Dakar: Loeb sorozatban a harmadik etapgyőzelmét aratta

T. A.T. A.
Vágólapra másolva!
2024.01.14. 20:18
null
Sébastien Loeb nagy lendülettel zárkózik Carlos Sainzra (Fotó: Fotó: dakar.com)
Sébastien Loeb harmadik szakaszgyőzelmét aratta a Dakaron, és közelebb került az éllovas Carlos Sainzhoz, a magyarok sorsa pedig egyelőre bizonytalan.

KANYONOK ÉS DŰNÉK szerepeltek a Dakar rali vasárnapi étlapján – a pihenőnap utáni 873 kilométeres szakasz bizony okozott fejtörést bőven a versenyzőknek, és követelt vezéráldozatokat is. Előbb a motorral és autóval is Dakar-győztes Nani Roma esett ki a versenyből, majd pedig az összetett második helyen álló Mattias Ekströmnek támadt olyan gondja a felfüggesztéssel, amelyet órákba telt megoldani, így ő is kiszállt a győzelemért folyó csatából.

A szakaszgyőzelmet a kilencszeres ralivilágbajnok Sébastien Loeb szerezte meg (ez már a harmadik volt neki az idei Dakaron), ami egyben azt is jelentette, hogy egy kicsit közelebb lopózott (már csak 19 perc a hátránya) az éllovas Carlos Sainzhoz az összetettben. A spanyol kapott egy defektet, de a tíz perc, amit kapott Loebtől, így is elég sok.

A Challenger kategóriában a pihenőnapon kizárták a jelentős előnnyel vezető Eryk és Michael Goczalt (mindketten karbon kuplungot használtak, ami nem felel meg a műszaki előírásoknak), így ott Mitch Guthrie vette át a vezetést. Érkezett hír Lónyai Pálról is, aki csapata, az XRaid-alakulat honlapján azt nyilatkozta, ez élete legnagyszerűbb kalandja, s bár a verseny elején volt néhány technikai gondja, néhány napig minden rendben ment, egészen a 48 órás chrono-szakaszig, amelyen előbb „tengeribetegséget” kapott a dűnéken, gondok voltak a látásával és nem tudott koncentrálni, majd megsérült a nyaka. Ennek ellenére szerette volna folytatni a küzdelmet.

Csakúgy, mint a Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László kamionos trió, amely a hetedik helyen ért célba a 48 órás szakaszon, ám utóbb kiderült, hogy rendezői utasításra 45 egység (ebben volt motoros, autós és kamionos) nem teljesítette a pálya egy részét, ami miatt csak az Experience mezőnyben folytathatták volna a küzdelmet, vagyis teljesíthették volna a távot, de versenyen kívül, nagy büntetéssel. Köztük volt Kovács és Lónyai is, de végül ez a lista vasárnapra lerövidült, így egyelőre bizonytalan, a magyarok hol folytathatják a Dakart.

46. DAKAR RALI
Az állás a 7. szakasz (Rijád–Al-Duvadimi, össztáv: 873 km, ebből szelektív szakasz: 483 km) után. Autósok:
1. Carlos Sainz, Lucas Cruz (spanyol, Audi RS Q E-tron) 30:06:42, 2. Loeb, Lurquin (francia, belga, Hunter) 19:00 perc hátrány, 3. Moraes, Monleon (brazil, spanyol, Toyota Hilux) 1:00:35 óra h.Motorosok:1. Ricky Brabec (amerikai, Honda) 32:37:20, 2. Branch (botswanai, Hero) 1 mp h., 3. Cornejo (chilei, Honda) 6:48 p h., ...21. Gyenes (romániai, KTM) 4:45:18 ó h.Kamionosok:1. Martin Macik, Frantisek Tomasek, David Svanda (cseh, Iveco) 34:40:10, 2. Loprais, Valtr Jr., Stross (cseh, Praga) 1:36:10 ó h., 3. Van Den Brink, Torrallardona, Van De Pol (holland, spanyol, holland, Iveco) 1:50:38 ó h., ...12. Kovács, Czeglédi, Ács (magyar, Scania) 59:38:45 ó h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik