Bácsi Péter: Európában kevesen tudtak ennél több kvótát szerezni

KRASZNAI BENCEKRASZNAI BENCE
Vágólapra másolva!
2024.05.13. 19:54
Ligeti Dániel (Fotó: MBSZ/UWW/Róth Tamás)
Az isztambuli olimpiai világkvalifikációs versenyen megszerzett két kvótánkkal biztossá vált, hogy öt birkózónk lehet ott Párizsban. A török városban történtek mellett a kvalifikációs időszakot is értékelte a hazai szövetség (MBSZ) szakmai igazgatója, Bácsi Péter.

 

FELEJTHETETLEN PILLANATOKKAL ÉRT VÉGET a Basaksehir Sportközpontban rendezett olimpiai kvalifikációs verseny, hiszen az ötszörös Európa-bajnoki érmes szabadfogású Ligeti Dániel (125 kg) fantasztikus birkózást bemutatva, 34 évesen kvalifikálta magát karrierje harmadik olimpiájára.  

„Olyan teljesítményt nyújtott, mint fénykorában. Rendkívül stabilan és meggyőzően küzdött, teljesen megérdemelten lett övé a kvóta. Ugyanez elmondható Lévai Zoltánról is, aki nagyon nehéz helyzetből állt fel, és öt mérkőzést megnyerve kvalifikált” – fogalmazott az MBSZ szakmai igazgatója, Bácsi Péter.  

A Haladás klasszisának remeklésével biztossá vált, hogy ötfős birkózóválogatottért szoríthatunk a francia fővárosban. Szabadfogásban Ligeti mellett Muszukajev Iszmailért (65 kg), kötöttfogásban Lévai Zoltánért (77 kg) és Losonczi Dávidért (87 kg), női birkózásban Nagy Bernadettért (76 kg).    

„Isztambulban egy-három kvóta volt a cél, örültem volna, ha három van, de ez nem jött össze. A szakmai elvárás a kvalifikációs időszak előtt négy-hat kvóta volt, sportolóink ötöt hoztak össze, ami összességében reálisnak mondható. Nem kell szégyenkeznünk miatta, Európában kevesen tudtak ennél többet szerezni” – magyarázta a kötöttfogásban kétszeres világ- és Európa-bajnok szakember.  

Arról is beszélt, hogy megítélése szerint két kvóta maradt a csapatban: „Minimum egy, de inkább kettő, mindahány Isztambulban. Váncza István és Orsós Sztalvira is közel járt, utóbbi sajnos az első nap megsérült, ezért az elődöntőben nem tudta a legjobbját hozni, másnap pedig már szőnyegre sem bírt lépni. Váncza teljesítménye hidegzuhanyként ért, ezen az ágon kvalifikálnia kellett volna. Kicsit értetlenül állok a történtek előtt.”  

Párizsra gondolva Bácsi Péter kifejtette, hogy meglehetősen ütőképes egységet vonultathatunk fel: „Losonczi Dávid és Muszukajev Iszmail révén két világbajnokunk és Lévai Zoltán által egy világbajnoki ezüstérmesünk is van. Bármelyikük odaérhet a legjobbak közé. Ligeti Dániel rendkívül tapasztalt versenyző és Nagy Bernadett is kiváló birkózó. Kíváncsian várom a szereplésüket, persze most a felkészülés a legfőbb feladat.”  

Tokióban hat sportolónk indulhatott, közülük négyen a játékok után visszavonultak, tehát generációváltás zajlott, zajlik a birkózásban: „Ha azt nézzük, hogy a tokiói indulóinkból négyen kiestek, és most öt kvótánk van, akkor mondhatjuk, hogy nagyjából folytattuk a sikeres szereplésünket. És ha összességében nézzük az elmúlt három évet, akkor láthatjuk, hogy pozitív a kép. Persze, dolgozni kell tovább, a párizsi olimpia végével már el is kezdjük építeni a Los Angeles-i csapatot.”  

Bácsi Péter (Fotó: MBSZ/Róth Tamás)

Kötöttfogásban Európa tarolt Isztambulban  

Isztambulban 54 kvótán összesen 27 ország osztozott. A legdemokratikusabb szakág a női volt, amelyben 15 nemzet sportolói örülhettek a Párizsba szóló repülőjegynek. Legeredményesebben az azeriek, a kínaiak és az oroszok szerepeltek, négy-négy versenyzőjük kvalifikált, mögöttük zártak a bolgárok, a fehéroroszok, a mongolok és a románok, három-hárommal. Kötöttfogásban Európa szinte mindent vitt, a megszerezhető 18 kvótából 16 az öreg kontinenshez került.  


Párizsi kvótamérleg  

Három kvalifikációs versenyen összesen 288 kvótáért küzdöttek a birkózók. A tavaly szeptemberi belgrádi világbajnokságról súlycsoportonként öten, a kontinentális kvalifikációs viadalokról ketten, míg a világkvalifikációs megméretésről hárman jutottak Párizsba szóló repülőjegyhez. A 288 kvóta 60 ország között oszlik el, mondhatni tehát, hogy demokratikus sportágról van szó. A legsikeresebbek az oroszok lettek, 16 versenyzőjük lehet ott a francia fővárosban, második helyen az Egyesült Államok (15), míg a harmadikon Azerbajdzsán (12) zárt. További öt ország ért el minimum tíz kvótát: Egyiptom (11), Törökország (11), Fehéroroszország (10), Japán (10) és Kuba (10). Magyarországnak nincs oka szégyenkezni, a megszerzett öt kvalifikációval az európai rangsor hatodik helyén zárt, holtversenyben Bulgáriával, Örményországgal, Németországgal, Moldovával és Szerbiával. Érdekesség, hogy a megszerezhető utolsó, 288. kvóta Ligeti Dánielé lett.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik