Címlapsztori: az újabb döntős szereplés olimpiai kvótát érne

Vágólapra másolva!
2023.07.16. 08:28
null
A magyar női válogatottról már a fukuokai uszodában is elkészült a csapatkép – kezdődhet a vb! (FOTÓ: WATERPOLO.HU)
Vízilabdában hat női csapat küzd reális eséllyel a vizes világbajnokságon egyrészt a két megszerezhető olimpiai kvótáért, másrészt az aranyéremért. Négy együttes alkotja a szűk élmezőnyt, köztük a tavalyi vb-n ezüst­érmes magyar válogatott.

 

A KANADAIAK ELLENI CSOPORTRANGADÓN ugrik medencébe a magyar női válogatott a fukuokai vizes világbajnokság vízilabdatornájának első napján. A tavalyi vb-ezüst kötelez, a cél a kvótaszerzés, amihez ismét döntőbe kell jutni – ami egyáltalán nem elérhetetlen az élmezőnybe tartozó csapatunknak. Persze akkor sem dől össze a világ, ha esetleg nem lesz meg elsőre a párizsi repülőjegy, de nyugodtabb lenne a következő év, ha kvótával jönne haza Bíró Attila együttese.

HOSSZÚ ÉS ZAKLATOTT VOLT A FELKÉSZÜLÉS

A KERET
Kapusok: Magyari Alda (UVSE), Neszmély Boglárka (FTC-Telekom)
Mezőnyjátékosok: Dömsödi Dalma, Gurisatti Gréta, Leimeter Dóra, Máté Zsuzsanna (mind FTC), Faragó Kamilla, Hajdú Kata, Rybanska Natasa (mindhárom UVSE), Garda Krisztina, Mahieu Geraldine (mindkettő Dunaújvárosi FVE), Keszthelyi Rita (Mataró, spanyol), Parkes Rebecca, Szilágyi Dorottya (mindkettő Tigra-ZF-Eger), Vályi Vanda (Padova, olasz)
A játékosok klubjaként azt tüntettük fel, amelyikből kiharcolták a válogatottságot.

Nem sok pihenő jutott a játékosoknak, kiváltképp igaz ez a bajnoki bronzéremért csatázó ferencvárosi és UVSE-pólósokra, akik három nappal a párharc vége után máris megkezdték a világbajnoki felkészülést. A társaság ezúttal is Erdélyben kezdte az összetartást, a Margitszigeten töltött viszonylag nyugodt napok után Olaszországban, Kanadában és az Egyesült Államokban is járt Bíró Attila együttese, utóbbiban a világkupa nyolcas döntőjében szerepelt, és negyedik lett. A felkészülés hazai része a Margitszigeten zárult, a csapat múlt hét pénteken utazott el Japánba, ahol még a címvédő amerikaiakkal gyakorolt közösen Oitában.

A felkészülés nem volt épp zavartalan, Vályi Vanda fülgyulladás miatt kihagyta a három állomásból álló külföldi túrát, míg Parkes Rebeccának az olaszok beletérdeltek a bordájába az első, budapesti felkészülési meccsen, és bár ő legalább mindenhová elutazott, végül sehol sem játszott (az olaszok egyébként több játékosunkat elintézték hosszabb-rövidebb időre). A felvidéki születésű Máté Zsuzsannát az illetékes amerikai hatóság nem engedte be az országba, úgyhogy ő Kanada után Budapest felé vette az irányt – ehhez képest az, hogy Keszthelyi Rita az államvizsgája miatt a felkészülés kanadai állomását hagyta ki előre tervezetten, a fasorban sincs. Azonban mindenki helyrejött, legalább annyira, hogy Bíró Attila az általa megálmodott csapatot vihesse magával Fukuokába.

EGYÜTT MARADT A TAVALYI EGYÜTTES

Győztes csapaton nem szokás változtatni, és ugyanez igaz az ezüstérmesre is. A tavaly nyáron a Margitszigeten világbajnoki ezüstérmet szerző csapat tizenhárom játékosából tizenkettő ott lesz Japánban is. A már említett, a felkészülés során különböző problémákkal bajlódó játékosok mellett Rybanska Natasa jelenlétének örülhetünk igazán, aki vállsérülése miatt a klubidény jelentős részét kihagyta, most viszont újra teljes értékű harcos. A válogatottságtól visszalépő Gangl Edina maradt ki egyedül a tavalyi csapatból, helyette a ferencvárosi vb-újonc Neszmély Boglárka lesz a vitathatatlanul első számú kapus, Magyari Alda váltótársa.

 

A tavalyi világbajnoksághoz képest változás, hogy tizenöt játékost lehetett benevezni (már az őszi spliti Eb-n is ez volt a rendszer), közülük tizenhárman szerepelhetnek a meccskeretben, és minden találkozó között szabadon lehet cserélgetni. A plusz két helyet két vb-újonc kapta meg, közülük Hajdú Kata beválogatása senkit sem lepett meg, elvégre a 17 éves, mindkét szélen bevethető játékos a válogatottban és klubjában is bátran, vagányan, és ami a legfőbb, kifejezetten jól játszik, és a magyar női vízilabdázás egyik legnagyobb ígérete (a felkészülést szintén végigdolgozó UVSE-s csapattársa, a nála is fiatalabb Tiba Panna mellett). Bíró Attila azért óvatos duhaj, benevezett egy harmadik centert, nyilván Parkes korábbi sérülésével és nem teljes értékű felkészülésével összefüggésben. Dömsödi Dalma a spliti Eb-n is lehetőséget kapott, ezúttal sem turistának vitte el a kapitány, ismét bizonyíthatja a benne rejlő potenciált.

 

HAT CSAPAT KÜZD A KÉT KVÓTÁÉRT

Az erőviszonyok csak hajszálnyit változtak a nemzetközi mezőnyben, az amerikaiak sorozatban ötödik (!), összességében nyolcadik világbajnoki címükre hajtanak, és nyilván most is favoritnak számítanak. A spanyolok és a hollandok régóta tagjai az élmezőnynek, mindkét csapat rendkívül stabil, és a mieinkhez hasonló hatékonysággal építi be fiatalokat. Gyengébbek nem lettek, sőt... Érdemes figyelni az olaszokra is, akik bár a 2012-es eindhoveni Európa-bajnokság óta nem nyertek világversenyt, a tavalyi spliti Eb-n már megcsípték a bronzérmet, és meglehetősen jó csapat körvonalazódik arrafelé. A görögöket illik még komolyan venni, igaz, azután, hogy a világkupa negyeddöntőjében húszat lőttünk nekik, nyugodtan kijelenthető, nem tartoznak a végső sikerre esélyesek közé.

Gurisatti Gréta (fehér sapkában) és társai a tavalyi budapesti világbajnokságon úgy győzték le a kanadaiakat, hogy tizenkét percen keresztül gólt sem kaptak (FOTÓK: TÖRÖK ATTILA)
Gurisatti Gréta (fehér sapkában) és társai a tavalyi budapesti világbajnokságon úgy győzték le a kanadaiakat, hogy tizenkét percen keresztül gólt sem kaptak (FOTÓK: TÖRÖK ATTILA)

 

A magyar válogatott egyértelműen egy szinten van az amerikai, spanyol, holland hármassal, mindegyiket verte már meg a közelmúltban, félnie senkitől sem kell, az esetleges egymás elleni meccseken a pillanatnyi forma dönt – meg a mentális állapot, de erre az aspektusra Bíró Attila hagyományosan odafigyel. Az olaszoknál és a görögöknél jobbak vagyunk, más kérdés, hogy adott esetben ezt majd a vízben is bizonyítani kell. A lényeg, hogy hat csapat küzd a két olimpiai kvótáért, és ezek között ott van a magyar válogatott is, amely ha a három legnagyobb riválisból kettőt legyőz, célba érhet.

MEGISMÉTLŐDHET A TAVALYI FINÁLÉ

A mieink furcsa sorsolást kaptak, a csoport nem valami erős, viszont már a negyeddöntő is rendkívül nehéz lesz. A csoport első helye minden bizonnyal a nyitó fordulóban eldől a kanadaiak ellen, akik amellett, hogy legjobb játékosuk, Kyra Christmas nélkül érkeztek Japánba, nem is tartoznak az élmezőnybe. A két csapat a tavalyi, budapesti vb-n is egy négyesben szerepelt, csak akkor éppen a rangadó az olaszok elleni csata volt, most jobb híján az ellenük játszott mérkőzés lesz az. Minden tiszteletünk a házigazda japánoké, de aligha nehezítik meg a mieink dolgát, az új-zélandiakról nem is beszélve. Az a találkozó leginkább Parkesnak lehet különleges, már ha Bíró Attila benevezi egyáltalán a meccskeretbe az új-zélandi születésű centert.

A negyeddöntőtől kezdődik a móka, amelyben a spanyol, holland kettősből kapunk ellenfelet – ha csoportelsők leszünk, a párharcuk vesztesével, ha másodikak, akkor a győztesével találkozunk. Jobb lenne megnyerni a csoportot, a változatosság kedvéért kipróbálhatná a női válogatott, milyen pihenőnappal nekivágni a ki-ki mérkőzésnek, meg talán egy hajszállal jobban járunk a spanyol–holland meccs vesztesével. Persze a nehezebb feladatot is meg tudja oldani a csapat, ahogy láttuk ezt tavaly a Margitszigeten, félnivalója meg éppenséggel az ellenfélnek is van. Ugyanakkor ha nem történik valami világraszóló meglepetés, az amerikaiakkal a döntőig nem találkozunk, így akár meg is ismétlődhet a tavalyi finálé – a párosítása legalábbis, az eredmény nyugodtan lehet más...

KETTŐS REKORD FUKUOKAI VB-N

Sohasem vezette a magyar női válogatottat négy világbajnokságon ugyanaz a szövetségi kapitány, Bíró Attila Fukuokában megelőzi a három-három vb-n is irányító Tóth Gyulát, Faragó Tamást és Merész Andrást. Kapitányunk mérlege időrendi és eredményességi sorrendben is egy ötödik, egy negyedik és egy második hely, ha így folytatja vele a csapat, akkor most az első hely jön – ezzel mindannyian kiegyeznénk.

A magyar válogatott csapatkapitánya és talizmánja, Keszthelyi Rita is csúcstartóvá válik Fukuokában, ez lesz ugyanis pályafutása nyolcadik világbajnoksága, ezzel megelőzi az egyaránt hét-hét vb-n medencébe ugró Stieber Mercedest és Takács Orsolyát. Keszthelyi a 2009-es római világbajnokságon szerepelt először, azóta valamennyi vb-n ott volt. Kétszer állhatott dobogóra, 2013-ban, Barcelonában bronzérmet, míg tavaly Budapesten ezüstérmet akasztottak a nyakába. Aranya speciel még nincs...
Egyébként Keszthelyi a világkupa nyolcas döntőjében a válogatottságok számát tekintve feljött az örökranglista második helyére, megelőzte a 319 meccsel álló Takács Orsolyát. Keszthelyi Rita 321 mérkőzésnél tart, a listavezető még jó ideig Stieber Mercedes marad a maga 380-ával. Nem biztos, hogy őt be lehet érni, ám Keszthelyinek nem is ez a célja, sokkal inkább a kvótaszerzés, még ha szokásához híven nem is ígért semmit sem előre, csak annyit mondott: mindent megtesznek azért, hogy kihozzák magukból, ami bennünk van. Az pedig nem kevés.


A NŐI TORNA MENETRENDJE/EREDMÉNYEI

JÚLIUS 16., VASÁRNAP
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
A-CSOPORT
02.00:
Egyesült Államok–Kína
03.30: Franciaország–Ausztrália
B-CSOPORT
05.00:
Hollandia–Spanyolország
06.30: Izrael–Kazahsztán
C-CSOPORT
09.00:
Olaszország–Argentína
10.30: Görögország–Dél-Afrika
D-CSOPORT
12.00:
Új-Zéland–Japán
13.30: Magyarország–Kanada

JÚLIUS 18., KEDD
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ

A-CSOPORT
10.30:
Ausztrália–Egyesült Államok
13.30: Kína–Franciaország
B-CSOPORT
02.00:
Kazahsztán–Hollandia
03.30: Spanyolország–Izrael
C-CSOPORT
05.00:
Dél-Afrika–Olaszország
06.30: Argentína–Görögország
D-CSOPORT
09.00:
Kanada–Új-Zéland
12.00: Japán–Magyarország

JÚLIUS 20., CSÜTÖRTÖK
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
A-CSOPORT
06.30:
Kína–Ausztrália
09.00: Franciaország–Egyesült Államok
B-CSOPORT
10.30: Spanyolország–Kazahsztán
13.30:
Izrael–Hollandia
C-CSOPORT
03.30:
Görögország–Olaszország
02.00: Argentína–Dél-Afrika
D-CSOPORT
05.00:
Új-Zéland–Magyarország
12.00:
Kanada–Japán

A KIESÉSES SZAKASZ MENETRENDJE

JÚLIUS 22., SZOMBAT
02.00, 03.30, 07.00, 08.30, 10.00, 11.30:
rájátszás a negyeddöntőért

JÚLIUS 24., HÉTFŐ
02.00, 03.30, 05.00, 06.30:
helyosztók
08.00, 09.30, 11.00, 12.30:
negyeddöntők

JÚLIUS 26., SZERDA
02.00, 03.30, 07.00, 08.30:
helyosztók
10.00, 11.30, elődöntők

JÚLIUS 28., PÉNTEK
04.30:
mérkőzés a 7. helyért
06.00: bronzmérkőzés
09.30: mérkőzés az 5. helyért
11.00: döntő

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik