A BL-döntőért ugrik vízbe az FTC

Vágólapra másolva!
2024.06.05. 06:46
null
Négyen egy trófeáért: Varga Dénes (balról a harmadik) és ferencvárosi csapattársai a végső győzelemért ugranak medencébe a máltai négyes döntőben (Fotó: Balogh László)
Az FTC-Telekom vezetőedzője, Nyéki Balázs szerint a stabilitás lesz az elsődleges a Bajnokok Ligája szerda esti elődöntőjében az előző két idényben ezüstérmes szerb Novi Beograd ellen.


„A sikerhez nincs lift, használd a lépcsőket” – ez a felirat fogadja a vendéget a férfi vízilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjének otthont adó máltai uszodában. Kívülről úgy tűnhet, mintha az eddigi tizenkét mérkőzéséből tizenegyet megnyerő FTC-Telekom kettesével vette volna a fokokat, de valójában lépésről lépésre haladt, ezért is jutott el az elitsorozat végjátékáig. A szemlélet Máltán sem változik, Nyéki Balázs egyelőre csak a szerb Novi Beograd elleni szerda esti elődöntőre készíti fel csapatát, a másik ágon az olasz Pro Recco vagy a görög Olympiakosz még várhat.

 „Egyáltalán nem foglalkozunk a pénteki helyosztóval, arra koncentráltunk az elmúlt napokban, hogy az elődöntőre a lehető legjobb állapotba kerüljünk – mondta lapunknak Nyéki Balázs, aki vezetőedzőként már az első idényében négyes döntőbe juttatta az FTC-t. – Elképzelhető, hogy túl kell lőnünk a Novi Beogradot, de azért nem erre készülünk, a stabilitás az elsődleges. Ha összeáll a védekezésünk, bármennyire nincs jó napunk elöl, még mindig megnyerhetjük a meccset. Az egyetlen vereségünket az Olympiakosz otthonában szenvedtük el, a negyedik negyed közepéig hat gólt lőttünk, ami nyilvánvalóan kevés, de ha hátul még fegyelmezettebbek vagyunk, így is pontot szerezhettünk volna. Minden mérkőzés forgatókönyve más, mindig úgy kell megtalálni az egyensúlyt a támadójáték és a védekezés között, hogy előnyös legyen a csapatnak.”

A szerbek közül a legtöbb tapasztalata a vezetőedzőnek van az FTC-ről, hiszen Zsivko Gocics (jobbra) játékosként és edzőként összesen tizenegy évet töltött Szolnokon.
„Tipikus Fradi elleni mérkőzésre számítok – mondta lapunknak Zsivko Gocics. – Az FTC komplett csapat, a játékosok az első pillanattól kezdve egészen az utolsó másodpercig pontosan tudják, mit akarnak csinálni. Ahogyan minden csapatnak, úgy a Fradinak is vannak gyenge pontjai, ezeket próbáljuk meg kihasználni, aztán hogy sikerül vagy sem, szerda este kiderül. Csak azt tudom ígérni, hogy mindenünket beletesszük a mérkőzésbe, hogy pénteken döntőt játszhassunk. Minden tiszteletem a Fradié, de a miénk is nagyon jó csapat. Nem a taktikán vagy a felkészülésen múlik a győzelem, hanem azon, hogy melyik csapat akar jobban, és melyikben lesznek kiemelkedő egyéni teljesítmények.”
A Novi Beograd játékosai közül Filip Filipovics pályafutása utolsó két mérkőzésére készül, a balkezes világklasszis ugyanis bejelentette a visszavonulását. Edzője szerint a társak érte és a többi távozó játékosért is küzdenek Máltán.
„Amikor a januári Európa-bajnokság és a februári világbajnokság után újra nekiálltunk edzeni, akkor kezdtük érezni ennek a súlyát. Nagyon szeretnénk méltóképpen búcsúzni, és sikeres utolsó három napot eltölteni Ficsóékkal – még egyszer utoljára.”
Zsivko Gocics tiszteli a Ferencvárost

A zöld-fehérek gépe hétfő este a rossz időjárás miatt a tervezettnél később szállt fel, de a csapat szerencsésen megérkezett Máltára, és a kedd délelőtti edzésen felmérte a terepet. A hét második felére már kellemes időt jósolnak, ami azért is lényeges, mert a mérkőzéseket nyitott uszodában rendezik. Az FTC a Vasas elleni bajnoki döntőt szintén szabad ég alatt játszotta, az alkalmazkodás jegyében a Népliget mellett a Margitszigeten is edzett a négyes döntőt megelőző időszakban.

„Még a labda sebességét is befolyásolja, hogy nyitott vagy fedett uszodában játszunk – hangsúlyozta Nyéki Balázs.A döntő mérkőzései és a margitszigeti edzések is segítették a ráhangolódást, igyekeztünk imitálni a máltai körülményeket. Ebből a szempontból a Pro Recco van a legjobb helyzetben, amely sok hazai meccsét játszotta szabadban az idény közben, de mi sem panaszkodhatunk, nem lesz gond az alkalmazkodással. Az indulás előtt még csiszoltuk a taktikát, gyorsítottunk a játékunkon, az utolsó edzés már könnyebb volt, az volt az elsődleges célja, hogy szokjuk a helyi légkört. Úgy látom, jó állapotban vagyunk, de utólag okosabbak leszünk, meglátjuk, mire megyünk a Novi Beograddal. Olyan mentalitású játékosok alkotják a keretet, akik mindent beleadnak, ami a csövön kifér, de figyelnünk kell rá, hogy ne pörögjük túl az elődöntőt.”

Teljesen rendben van a helyszín, a szervezők mobillelátót is építettek, ami remélem, hogy indokolt lesz. Láttam már az uszodát, húsz évvel ezelőtt rendeztek itt ifjúsági Európa-bajnokságot, csak hát ez olyan régen volt, hogy nem emlékszem minden szegletére. Azt érzem, hogy a belgrádiaknak hektikusabb idénye volt, mint nekünk, így biztosan szeretnék megmutatni, többre képesek, mint amennyi az évad közben látszott. Ehhez megvan a játékosállományuk, de átvettük, hogyan érdemes őket megfékezni és hatékonyan támadni ellenük. Ezt akarjuk szerda este megmutatni a vízben.
NS-vélemény: VARGA Dénes, az FTC csapatkapitánya

A Ferencváros 2019-ben megnyerte a Bajnokok Ligáját, és azóta is mindig eljutott az elitsorozat végjátékáig, de a Pro Recco rendszerint megállította – három éve a döntőben, két éve az elődöntőben, tavaly a negyeddöntőben. A korábbi nyolcas döntőt felváltotta a final four, amelyben a két csoportgyőztes, az FTC és a Recco csak a fináléban találkozhat, a Zalánki Gergővel felálló Recco a másik ágon az Olympiakosszal csatázik (lásd keretes írásunkat). A zöld-fehéreknek sem lesz könnyebb dolguk az előző két idényben döntős Novi Beograd elleni elődöntőben, egyszerre kellene semlegesíteniük többek között Álvaro Granadost, Filip Filipovicsot és Angelosz Vlahopuloszt.

A korábban megszokott nyolcas döntő első mérkőzéseit gyakorlatilag a csoportkör utolsó fordulójában rendezték meg. Jó lesz az új lebonyolítás, örömteli, hogy négy csapat játszik, és az is, hogy lesz szünnap a mérkőzések között, szerencsére rájöttek, hogy három nap alatt három meccset nem túl egészséges lejátszani. Így ráadásul megszabadulunk a teljesen érdektelen helyosztóktól az ötödik–nyolcadik helyért. A csapatoknak nem kell arra gondolniuk, hogyan tartalékoljanak a nyitó napon, hogy a harmadik napra is maradjon erejük, hanem már az elődöntőben mindent beleadhatnak és bele is fognak adni. Nem kérdés, hogy színvonalas mérkőzéseket látunk, amelyek közül mindegyiknek valódi tétje lesz. Sokan hajlamosak azt mondani, hogy a Recco a favorit, a többi csapat legfeljebb azért küzd, hogy melyikük legyen az ellenfelük a döntőben, de én nem tartozom közéjük. Egy mérkőzésen, ilyen kiélezett szituációban bárki legyőzhető, ez már jó néhányszor bebizonyosodott. A Ferencvárosnak semmivel sincs kevesebb esélye a végső győzelemre, mint a másik három csapatnak, ugyanakkor több sem. A pillanatnyi forma és mentális állapot dönt, arra kell felkészülni és abban kell reménykedni, hogy szerda este abban az egy órában az FTC jobb lesz a Novi Beogradnál. Nem is szeretnék jóslatokba bocsátkozni, mert ebben a négyes döntőben bármi megtörténhet.
NS-szakértŐ: SZABÓ Zoltán, korábbi BEK-győztes vízilabdázó

„Nem illene egyik csapatot sem kiemelni a négyből, de azért nem véletlenül emlegetik a Reccót a vízilabda Real Madridjaként – mondta mosolyogva Nyéki Balázs. – A következő három napban nem számítanak az esélyek, nem is foglalkozunk az erőviszonyokkal. Sok videóanyagot néztünk meg, hogy megtaláljuk a Novi Beograd sebezhető pontjait, levetítettük a srácoknak, amit fontosnak tartottunk megmutatni nekik az ellenfélről. A szerbek keretében három-négy kimagasló egyéniséget találunk, ha őket sikerül kivennünk a játékból, eredményesek lehetünk. Nálunk többen is felnőttek a klasszisokhoz, talán több variációs lehetőségünk van, mint a Novi Beogradnak, de a vízben úgyis mindkét oldalon hat mezőnyjátékos lesz egyszerre.  ”

Nyéki Balázs hozzátette, csapata minden edzésen lépett egyet előre – ha a következő lépcsőfokot is megugorja az FTC, péntek este Bajnokok Ligája-döntőt játszhat Máltán.

 

A legutóbbi három kiírást megnyerő és tizenegy győzelmével rekorder Pro Recco a kétszeres BL-győztes Olympiakosszal csap össze az első elődöntőben. Az olasz csapatban Zalánki Gergő, a görög együttesben Vámos Márton szerepel, de a két balkezes bombázónk azonos poszton játszik, így nem valószínű, hogy egymással szembekerülnek a vízben. A két csapat a csoportkörben már találkozott és mindkétszer, csak egyetlen góllal győzött a Recco, otthon 12–11-re, Athénban pedig 11–10-re. Ugyan az olasz sztárcsapat az esélyes, a görögök ellen egyáltalán nem mehet biztosra. Annak fényében főként, hogy amikor a Recco legutóbb BL-döntőt veszített, éppen az Olympiakosztól kapott ki – 2017-ben Genovában 9–7-re nyertek a görögök, alaposan elrontva a készülő olasz népünnepélyt…

Magyar párharc a másik ágon

 

1972–1973:

OSC

1978–1979:

OSC

1979–1980:

Vasas

1984–1985:

Vasas

1993–1994:

Újpesti TE

2003–2004:

Honvéd

2016–2017:

Szolnok

2018–2019:

Ferencvárosi TC

A Bajnokok Ligája (KORÁBBAN BEK) magyar győztesei

VÍZILABDA
Férfi Bajnokok Ligája, négyes döntő, Málta, elődöntő
19.00: Pro Recco (olasz)–Olympiakosz (görög) (Tv: M4 Sport)
21.00: FTC-Telekom Budapest–Novi Beograd (szerb) (Tv: M4 Sport)
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik