Kiváló sportolót, jó embert nevelni – ez a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia célja

Vágólapra másolva!
2024.04.30. 12:04
A tágas főcsarnokot már belakták a birkózócsalád tagjai, három szőnyegén folyik a verseny (Fotók: Földi Imre, Török Attila, Nemzeti Sport)
2018. március 13-án tették le az alapkövét, s 2020. szeptember 18-án a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) éves közgyűlésén már a nagyközönségnek is bemutatták a Kozma István Magyar Birkózó Akadémiát (KIMBA). Az azóta eltelt mintegy három és fél év munkájának és sikereinek köszönhetően a csepeli utánpótlásképző központ lett az egyike annak a két magyarországi akadémiának, amely az egyéni sportágakban működők közül állami akkreditációt kapott, valamint a nemzetközi szövetség (UWW) kiemelt képzőhelyévé vált.

 

Az eredményeket nézve már megérte a sportág eddigi egyetlen kétszeres olimpiai bajnok hazai legendájáról, „Piciről” elnevezett létesítményre fordított energia és pénz: a KIMBA valamelyik programjában részt vevő sportolók a felnőttek között több tucatnyi országos bajnoki cím mellett Nagy Bernadett, Losonczi Dávid, Szőke Alex és Váncza István révén világbajnoki arany-, ezüst- és bronzérmet, Eb-ezüst- és bronzérmet, olimpiai ötödik helyet is szereztek. Ezen felül egyéb korosztályokban eddig összesen 58 világversenyes medál köthető KIMBA-s birkózóhoz.

A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia impozáns létesítménye

Az akadémia alapítója az MBSZ élén idén márciusban harmadik elnöki ciklusára is bizalmat kapó Németh Szilárd, aki rendre úgy fogalmaz, hogy a KIMBA a magyar birkózás jövőjének a záloga. Sőt, a fent vázolt eredmények alapján már a jelenének is… A sportági szakszövetség és az utánpótlás-nevelő centrum logikus szakmai-irányítói összefonódását jelzi még, hogy az MBSZ ügyvezető alelnöke, Bacsa Péter egyben a KIMBA ügyvezetője is. Két olimpiai, világ- és Európa-bajnok legenda található a szűk vezetőségben, Lőrincz Tamás szakmai igazgató, Hegedüs Csaba pedig szakmai főtanácsadó. Az edzők sem akárkik, többek mellett az egyaránt világbajnok Sastin Marianna, Kiss Balázs és Korpási Bálint is ott tüsténkedik a szőnyeg és a fiatalok mellett.

Hatalmas potenciál rejlik a sportág új fellegvárában, hiszen az infrastruktúra szempontjából is világszínvonalú létesítmény épült: a hat szőnyeg kapacitású főcsarnok csupán egy szint a három közül. A felső emeleten található az olimpiai bajnokok lelátója, a 2018-as budapesti világbajnokság emlékterme, a tárgyaló és az irodák. A földszinten van a háromszőnyeges edzőterem, az erősítőterem, a két szauna, az öltözők, valamint a kápolna. Ezeket a csodás kulisszákat kell megtölteni tartalommal. Az eltelt időszak alatt rengeteg sportági eseménnyel „lakta be” a magyar birkózócsalád a csarnokot, a nemzetközi utánpótlás KIMBA-kupára eljönnek a birkózó-nagyhatalmak képviselői (japánok, kirgizek, törökök, mongolok), majd itt maradnak edzőtáborozni. A létesítmény természetesen más rendezvényekre is tökéletesen alkalmas, az akadémistákon kívül állandó „lakók” a Csepel TC versenyzői is.

A KIMBA logójával díszített érmeket nagy becsben tartják a versenyzők 

 

A büfé, az előcsarnok a kikapcsolódás terepe, s még olvasnivalót is kínál 

Az országos toborzókörutat követően az edzők és a szülők bizalmát is elnyerte a KIMBA, az első teljes akadémiai programhoz (TAP) közel száz fiatal csatlakozott, emellett körülbelül ugyanennyi alapprogramos és ösztöndíjas sportoló folytatta karrierjét a nevelőműhely kötelékében. A lelkesedés azóta is töretlen. Fontos tudni, hogy a KIMBA nem „rabolja le” az egyesületeket, folyamatos a szakmai kapcsolat egymás között, miközben az eredményességi pontok, ami alapján érkezik a központi támogatás, az anyaklubokat illeti. Ennek alapján ők is érdekelve vannak a közös munkában, abban, hogy neveltjeik minőségi partnerekkel készülve (erre otthon nem feltétlenül adódik lehetőségük) folyamatosan fejlődjenek.

A Kozma-akadémia a módszertani központjára is büszke lehet, amely irányítja az MBSZ országos mérési folyamatát. A 65 egyesület körülbelül kétezer sportolóját magában foglaló teszteredményeket az edzőkhöz is eljuttatják, ezzel is segítve munkájuk hatékonyságát. A módszertani központ menedzseli a középfokú edzőképzést, valamint az évi négy továbbképzést. Az egyéb kutatások és felmérések anyagait, eredményeit sportszakmai konferenciákon ismertetik. A legutóbbi ilyen eseményen nagy sikert aratott a magyar színekben világ- és Európa-bajnok, olimpiai ötödik szabadfogású zseni, Muszukajev Iszmail, valamint mestere, Seme Semejev élménybeszámolója és szakmai bemutatója. A KIMBA immár a nemzetközi szövetség (UWW) kiemelt képzőhelye, amely Tunéziából, Srí Lankáról vagy éppen Észak-Macedóniából is fogadott fejlődni vágyó birkózókat.

Németh Szilárd, a KIMBA alapítója joggal büszke az akadémiára
Világbajnok KIMBA-edző: Sastin Marianna 

A sportágon kívüli elismerésnek is számos jele adódott a működés rövid ideje alatt. Külföldi delegációk jártak itt gyümölcsöző kapcsolat kiépítése reményében, legutóbb a mongol sportminiszter és a helyi olimpiai bizottság vezetői. Vendégeskedett a KIMBA-n az olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó, Darnyi Tamás, valamint az egykor Kovács „Kokó” Istvánt és Erdei „Madár” Zsoltot felkészítő ökölvívó-mesteredző, Szántó Imre is, aki a látogatása után így fogalmazott:  „Nagyszerű ez a létesítmény, amelyben egyrészt emléket állítanak a dicső múltnak, másrészt megalapozzák a hasonló jelent és jövőt. Igazán mélyen szántó és értékes volt az a szakmai anyag is, amit mutattak nekem, látszik, hogy itt igazán kiművelt emberfők foglalkoznak a sportággal.” A továbbfejlődés érdekében 2023 februárjában a KIMBA és az egyéni sportágban működő másik államilag elismert akadémia, a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia (KKNKKA) vezetősége együttműködési megállapodást kötött közös módszertani programok megvalósításáról. 

A KIMBA filozófiája kimondja, hogy nemcsak kiváló sportolókat, hanem gondolkodó, jó embereket szeretne nevelni, akik büszkék a hazájukra. Az akadémisták tanulásának támogatására a közeli Weiss Manfréd Kollégium mindegyik, a KIMBA által felújított és modernizált szintjére jut egy nevelő. Az akadémisták munkáját kilenc edző segíti napi szinten, emellett pszichológus, sportmasszőr és több gyógytornász ügyel az egészségre, a test és a lélek épségére. A szakmai stáb az iskolai oktatást ismeretterjesztő programokkal egészíti ki, amelyek remekül építik a közösséget. Nemzetközi edzőtáborokból sincs hiány, a gyerekek az elmúlt években többek között az Egyesült Államokban, Kanadában, Kirgizisztánban és Iránban is jártak.

Ha nem is lesz mindegyikükből olimpiai bajnok, „csak” gondolkodó, jó magyar ember, már elérte a célját a KIMBA. 

A korábbi nagy bajnokok „vigyázó szeme előtt” küzd az utánpótlás

– Milyen volt az első benyomása a létesítményről? Egyáltalán birkózott még benne?
– Egyszer, 2020-ban a koronavírus-járvány miatt őszre halasztott ob-n. Aztán az olimpia után itt is volt köszöntés, amelyen megkaptam a helyem a bajnokok tribünjén (lenti képünkön). Ami az akadémiát illeti, nem kellett meggyőzni, tisztában voltam a 2001-ben a mi korosztályunkkal induló Mr. Tus-rendszer létjogosultságával, amin a KIMBA alapstratégiája, struktúrája is nyugszik. Csak közben eltelt húsz év, hatalmas volt a sportág, a szakma, a technika, az infrastruktúra fejlődése.

 


– És milyen érzés versenyzőből hirtelen vezetővé válva képviselni ezt az irányvonalat?
– Már korábban is volt róla szó, hogy csatlakoznék a KIMBA-hoz, úgy gondolom, ilyen csapatban jó dolgozni. A munkánkban rengeteg az innováció, az érdekesség, ezeket hoznánk közelebb a fiatalokhoz, a szülőkhöz, no meg persze a klubokhoz. Nagy örömmel fogadtam, hogy mintegy hatvan egyesülettel sikerült szerződnünk, hiszen ők teszik le az alapokat, de nálunk van meg a lehetőség a kiteljesedésre. Könnyebb volt erről őket meggyőzni, mint megvalósítani a céljainkat.
– Mondhatjuk, hogy minden adva van ehhez?
– Majdnem minden, úgy fogalmaznék, az egyik szemem sír, mert a szakmai szempontból egyértelműen jó kezdeményezés politikai támadások, csatározások miatt nem lehet tökéletes, úgy néz ki, nem tudjuk felépíteni a csarnok mellé a sportkollégiumot. Pedig egyértelmű, az az ideális, ha minden egy helyen lenne, a felkészülés, a szállás, az étkezés, a rehabilitáció. Most rengeteg energiánk megy el a logisztikára.
– Az eddig elért eredmények önmagukért beszélnek, de mivel lenne elégedett néhány év múlva?
– Legfontosabb küldetésünk a felnőttválogatottságra nevelés, persze nem mindenkiből lesz olimpiai bajnok, de ha örömmel gondol vissza az itt töltött évekre, s a birkózást szerető jó ember válik belőle, nem dolgoztunk hiába. Ösztöndíjasaink már most remek eredményeket értek el, de én azt szeretném, ha mindhárom szakágban KIMBA-akadémisták tennék ki majd a Los Angeles-i ötkarikás csapatunk gerincét.

 
Lőrincz Tamás: „Nem lehet tökéletes”
2021 augusztusában nyerte olimpiai bajnoki címét Lőrincz Tamás, a tokiói döntő volt pályafutása utolsó mérkőzése, majd 2022 januárjában már a KIMBA szakmai igazgatójaként folytatta.

 

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2024. április 27-i lapszámában jelent meg.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik