Evezés: Jean-Christophe Rolland-t lenyűgözte a szegedi pálya

Patai GergelyPatai Gergely
Vágólapra másolva!
2024.04.30. 11:09
Jean-Christophe Rolland, a Nemzetközi Evezősszövetség elnöke (Fotó: Koncz Márton)
A Nemzetközi Evezősszövetség francia elnöke, Jean-Christophe Rolland a szegedi szervezésről, a párizsi olimpiáról és a sportág jövőjéről is beszélt lapunknak a hazai rendezésű Európa-bajnokságon.

– Először járt a Maty-éren?
– Igen, de sokat hallottam már a városról és a pályáról – mondta a Nemzeti Sportnak a versenyzőként olimpiai bajnok francia Jean-Christophe Rolland, a Nemzetközi Evezősszövetség elnöke, akivel a szegedi Európa-bajnokságon és kvalifikációs regattán beszélgettünk.

– Hogy tetszett a pálya és a környezete?
– Lenyűgöző a pálya, és a kiszolgáló létesítmények is nagyszerűek. Tudom, hogy a kajak-kenusok gyakrabban használják a pályát, de evezésre is kitűnő helyszín, a versenyzők dicsérték a körülményeket. Fontos szempont az is, hogy gyönyörű a környezet, és közel van a város.

– Bizonyára nagyon sűrű a menetrendje, de azért jutott ideje felfedezni Szegedet?
– Az egyik este sétáltunk kicsit, mert meghívást kaptunk a városházára, de a legtöbb időt a verseny helyszínén töltöttem. Keveset láttam Szegedből, az első benyomásaim viszont nagyon jók voltak. Élettel teli a város, rengeteg a fiatal.

– Nemzetközi összehasonlításban mennyire elégedett a magyar szervezők munkájával?
– Csak jókat mondhatok a magyar rendezésről. A világversenyek sikerességét elsősorban a versenyzők szemszögéből vizsgáljuk, és amennyire tudom, ők is nagyon elégedettek voltak mindennel. Az ilyen nagyszabású események előkészítése, lebonyolítása rengeteg munkát igényel, és minden részlet számít. A szervezőbizottság nagyszerű Európa-bajnokságot rendezett, és az önkéntesek szerepe is jelentős, mert hozzájárultak ahhoz, hogy jól érezzék magukat a szurkolók.

– Nemcsak Európa-bajnokságnak adott otthont Szeged, hanem olimpiai és paralimpiai kvalifikációs regattának is. Miért döntöttek úgy, hogy egyszerre rendezik meg a két versenyt?
– A kvalifikáció folyamatát a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal közösen határozzuk meg. A játékokat megelőző évben a világbajnokságon is lehetett kvótát szerezni, ezt követték a kontinensek kvalifikációs versenyei. Ami Európát illeti, szerintem jó ötlet volt egyszerre rendezni a viadalt az Európa-bajnoksággal, mert mindkettő fontos esemény, a kvalifikációs verseny viszont jóval rövidebb, csak négy olimpiai, illetve két paralimpiai szám szerepelt a programban.

– Ha jól tudom, tagja a párizsi szervezőbizottságnak is. Mik a legfrissebb hírek, hogy haladnak a szervezéssel?
– Az utolsó fázisban vagyunk, most kezdődik a sprinthajrá. Minden a terveknek megfelelően halad, a helyszínek előkészítésével is tartjuk a határidőket, persze még sok teendőnk van a megnyitóig, az operatív csapatok ­gőzerővel dolgoznak. Biztos vagyok benne, hogy Párizs az infrastruktúra és a lebonyolítás szempontjából is kiváló házigazda lesz.

– Az evezés már a kezdetek óta része az olimpiai programnak. Tradicionális sportágként hogyan tudják megszólítani a fiatalokat?
– Valóban nagy hagyományaink vannak, viszont alkalmazkodnunk kell a modern kor kihívásaihoz, ezért dolgozunk azon, hogy a következő generációnak is vonzóvá tegyük a sportágat. Nehéz helyzetben vagyunk, mert éles a verseny – nem csupán a sportvilágban, elvégre a fiatalok mással is tölthetik a szabadidejüket. A világversenyek, nemzetközi események hozzájárulnak az evezés népszerűsítéséhez, bízom benne, hogy a magyar gyerekeket is sikerült megszólítanunk. Jó volt látni az Európa-bajnokságon az iskoláscsoportokat, bemutattuk nekik az evezést, és remélhetőleg kedvet kaptak hozzá, hogy kipróbálják.

– Több mint ötven év után rendezett ismét evezős Eb-t Magyarország. Mennyit kell várnunk a következő világeseményre?
– Elsősorban önökön múlik, mert ha megvan a szándék a rendezésre, akkor lesz lehetőségük rá. Tudom, hogy az olimpiára is szívesen pályáznának, úgyhogy még biztosan visszatérünk – akár Szegedre, akár más magyar városba.

Az európai szövetség elnöke is méltatta a szervezést

 

Jean-Christophe Rolland-hoz hasonlóan az Európai Evezősszövetség elnök asszonya, Annamarie Phelps is először járt a Maty-éri pályán, és elismerően beszélt lapunknak a magyar szervezésről.
„Világszínvonalú a létesítmény, a szervezőbizottság pedig elsőrangú munkát végzett, óraműpontossággal zajlottak le a futamok – hangsúlyozta a brit sportvezető. Mindent megkaptunk, amire szükségünk volt, a magyar szervezők messze felülmúlták az Európa-bajnokság sztenderdjeit. Az esemény sikerét mutatja, hogy a versenyzők és edzőik is rendkívül elégedettek voltak, ennél többet nem is kívánhatnánk.”

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik