Nyéki Balázs: A mostani közel volt a tökéletes évadhoz

Vágólapra másolva!
2024.06.09. 10:17
Nyéki Balázs kétéves időtávot tűzött ki maga elé, hogy eljusson a Fradival a BL-győzelemig, de nagyon örül annak, hogy már az első idénye végén elérték ezt a célt (Fotó: Balogh László)
A Ferencváros tavaly nyáron kinevezett vezetőedzője, Nyéki Balázs az első idényében minden lehetséges címet megnyert a csapatával, amely Máltán elvette a Bajnokok Ligája aranyérmét a háromszoros címvédőtől.

Letaszította a trónról a férfi vízilabda Bajnokok Ligája előző három kiírását megnyerő Pro Reccót az FTC-Telekom. A máltai finálé végjátéka ugyanolyan kaotikus volt, mint két nappal korábban a Novi Beograd elleni elődöntőé, a videóbíró javaslatára ismét kizavartak egy játékost az ellenfélből brutalitásért (ezúttal az olaszok magyarja, Zalánki Gergő volt a szenvedő fél), de a játékvezetők finoman szólva is tettek arról, hogy ne ez döntse el a találkozót. A végén kétszer támadott a Recco az egyenlítésért, az első lövést Vogel Soma védte, a másodikat és egyben utolsót Dusan Mandics blokkolta ki. Így aztán néhány másodperc múlva mindenki a medencében landolt, az első vezetőedzői idényében minden lehetséges címet megnyerő (korábban másodedzőként ezt már átélő) Nyéki Balázs a játékosai hathatós segítségével repült a vízbe.

„A klubvízilabdán belül ez a csúcs, azzal együtt, hogy még ott van a Szuperkupa, amit ha megnyerünk az ősszel, akkor tényleg mindent elértünk ezzel a csapattal – mondta a hangját szinte teljesen elveszítő vezetőedző a mérkőzés után. – Amikor átvettem a csapatot, kijelentettem, hogy szeretnénk visszaülni Európa trónjára, egészen pontosan azt mondtam az elnökünknek, hogy köszönöm a bizalmat, úgy fogom meghálálni, hogy megnyerünk mindent. Elég gyorsan sikerült, kétéves időtávot tűztem ki magam elé, hogy eljussunk a BL-győzelemig, nagyon örülök neki, hogy már az első idény végén elértük. Ugyanakkor hatalmas motivációval jövünk vissza a klubba az olimpia után, annyit elmondhatok, hogy tovább erősödik a csapatunk, ám megvédeni még nehezebb lesz a címet, mint megszerezni volt. Állunk elébe! Azért azt nem jelentem ki, hogy a következő idényben egy vereséggel kevesebbünk lesz, mert akkor egyszer sem kapnánk ki, de a mostani az egy vereséggel is közel volt a tökéletes évadhoz.”

A döntő előtt nem foglalkoztunk különösebben a két csapat egymás elleni mérlegével, mert a múltnak nem feltétlenül van köze a jelenhez, utólag azonban szögezzük le, hogy a Fradi először verte meg a Reccót, méghozzá a játék képe alapján megérdemelten. A zöld-fehérek kizökkentették az olasz sztárcsapatot, amely szokatlan szituációk sorozatával szembesült.

Madaras Norbert, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke: – Mindig megállapítom, mennyivel nehezebb kintről nézni az ilyen meccseket, ezúttal is így volt. Benne volt a pakliban, hogy hatalmas fizikai küzdelem és nagyon sok ítélet lesz, ebből most mi jöttünk ki jobban. Kis túlzással, végig kézben tartotta a mérkőzést a Fradi, talán azért is, mert akadtak olyan szakaszok, amikor magához képest kissé elbizonytalanodott a Recco. Ezt kihasználták a Ferencváros játékosai, elhitték, hogy megnyerhetik a Bajnokok Ligáját.
VÉLEMÉNY

„Ez volt a terv, de a megvalósítása csak a legnagyobb csapatoknak sikerülhet, nekünk pedig sikerült – mondta ezzel kapcsolatban Nyéki Balázs. – Eddig egy csapat tudta igazán kizökkenteni őket, a Brescia az Olasz Kupa döntőjében, amikor teljesen el is veszítette a kontrollt a Recco. Tudtam, hogy ha hasonló mederbe tudjuk terelni a mérkőzést, akkor megnyerhetjük. A brutalitásról annyit, hogy a mérkőzés része a VAR, ezzel együtt kell élni. Láttam, hogy volt egy ütés, azt nem, hogy mekkora, de ezzel nem igazán szeretnék foglalkozni, mert nem kisebbíti a játékosok érdemeit, nagyon büszke vagyok rájuk. Elvettük az aranyérmet a háromszoros címvédőtől, ami hatalmas tett. Több tiszteletet szeretnék kérni a játékosaimnak – nem az önök részéről –, mindent megnyertünk, és mégis sok kritikát kaptunk azért, mert simává tesszük a meccseket. Nem mondom, hogy ettől dacosabbak lettek a fiúk, de meg akarták mutatni a világnak, hogy ők a legjobbak. A magyar bajnokság dominálása szükséges a Bajnokok Ligája-győzelemhez, ez be is bizonyosodott, szerintem innentől nincs több kérdés.”

Nyéki Balázsra még egy nagy feladat vár a nyáron, hiszen a válogatott másodedzőjeként hamarosan csatlakozik a párizsi olimpiára készülő csapathoz. A ferencvárosi játékosok tíz nap pihenőt kaptak Varga Zsolttól, megkérdeztük, hogy ez jár-e a szakmai stáb igencsak fontos tagjának is.

„Lesz pihenő, még azért lesz feladatom a Fradival, de négy-öt napra el tudunk vonulni a feleségemmel, aztán június tizenhetedikétől már a válogatottra koncentrálok – tekintett előre Nyéki Balázs. – A szövetség nagyon jó lebonyolítást hagyott jóvá a következő idényre, úgyhogy az olimpia után minden játékosnak jut egy teljes hónap pihenő, ez nélkülözhetetlen, hiszen különben mindenkit a sérülés veszélye fenyegetne. Örülök, hogy így alakul, most már csak abban bízom, hogy az olimpia is jól sikerül. Örömteli, hogy voltak jó magyar teljesítmények a négyes döntőben, úgy éreztem, hogy az első meccsen azért maradt bennünk tartalék. A döntő után már nem, nyerhettünk volna picit simábban, ha nem őrül meg az egész mérkőzés, de ha már megőrült, a végén kivédekeztünk két támadást és elértük azt, amit szerettünk volna.”

Vogel Soma (jobbra) immár kétszeres BL-győztes (Fotó: Balogh László)

Vogel Soma megelőzte édesapját

Már a Novi Beograd elleni elődöntőben ott volt fejben (a szétlövésben a szó szoros értelmében is), a Pro Recco elleni Bajnokok Ligája-döntőben mégis olyan elszántsággal ugrott vízbe Vogel Soma, amilyet saját bevallása szerint az idényben még nem érzett. És nemcsak ő volt így ezzel, hanem a csapattársai is. Az eredmény? Triplázás: a bajnoki cím és a Magyar Kupa-siker után BL-győzelem.

„Ha nem is a döntőben játszottunk a legjobban, ennél jobban egyik mérkőzésünkön sem akartunk nyerni – mondta lapunknak az FTC kapusa. – Hihetetlen volt, amit a srácok védekezésben és támadásban műveltek a vízben. Beszéltünk róla, hogy a Recco erősen kezdi a meccseit, az elején akartuk megfogni az olaszokat, sikerült is őket elbizonytalanítanunk. Rajtuk volt a nyomás az esélyesség miatt, valami olyasmit éreztek, mint mi a magyar bajnokikon. Ahogy lépéselőnybe kerültünk, elhittük, hogy itt bizony van keresnivalónk.”

Olyannyira volt, hogy 2019 után ismét megnyerte az elitsorozatot a Ferencváros, Vogel Soma pedig második BL-győzelmével megelőzte egyszeres BEK-győztes édesapját, Vogel Zsoltot. A büszke apa persze aligha bánja ezt, fia azonban már azt számolja, hogy a következő idényben a bajnoki címeknél is átveheti a vezetést…

„Most öt ötre áll a verseny, de szeretném jövőre ebben is megelőzni – mondta mosolyogva Vogel Soma, aki az utolsó negyed szürreális eseményeiről is beszélt. – Csak akkor fordult elő, hogy három védő és öt támadó volt előttem, amikor az U20-as vébén új szabályok szerint, öt mezőnyjátékossal pólóztunk. BL-döntőben furcsa az ilyen, de legalább ezt is kipipáltuk… A végén csak kapkodtuk a fejünket, a négyperces kiállítás ismét megzavart kicsit minket, nem tudtunk higgadtan védekezni, miközben a Recco nagy energiát mozgósított támadásban. A végén viszont újfent megmutattuk a szívünket, óriási munkát végeztek a srácok, az akarat és a profizmus gyümölcse a győzelem.”

 

Az egész idény benne volt az utolsó blokkban – interjú Dusan Mandiccsal

– Az elődöntőhöz hasonlóan a Pro Recco elleni finálé is őrült mérkőzés volt.
– Valóban, ezért is vagyok büszke a játékosokra, a stábra, a közönségünkre, egyszóval mindenkire a klubból, hogy megcsináltuk, amiért Máltára utaztunk. Történelmet írtunk! Nagyszerűen sikerült az egész idényünk, egyetlen mérkőzést veszítettünk el a Bajnokok Ligájában, az összes többit megnyertük. Tudtam, hogy erősek vagyunk, és nagy tetteket vihetünk véghez, de amit az évad végén műveltünk, egyszerűen elképesztő. Más szintre emeltük a játékunkat, minden tekintetben fejlődtünk. Olyan társaságot alkotunk, amelynek tagjai a többiekért is dolgoznak. Szó sincs önzésről vagy irigységről, mindannyian azon vagyunk, hogy a lehető legjobban segítsük a csapatot.

– Mennyit jelent önnek, hogy a Ferencvárossal is felért a csúcsra a Bajnokok Ligájában?
– Mindig emlékezni fogok erre a sikerre – ilyen az élet, visszaadja, amit elvesz. Tavaly júliusban én voltam az első, aki elkezdtem a felkészülést a klubidényre, mindent megtettem, hogy nagyon jó formába kerüljek. Ha elhivatott és motivált vagy, ha hiszel magadban és a csapatban, bármi lehetséges, márpedig én a legkisebb porcikámmal is a Ferencvárosért küzdöttem. Nem is lepődtem meg, hogy minden sorozatot megnyertünk, mert alaposan megdolgoztunk érte. Természetesen a Recco előtt is le a kalappal, nem véletlenül emlegetik a vízilabda Real Madridjaként, nagyon tisztelem a klubot.

– Mire gondolt az utolsó blokkja után, amellyel biztossá vált az FTC győzelme?
– Arra, hogy az egész idény benne volt abban a blokkban. Nem akartuk, hogy ötméteresek döntsenek, pedig biztos vagyok benne, hogy akkor sem kellett volna nagyon aggódnunk – elég csak az elődöntőre gondolni. Na, jó, azért örülök, hogy így alakult, megérdemeltük a győzelmet.

BAJNOKOK LIGÁJA, FÉRFIAK, NÉGYES DÖNTŐ, MÁLTA
Döntő: FTC-Telekom–Pro Recco (olasz) 12–11 (2–2, 4–2, 3–3, 3–4)
G: Mandics 4, Jansik Sz., Argiropulosz, Varga Dénes 2-2, Vigvári Vendel, Di Somma, ill. Iocchi Gratta, Younger, Di Fulvio, Kakarisz 2-2, Canella, Zalánki, Hallock
A 3. helyért: Olympiakosz (görög)–Novi Beograd (szerb) 9–6 (Olympiakosz: Vámos Márton 2 gólt lőtt)

Vízilabda
2024.06.08. 23:49

Elszigetelt diadal – Ballai Attila publicisztikája

ALAPVONAL. A Ferencváros diadalmaskodott, és ha ez Budapesten, Belgrádban, Zágrábban, Splitben, esetleg Athénban történt volna, ennek a final fournak csodájára jár a fél pólóvilág. Csakhogy az illetékesek Máltát szemelték ki házigazdának, és nem is egyszeri alkalomra, hanem hároméves időtartamra. Ha nem volt más jelentkező, az baj. Ha volt, az még nagyobb baj.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik