Zalánki Gergő: Olyan verseny van a csapatba kerülésért, ami már jó ideje nem volt

Izsányi SzabolcsIzsányi Szabolcs
Vágólapra másolva!
2024.02.05. 10:40
Zalánki Gergő az Eb-n pihent, a vb-n kulcsszerep vár rá (Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó)
A januári vízilabda Európa-bajnokság alatt pihent Zalánki Gergő, aki most frissen készül a hétfőn rajtoló dohai világbajnokságra. A riválisokon az olimpiai kvótaszerzés miatt nagyobb a nyomás, de a magyar válogatott is megcélozta a döntőt. A Pro Recco klasszisa a molcsapat.hu oldalnak nyilatkozott a vb előtt.

„Rendkívül fontos volt, hogy azok a játékosok, akik a legerősebb válogatottban kiegészítő emberek, belekóstoljanak a vezérszerepbe, mert ez elengedhetetlen a fejlődésükhöz. Arról nem is beszélve, hogy olyan kiválóan játszottak a fiatalok, hogy egészséges versenyhelyzet alakult ki a kereten belül, ami azokat is nagyobb erőbedobásra készteti, akik korábban biztosak voltak a kerettagságukban” – mondta Zalánki Gergő.

Bevallotta, jólesett neki a pihenő, hiszen a klubidény önmagában is nagyon sűrű és megterhelő, és erre jött gyors egymásutánban az Európa-bajnokság és a vb, nyáron pedig az olimpia miatt lesz kevés idő a lazításra.

Az Eb-n szereplő fiatal csapat teljesítményével elégedett volt, a Pro Recco balkezes klasszisa szerint a csapatot sújtó betegségek nélkül érmet is szerezhetett volna a csapat. 

„Azért volt fontos, hogy megérezzék a fiatalok, mit jelent első számúnak lenni a válogatottban, mert az utóbbi időben talán kicsit túlságosan könnyű dolga volt Varga Zsoltnak – folytatta Zalánki. – Nagyjából mindenki tudta, kik lesznek a keret tagjai, most viszont olyan verseny van a csapatba kerülésért, ami már jó ideje nem volt. És ez nagyon jót tesz a csapatnak, hiszen mindenkinek ott van a fejében, hogy minden poszton tapossa az idősebbek sarkát egy becsvágyó ifjú titán.”

Miközben sok csapat még az olimpiai kvótáért küzd, a magyar válogatott vb-címvédőként biztos párizsi szereplő, de Zalánki szerint emiatt nem veheti lazán a csapat a dohai tornát.

„Egy magyar vízilabda-válogatott soha nem utazhat egyetlen világversenyre sem úgy, hogy csak bedobja a gatyát a vízbe. A presztízs mellett az is fontos, hogy még ki- és be lehet kerülni az olimpiai keretbe, ahová egyébként is csak tizenhárom játékost lehet nevezni” – hangsúlyozta Zalánki.

A klasszis szerint a világbajnokság tökéletes felkészülés az olimpiára, éles játékhelyzetek gyakorlására nincs is jobb alkalom ennél, de a minimum elvárása személy szerint a döntőbe kerülés.

A hétfőn a Románia elleni mérkőzéssel kezdődő csoportkörben az olaszok elleni szerdai mérkőzés nagyon fontos lesz, hiszen a csoportgyőztes egyenes ágon a negyeddöntőbe jut, míg a másodiknak a szerbek, a montenegróiak, az amerikaiak vagy a japánok ellen kell kiharcolnia a nyolc közé kerülést..

„Nem akarjuk túlgondolni a világbajnokságot, lépésről lépésre haladunk, de az az éhség, ami a világ csúcsára repítette minket a nyáron, ugyanúgy dolgozik bennünk” – szögezte le Zalánki Gergő.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Bányai Márk (Szolnoki Dózsa Praktiker), Vogel Soma (FTC-Telekom)
Mezőnyjátékosok:   Angyal Dániel, Manhercz Krisztián (mindkettő CN Marseille – Franciaország), Fekete Gergő, Jansik Szilárd, Nagy Ádám, Német Toni, Pohl Zoltán, Varga Dénes (mind FTC), Kovács Péter, Tátrai Dávid (mindkettő BVSC-Zugló), Vámos Márton (Olympiakosz – Görögország), Vigvári Vince (Genesys OSC Újbuda), Zalánki Gergő (Pro Recco – Olaszország)

VIZES VILÁGBAJNOKSÁG, DOHA
Vízilabda
D-CSOPORT
Február 5., hétfő
17.00: Olaszország–Kazahsztán
18.30: Magyarország–Románia (Tv: M4Sport) – élőben az NSO-n!
Február 7., szerda
14.00: Magyarország–Olaszország (Tv: M4Sport) – élőben az NSO-n!
15.30: Kazahsztán–Románia
Február 9., péntek
10.00: Kazahsztán–Magyarország (Tv: M4Sport) – élőben az NSO-n!
11.30: Románia–Olaszország

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik