Rögbi-vb: hősies győzelmet arattak az angolok, rekordot döntött az ír kapitány – videók

Vágólapra másolva!
2023.09.09. 23:49
Ausztrália, Írország és Olaszország játékosai célszerzések tömegével érvényesítették a papírformát a rögbi-világbajnokság szombati játéknapján, míg a korán emberhátrányba kerülő Anglia mértani pontosságú rúgásokkal harcolta ki rendkívüli tartásról tanúbizonyságot tevő bemutatkozó győzelmét a franciaországi torna szombat késő esti mérkőzésén.

Johnny Sexton (labdával) az írek vb-pontrekordere lett (Fotó: AFP)
Johnny Sexton (labdával) az írek vb-pontrekordere lett (Fotó: AFP)
Johnny Sexton (labdával) az írek vb-pontrekordere lett (Fotó: AFP)

ANGLIA–ARGENTÍNA 27–10

Csupán egyetlen alkalommal került akció végén a célterületre a labda, és annak már nem volt jelentősége: Rodrigo Bruni tette elfogadhatóbbá a vereség mértékét a nagy lehetőséget elszalasztó argentinok számára az ötpontos céllal, Emiliano Boffelli pedig a jutalomrúgás két pontjával. Ebből az is következik, hogy az angolok úgy nyertek, hogy egyetlen célszerzésük sem volt, ami főképp annak következménye, hogy Tom Curry szabálytalansága miatt a 4. perctől emberhátrányban játszottak.

A szerelési kísérlete közben ellenfelét lefejelő Currynek, a vb első végleges kiállítottjának tehát rossz napja volt, viszont a pályán maradó társainak, közülük különösen George Fordnak annál jobb: az angolok tízese az első félidőben– egy sikeres büntetőrúgás után– alig tíz perc alatt három dropgólt rúgott, majd a második játékrészben öt további büntetőrúgásból is a helyére küldte a labdát. Ford nevéhez fűződött az emberhátrányban remek védőjátékot bemutató, szervezetten küzdő angolok mind a 27 pontja. Megkockáztatható, hogy a rutinos iránytó az élete mérkőzését játszotta– a meccs emberének mindenesetre őt választották meg.

Az angol válogatott a világbajnokság előtti hónapokban nem villogott, 13 tesztmérkőzéséből csupán négyet nyert meg, ilyen előzmények után a különleges körülmények között kibrusztolt, alighanem sokáig emlékezetes szombati diadal a legjobbkor jött.

ÍRORSZÁG–ROMÁNIA 82–8

Egy ír figyelmetlenséget kihasználva Gabriel Rupanu nagy futással meglepetésre vezetéshez juttatta a románokat, de ezzel inkább csak felbőszítette a pillanatnyi világelsőt. A vb-re az egyik favoritként érkező Írország már a szünetre biztossá tette, hogy meglesz a bónuszpont is (öt célnál tartott Andy Farrell csapata, négytől jár a bónusz), és végül ellenállhatatlan játékkal, összesen 12 céllal története legnagyobb különbségű vb-győzelmét aratta.

A sérülés és eltiltás miatt a válogatottban március óta nem játszó csapatkapitány, Johnny Sexton 24 ponttal tért vissza, ezzel– Ronan O'Garát megelőzve– az írek vb-pontrekordere lett (102 pont). A 38 éves csapatkapitány 1074 pontnál jár a válogatottban, már csak kilenc hiányzik neki a nemzeti rekordhoz.

AUSZTRÁLIA–GRÚZIA 35–15

Az ausztrálok öt vereséggel hangoltak a világbajnokságra, de a nyitányon hozták a kötelezőt. Jordan Petaia már a második percben a célterületre vitte a labdát, a továbbiakban Ben Donaldson biztos lábbal rúgta a büntetőket, és hiába a grúzok lelkesedése, tucatnyi francia légiósa– és ebből fakadóan a saint-denis-i közönség irányukban megnyilvánuló szimpátiája –, már az első félidőben tekintélyes különbség alakult ki a csapatok között (21–3).

A második negyven perc szorosabb volt, de nem forgott veszélyben az ausztrál kapitányi posztra januárban visszatérő Eddie Jones várva várt első győzelme.

OLASZORSZÁG–NAMÍBIA 52–8

Az olaszok mind a kilenc korábbi vb-n ott voltak, de a csoportkörből sosem sikerült továbbjutniuk. Most is hatalmas bravúrra lenne szükségük ehhez a franciák és az új-zélandiak fémjelezte A-csoportban, de a belépőjük biztatóan sikerült: hét célt értek el Namíbia ellen, azaz a győzelemért járó 4 pont mellé az ötödiket, a bónuszt is megkapták.

Az első félidőben, kihasználva a namíbiai csapat szabálytalanság miatti átmeneti megfogyatkozását, Lorenzo Cannone és Paolo Garbisi a célterületre vitte a labdát, majd a fordulás után újabb öt olasz ötpontos akció következett– a villámgyors ötödik, amelyet Ange Capuozzo fejezett be, különösen szép volt.

RÖGBI
VILÁGBAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG

CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
A-CSOPORT, SAINT-ÉTIENNE
Olaszország–Namíbia 52–8
Az állás: 1. Olaszország 5 pont (1 mérk.), 2. Franciaország 4 (1), 3. Uruguay 0 (0), 4. Új-Zéland 0 (1), 5. Namíbia 0 (1)
B-CSOPORT, BORDEAUX
Írország–Románia 82–8
C-CSOPORT, SAINT-DENIS
Ausztrália–Grúzia 35–15
D-CSOPORT, MARSEILLE
Anglia–Argentína 27–10

A RÖGBI-VB-RŐL – RÖVIDEN
A négyévente megrendezett, immár tizedszer kiírt rögbi-világbajnokságon húsz válogatott vesz részt: a csoportkörben (szeptember 8.–október 8.) négy ötcsapatos csoportban körmérkőzést vívnak, minden kvintettből az első kettő jut be az egyenes kieséses szakaszba. A negyeddöntő október 14–15-én, az elődöntő 20–21-én, a bronzmérkőzés 27-én, a döntő október 28-án lesz.
A csoportbeosztás
A-csoport: Új-Zéland, Franciaország, Olaszország, Uruguay, Namíbia
B-csoport: Dél-Afrika, Írország, Skócia, Tonga, Románia
C-csoport: Wales, Ausztrália, Fidzsi-szigetek, Grúzia, Portugália
D-csoport: Anglia, Japán, Argentína, Szamoa, Chile
A versenykiírás értelmében a vb-n egy válogatott két mérkőzése között legalább öt napnak kell eltelnie, hogy a játékosok regenerálódhassanak.
Az eddigi világbajnokok: Új-Zéland (3), Dél-Afrika (3 – címvédő), Ausztrália (2), Anglia (1)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik