Női vízilabda-vk: Felforgatott kerettel is a döntőbe jutás a cél – Bíró Attila

Vágólapra másolva!
2023.04.05. 19:28
A női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Bíró Attila utoljára tesztelhet játékosokat tétmérkőzéseken, mielőtt elkezdi a küzdelmet az olimpiai kvótáért.
Női pólósaink elkezdték a vb-felkészülést (Fotó: Török Attila)
A GALÉRIÁÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
Női pólósaink elkezdték a vb-felkészülést (Fotó: Török Attila) A GALÉRIÁÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

Elkezdődött a világbajnoki felkészülés – így összegezte Bíró Attila, a női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, mi is történik a héten a Laky uszodában. A csapatra egyelőre még nem a fukuokai vb, hanem a világligából világkupára átfazonírozott sorozat két selejtezőtornája vár. A keret majdnem teljes létszámmal készül a Szőnyi úton, szerdán éppen az egyik újonc, a belázasodó Tiba Panna hiányzott, így a másik újonc, Torma Luca egyedül szedte a labdát a kétórás tréning végén – hogy mekkora ígéretről van szó, jól jelzi, hogy az alapszakaszt az utolsó előtti helyen záró győri csapatból érdemelte ki a meghívót. Ő még csak ismerkedett Áts Bertalan kapusedző módszereivel, aki egészen kreatív módszerekkel fárasztotta ki a rá bízott játékosokat – mondjuk, elég jók is a magyar kapusok.

VÉLEMÉNYEK

KESZTHELYI Rita, a magyar válogatott csapatkapitánya: „A szokásos menetrend szerint készülünk, az edzések töltik ki a napunkat, ezért érezhető a fáradtság a csapaton. Azért is fontos a világkupa-selejtező, mert a világbajnokság előtt jó lenne a felkészülés állomásaként Szuperdöntőt játszani a sorozatban. Azt várom, hogy legalább az ausztrálokat és a görögöket verjük meg – mindegy, milyen játékkal, a lényeg a győzelem. Úgy érzem, képes rá a csapat, de ezt a vízben is be kell bizonyítanunk. Örülök, hogy sok fiatal tehetség is van a keretben, mi, rutinos játékosok igyekszünk a tapasztalatainkat felhasználva segíteni őket a fejlődésben.”

TORMA Luca, a magyar válogatott kapusa: „Nagyon örültem, amikor meghívót kaptam, megtisztelő, hogy olyan játékosokkal készülhetek együtt, akiket eddig a tévében láttam. Sokat segít a fejlődésemben, hogy az összetartás során klasszisok lövéseit védhetem. Jó formában érkeztem a válogatotthoz, és a csapattársaktól is rengeteg segítséget kaptam, mindenki befogadó volt. Egyelőre az első selejtezőtornára készülünk gőzerővel, sok taktikai elemet gyakoroltunk, mivel már régen találkozott a keret. Szeretnénk minden ellenfelüket legyőzni Rotterdamban, nagyon várjuk már a mérkőzéseket, de nem lesz könnyű dolgunk.”

Ott volt a medencében Rybanska Natasa is, aki hét hónapot hagyott ki a súlyos vállsérülése miatt, eddig mindössze három meccset játszott az idényben, és nem meglepő módon könnyített munkát végzett, de lapunknak korábban elmondta, neki már az is sokat jelent, hogy újra a válogatottal edzhet. A keret nagy része egyébként erőltetett menetből és vegyes érzelmi állapotban érkezett Zuglóba, hiszen az UVSE Eurokupát nyert az FTC ellen, a Dunaújváros negyedik lett a BL-ben, a csapatkapitány Keszthelyi Rita pedig ezüstérmes lett a legrangosabb nemzetközi kupasorozatban.

„Mindig sok múlik a játékosok munkamorálján, amivel általában azért nincs probléma. Most egy kicsit mélyebbről indultunk, ami a múlt heti kupagyőzelmeknek és vereségeknek tudható be. Az első pár nap így azzal telt, hogy a veszteseket kirángassuk abból a sokkból, ami történt velük, a győzteseket pedig visszahozzuk a Duna–Tisza közére – mondta lapunknak Bíró Attila. – Elkezdtünk azért pici fizikai munkát is végezni, amellett jóval több taktikai és technika elemet gyakorolni, a hét végére azért megtaláljuk a kellő egyensúlyt a feladatok között. A bő keretben mindig van betegség és sérülés, de mire pénteken kihirdetem a tizenhatos utazó keretet a rotterdami tornára, egyértelművé válik, kiket viszek magammal. Biztos, hogy lesz benne meglepetés is, azonban ez az utolsó alkalom, amikor olyan játékosokat is meg tudok nézni, akik kevesebbet szerepeltek a válogatottban. Ugyanakkor nyilván Keszthelyi Ritát nem azért hívtam haza Spanyolországból, hogy aztán ne utazzon.”

