Atlétikai vb: Ryan Crouser világcsúcs közeli dobással nyerte a súlylökést

Vágólapra másolva!
2023.08.19. 22:09
null
Ryan Crouser (Fotó: Szabó Miklós)
Az egyesült államokbeli Ryan Crouser nyerte meg a férfi súlylökés döntőjét a budapesti atlétikai világbajnokság szombat esti programjában.

Egyetlen nappal azelőtt, hogy elutazott volna Budapestre a férfi súlylökés kétszeres olimpiai bajnoka és világcsúcstartója, Ryan Crouser, elvégezte a Doppler-vizsgálatot. Az ultrahang két vérrögöt mutatott ki az alsó lábszárában. A 30 éves amerikai klasszis alig három hete érzett először fájdalmat, saját bevallása szerint élete egyik legnehezebb időszakán ment keresztül. A vizsgálat után az orvosok elmagyarázták neki a kockázatokat, és Crouserre bízták a döntést, hogy vállalja-e az indulást a világbajnokságon.

Vállalta. A selejtezőben elsőre megdobta a szintet, a döntőben 22.63-as lökéssel kezdett, második kísérlete pedig két centivel maradt el a 23 métertől, amivel jelezte, hogy a nehézségek ellenére az aranyra pályázik. Nagy ellenfele, a szintén amerikai, de magyar felmenőkkel is rendelkező Joe Kovacs a bemutatásnál hatalmas tapsot kapott a közönségtől, az első három sorozatban viszont nem tudta kihozni magából, amire képes.

Nem úgy az olasz Leonardo Fabbri, aki harmadik dobása után eksztázisban ünnepelt – jó oka volt rá, hiszen hatalmas egyéni csúcsot dobott, és Crouser után elsőként jutott 22 méter fölé. Az új-zélandiak világbajnoka, Tom Walsh rontott kísérletét követően kétszer is megközelítette a lélektani határt, de túldobni nem tudta, így a címvédő biztonságban érezhette magát az élen.

Aztán jött Kovacs ötödik kísérlete, amely után felhördült a közönség, hiszen 22.12-vel feljött a harmadik helyre, és sorozatban ötödik világbajnokságán is érmet szerzett – ezúttal bronzot. Fabbri maradt a második helyen, pályafutása legnagyobb sikerét elérve lett ezüstérmes, ám a csattanó még hátravolt...

Ryan Crouser ugyanis hatodikra, már biztos világbajnokként még előrántotta a kalapból a világ valaha volt második legnagyobb lökését, és új világbajnoki rekorddal, 23.51 méterrel nyerte meg a súlylökést. Mindezt úgy, hogy néhány napja még az indulása is kétséges volt.

„Életem legjobb teljesítményét nyújtottam – értékelt a döntő után többek között a Nemzeti Sportnak az immár kétszeres világbajnok Ryan Crouser. – Nem löktem világrekordot, de az elmúlt időszak viszontagságait figyelembe véve az utolsó dobásom szinte tökéletes volt. Nem tudjuk pontosan, mi okozta a vérrögöket, bizonyára több tényező is közrejátszott – részleges szakadásra gyanakodtunk, de miután a kezelések nem segítettek, elvégeztük a szükséges vizsgálatokat. Egyáltalán nem volt megfelelő a felkészülésem, ki kellett találnom, hogyan tudok így dobni, versenyezni. A fájdalom gyakran rossz technikai beidegződésekkel jár, ezeket igyekeztem elkerülni, mert vallom, hogy ugyanazt a hibát nem követhetjük el kétszer. Nem is követtem el, az első öt sorozatban öt különböző, apró hibám volt, de a hatodikra minden összeállt. Talán azért is vagyok sikeres, mert jól tudok koncentrálni, nem mások teljesítményével foglalkozom, csak azzal, hogy időről időre túlszárnyaljam magamat. Akár a huszonnégy méter is lehetséges, mindig lehet még javulni.”

19. ATLÉTIKAI VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST
Férfi súlylökés
Világbajnok:
Ryan Crouser (Egyesült Államok) 23.51
2. Leonardo Fabbri (Olaszország) 22.34
3. Joe Kovacs (Egyesült Államok) 22.12
Tóth Balázs kiesett a selejtezőben.

CROUSER ELSŐ VILÁGBAJNOKI REKORDJA

Az atlétikai vb-ről a Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Csinta Samu, Németh Andrea, Patai Gergely, Vincze Szabolcs, Nagy-Pál Tamás (videó), Pusztai Viola (videó), Szabóky Zsolt (videó), Árvai Károly (fotó), Szabó Miklós (fotó), Török Attila (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik