A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotók: Balogh László)
Egyre magasabb fordulatszámon pörög a férfi vízilabda-válogatott, amelynek tagjai a pihenésre és feltöltődésre megkapott hosszú hétvége után kedden délelőtt újult erővel vágtak neki a munkának. A kötelező úszásadag tejesítése után úgy labdáztak, mintha éppen akkor ugrottak volna a medencébe, csupán egy-egy bosszús kiáltás jelezte, ha Nagy Viktor vagy Vogel Soma túljárt a lövők eszén. Az utóbbinak egyébként már kutya baja, a Benu-kupa kihagyása után teljes értékű edzésmunkát végez, így Lévai Márton nem edz tovább a csapattal, csupán Burián Gergely segíti a munkát kereten kívüli játékosként. Vogel a kisujját borító kötés mellett a hosszú hajától is megszabadult, ezzel minden jelenlévőnek témát szolgáltatva.

 

Útravalót kapott a Honvédtól Hosnyánszky Norbert
Jelentősen megnőtt az olimpiai érmesek száma a válogatott kedd délelőtti edzésén, ugyanis a Budapesti Honvéd SE képviseletében Gergely István ügyvezető elnök, Kovács Katalin elnökségi tag és Imre Géza sportigazgató látogatta meg a klub olimpikonját, Hosnyánszky Norbertet. A trió – amely összesen tizenkét olimpiai érem birtokosa – minden honvédos sportolót felkeres a tokiói járatának indulása előtt, és kisebb ajándékkal kedveskedik nekik.
„Tornazsákot kaptam, benne pólóval és kulaccsal, ráadásul a tornazsákon az én fotóm és nevem van – mutatta az ajándékot a negyedik olimpiájára készülő Hosnyánszky. – Szép gesztus, örülök neki, és a kisfiam is biztosan nagyon örül majd! Ez az olimpia más érzelmi töltettel bír, mint az előzőek, mert nekem valószínűleg már nem lesz több, ezért ezt mindenképpen aranyéremmel szeretném zárni. Nagyjából olyasmi lesz a szerepköröm, mint a válogatottban eddig mindig: védőmunkát kell végeznem, jóval többet, mint a klubomban, és valószínűleg bekkelnem is kell. De talán mindig is az volt az erősségem, hogy kevés hibával végeztem el a védekezőfeladatomat, és elöl tudtam néhány gólt lőni és néhány jó passzt adni. A csapat szerintem ott tart, ahol kell, de úgy érzem, hogy jók leszünk, személy szerint én is egyre jobb formában érzem magamat!”

A kapus egyébként nemcsak a saját pozíciójában bizonyíthatott, kijött mezőnybe is, hogy a hét a hat elleni játékot is gyakorolja a csapat – azt azért jegyezzük meg, hogy az elsődleges feladata a bekkek lekötése volt, nem Vogelre hegyezte ki a támadásokat a válogatott, de talán ez jobb is így. Az emberelőnyös és emberhátrányos figurák gyakorlása után nagy derültséget okozva víz alatti és kapu mögötti csapatképek is készültek. Utóbbinál – miután a többiek szerint élete leghosszabb televíziós interjúját adó Hosnyánszky Norbert is megérkezett – Varga Dénes csapatkapitányhoz méltóan vezényelt: „Kezeket karba, fűzővel befelé!” Elvégre az olimpia előtt nem lóghatnak holmi gatyamadzagok, összevissza sem lehet ácsorogni, az pedig elképzelhetetlen, hogy a papucsok látszódjanak a képben – ha Dumi a vízben is ilyen határozottan irányítja a többieket, akik így hallgatnak rá, akkor nagy gond nem lehet Tokióban sem. Addig persze még történik ez-az, például a csapat pénteken elutazik az akklimatizációs edzőtáborba.

„A Benu-kupa után az orosz válogatott még néhány napot Magyarországon tartózkodott, kétszer is edzettünk velük, ezek pedig nagyon hasznos gyakorlások voltak – foglalta össze az előző hetet Märcz Tamás szövetségi kapitány. – Annak ellenére, hogy mostanában egyre több gól esik a mérkőzéseken, szerettem volna csökkenteni a kapott gólok számát, és ez sikerült is. Utána keményen edzettünk magunk között, láttam is a fáradtságot a csapaton, de eleve úgy terveztem, hogy utána a hosszú hétvégét kapnak a játékosok, hogy fel tudjanak töltődni. Ezen a héten már gőzerővel dolgozunk, egyre jobb a dinamika, egyre pörgősebbek az edzések. Pénteken elutazunk Ojamába, ahol a spanyolokkal közösen készülünk tovább. Remek partner a spanyol csapat, amely dinamikus vízilabdát játszik, és nagy összepontosításra kényszeríti az ellenfeleit. Nekünk pont erre van szükségünk, örülök, hogy velük együtt tudunk készülni közvetlenül az olimpia előtt. Tokióban már limitáltabbak lesznek az edzéslehetőségeink, de elégedett vagyok azzal, ahogyan haladunk.”

A keddi edzésen látottak alapján a csapat valóban jó úton jár, ám az olimpiáig és magán az olimpián is még tovább javulhat. Erre szükség is lesz, mert a konkurencia sem éppen semmittevéssel tölti ezeket a napokat. Ami azt illeti, konkurenciából is bőven van elég.

34 ÉVESEN ELSŐ OLIMPIA, DE CSAK AZ ARANNYAL TELJESÍTENÉ ÁLMÁT

AZ OLIMPIAI KERET
Kapusok:
Nagy Viktor (Szolnoki Dózsa), Vogel Soma (FTC-Telekom)
Mezőnyjátékosok:
Angyal Dániel (Szolnok), Erdélyi Balázs, Hárai Balázs, Manhercz Krisztián (mindhárom OSC Újbuda), Hosnyánszky Norbert (Budapesti Honvéd SE), Jansik Szilárd, Mezei Tamás, Varga Dénes, Vámos Márton, Zalánki Gergő (mind FTC), Pásztor Mátyás (BVSC-Zugló MKB-Euroleasing)

A játékosoknál az előző idénybeli klubjukat tüntettük fel.

A TOKIÓI PROGRAM
Július 25., 4.30:
Magyarország–Görögország
Július 27., 11.20: Magyarország–Japán
Július 29., 3.00: Magyarország–Dél-Afrikai Köztársaság
Július 31., 7.00: Magyarország–Egyesült Államok
Augusztus 2., 3.00: Magyarország–Olaszország
Augusztus 4.: negyeddöntők
Augusztus 6.: elődöntők, az 5–8. helyért
Augusztus 8.: helyosztók

Az időpontok magyar idő szerint értendők.