Bíró Attila (Fotó: Török Attila)
Bíró Attila (Fotó: Török Attila)

Bíró Attila kiemelte, hogy nagyon sok fiatal játékos közül válogathat, ami édes terhet jelent neki. Mint mondta, ez az elmúlt évek tudatos politikájának is köszönhető, hiszen a magyar klubcsapatokban kettőben maximalizálták a légiósok számát a korábbi négy helyett. Így az ob I-ben egyre meghatározóbbak a tizenöt-tizenhat éves játékosok, akikben óriási a potenciál. Rybanska Natasa visszatérése is pozitívum, de inkább a jövőre nézve.

„Egyelőre semmit sem várhatunk tőle, a későbbiekben azonban remélem, hogy nagyon sokat – szögezte le a kapitány. – Azért is hívtam be, hogy minél többet eddzen velünk együtt, de megbeszéltem vele, hogy ebben a sorozatban még nem számítok rá. A bajnoki döntő után kezdődő, közvetlen világbajnoki felkészülés során viszont már vele is számolok, bízom benne, hogy addigra sokkal jobb formában lesz, mint akár a sérülése előtt volt.”

Keszthelyi Rita (Fotó: Török Attila)
Keszthelyi Rita (Fotó: Török Attila)

A kapitányt arról a fejleményről is kérdeztük, hogy a következő Európa-bajnokság átkerült idén őszről jövő januárra.

„Nem is ez borítja a terveinket, hanem az utána közvetlenül következő világbajnokság – jelentette ki Bíró Attila. – Fél éven belül Eb-t, vébét és olimpiát rendeznek, ami megkérdőjelezi a világbajnokság komolyságát. Ugyanakkor akinek akkor még nem lesz kvótája, annak élet-halál harc lesz az a vébé, és ebbe mi is beleeshetünk. Sportszakmailag vállalhatatlan, hogy két hónapon belül két világversenyt kell játszani, mint ahogyan az is, hogy idén júliustól jövő júliusig négyet. Nemcsak a játékosok, hanem a stábok fizikai és szellemi potenciáljára is nagy hatással lesz ez az időszak, kíváncsian várom, hogyan reagálunk rá.”

 

Magyari Alda (Fotó: Török Attila)
Magyari Alda (Fotó: Török Attila)

A szakember elmondta, a jövő heti világkupa-selejtezőn kissé felforgatott együttes ugrik majd medencébe, hiszen a keretben lesznek újoncok, kevés válogatott meccsel bíró játékosok, de lesznek rutinos pólósok is. Hozzátette, természetesen így is az cél, hogy a csapat kiharcolja a döntőbe jutást a világkupában, ellenkező esetben ugyanis hátrányba kerülnének a közvetlen riválisokkal szemben. A második tornát egy héttel később, Athénban rendezik, ám az ellenfelek, a program, mi több, a magyar válogatott összetétele is azon múlik, kivívja-e a csapat a továbbjutást már az első megméretésen – ehhez az első két hely valamelyikén kell végezni Rotterdamban.

NŐI VÍZILABDA-VILÁGKUPA, A MAGYAR KERET
Kapusok:
Magyari Alda (UVSE), Neszmély Boglárka (FTC-Telekom), Torma Luca (GYSE-Uni Győr)
Mezőnyjátékosok:
Baksa Vanda, Faragó Kamilla, Hajdú Kata, Rybanska Natasa, Szegedi Panni, Tiba Panna (mind UVSE), Dömsödi Dalma, Gurisatti Gréta, Leimeter Dóra, Máté Zsuzsanna, Pőcze Panna (mind FTC), Garda Krisztina, Mahieu Geraldine (mindkettő Dunaújvárosi FVE), Keszthelyi Rita (Mataró, spanyol), Parkes Rebecca, Szilágyi Dorottya (mindkettő Tigra-ZF-Eger), Vályi Vanda (Padova, olasz)

A PROGRAM
1. selejtezőtorna (Rotterdam). Április 11., kedd:
Görögország–Magyarország, 20.30. Április 12., szerda: Magyarország–Ausztrália, Rotterdam, 20.30. Április 13., csütörtök: Hollandia–Magyarország, Rotterdam, 18.30
2. selejtezőtorna (Athén).
Az április 19–21-ei torna mezőnye és programja az első selejtezőtorna végeredményétől függ.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik