Atlétikai vb: nem zavarta az eső és a sok tócsa, Helebrandt élvezte élete versenyét

NÉMETH ANDREANÉMETH ANDREA
Vágólapra másolva!
2023.08.19. 14:28
null
Helebrandt élvezte élete versenyét (Fotó: Árvai Károly)
Helebrandt Máté a budapesti világbajnokság első színre lépő magyar versenyzőjeként 23. lett a férfi 20 kilométeres gyaloglásban. A 34 éves nyíregyházi atléta a rendkívüli körülmények között is gyors tempót diktáló mezőnyben remekül teljesített, és 1:21:16 órás egyéni csúccsal fejezte be a versenyt a Hősök terén.

– Ugorjunk vissza az időben a starthoz, illetve ahhoz, hogy két órával elhalasztották a rajtot a közelgő vihar miatt. Milyen érzések voltak akkor önben?
– Egészen különleges volt, mert végig arra készültünk, hogy harmincöt fokban, rekkenő hőségben kell majd versenyeznem – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Helebrandt Máté. – Reggel a szállodából is úgy jöttem el, hogy nem is hoztam magammal anorákot, vagyis egyáltalán nem voltam felkészülve az esőre. Ehhez képest lecsapott a vihar, és kétórás csúszást okozott a felhőszakadás, amihez hasonlót az én, tizenhat évet felölelő pályafutásom során még nem kellett átélnem. Tele voltam kérdőjelekkel, hogy most akkor mi lesz. Mit kell csinálnom, újra bemelegítenem, ennem? Teljesen új helyzet volt, ehhez kellett alkalmazkodnom. És így utólag, az eredményem ismeretében, úgy tűnik, hogy jól sikerült.

– És mi volt a nyerő taktika? Mivel töltötte a két órát?
– Rögtön elkezdtem enni. Hajnali ötkor keltem fel és hatkor reggeliztem, úgyhogy szükség volt az energiapótlásra, az új rajt idejére már megéheztem volna. Aztán ismét be is kellett melegítenem, tudtam, hogy nem áll meg az élet, ha eldördül a startpisztoly, topformában kell teljesítenem.

– A verseny közben mennyi erőt adott a szurkolók támogatása?
– Már a kétórás halasztás alatt nagyon sokan írtak nekem biztató üzenetet, úgyhogy számítottam rá, hogy szép számmal lesznek, és amikor a rajtnál láttam a rengeteg magyar zászlót a drukkerek kezében, egészen elképesztő érzések öntöttek el. Az elmúlt tizenhat évben nem volt ehhez fogható versenyem, nagyon jó volt így gyalogolni.

– Magán a húsz kilométeren meg kellett küzdeni a körülményekkel, az esővel, a vizes aszfalttal?
– Egyáltalán nem zavart, nekünk a hűvös, esős idő jó, csak az utolsó néhány kilométeren lett kellemetlen, amikor már száradt fel az aszfalt és hirtelen nagyon párás lett a levegő, de ki lehetett bírni. Amikor a táv elején még együtt volt a mezőny, gondot jelentett a nagy lökdösődés, figyelni kellett, nehogy elcsússzon az ember, meg persze arra, hogy jól helyezkedjen, jó pozícióba kerüljön. Hatalmas tócsák is voltak, próbáltuk őket kikerülni, de úgy láttam, hogy mindenki vigyázott a másikra.

– Az idővel és a helyezéssel mennyire elégedett?
– Mindkettővel elégedett vagyok. Az időeredménynek különösen örülök, hogy hazai közönség előtt a budapesti világbajnokságon sikerült a maximumot kihoznom magamból. A felkészülés során már hozzávetőlegesen tudtuk, hogy jó formában vagyok, de egyéni csúcsra azért nem számítottunk az edzőmmel.

ATLÉTIKAI VB, BUDAPEST
Férfi 20 km gyaloglás

1. Álvaro Martín (Spanyolország) 1:17:32 óra
2. Perseus Karlström (Svédország) 1:17:39
3. Caio Bonfim (Brazília) 1:17:47

23. Helebrandt Máté 1:21:16 ó

Az atlétikai vb-ről a Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Csinta Samu, Németh Andrea, Patai Gergely, Vincze Szabolcs, Nagy-Pál Tamás (videó), Pusztai Viola (videó), Szabóky Zsolt (videó), Árvai Károly (fotó), Szabó Miklós (fotó), Török Attila (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik