Címlapsztori: a férfiak kísérletezhetnek a vízilabda Eb-n

Vágólapra másolva!
2024.01.04. 08:03
null
Varga Zsolt szövetségi kapitánynak szokásához híven határozott elképzelései vannak, szeretné megnézni éles helyzetben fiatal játékosait az Európa-bajnokságon (FOTÓK: BALOGH LÁSZLÓ)
Az izraeli háború miatt változott a helyszín, a férfi vízilabda Eb-t Horvátországban, a nőit Hollandiában rendezik meg. A férfiak kvótával a zsebben építik a jövőt, a nők pedig az olimpiára szeretnének kijutni az új kapitányokkal.


JÁTSSZUNK EGY KICSIT! Vogel Soma – Manhercz Krisztián, Varga Dénes, Jansik Szilárd, Angyal Dániel, Vámos Márton, Zalánki Gergő – nem rossz kezdőcsapat, igaz? Nos, közülük senki sem lesz ott a csütörtökön kezdődő horvátországi férfi vízilabda Európa-bajnokságon, helyette szerdán Nyéki Balázs másodedző irányításával elkezdték a felkészülést a februári világbajnokságra Budapesten. A férfiválogatott ugyanis a tavalyi fukuokai vb-n megszerezte az olimpiai kvótát, így Varga Zsolt szövetségi kapitány nyugodtan súlyozhatott az idei világversenyek között, mindent alárendelve a párizsi szereplésnek.

A kapitány fiatal csapattal utazott el a januári Eb-re, hogy aztán a februári vb-n már a legerősebb összeállításban játsszon az együttese, és a döntése jogosságával nem lehet vitatkozni. Így is hét világbajnok szerepel a tizenötös keretben – hatan vannak ott a fukuokai csapatból, továbbá Hárai Balázsnak még 2013-ból van vb-aranya. A fiatalságot jól mutatja, hogy amíg az említett Hárainak 266 válogatott mérkőzése van, a többi 14 játékos összesen jár 276-nál.

„Tényleg fiatal a csapat, de olyan játékosokról van szó, akik évek óta játszanak az ob I-ben, és szép eredményeket értek el utánpótlás-világversenyeken. Emellett azért akadnak, akik több világversenyen is szerepeltek már. Olyan összetételt próbáltam választani, amelyben azok is nagyobb szerepet kapnak, akik a spliti Európa-bajnokságon és a fukuokai vb-n is játszottak – mondta Varga Zsolt. – A fiatalabb játékosokról meg úgy gondolom, hogy a jövőben potenciálisan fontos, meghatározó tagjai lehetnek a válogatottnak. Szeretném, hogy lássuk őket éles helyzetben, és a legnagyobb riválisok, az olaszok és a görörök ellen is lehetőséget kapjanak. Elsődlegesen az a fontos, hogy a grúzokkal szembeni meccset megnyerjük, a teljes olasz és görög csapattal szemben bravúr, ha jó eredményt érünk el, de úgy megyünk oda, hogy ellenük is nyerni akarunk. Minden mérkőzést ki akarunk használni, hiszem, hogy meccsről meccsre tudunk fejlődni az Eb-n is.”

Többek között Fekete Gergő feladata, hogy ne hagyjon mozgásteret az ellenfelek klasszisainak – a magyar férfiválogatottra nehéz erőfelmérők várnak a horvátországi Európa-bajnokságon
Többek között Fekete Gergő feladata, hogy ne hagyjon mozgásteret az ellenfelek klasszisainak – a magyar férfiválogatottra nehéz erőfelmérők várnak a horvátországi Európa-bajnokságon

 

A FÉRFIVÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Bányai Márk (Szolnoki Dózsa Praktiker), Gyapjas Viktor (BVSC-Zugló)
Mezőnyjátékosok:  Burián Gergely (A-Híd VasasPlaket), Fekete Gergő, Molnár Erik, Nagy Ádám, Pohl Zoltán, Varga Vince, Vigvári Vendel (mind FTC-Telekom), Hárai Balázs, Vigvári Vince (mindkettő Genesys OSC Újbuda), Kovács Péter, Tátrai Dávid (mindkettő BVSC), Szeghalmi Zsombor, Vismeg Zsombor (mindkettő Szolnok)
Szövetségi kapitány:  Varga Zsolt

A sérülései után másfél év után visszatérő Hárai mellett nagy sztori még a hat év után a újra előkerülő Kovács Péteré és az eredetileg kereten kívüliként meghívott, aztán mégis csapataggá avanzsáló Varga Vincéé is, de az sem mindennapi, hogy a keretből öten a decemberi felkészülési tornán mutatkoztak be a válogatottban. Varga Zsolt olyan csapatot rakott végül össze, amelyben a két kapuson, a két centeren és a két balkezesen kívül mindenki tud bárhol játszani.

„Az elmúlt évek tapasztalata, hogy így tudjuk megtörni az ellenfeleket – adott magyarázatot a sok variációs lehetőségre a kapitány. – Ha van egy extrém erős center, akkor őt küldjük előre az extrém erős bekkel. Klasszikusan felállunk körben, és megpróbáljuk beadni középre a labdát. A riválisok gyenge pontjait folyamatosan nyomás alatt kell tartani, fárasztani a játékosokat. Ha ez jól van felépítve, a kettő elegyével tud igazán hatékony játékképet adni.”

VÉLEMÉNY: POHL Zoltán a férfiválogatott csapatkapitánya
„Megtiszteltetésnek érzem, hogy a megfiatalított magyar válogatott csapatkapitánya lehetek, élvezem a szerepkört. Nagyon hasznos volt a hazai rendezésű E.ON-kupa, mert ilyen felállásban még nem játszottunk együtt éles meccset, ráadásul erős riválisokkal találkoztunk. Sok tanulsággal szolgált a torna, javítottuk a hibákat, de a küzdéssel nem volt gond, a fiatalos lendületet szeretnénk továbbvinni az Európa-bajnokságon is. A gyorsaság és a fegyelmezettség lehet az erősségünk, akkor tudunk fontos mérkőzéseket nyerni, ha elsősorban a védekezésre koncentrálunk, és kevés gólon tartjuk az ellenfeleinket.”

A fiatalítás után persze nem elvárható, hogy a legutóbbi két Eb-hez hasonlóan döntőt játsszon a csapat, de a lendületből és a kvótát illető tét nélküliségből valami szép eredmény is kisülhet.
„Nem áldozatként gondolok erre a világversenyre, inkább egy nagyon fontos lépésként, olyan lehetőségként fogom fel, amely sok jót rejthet magában
– mondta Varga Zsolt. – Tény és való, hogy az eredményességet illető elvárást okosan kell kezelni. Fontos, hogy amikor bárki – a közönség, ön, én – végignézi a meccseket, azt tudjuk mondani, hogy az eredménytől függetlenül büszkék vagyunk erre a csapatra. Ahogy azt is, hogy a srácok jól, csapatként, taktikailag a végletekig fegyelmezetten és tökösen játszottak, beleálltak a párharcokba, nem féltek senkitől. Ezek a fontos tényezők. Ha majd ezt látjuk tőlük, sokat léptünk előre, és az egész értelmet nyer.”


 

NS-SZAKÉRTŐ: SZABÓ Zoltán BEK-győztes vízilabdázó
A PÁRIZSI OLIMPIA UTÁN kiderül, kinek volt igaza, de ha ez bármit is számít, én is ugyanazt csináltam volna az Európa-bajnoksággal kapcsolatban, mint Varga Zsolt, és nem azt, mint a legerősebb görög csa­patot nevező Theodorosz Vla­hosz. A magyar szövetségi kapitány éles körülmények között nézheti meg azokat, akik szeretnének világbajnokságra és olim­piára menni. Min­denki megkapja a lehetőséget, és látni fogjuk, ki él vele, a lényeg, hogy az Európa-bajnokság után Varga Zsolt tapasztalatokon alapuló döntéseket hozhat a világbajnoksággal és az olim­piával kapcsolatban. A nőknél teljesen más a helyzet, jelen állás sze­rint a kanadai, olasz, görög és magyar csapat közül az egyiknek nem lesz helye az olimpián. A világbajnoki sorsolás alap­ján lesz esély arra, hogy a riválisok egymást ejtsék ki, de ennyire ne szalad­junk előre, hiszen aki­nek még nincs kvótája, az meg akarja szerezni az Eb-n megszerezhető egyet­len indulási jogot. A fukuokai vb-n nem volt véletlen a holland–spanyol döntő, ez a két csapat ki­emelkedik a mezőnyből, de ne legyen igazam, és előzzük meg az egyiket. Ezzel együtt ha megint ez a két csapat jut a döntőbe, harmadik helynek még nem örültünk ennyi­re, mint most tennénk, hiszen az olimpiai részvételt érne.

 

A FÉRFI VÍZILABDA-EB PROGRAMJA
CSOPORTKÖR
A-CSOPORT (DUBROVNIK)

Január 4., csütörtök
Montenegró–Franciaország, 17
Spanyolország–Horvátország, 20.15
Január 6., szombat
Montenegró–Spanyolország, 17.45
Horvátország–Franciaország, 20.15
Január 8., hétfő
Spanyolország–Franciaország, 17.45
Montenegró–Horvátország, 20.15
B-CSOPORT (ZÁGRÁB)
Január 4., csütörtök
Grúzia–Olaszország, 17
MAGYARORSZÁG–Görögország, 19
Január 6., szombat
Grúzia–MAGYARORSZÁG, 17
Görögország–Olaszország, 19
Január 8., hétfő
Grúzia–Görögország, 17
MAGYARORSZÁG–Olaszország, 19
C-CSOPORT (ZÁGRÁB)
Január 5., péntek
Szerbia–Izrael, 17
Németország–Málta, 19
Január 7., vasárnap
Málta–Izrael, 17
Szerbia–Németország, 19
Január 9., kedd
Németország–Izrael, 17
Szerbia–Málta, 19
D-CSOPORT (DUBROVNIK)
Január 5., péntek

Szlovákia–Szlovénia, 17.45
Hollandia–Románia, 20.15
Január 7., vasárnap
Románia–Szlovénia, 17.45
Szlovákia–Hollandia, 20.15
Január 9., kedd
Szlovákia–Románia, 17.45
Hollandia–Szlovénia, 20.15
EGYENES KIESÉSES SZAKASZ
NYOLCADDÖNTŐ (Zágráb)
Január 10., szerda

A3–C2, 18.30
A4–C1, 20.15
Január 11., csütörtök
B4–D1, 17
B3–D2, 20.15
A 13–16. HELYÉRT (DUBROVNIK)
Január 11., csütörtök
C3–D4, 17.45
D3–C4, 20.15
NEGYEDDÖNTŐ (ZÁGRÁB)
Január 12., péntek

A1–B4/D1, 15
B2– A3/C2, 16.30
B1–A4/C1, 18.30
A2–B3/D2, 20.15
HELYOSZTÓK (DUBROVNIK)
Január 13., szombat

A 15. helyért, 11.30
A 13. helyért, 13.30
A 9–12. helyért, 15.45
A 9–12. helyért, 18
HELYOSZTÓK (ZÁGRÁB)
Január 14., vasárnap

Elődöntő, 16.30
Elődöntő, 20.15
Az 5–8. helyért, 15
Az 5–8. helyért, 18.30
HELYOSZTÓK (DUBROVNIK)
Január 15., hétfő

A 11. helyért, 17.45
A 9. helyért, 20.15
HELYOSZTÓK (ZÁGRÁB)
Január 16., kedd

A 7. helyért, 15
Az 5. helyért, 18.30
A 3. helyért,      16.30
DÖNTŐ, 20.15

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik