Sebestyén és Kovács nagy álma is valóra vált a Selyemút-ralin

TÓTH ANITATÓTH ANITA
Vágólapra másolva!
2013.07.13. 16:53
null
Sebestyén Sándor és Bognár József harmadikként végzett a kategóriájában
Sebestyén Sándornak és Kovács Miklósnak is nagy álma vált valóra a Selyemút-ralin – előbbi kategóriájában (T2) harmadikként végzett, utóbbi a kamionosok között összetettben bekerült a top tízbe. Szalay Balázs tesztelésre használta az elmúlt két napot, de azért szombaton is ott volt a legjobbak között.

 

Sóval és kenyérrel – orosz szokás szerint. A Selyemút-rali utolsó szakaszának céljában így várták a versenyzőket, no meg harmonikaszóval, orosz népdalokkal, virággal a hajban, ahogy kell. A 4000 kilométeres versenytáv végére érő autósok és kamionosok pedig úgy, ahogy voltak, koszosan, porosan, fáradtan, de fülig érő szájjal nekiláttak falatozni. A legboldogabb talán a kétszeres Dakar-győztes Jean-Louis Schlesser volt, lévén ő nyerte meg az autósok versenyét.

„A tapasztalat és a gyorsaság döntött a javunkra. Nagyon nehéz verseny volt, egy kicsit hasonlított az afrikai viadalokra” – mondta a francia, aki a helyiek kedvencét, Vlagyimir Vasziljevet győzte le késhegyre menő csatában.

Ami a magyarokat illeti, nos, ők sem maradtak ki a buliból. Sebestyén Sándor a kamionos Kovács Miklós nyakába ugrott, majd a Toyotáját kezdte puszilgatni, végül pedig mindenkit megkínált hideg vízzel (mivel az ő autójában van egyedül klíma a mieink közül). Sebestyén az összetett 20. helyen végzett, de nem ennek örült annyira, hanem annak, hogy a T2-es kategóriában mégiscsak sikerült megszereznie a harmadik helyet. Történt ugyanis, hogy a legfőbb riválisa nem sokkal a cél előtt elakadt a homokban, és jó néhány percet töltött ásással.

„El sem hiszem! Öt autót előztünk meg a dombon, s ott láttuk az ellenfelünket is, elakadva. Megvan a harmadik hely a kategóriában – ez csúcs egy ilyen kemény, maratoni viadalon! Álmomban sem gondoltam, hogy sikerülhet. Ma már vigyáztunk, próbáltunk nem kockáztatni, hiszen nagy volt a tét, de megérte küzdeni” – áradozott Sebestyén.

Szalay Balázs és Bunkoczi László a nehézségek ellenére teljesítette a távot
Szalay Balázs és Bunkoczi László a nehézségek ellenére teljesítette a távot



A másik versenyben lévő autós párosunk, Szalay Balázs és Bunkoczi László az összetettben a 27. helyen végzett, ami leginkább 132 órás büntetésének tudható be (csütörtökön kapta, mert a kitört jobb hátsó kereke miatt ki kellett mennie az aszfaltútra). Bár az utolsó két napon a páros motivációja nem volt túl nagy, Szalay nem adta fel.

„Jó kis verseny volt, az egyes szakaszok nehézségükben vetekedtek a Dakarral. Az utolsó szakaszon megelőztünk vagy tíz-tizenkét autót, s megint sokat tanultunk a sivatagról és az autónkról. Ahhoz képest, hogy két napja még azon gondolkodtam, folytassam-e egyáltalán, ez nagy változás a hangulatomban. Remekül éreztem magam a Selyemút-ralin, jó volt újra sivatagi körülmények között lenni. Nagy igazság, hogy a versenykilométereket semmi mással nem lehet kiváltani” – mondta Szalay.

A kamionos mezőnyben a Kovács Miklós, Ács László, Czeglédi Péter trió megtartotta az összetett tizedik helyét, s ezzel a Scania-egységnek is nagy álma teljesült.

„Az utolsó szakaszon végig nagyon izgultam, nehogy valami baj történjen. Alig vártam, hogy beérjünk a célba. Nagyon nehéz verseny volt, hatéves pályafutásunk alatt a legnehezebb. Elégedett vagyok, mert ez volt az álmom. Úgy jöttem ide Oroszországba, hogy szeretnék a top tízben lenni, és ez sikerült. Nagyon boldog vagyok” – mondta Kovács Miklós.

A kamionos kategóriában egyébként Dmitrij Szotnyikov diadalmaskodott, egy viszonylag fiatal orosz kamazos, akit eddig nem tettek próbára a Dakaron (ellenben megnyerte az Africa Race-t, ami a régi Dakar útvonalán halad). Most is úgy jött ide, hogy ő csak afféle gyorsszervizként funkcionál, tele volt a Kamaza alkatrészekkel. Ehhez képest (főleg mert a többiek különböző galibákba keveredtek a nagy csatában), megnyerte a viadalt. Igaz, mindössze 1:04 perces előnnyel Anton Sibalov előtt.

SELYEMÚT-RALI
7. szakasz, Asztrahán–Asztrahán (össztáv: 162.01 km, ebből szelektív szakasz: 87.36 km). Autósok:
1. Vlagyimir Vasziljev, Vitalij Jevtyekov (orosz, G-Force Proto), 1:17:18, ...8. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Mokka) 8:26 p h., ...29. Sebestyén Sándor, Bognár József (magyar, Toyota Landcruiser) 35:07 p h. Kamionosok: 1. Anton Sibalov, Robert Amatics, Almaz Kisamijev (orosz, Kamaz) 1:17:02, ...16. Kovács Miklós, Ács László, Czeglédi Péter (magyar, Scania) 31:36 p h.
Az összetettben. Autósok: 1. Jean Louis Schlesser, Konsztantyin Zsilcov (francia, orosz, Schlesser Buggy) 32:55:35, ...20. Sebetyén, Bognár 18:32:01 ó h., ...27. Szalay, Bunkoczi 133:44:51 ó h. Kamionosok: 1. Dmitrij Sotnyikov, Vjacseszlav Mizukajev, Andrej Aferin (orosz, Kamaz) 36:28:25, ...10. Kovács, Ács, Czeglédi 8:59:17 ó h.

Kovács Miklós, Ács László és Czeglédi Péter a kamionos kategóriában bekerült a top tízbe
Kovács Miklós, Ács László és Czeglédi Péter a kamionos kategóriában bekerült a top tízbe

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik