Férfi vízilabda: három újonccal megy a vb-re a magyar válogatott

Vágólapra másolva!
2024.01.29. 19:23
Varga Zsolt (középen) 12 világbajnoknak dirigálhat Dohában (Fotó: Balogh László)
Varga Zsolt szövetségi kapitány hétfőn este nyilvánosságra hozta a február 5-én Dohában kezdődő világbajnokságon szereplő magyar férfiválogatott keretét, amelyben a tavalyi tornát megnyerő csapat tagjai közül 12 játékos kapott helyet, három fiatal játékos pedig vb-újoncként első tornájára készülhet.

 

Három újonccal utazik el a férfi vízilabda-válogatott a február ötödikén kezdődő dohai világbajnokságra. Varga Zsolt szövetségi kapitány tizenkét olyan játékost nevezett meg a hétfő esti edzés előtt, aki részese volt a tavalyi fukuokai világbajnoki győzelemnek, hárman pedig a januári zágrábi Európa-bajnokságon – és az azt követő edzéseken – játszották be magukat a keretbe.

„Már nincs sok kérdés a fejemben, nagyjából összeállt a csapat” – mondta a múlt hét végi spanyolországi edzőtábor előtt lapunknak Varga Zsolt, aki az újdonsült Európa-bajnok elleni kétkapuzásokon választ kapott a még meglévő kérdéseire. Mint ismeretes, a januári zágrábi Európa-bajnokságon fiatal együttes szerepelt, a fukuokai világbajnokok nagy része, egészen pontosan kilenc játékos addig idehaza készült Nyéki Balázs másodedző irányításával, közülük Lévai Mártonon kívül mindannyian ott is vannak a keretben.

Lévai helyett a vb-újonc Bányai Márk lesz a másik kapusunk, aki jó teljesítményt nyújtott az Európa-bajnokságon, és két alkalommal csereként is bizonyított. Ez azért fontos, mert a kapitány deklaráltan az immár egyes számú sapkában védő Vogel Soma mögé kereste a másik kapust, akinek akkor kell beállnia, ha Vogelnek netán nem menne a védés vagy megsérülne – Bányai amellett, hogy jó kapus, beugróként is bevethető.

Kardinális kérdés volt még a centerposzt, itt hárman versenyeztek két helyért. Német Toni a franciák elleni felkészülési meccsen 143 nap után játszott újra hivatalos találkozón, az őszi vállműtéte után versenyt futott az idővel, de helyrejött, teljes értékű edzésmunkát végzett, és bekerült a keretbe. Zágrábban a rutinos, amúgy szintén világbajnok Hárai Balázs és a 32 évesen élete első világversenyén részt vevő Kovács Péter játszott, nagyjából egyformán, bár Hárai két meccset is kihagyott eltiltás és betegség miatt. A dohai csapatba végül a vb-újonc Kovács Péter került be, aki egyenletes, megbízható teljesítményt nyújtott, ráadásul center létére bekkelni is szokott, ami nem elhanyagolható szempont. A harmadik vb-újonc Tátrai Dávid, aki Zágrábban robbant be a felnőttválogatottba, és bebizonyította, hogy ott a helye a „nagycsapatban” is. Egyébként akiről Hosnyánszky Norbert mondja azt, hogy bejelentkezett az olimpiára, arra érdemes odafigyelni.

Az Európa-bajnokságon részt vevő hat fukuokai világbajnok közül Fekete Gergő, Pohl Zoltán és Nagy Ádám megerősítette a helyét a csapatban, míg Vigvári Vince sokkal nagyobb szerepet követelt magának, mint amit a tavalyi világbajnokságon betöltött. Kikerült a csapatból ugyanakkor Molnár Erik és Vigvári Vendel, ők nem életük legjobb világversenyét futották Zágrábban.

„A tizenöt fő kijelölésénél egyértelműen az döntött, hogy ki van a legjobb formában a kerettagok közül, természetesen szem előtt tartva azt is, hogy közülük ki illeszkedik a legjobban a csapatstruktúrába és a stratégiánkba” – mondta a kerethirdetésről Varga Zsolt.

A keretből Varga Dénes a tizedik világbajnokságán szerepel, és Vámos Mártonnal együtt beérheti a jelenleg a Vasas edzőjeként dolgozó Szlobodan Nikicset, a sportág egyetlen háromszoros világbajnokát. A magyar válogatott ugyanis a címvédés céljával utazik el pénteken Dohába.

FÉRFI VÍZILABDA, VILÁGBAJNOKSÁG, DOHA (FEBRUÁR 5–17.)
A MAGYAR VÁLOGATOTT VB-KERETE

Kapusok: Bányai Márk (Szolnoki Dózsa Praktiker), Vogel Soma (FTC-Telekom)

Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel, Manhercz Krisztián (mindkettő CN Marseille, francia), Fekete Gergő, Jansik Szilárd, Nagy Ádám, Német Toni, Pohl Zoltán, Varga Dénes (mind FTC), Kovács

Péter, Tátrai Dávid (mindkettő BVSC-Zugló), Vámos Márton (Olympiakosz, görög), Vigvári Vince (Genesys OSC Újbuda), Zalánki Gergő (Pro Recco, olasz)

A PROGRAM
D-csoport 
Február 5., hétfő
18.30: Magyarország–Románia
Február 7., szerda
14.00: Magyarország–Olaszország
Február 9., péntek
10.00: Magyarország–Kazahsztán

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik