőn is visszaköszönt: a férfiakkal ellentétben itt szettet sem sikerült nyernünk – ez a realitás. Madarász kezdett Csen Meng ellen, s a kínain az elejétől kezdve látszott, nem szeretné, ha az indiaiak elleni meccshez hasonló meglepetésben lenne részük. Így aztán Madarásznak egy-két szép poénnál többre nem futotta, s ugyanez jellemezte a Nagyváradi–Szun Jing-sa párharcot is. Igazából csak a Bálint–Vang Ji-ti partiban alakult ki igazán élvezetes küzdelem, köszönhetően Bálint Bernadett bátor játékának.

Szépen csendben, s meglehetősen gyorsan véget ért a meccs, lehet belőle tanulni, de nekünk ezen a vb-n nem ezt a párharcot kellett megnyernünk. Ami igazán fontos volt, a spanyolok elleni, azt hoztuk, miként a kedden, magyar idő szerint 9 órakor kezdődő üzbégekkel szemben meccset is hozni kell.

Jó élmény, tapasztalat volt ez a számunkra, elvégre ritkán van olyan lehetőségünk, hogy a világ legjobbjai ellen játsszunk – értéket a kapitány, Pink Márk. – A kezdés előtt igyekeztem tehermentesíteni a lányokat, mondtam nekik, próbálják elengedni a kezüket, ami egyszer-kétszer ment is, de összességében ennél többet nem tudtunk kihozni ebből a mérkőzésből.”

A csoportkör záró napján a hölgyek mellett a férfiakra is fontos összecsapás vár, magyar idő szerint 12 órakor Belgiummal játszanak – nagy a tét, a győztes harmadik helyen továbbjut a legjobb 24 közé.

Madarász Dóra, világranglista-90.
„Örülök, hogy így jött össze a párosítás, mert ha választhatok, mindenképpen Csen Menggel szerettem volna játszani. Őt Szőcs Bernadette már legyőzte, azon a meccsen láttam a taktikát, ami sikeres lehet a kínai ellen, ezzel próbálkoztam én is, sajnos nem tudtam teljesen megvalósítani. Megtisztelve érzem magam, mert az asztalnál látszott, hogy kielemeztek, Csen Meng pontosan tudta, mit kell ellenem játszania.”
Bálint Bernadett, világranglista-273.
„Soha nem játszottam még ilyen szintű asztaliteniszező ellen, ezért úgy voltam vele, megpróbálom elengedni a kezem, igyekeztem lazán játszani, s ez sikerült is. Azt egy kicsit sajnálom, hogy legalább egy szettet nem tudtam elcsípni, de összességében elégedett vagyok, amit lehetett, kihoztam a meccsből.”
Nagyváradi Mercédesz, világranglista-737.
„Amikor megtudtam, hogy a világranglistát vezető Szun Jing-sa ellen játszom, az volt a célom, hogy jó meccset vívjunk. Izgultam, hogy minél több poént tudjak szerezni, s bár ez nem sikerült, néhány szép labdamenet azért kialakult. Nem tartom magam lassú játékosnak, de mire felfogtam, hogy milyen gyorsan üti a labdát, már lekéstem róla.”
Vélemények

56. ASZTALITENISZ CSAPAT-VILÁGBAJNOKSÁG, PUSZAN
Nők. 1. csoport:
Kína–Magyarország 3:0
Csen Meng–Madarász Dóra 3:0 (5, 3, 3)
Szun Jing-sa–Nagyváradi Mercédesz 3:0 (2, 5, 2)
Vang Ji-ti–Bálint Bernadett 3:0 (8, 5, 6)


India–Üzbegisztán 3:0
Az állás: 1. Kína 8 pont/4 mérkőzés, 2. India 5/3, 3. Magyarország és Spanyolország 4/3, 5. Üzbegisztán 3/3

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik