Férfi pólóvilágliga: hibátlanul a szuperdöntőben a mieink

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.04.14. 19:32
null
Hosnyánszky (balra) három góllal vette ki a részét a magyar győzelemből (Fotó: Mirkó István)
A magyar férfi vízilabda-válogatott bejutott a világliga szuperdöntőjébe, miután az európai selejtező A-csoportjában Győrben 12–11-re legyőzte Görögországot. Benedek Tibor együttese százszázalékos teljesítménnyel végzett az élen.

 

A világliga június 23. és 28. közötti, bergamói szuperdöntőjében ott lesz a magyar válogatott. A görögök elleni, utolsó csoportmeccsén ugyanis végig vezetett Benedek Tibor együttese (pedig még az egygólos vereség is belefért volna), amely a harmadik negyedben ugyan egyszer felengedte egy gólra ellenfelét, de csoportgyőzelme nem forgott veszélyben.

MINDEN EURÓPAI FAVORIT OTT LESZ A SZUPERDÖNTŐBEN

A világbajnok magyar válogatotthoz hasonlóan a másik két európai selejtezős csoportból is a favorit, a szerb és a horvát együttes jutott be a férfi vízilabda világliga nyolccsapatos szuperdöntőjébe. Az Európa-bajnok szerbek a B-, az olimpiai bajnok horvátok pedig a C-csoportban győztek százszázalékos mérleggel. Hozzájuk rendezőként az olasz együttes, illetve a Kaliforniában rendezett világkvalifikációs torna első négy helyezettje, Ausztrália, Brazília, az Egyesült Államok és Kína csatlakozik a szuperdöntőben.

A 450 ezer dollár összdíjazású finálét Bergamóban rendezik meg június 23–28. között. Az aranyérmes részvételi jogot szerez a riói olimpiára. (MTI)

Madaras Norbert és Angyal Dániel két korai góllal megadta az alaphangulatot a (csoport)döntőnek is felérő találkozónak. A két pólós hamar nyomatékosította az ellenfélben, hogy a mai meccsen magyar fölényre számíthatnak. Akkor sem gondoltuk ezt másképp, amikor Kolomvosz fórban megszerezte a görögök első találatát.

A második negyedben fantasztikusan játszott Benedek Tibor együttese, látványos gólokkal szórakoztatta a közönséget. Hárai Balázs például csavart egyet centerből. Egy perccel később pedig Varga Dániel mozdult el szépen a védőjéről, s maradt egyedül az ellenfél kapuja előtt. A vége természetesen gól lett. Mint ahogy Vámos Mártont is addig hagyták lóbálni hat méteren, amíg szét nem lőtte a bal felső sarkot.

A védekezés jól működött, Decker Attila megfogott szinte minden lövést, amikor a labda utat talált a kapuig a blokkoló kezek között. Az első félidőben mindössze három gólt kaptunk – hatot lőttünk.

A nagyszünet után váratlanul összekapta magát a görög csapat, mi pedig elöl előkészítetlen lövésekkel próbáltuk meglepni Sztefanosz Galanopulosz kapust. Egy ideig ez nem is sikerült. A harmadik negyedben a görögök feljöttek 7–6-ra. Persze ahhoz, hogy elússzon számunkra a szuperdöntő, kettővel kellett volna nyerniük a vendégeknek. Ettől szerencsére még távol voltunk, pláne Hosnyánszky előnygólja után.

Az utolsó szakasznak 8–6-os vezetéssel vághattunk neki, és egy parádés Hosnyánszky-helyzetfelismerés végleg eldöntötte a csoportgyőzelem sorsát. Olimpiai bajnokunk Galanopulosz védése után rutinosan lenyomta a kapus kezét a labdával együtt, így ötméterest ítéltek a számunkra, amelyet Varga Dénes higgadtan értékesített. 10–7-ről elképzelhetetlen volt, hogy két góllal kikapjunk. Végül a görögök feljöttek 12–11-re, de utolsó találatukat hat másodperccel a meccs vége előtt szerezték.

A magyar csapat mind a hat meccsét megnyerte az A-csoportban, így százszázalékos teljesítménnyel jutott a bergamói szuperdöntőbe.

FÉRFI VÍZILABDA-VILÁGLIGA, EURÓPAI SELEJTEZŐ
A-CSOPORT, 5. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–GÖRÖGORSZÁG 12–11
(2–1, 4–2, 2–3, 4–5)
Győr, 1200 néző. Vezette: Brasilliano (olasz), Uz (török)
MAGYARORSZÁG: Decker A. – Varga Dénes 1, VARGA DÁNIEL 2, Salamon F., HÁRAI 1, Madaras 2, Gór-Nagy. Csere: Nagy V. (kapus), Angyal 1, Erdélyi, Vámos 2, HOSNYÁNSZKY 3, Német T.
GÖRÖGORSZÁG: Calkanisz – GUNASZ 3, Funtulisz 2, Pontekiasz, MURIKISZ 3, Milonakisz, Vlahopulosz 1. Csere: Galanapulosz (kapus), Delakasz, Kolomvosz 2, Hriszoszpatisz, Derviszisz, Kapocisz
Gól – emberelőnyből: 14/5, ill. 19/7
Gól – kettős emberelőnyből: 2/0, ill. –
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. 1/1
Kipontozódott: Derviszisz (18. p.), Pontekiasz (25. p.), Gór-Nagy (27. p.), Angyal (27. p.), Funtulisz (28. p.), Delakasz (30. p.), Hosnyánszky (31. p.)
MESTERMÉRLEG
BENEDEK TIBOR, a magyar válogatott szövetségi kapitánya:
– A görögök azt tudták a legtöbbet gyakorolni, amiben a legerősebbek, az emberelőnyös játékukat, mi viszont a felkészülésünk nagy részét az emberhátrányos védekezés gyakorlásával töltöttük. Mégis kaptunk két olyan gólt, amit nem szerettem volna, de nem akarok elégedetlen lenni. Volt több olyan pillanat, amikor azt gondolhattuk, megvan a meccs, de a görögök felzárkóztak, mi azonban meg tudtunk újulni. Az mindig is az erősségünk volt, hogy nem ijedtünk meg azokban a pillanatokban, amikor az ellenfél felkapaszkodik.
TEODOROSZ VLAHOSZ, a görög válogatott szövetségi kapitánya: – Három góllal kellett volna nyernünk a továbbjutáshoz, ami igen nehéz feladat a világ egyik legjobb csapatának otthonában. Próbáltunk lépésről lépésre haladni, de a kezdés nem alakult jól, a magyar válogatott 5–1-es vezetése döntőnek bizonyult, utána már futnunk kellett az eredmény után. A játékunkban negatívum, hogy hiába kaptunk sok emberelőnyt, nem voltunk elég magabiztosak.

A 6. (utolsó) forduló másik mérkőzésén: Szlovákia–Románia 8–9

A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. MAGYARORSZÁG 6 6 87–57 18
2. Görögország 6 4 2 84–63 12
3. Románia 6 1 1 4 58–88 5
4. Szlovákia 6 1 5 55–76 1
A MAGYAR VÁLOGATOTT VILÁGLIGA SELEJTEZŐS MENETRENDJE
Magyarország–Szlovákia 13–6
Magyarország–Románia 20–10
Görögország–Magyarország 13–15
Szlovákia–Magyarország 12–13
Románia–Magyarország 5–14
Magyarország–Görögország 12–11

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik