Pólós menü: jöjjön, aminek jönnie kell! És a szerbek...

Vágólapra másolva!
2014.07.17. 13:32
null
Varga Dénesek a spanyolok és a franciák elleni győzelemmel melegítettek (Fotó: Szabó Miklós)
Igazi presztízscsata vár ma este 20.30 órától a magyar férfi vízilabda-válogatott tagjai, hiszen a Szerbia elleni csoportrangadón igen könnyen eldőlhet  a B-csoportban az első hely, amely ugye automatikusan elődöntős pozíciót ér. Két fordulót követően mindkét együttes hibátlan, a védekezés döntő fontosságú lesz.

 

„ÚJ LENDÜLETET KAPTUNK"
A legutóbbi budapesti, azaz a 2001-es Európa-bajnokságon győztes, akkor még jugoszlávnak hívott válogatottban majdnem annyi zseni szerepelt, mint az előtte egy évvel olimpiai aranyérmes magyarban.
„Az én időmmel szemben a magyar válogatott új generációjának tavalyig nem voltak folyamatosan kimagasló eredményei, Benedek Tibor kinevezése azonban új energiákat szabadított fel, éppen úgy, mint Kemény Dénesé 1997-ben, aki szintén új dimenziót nyitott – kezdte a manapság politizáló örökös gólkirály, Alekszandar Sapics. – Benedek lendületet adott a csapatnak, pályafutásom során sohasem találkoztam még olyan emberrel, aki annyit dolgozott volna a sikerért, mint ő. Ez a válogatottja játékán is látszik, a szerb és a horvát mellett a magyar együttes a legesélyesebb az Eb-győzelemre.”
„A szerb csapat változott a legkevesebbet az elmúlt években, mivel nálunk már 2009-ben lezajlott a generációváltás, amely a többieknél London után történt meg, és a csapatunkban lévő erő Rióig is kitarthat” – tette hozzá a Sapicshoz hasonlóan világ- és Európa-bajnok, olimpián azonban csak ezüstérmes Vladimir Vujaszinovics, a Partizan Beograd és a szerb juniorválogatott trénere, aki úgy gondolja: a két válogatott a döntőben újra megmérkőzhet egymással.

„Valóban ez a legnehezebb meccsünk, de nemcsak nekünk, védőknek, hanem a csapatnak is, mert Szlobodan Nikics és Dusko Pijetlovics egyaránt ott van a világ öt legjobb centere között – mondja egyik bekkünk, Decker Ádám. – Nem csak rajtunk múlik a semlegesítésük, a többiek zónavédekezése is meghatározó: erre készültünk az edzésen, majd ezt beszéltük meg délután a taktikai táblánál. A centerekkel való küzdelem maximális fizikai felkészültséget igényel. Hogy a szabályok adta határokon belül lehet-e maradni? Jó kérdés, a válasz, hogy nem lehet. Ahhoz, hogy »megsemmisítsük« az ellenfél centereit, nem lehet a korlátokon belül maradnunk, és nem is teszünk így."

A világbajnok bekkpáros egyik tagja hozzátette, társával, Gór-Nagy Miklóssal felmérhetik, melyik center mire készül, miként azzal is tisztában vannak, nem mindegy, hogy amikor egyikük a pihenő után visszatér a vízbe, milyen állapotban lévő középcsatárt kell semlegesítenie.

„Nikics és Pijetlovics is rendkívül stabil, e tekintetben nem lehet különbséget tenni közöttük – vette át a szót Gór-Nagy Miklós. – Pijetlovics nagy küzdő, agresszív, kemény, míg Nikics rafináltabb, magyaros játékot mutat, minden helyzetet igyekszik ésszel megoldani. Arra viszont nem lehet figyelni, melyikünk melyiküket fogja. De tudjuk, mi a dolgunk, és tesszük is: meg kell oldani a centerek lefogását és a védelem szervezését."

A szerdai gyakorlás végeztével Benedek Tibor szövetségi kapitány hozzátette, habár még csak a csoportkörben járunk, semmiképpen sem akarják feladni a meccset, hiszen a nyertes hatalmas lépést tesz a csoportgyőzelem, így a közvetlen elődöntőbe jutás felé. Ugyanakkor máris lemérhetjük, hol tartunk a címvédő és friss világligagyőztes vetélytárssal szemben. Ha nem is nyernénk, akkor sincs gond, a tavalyi világbajnokságon kikaptunk a csoportkörben, Szerbia mégis csupán hetedik, a magyar válogatott pedig első lett...

Az edzés zárásaként egyébként Decker Ádám véletlenül a saját ujjára csapta az öltözőajtót, de nem zavarta, a sebesülésére nézve megjegyezte: „Már a meccs előtti napon vért iszom!"

Jegyvásárlás: jegyed.hu

VÍZILABDA EB, BUDAPEST 2014
FÉRFIAK, CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
A-csoport

11.30: Olaszország–Grúzia
16.00: Görögország–Oroszország
19.00: Montenegró–Románia
B-csoport
13.00: Franciaország–Horvátország
14.30: Spanyolország–Németország
20.30: Szerbia–MAGYARORSZÁG (Tv: M1 – élőben az NSO-n!)

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1.
Montenegró
22


26–13
13
6
2. Olaszország 2 2 22–10 12 6
3. Görögország 2 1 1 21–17 4
3
4.
Románia
2
1

1
15–15
0
3
5.
Grúzia
2


2
12–26
–14
0
6.
Oroszország
2

2
13–28
–15
0
A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Szerbia 2 2 28–12 16 6
2. Magyarország 2 2 24–16 8 6
3. Horvátország 2 1 1 18–13 5
4
4. Spanyolország 2 1 1 17–20 –3 1
5. Németország 2 2 12–22 –10 0
6. Franciaország 2 2 12–28 –16 0

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik