Férfi vízi: az Eb-döntő a tét a házigazda horvátok ellen

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2024.01.14. 09:11
null
Bányai Márk a Vogel Soma mögötti cserekapus-pozícióra pályázik (Fotó: MTI)
Varga Zsolt együttesének az eddigi bátor és vagány játékára lesz szüksége a horvátok elleni elődöntőben, emellett az ellenséges légkörrel is meg kell küzdenie.

Újabb hatalmas bravúrral jutott be a legjobb négy közé a magyar férfi vízilabda-válogatott a Horvátországban zajló Európa-bajnokságon. Varga Zsolt együttese 10–10-es döntetlen után szétlövéssel 5–4-re múlta felül a hat olimpiai bajnokkal felálló szerbeket, és ez nem ahhoz képest bravúr, hogy milyen fiatal csapattal utaztunk el Zágrábba, hanem önmagában is. A legerősebb összeállításában játszó szerb válogatottat világverseny egyenes kieséses szakaszában legutóbb a felejthetetlen athéni olimpiai döntőben vertük meg – húsz évvel ezelőtt.

VÉLEMÉNYEK
Bányai Márk, a magyar válogatott kapusa: „Jól nézett ki a mérkőzés, rendben voltak a blokkok, és ugyan kaptunk két elkerülhető gólt lefordulásból, de ezenkívül meg tudtuk valósítani azt, amit Varga Zsolt elképzelt. A lelkesedés, a szív és az akarat a legfontosabb, mindenki olyan munkát tesz bele, még az aktuális meccskeretből kimaradók is, hogy győzelembe hajszoljuk egymást.”
Tátrai Dávid, a magyar válogatott szélsője: Mérhetetlenül büszke vagyok a csapatra, ha így tudunk játszani, semmi sem lehetetlen számunkra. Nagyon egységesek voltunk, örültünk egymás góljainak és a blokkjainak. A védekezésen volt a hangsúly, stabilak voltunk hátul, és abból jöttek a gólok elöl. Amikor a végén a szerbek átvették a vezetést, akkor is higgadtak maradtunk – megérdemelten győztünk.”

És egyáltalán nem azért, mert azóta nem találkoztunk vele, sorozatban tizennégy ki-ki meccsen át maradtunk nyeretlenek a komplett szerb válogatott ellen. Aztán jött ez a szemtelenül fiatal, elképesztően vagány társaság, és a múltra egyáltalán nem gondolva kiejtette a szerbeket. Ha már a sporik hagyták szétlövésig menni a meccset, és a végén nem adták meg nekünk ugyanazt az esélyt, mint az ellenfélnek, akkor az ötöspárbajban győztünk. Marko Radulovicsot nyilván még jó ideig kísérti a kezéből kieső labda, de mi inkább azzal foglalkozzunk, hogy a magyar játékosok odaálltak, és ellentmondást nem tűrve ötből ötöt belőttek.

Amellett se menjünk el szó nélkül, hogy a szerbek akkora gondban vannak kapusposzton, hogy még mindig Braniszlav Mitrovicsba kell kapaszkodniuk. Minden tiszteletünk a 38 éves kapusé, aki tizenhárom évet húzott le az ob I-ben, és az egyik legszimpatikusabb légiós volt, de ő már bőven túl van a zeniten. Eközben nálunk azért verseng négy kapus – közülük kettő éppen az Eb-n –, hogy melyikük legyen Vogel Soma cseréje.

Ennyit a legyőzött ellenfélről, és térjünk rá a következő feladatra, hiszen vasárnap 18.30-tól következik a házigazda horvátok elleni elődöntő. Ennél nehezebb feladat nem is várhatna a mieinkre, akik ismét új tapasztalattal gazdagodnak, hiszen ellenséges légkörben még nem kellett játszaniuk az Eb-n. A kulcs nyilván most is a védekezés, de bármi is lesz a mérkőzés vége, az eddigi élményeket már senki sem veheti el sem a játékosoktól, sem tőlünk. Persze a csapat egyáltalán nem akar megállni a döntő kapujában, ráadásul eddig sem zavarta a mieinket, hogy a fogadóirodák az ellenfelet tartották esélyesebbnek…

„Az a feladatunk, hogy ne ijedjünk meg az ellenféltől, bárki jöhet szembe, ugyanekkora elánnal, bátorsággal és vagánysággal megyünk be a vízbe – mondta a szerbek legyőzése után a négy gólt lövő és a szétlövésben is eredményes Vigvári Vince. – Eddig is jó volt az energiaszintünk, de két ilyen mérkőzés után még magasabbra emelkedik. Megvan bennünk a motiváltság, az akarat és a küzdeni tudás, sok sikert kívánok az ellenfeleknek ahhoz, hogy ezt megpróbálják letörni… Megyünk tovább, nem szeretnénk itt megállni!”

Mindenképpen szót kell ejtenünk Varga Zsoltról is, aki 2022-es kinevezése óta sorozatban három világversenyen jutott a négy közé, három teljesen különböző összetételű csapattal. Mindössze öt olyan játékosunk van, aki a 2022-es spliti Eb-n, a 2023-as fukuokai vb-n és a mostani Eb-n is részt vett – elképesztő teljesítmény a szövetségi kapitánytól.

„Ennek a csapatnak a szívében rejlik a titka. A játékosok megértették azokat a játékelemeket, amelyekkel ilyen mérkőzéseken, erősebb csapatok ellen is lehet nyerni – mondta Varga Zsolt. – Biztos voltam benne, hogy mérkőzésről mérkőzésre fejlődik az együttes játéka az Európa-bajnokságon. Az olaszok elleni győzelem nagyon fontos volt, mert a játékosok elhitték, hogy élcsapat ellen is képesek győzni. Lépésről lépésre haladunk, óriási tisztelettel és hatalmas tűzzel játszunk a következő mérkőzésen is.”

Ebben mi is biztosak vagyunk.

NS-SZAKÉRTŐ
Szabó Zoltán, BEK-győztes vízilabdázó: „Napról napra nehezebb kihívásokkal szembesülünk, hiszen az olaszok talán nem vettek minket elég komolyan, ezt kihasználva győztünk. A szerbek már komolyan vettek minket, mégis jobbak voltunk, viszont szin­te hazai pályán játszottunk. Most jön a harmadik kihívás, amikor komolyan is vesznek minket, emellett ellenséges környezetben kell vízbe ugranunk. Láttuk a görögök ellen, mit jelent a horvát csapatnak, hogy otthon játszhat, ezt a körülményt nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ide tartozik, hogy január huszonkettedikén lesz harminc éve, hogy az Újpesttel megvertük a Mladost Zagrebet, miközben tizen­nyolc öt volt a kiállítási arány, nyilván nem a javunkra. Ez klub- és válogatott szinten is fordulópontja volt a ma­gyar vízilabdának, harminc év elteltével láthatunk ismét elképesztő teljesítményt ugyanabban az uszodában. Négy negyeden át kell koncentrálni, nem szabad engedni, hogy a horvátok flow-ba kerüljenek, és nem követhetünk el ki nem kényszerített hibákat. A horvátok két erős centere ellen olyan zónát kell védekezni, amelyben rengeteg a blokk, és folyamatosan zavarjuk a lövőket. Természetesen megint olyan kapusteljesítmény kell, amilyen eddig az egész tornán megvolt. Egy­értel­műen hátul dől el minden.”

 

FÉRFI VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG (ZÁGRÁB)
AZ 5–8. HELYÉRT
15.00: Szerbia–Görögország
20.15: Románia–Montenegró
ELŐDÖNTŐ
16.30: Spanyolország–Olaszország (Tv: M4 Sport)
18.30: Magyarország–Horvátország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik