Női vízi: Az apró nüanszok nem a javunkra dőltek el – Bíró Attila

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2023.07.24. 15:52
null
Bíró Attila szerint a spanyol csapat jobb játékosokból áll (Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ, archív)
Amint arról beszámoltunk, a magyar női vízilabda-válogatott 12–9-re kikapott Spanyolországtól a Fukuokában zajló vizes világbajnokság női vízilabdatornájának negyeddöntőjében. A mérkőzést követően így értékelt Bíró Attila szövetségi kapitány, valamint a mieink három játékosa, Vályi Vanda, Rybanska Natasa és Garda Krisztina.

 

BÍRÓ ATTILA: AZ APRÓ NÜANSZOK NEM A MI JAVUNKRA DŐLTEK EL

– A játékosok mindegyike arról beszélt, hogy nem sikerült megvalósítani az előre eltervezett elemeket. Min múlt ez?
– Valószínűleg azon, hogy az ellenfélben jobb játékosok vannak. Mi kihagytuk az emberelőnyben és akcióban kínálkozó lehetőségeket, ők nem. Mi nem tudtuk leblokkolni az ő balkezesüket, ők pedig le tudták a miénket, ez ilyen egyszerű. Egészen jól semlegesítettük a centereiket – a mi centereink jobbak voltak, több kiállítást és ötméterest hoztak –, de van három másik játékosuk, akik bárhonnan át tudják lőni a zónát. Fel voltunk készülve mindenre, de nem volt elég a blokkok száma és a kapusteljesítmény ahhoz, hogy győzzünk egy ilyen csapat ellen.

– Lett volna visszaút ebbe a mérkőzésbe?
– Kulcspillanat volt az utolsó negyedben, amikor kontrát fújtak – biztosan az volt, hiszen azt ítéltek. Ha az a gól érvényes, akkor már biztosan nem kaptunk volna ki. Az apró nüanszok nem a javunkra dőltek el, de a védekezésünkön és a fórjátékunkon is múlt, hogy így alakult a mérkőzés.

– Az ötödik–nyolcadik helyért kell játszani, nagyjából olyan mezőnyben, mintha az érmekért kellene küzdeni. Mennyire lesz nehéz felpörögni?
– Mindenképpen két győzelmet szeretnénk, persze, nem mindegy, hogy ezt a első négy között vagy az ötödik helyért kell elérni. Ez van, erre készülünk tovább.

VÁLYI VANDA: A JÁTÉK MINDEN ELEMÉBEN JOBBAK VOLTAK A SPANYOLOK

–Min múlt ez a mérkőzés?
– A játék minden elemében jobbak voltak a spanyolok. Semmi olyat nem csináltak, amire ne készültünk volna fel, mégis az ő akaratuk érvényesült. Kicsit már butaságnak gondolom, hogy van az ellenfélben van több jó játékos, és csak ők lőnek gólt, pedig megbeszéljük, hogy ne ők lőjenek. Valakiről például tudjuk, hogy mindig ellövi a labdát a blokk mellett, és öt gólt lő minden fontos pillanatban ellenünk. Így azért nagyon nehéz úgy visszatornázni magunkat.

–Miben kell fejlődni ahhoz, hogy ezeket a megbeszélt dolgokat meg tudják valósítani a spanyolok ellen?
– Nagyon örülnék neki, ha tudnám a választ. Értetlenül állok ezek előtt a szituációk előtt.

– Mennyire lesz nehéz a folytatás az ötödik–nyolcadik helyért?
– Ugyanolyan nehéz lesz, mintha továbbjutottunk volna. Továbbra is az a célunk, hogy megnyerjük a következő mérkőzéseket, úgyhogy dolgozunk tovább – nyilván más szájízzel, mintha az első helyért küzdenénk.

További vélemények
Rybanska Natasa, a magyar válogatott bekkje
„Nagy csalódást keltő ez az eredmény, bíztam benne, hogy most nyerni fogunk. Ilyenkor azért az összes játékosnak összetörik a szíve, úgyhogy nagyon nehéz értékelni a mérkőzést. Annyit tudok mondani, hogy ugyanúgy szeretem a csapatomat, büszke vagyok az elvégzett munkára és arra, hogy mennyit fejlődtünk. Ezt nem tudtuk megmutatni, nagyon sok maradt bennünk, és ezt nagyon sajnálom.”
Garda Krisztina, a magyar válogatott átlövője
„Bárcsak ne lőttem volna egyet sem, de nyerünk... Bizonyos játékosokról külön megbeszéltük, hogy ne lőjenek sok gólt, az egyikük mégis ötöt lőtt. Jócskán voltak eladott labdáink, az emberelőnyös helyzetkihasználásunk sem volt túl jó, és amikor mi elcsúsztunk védekezésben, azt góllal büntették a spanyolok, míg mi ilyen helyzetekben kapufát lőttünk vagy eladtuk a labdát.”

VIZES VB, FUKUOKA
VÍZILABDA, NŐK
NEGYEDDÖNTŐ
SPANYOLORSZÁG–MAGYARORSZÁG 12–9 (3–2, 3–2, 4–3, 2–2)
Fukuoka, 400 néző. V: Ferrari (olasz), Peris (horvát).
SPANYOLORSZÁG: Terre – Crespí, E. RUIZ 2, A. Espar 1, M. García 1, FORCA 5, Pérez. Csere: B. Ortiz 1, CAMUS 2, Leitón, A. Ruiz. Szövetségi kapitány: Miguel Oca
MAGYARORSZÁG: Magyari – Szilágyi D., Gurisatti 1, Rybanska, PARKES, Vályi V., Keszthelyi 3. Csere: Neszmély (kapus), Máté Zs., GARDA 4, Mahieu, Leimeter 1, Hajdú K. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
Gól – emberelőnyből: 8/5, ill. 11/3. Gól – ötméteresből: –, ill. 4/4. Kipontozódott: E. Ruiz (31. p.)

A MÉRKŐZÉSRŐL BŐVEBBEN ITT OLVASHAT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik