Férfi vízilabda ob I: kétgólos győzelemmel egyenlített az elődöntőben a BVSC

PATAI GERGELYPATAI GERGELY
Vágólapra másolva!
2024.05.10. 18:33
Fotó: Árvai Károly
A BVSC-Zugló legyőzte a vendég Vasast a férfi vízilabda ob I elődöntőjében a párharc második mérkőzésén, így 6–6-ra egyenlített az egyik fél hetedik pontjáig tartó ütközetben.

 

LABDASZERZÉS EMBERHÁTRÁNYBAN, gyors támadás, higgadt befejezés. Alig egy perc leforgása alatt eldöntötte a Vasas elleni elődöntő második mérkőzését a BVSC, amely nem hagyta, hogy az angyalföldiek egyenlítsenek, és a lehető legjobbkor, a végjátékhoz érve visszaállította a háromgólos különbséget. Szlobodan Nikics együttese viszont nem hagyta annyiban a dolgot, gyorsan szépített, majd kettős fórt harcolt ki, miközben már a negyedik hazai játékosnak ért véget idő előtt a találkozó. A füttykoncertet üdvrivalgás váltotta fel, amikor Gyapjas Viktor könyökkel védett, de a sarokdobás után Szava Randjelovics visszahozta egy gólra a Vasast.

Az edzésük után az uszodába „betévedő” zuglói focistapalánták fogták a fejüket, hogy aztán másfél perccel később már örömükben ugráljanak: Kemény Kristóf időkérése után megfeledkeztek a vendégek a center Csacsovszky Alexről, aki akciógóllal büntetett, a BVSC pedig megnyerte a mérkőzést.

Addig persze történt egy s más, kezdjük mindjárt azzal, hogy a kora délutáni időpont ellenére szinte teljesen megtelt a lelátó, sokan a munkából egyből a Laky uszoda felé vették az irányt, hogy odaérjenek az első ráúszásra. Kovács Péter látványos mozdulatáról kár lett volna lemaradniuk, a zuglóiak centerét nem zavarta, hogy Szava Randjelovics nem engedte befordulni, a kapunak háttal lőtt akciógólt. A szerb bekk egyébiránt mindenkit páros szinkronúszó-bemutatóra invitált, aki beúszott középre – a játékvezetők persze rendszerint közbefújtak, egyszer kontra, máskor kiállítás volt az ítélet.

 

Ebből adódóan rendkívül intenzív volt a meccs, rengeteget úsztak a felek, a műfajban verhetetlen Burián Gergely pedig már az első negyedben kamatoztatta gyorsaságát, néhány tempó után mesteri ejtéssel mattolta Gyapjas Viktort. Az egyéni villanások mellett a bejátszásokra épített a Vasas, a második szakasz elején Bedő Krisztián egymás után kétszer próbálkozott húzással, az egyik be is akadt. Nem sokkal később viszont már egymással pöröltek az angyalföldi játékosok, a BVSC ugyanis futószalagon szerezte a gyors gólokat, és lépéselőnybe került.

Hiába álltak jobban a hazaiak, Kemény Kristóf kért időt hamarabb, csapata pedig tökéletesen megvalósította a felvázoltakat, a balkezes Csapó Miklós szinte lehetetlen szögből villant meg – már ha az ő esetében egyáltalán beszélhetünk ilyenről. A zuglóiak kettős emberhátrányt is kivédekeztek, Tátrai Dávid pedig növelte a különbséget, a nagyszünetben 8–5-re vezetett a BVSC.

Sőt, miután Tátrai harmadszor is elhozta a labdát a ráúszásnál, tovább nyílt az olló – noha két blokk is magasodott Horváth Ákos előtt, mégsem figyeltek rá igazán az angyalföldiek. A szünetben becserélt Lévai Márton viszont tartást adott a Vasasnak, védései után gyorsan indította a megúszó szélsőket, Sélley-Rauscher Domonkos egyetlen gólra hozta fel csapatát. A centerek és a bekkek időközben szinkronúszásról birkózásra váltottak, ahogy telt az idő, úgy vált egyre keményebbé a csata, elvégre mindkét együttesnek nagy lehetőséget jelentene, ha bajnoki döntőt játszhatna.

Azt viszont továbbra sem tudjuk, hogy melyikük lesz a címvédő FTC ellenfele a fináléban, a fent megénekelt őrült végjátékból ugyanis a BVSC jött ki jobban, amely 14–12-es győzelmével visszavágott a Vasasnak a szerdai vereségért. Így aztán ismét egálra áll az elődöntő, de csak vasárnap estig – a Komjádi uszodában pont kerül a párharc végére.

VÍZILABDA
FÉRFI OB I, RÁJÁTSZÁS
ELŐDÖNTŐ, 2. MÉRKŐZÉS
BVSC-Zugló–A-Híd VasasPlaket 14–12 (3–2, 5–3, 2–4, 4–3)
Budapest, Laky uszoda, 500 néző. Vezette: Fodor R., Kovács S. 
BVSC: Gyapjas V. – Mészáros M., Csacsovszky E. 1, TÁTRAI D. 3, Csacsovszky A. 1, Gyárfás 1, Horváth Á. 1. Csere: KOVÁCS P. 2, CSAPÓ M. 2, BUNDSCHUH 2, Mészáros Cs. 1, Gál D., Balogh B. Edző: Kemény Kristóf
VASAS: Mizsei – RANDJELOVICS 3, Bátori 1, KONARIK 2, Gábor L., Dedovics 1, BURIÁN 2. Csere: Lévai (kapus), Sz. Rasovics 1, Sélley-Rauscher 1, Bedő 1, Batizi, Zerinváry. Edző: Szlobodan Nikics
Emberelőny-kihasználás: 9/6, ill. 12/5
Kettősemberelőny-kihasználás: –, ill. 2/1
Kipontozódott: Gál D. (24. p.), Mészáros Cs. (29. p.), Csacsovszky E. (31. p.)
Kiállítva (végleg, cserével): Mészáros M. (32. p.)
Az egyik fél hetedik pontjáig tartó párharc állása: 6–6
MESTERMÉRLEG
Kemény Kristóf: – Az életünkért küzdöttünk, jobban is játszottunk, mint a szerdai első mérkőzésen. Örülök, hogy összeszedtük magunkat, és egyenlítettünk a párharcban, de mostantól már a vasárnapi találkozóra készülünk.
Szlobodan Nikics: – Ezúttal sokkal jobb volt a BVSC, nem voltunk kellően agresszívek, nem működött olyan jól a védekezésünk, mint szerdán. Hazai medencében játszhatjuk a mindent eldöntő mérkőzést, természetesen győzni szeretnénk.

AZ 5. HELYÉRT, 2. MÉRKŐZÉS
Szolnoki Dózsa Praktiker–Endo Plus Service-Honvéd 7–8 (1–1, 1–4, 2–2, 3–1)
Szolnok, 200 néző. V: Ádám F., Ercse. 
SZOLNOK: Józsa – Pető A., Kovács Gergő, Pásztor, Teleki, Vámosi 1, JANSIK D. 1. Csere: Ágh, Szeghalmi 1, VISMEG ZS. 2, Pető A., SCHMÖLCZ 2, Simon D. Edző: Hangay Zoltán
HONVÉD: FARKAS D. – Kiss B., EKLER ZS. 4, Gregor, SIMON H., Hessels B. 1, Vadovics V. 1. Csere: Kevi B., Sugár, Fejős 1, Ekler B. 1, Baksa, Hessels S. Edző: Szivós Márton
Emberelőny-kihasználás: 15/4 , ill. 15/4. Gól – ötméteresből: – ill. 1/1. Kipontozódott: Vámosi (24. p.), Vadovics V. (27. p.), Kovács Gergő (30. p.). Kiállítva (végleg, cserével): Ágh (14. p.)
Az egyik fél második győzelméig tartó párharc végeredménye: 2–0 a Honvéd javára
MESTERMÉRLEG
Hangay Zoltán: – Elismerés illeti a Honvédot, hiszen a négyből háromszor is megvert bennünket az évadban. Negatívum, hogy több volt ebben az idényben, de a pozitívum, hogy ezúttal is mi voltunk a legjobb vidéki együttes.
Szivós Márton: – Örülünk a győzelemnek és az ezzel kivívott ötödik helynek. Nagy fegyverténynek tartom, hogy győztünk Szolnokon, mióta én vagyok a Honvéd edzője, először nyertünk az otthonában.

A 7. HELYÉRT, 2. MÉRKŐZÉS
Zue.hu Szegedi VE–Kaposvári VK 15–7 (4–1, 2–2, 2–1, 7–3)
Szeged, 200 néző. V: Csizmadia, Petik. 
SZEGED: DANKA – BÓBIS B. 2, NAGY M. 2, Horváth Zs., Sánta 1, Kürti 1, Sziládi 1. Csere: Gyovai (kapus), Tóth Gy., Klár 1, PÖRGE 2, LEINWEBER 5, Varga M., Horváth V. Megbízott edző: Juhász Zsolt
KAPOSVÁR: Kósik – BERTA 3, Juhász-Szelei 1, Pellei F. 1, Baj, VINDISCH 1, Dőry. Csere: Szilágyi Á. (kapus), Kakstedter 1, Fülöp, Aranyi A., Palatinus, Vörös, Vadas. Edző: Surányi László
Emberelőny-kihasználás: 10/4, ill. 10/3. Gól – ötméteresből: 1/1, ill. –. Kipontozódott: Fülöp (10. p.), Varga M. (31. p.), Baj (31. p.), Palatinus (32. p.), Sánta (32. p.)
Az egyik fél második győzelméig tartó párharc végeredménye: 2–0 a Szeged javára
MESTERMÉRLEG
Kiss Csaba: – Az előző bajnoki idényben a kilencedik helyen végeztünk, ehhez képest két helyet léptünk előre, ami fiatal csapatunktól bravúr a javából.
Surányi László: – Nehezen viselem az ilyen mérkőzéseket, úgyhogy az eszemre hallgatok, és inkább semmit se mondok.

A 11. HELYÉRT, 1. MÉRKŐZÉS
UVSE–Metalcom-Szentes 13–18 (3–5, 1–5, 7–4, 2–4)
Hajós uszoda, 60 néző. V: Varga M., Bereczki M. 
UVSE: Korom – KORBÁN 2, Bencz 2, Kardos A. 2, Barics, Korbács, Besenyei 2. Csere: Csiszer (kapus), Herczeg 1, HEGEDŰS CS. 3, Alekszejev, Kedves 1, Labik, Gidófalvy. Edző: Vincze Balázs
SZENTES: Kovács B. – Biros B. 1, Vismeg B. 2, SZATMÁRI 3, MAGYAR M. 3, Pethe, ASANYIN 3. Csere: Bozó 1, VÉKONY 3, Csorba 2, Kürti-Szabó, Hajdú, Makán. Edző: Kis Gábor
Emberelőny-kihasználás: 8/4, ill. 8/5. Gól – ötméteresből: 1/1, ill. 1/1. Kipontozódott: Korbács (22. p.)
Az egyik fél második győzelméig tartó párharc állása: 1–0 a Szentes javára
MESTERMÉRLEG
Vincze Balázs: – Egyelőre marad a csalódottság a csapaton belül. Sokkal jobb játékot nyújtottunk az egész szezonban, elsősorban a védekezés minősége változott meg – vagy mi csináljuk nagyon gyengén, vagy az ellenfelek találták meg a gyenge pontjainkat. Nagyon későn ébredtünk, a nagyszünetig tíz gólt kaptunk, a győzelemhez jobb blokkokra lenne szükség.
Kis Gábor: – Kitettek magukért a srácok, a mérkőzés első felében magabiztosan védekeztünk. Nagyon örülök, hogy csillogó szemeket láttam a vízben, de messze nincs még vége a párharcnak, remélem, hazai medencében is olyan jól játszunk, mint ezúttal.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik